Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

«Πωγώνι, τόπος να ζεις»: Υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι Τ.Κ. Δολιανών

 

Υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι Τ.Κ. Δολιανών με το συνδυασμό «Πωγώνι, τόπος να ζεις».


Οι υποψήφιοι των συνδυασμών στο Δήμο Πωγωνίου

 

Οι υποψήφιοι των συνδυασμών στο Δήμο Πωγωνίου.



Στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου ο Σπύρος Ριζόπουλος

 


Την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφθηκε ο Σπύρος Ριζόπουλος, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Βαγγέλης Τσίμαρη, τον γ.γ. Βασίλη Παππά, τον Ταμία Γιάννη Γκαρτζονίκα και το μέλος του Δ.Σ. Χριστόφορο Νικα.

Ο κύριος Ριζόπουλος εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το σώμα που έχει ιεραρχία και δομή με στόχο την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων όπως είναι οι φυσικές καταστροφές.

Γι αυτό άλλωστε είναι ειλημμένη απόφαση, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια να αναλάβει στρατιωτικός.

Για τον ίδιο  λόγο άλλωστε  προτείνει τη διατήρηση του αιτήματος για το επίδομα παραμεθορίου, ωστόσο με προσαρμογή πάνω στις νέες συνθήκες όπως είναι οι ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα λόγω των αυξημένων αναγκών εκτιμά  πως θα έπρεπε να  υπάρξει αύξηση στο ποσό λόγω αυξημένων αναγκών.

Επιπροσθέτως, σε συνέχεια της συζήτησης που είχε με τον Ταξίαρχο Γιώργο Παππά, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου επανέλαβε την επιθυμία του και την επιδίωξη η 8η Ταξιαρχία να αναβαθμιστεί σε Μεραρχία, καθώς αυτό είναι προς όφελος της Ηπείρου.

Παρακάλαμος: Συνέχεια εργασιών, για την επίλυση θεμάτων ομβρίων σε γειτονιές του χωριού

 


  Αγαπητοί συγχωριανοί- συνδημότες, οι εργασίες για την επίλυση ζητημάτων του χωριού μας  συνεχίζονται με τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων και σχαρών απομάκρυνσης ομβρίων υδάτων.

Εδώ και μερικές ημέρες ο Εργολάβος που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο με το συνεργείο του έχει τοποθετηθεί και ξεκινήσει ήδη.

Σε μερικές ημέρες θα ολοκληρωθούν όλα τα σημεία που υπήρχαν προβλήματα.

Σας ευχαριστώ για την κατανόηση όλων σας για τυχόν ταλαιπωρία.

Η προσπάθεια θα συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του νυν Τοπικού Συμβουλίου.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Σεπτέμβριο 2023 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν –15- τροχαία ατυχήματα (έναντι -9- το 2022). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-5- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι κανενός το 2022)

κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2022).

-10- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -9- και το 2022)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -23- παθόντες (έναντι –12- το 2022).

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-5-νεκροί (έναντι κανενός το 2022)

-1- σοβαρά τραυματίας (έναντι κανενός το 2022)

-17- ελαφρά τραυματίες (έναντι -12– το 2022)

Γιάννενα: Θανατηφόρο τροχαίο στο 3ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών

 


Σήμερα (5-10-2023) νωρίς το πρωί στο 3ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο και στύλο φωτισμού διαχωριστικής νησίδας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Κεντρική ομιλία στον Παρακάλαμο, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα ΚΔΑΠ

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου και εκ νέου υποψήφιος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σας προσκαλεί στην ανοιχτή εκδήλωση της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, στις 7:00 μ.μ. στον Παρακάλαμο (αίθουσα ΚΔΑΠ), για την παρουσίαση των υποψηφίων και των βασικών σημείων του προγράμματος.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Κωνσταντίνος Καψάλης

Υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου

Μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από την 1η Νοεμβρίου 2023

 


Μετά από συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24% σε 13%).

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ενδέχεται έτσι να τονωθεί σχετικά μια αγορά που εμφανίζει χαμηλές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα με τις διατάξεις που εισάγονται:

– Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα:

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά»

 

Την επαναπροκήρυξη του οδικού έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά» ανακοινώνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με προϋπολογισμό 234 εκατομμύρια ευρώ (με Φ.Π.Α.) και προαίρεση 76 εκατομμύρια ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Το έργο, μήκους 70 χλμ, αποτελεί οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα. Είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Ο άξονας αυτός θεωρείται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας.

Είναι έργο ιδιαίτερης σημασίας για την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς πρόκειται να αναβαθμίσει τις προοπτικές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού και των logistics.

Ο νέος οδικός άξονας θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη των Ιωαννίνων, εκτρέποντας υπερτοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων, ενώ η σύνδεση με τη Βιομηχανική Περιοχή θα επιτρέψει τη διοχέτευση της βαριάς κυκλοφορίας στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, το έργο θα εξασφαλίσει στην περιοχή της Κόνιτσας πρόσβαση στην Ιόνια Οδό και κατ’ επέκταση στις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Στα σημαντικά οφέλη του οδικού άξονα «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά» περιλαμβάνονται επίσης η εξυπηρέτηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, καθώς και του κύριου όγκου της κυκλοφορίας μεταξύ Αλβανίας – Ελλάδας, αφού η συνέχεια της οδού μετά την Κακαβιά εξυπηρετεί τις παραλιακές περιοχές της Αλβανίας και τα Τίρανα, από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός χρηστών της οδού.

Το έργο περιλαμβάνει δυο υποτμήματα:

Αρχίζει στις 13 Οκτωβρίου η διάθεσή του πετρελαίου θερμάνσεως

 


Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω του ότι 15 Οκτωβρίου πέφτει Κυριακή είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Βενζινοπωλών Αττικής Απόστολος Καλατζόπουλος και οι πολίτες θα πληρώσουν, με τα έως τώρα δεδομένα περί το 1,5 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς καυσίμων.

Το επίδομα θέρμανσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια για τις οικογένειες που μπορούν να δουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου έως και 2.000 ανά παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, «κόβεται» το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει επακριβώς με το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή διάθεσης θα καθορίσει εάν θα υπάρξει ή όχι κυβερνητική παρέμβαση.

Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης: Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανδρέου, για την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία και το ζήτημα που αφορά στην εθνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου

 



                         ν Δελβινακί τ 2 κτωβρίου 2023        

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

 


Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Κίνδυνο εμφάνισης νέου καρκίνου έχουν όσοι ήδη νοσούν από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

 


Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νέο πρωτοπαθή καρκίνο έχουν όσοι ήδη νοσούν από καρκίνο της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου!

Αυτό αναφέρει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Ear, Nose & Throat Journal από το Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς ήδη το 6% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με πλακώδες καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου εμφάνισαν νέο πρωτοπαθή καρκίνο.

 Να σημειωθεί ότι  το πλακώδες καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 890.000 νέες περιπτώσεις (περίπου 4,5% όλων των διαγνώσεων καρκίνου σε όλο τον κόσμο) και 450.000 θανάτους ετησίως (περίπου 4,6% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως).

Το εύρημα αυτό έχει κινητοποιήσει την  παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που αναζητεί την αιτία εμφάνισης αλλά και τον κοινό τρόπο αντιμετώπισης ταυτόχρονα όλων των μορφών καρκίνου.

«Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι πρέπει να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας και η χειρουργική προσέγγιση του ασθενούς» αναφέρει ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α' ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Σύμφωνα με τη μελέτη οι νέοι πρωτοπαθείς καρκίνοι προέρχονται από παρόμοια αιτιολογία (π.χ. καπνός ή ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).