Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για Ε.Ο. Νιάρχου


 Το έργο κατασκευής σύγχρονης και ασφαλούς πρόσβασης προς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς και  όσοι  χρησιμοποιούν τη σημερινή ανεπαρκή, χαρακτηρισμένη με Υπουργική Απόφαση ως  εθνική οδό (17) από κόμβο Βελισσαρίου έως Πεδινή, οδό Σ. Νιάρχου, περιμένουν εναγωνίως την ολοκλήρωσή της.

Να θυμίσουμε ότι οι προδιαγραφές της Μελέτης και η έγκρισή της έλαβε χώρα από το αρμόδιο Υπουργείο. Μάλιστα, με Ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (26/2017, ΦΕΚ 199/2017, τ. Α’), το έργο της οδού Σ. Νιάρχου χαρακτηρίστηκε ως γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας που στοχεύει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η νομιμότητα του έργου και της διαδικασίας επισφραγίσθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή ιδιοκτητών της περιοχής, στο οποίο εξέθεσαν τις αιτιάσεις τους  που απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

EΟΔΥ: Πενήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 16.962 νέα κρούσματα

 


35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα τρεις θάνατοι σήμερα 16.962, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.962, εκ των οποίων 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.353.577

(ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 297 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.538 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 459 (65.4% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 88.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 333 (72.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (27.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.232 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή +2.48%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 353 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν  απαραίτητες  τεχνικές  εργασίες  του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την  Παρασκευή 25-02-2022:

Α) Από ώρα 13:00 μ.μ. έως 14:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κόνιτσας, τα Δ.Δ. Αγ. Μηνάς, Αρίστη, Βίκος, Μεσοβούνι, Πάπιγκο, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λαϊστα, Ελαφότοπος (η περιοχή προς Καλπάκι- όχι ο οικισμός) του Δήμου Ζαγορίου, τα Δ.Δ. Καλπακίου, Γεροπλάτανου, Βασιλικού (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή – όχι ο οικισμός)  του Δήμου Πωγωνίου, τα Δ.Δ. Χρυσή, Πευκόφυτο, Ζούζουλη, Επταχώρι του Δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς.

Β) Από ώρα 13:00 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

«Φτέρες» Μαρμάρων πέριξ πτηνοτροφείου Σιαφάκα & Φ/Β Σταθμών ΒΟΛΤΕΡ – ΚΙΟΝΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – κ. Μπουρνάκα  Ι. & Ν.– κ. Νάκου Κ.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

 

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου: Μετακίνηση του Οικονομικού και ίδρυσης Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Πρέβεζα

 


Πρόταση με σχέδιο και όραμα τόσο για την ακαδημαϊκή εξέλιξη του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη λογική μιας ενιαίας Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, όσο και για την οικονομική του βιωσιμότητα κατέθεσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Πρέβεζα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή στον λάθος τρόπο πάνω στον οποίο δομήθηκε η ελληνική οικονομία, τόνισε ότι οι πυλώνες της σε κάθε πόλη ήταν η ύπαρξη μια σχολής, ενός στρατοπέδου, μιας φυλακής κι ενός νοσοκομείου, με το σκεπτικό ότι το εισόδημα του δημοσίου θα είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα στηριχτούν παράλληλες εργασίες όπως  η εστίαση και η φιλοξενία.

«Στην Ήπειρο βασικός πυλώνας είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο όμως έγιναν λάθη, αφού αντί να δημιουργηθεί μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, δημιουργήθηκαν ξεχωριστά τμήματά της και μάλιστα σε άλλες πόλεις. Η χαρτολαγνεία της ελληνικής οικογένειας οδήγησε στην αναβάθμιση  των ΤΕΙ σε ΑΕΙ όπου σε ορισμένες περιπτώσεις είχε αποτέλεσμα, όπως στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου τρία ΤΕΙ ένωσαν τις δυνάμεις τους και έχουν ήδη ανεβάσει το ακαδημαϊκό τους επίπεδο ως ΑΕΙ ανταγωνιζόμενα απευθείας το πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στην Ήπειρο όμως είχαμε ένα ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, μακριά από τα Γιάννενα σε μια λογική ενός άρρωστου μοντέλου που κυριαρχεί.

Το ίδιο λάθος συνεχίζεται με κουβέντες για το πόσος τζίρος θα χαθεί. Όσοι αντιλαμβάνονται τις σπουδές ως ένα ενοίκιο, ένα σουβλάκι κι ένα καφέ είναι σε εντελώς λάθος κόσμο», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κατά της συγχώνευσης αλλά αντίθετος με την μετακίνηση του Τμήματος της Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης


 Συνελήφθη χθες (22-02-2022) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των βελγικών αρχών για αδικήματα περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα


 Μέχρι 18 Μαρτίου οι αιτήσεις 

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» οκτάμηνης διάρκειας, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ και την ανάρτησή της στον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού ( www.oaed.gr ). 

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους που πληρούν τις ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής που αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinophelous-kharaktera).

Επίσης μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Είκοσι τέσσερα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 68.277 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.304 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 294 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 6 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         233 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 228 πρόστιμα των 300 ευρώ και 5 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    60 στη Θεσσαλονίκη,

o    25 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    24 στην Αττική,

o    22 στην Ήπειρο,

o    17 στην Πελοπόννησο,

o    16 στα Ιόνια Νησιά,

o    14 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    14 στη Δυτική Ελλάδα,

o    12 στη Στερεά Ελλάδα,

o    10 στο Νότιο Αιγαίο,

o      6 στη Δυτική Μακεδονία,

o      5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      5 στην Κρήτη και

o      3 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 102.188 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 98.642 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.546 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.684 ομοειδείς παραβάσεις

·         53 παραβάσεις και σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις στους πελάτες.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Στερεά Ελλάδα, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο, 1 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 32.006 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.007 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 601 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επικαιροποίηση στοιχείων στην εφορία μέσω Taxisnet


 Όλοι οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet καλούνται μέσα σε διάστημα δύο μηνών να προσθέσουν τα στοιχεία τους, email και τηλέφωνα, μέσα στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Για την ηλεκτρονική επικοινωνία με την ΑΑΔΕ μπορείτε να δηλώσετε:

Το «Προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχετε πρόσβαση η ίδια / ο ίδιος. Αν έχετε ήδη δηλώσει στοιχεία επικοινωνίας σας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), μπορείτε να επικαιροποίησετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου στο myAADE επιλέγοντας «Συγχρονισμός από ΕΜΕπ»

Στη διεύθυνση αυτή λαμβάνετε κάθε είδους ενημερωτικά μηνύματα της ΑΑΔΕ και όλες τις ειδοποιήσεις για όλες τις πράξεις και έγγραφα που κοινοποιούνται στο λογαριασμό (θυρίδα) σας στην ψηφιακή πύλη myAADE, περιλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που δεν αφορούν φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις σας.

Το e-mail του Βοηθού σας, δηλαδή του προσώπου που σας βοηθά στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών σας (επιλέγοντας τη σχέση σας με τον βοηθό σας από αποκλειστική λίστα ρόλων, όπως λογιστής, σύμβουλος, συγγενής/οικείο πρόσωπο).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου


Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-14:00

Άρτα, ISOBOX-Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μπάφρα, Κοινοτικό Κατάστημα, 11:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελευθερίου Βενιζέλου, 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 12:30-14:00.

Γιατί είναι τα μάτια το «παράθυρο» για την υγεία της καρδιάς

 


Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα η είδηση ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «διαβάζει» στα μάτια τον κίνδυνο που διατρέχει ένας άνθρωπος να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, μία άλλη επιστημονική ανακοίνωση αποκάλυπτε ότι με μια απλή εξέταση των ματιών μπορούμε να μάθουμε και πόσο θα ζήσουμε.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε ευρήματα από τον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα - του ιστού που καλύπτει το πίσω μέρος των ματιών. Η εξέταση αυτού του χιτώνα είναι ρουτίνα, καθώς αποτελεί τμήμα και του περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκάπ) των ματιών. Ωστόσο η χρήση πρωτοποριακών τεχνικών για να αξιολογηθεί η καρδιαγγειακή υγεία και το προσδόκιμο ζωής είναι κάτι που ακόμα δεν εφαρμόζεται ευρέως.

Στην πρώτη μελέτη, ομάδα επιστημόνων «εκπαίδευσαν» ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει αυτόματα τις απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς και να αναγνωρίζει τα άτομα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μέσα στο επόμενο έτος.

Στην δεύτερη μελέτη, άλλη ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα ανάλογο σύστημα το οποίο αξιολογεί με εξίσου μεγάλη ακρίβεια αν ο αμφιβληστροειδής ενός ατόμου είναι πιο «γερασμένος» απ' ό,τι η αληθινή (χρονολογική) ηλικία του. Αναλόγως με τη διαφορά, προβλέπεται ο κίνδυνος θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας.

Τι είναι, όμως, αυτό που διαθέτει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και παρέχει αυτές τις δυνατότητες; Πώς μπορούν τα μάτια να σχετίζονται με την καρδιά και με το προσδόκιμο επιβίωσής μας; Και γιατί δοκιμάζονται αυτές οι πρωτοποριακές μέθοδοι στα μάτια και όχι σε άλλα όργανα του σώματος;