Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Υπουργείο Υγείας: Δυο νέοι θάνατοι σήμερα, 77 νέα κρούσματα


Τα 8 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο νέοι θάνατοι  σήμερα, 77 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες.
1.303 (27,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Πρόκειται για 3 (23,1%) γυναίκες και 10 άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Αλλαγές στις συναλλαγές στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη 4 Αυγούστου


Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναφέρει:
«Η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid 19 τον Ιούλιο του 2020 οδήγησε στην νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, καθώς επίσης και στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. 
Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στην προσπάθειά τους να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των νέων μέτρων (βλ. Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020), με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων στα τραπεζικά καταστήματα και των συναλλασσομένων με αυτά, γνωστοποιεί ότι από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020 και μέχρις ότου υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:
Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κλπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας αξιοποιήστε τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς σας και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας σας.
Παρακαλείστε ακόμη, να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στα τραπεζικά καταστήματα. Εάν παρόλα αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευσή σας σε τραπεζικό κατάστημα παρακαλείστε α) να διαθέτετε προστατευτική μάσκα β) να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας».

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας


Στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζονται τα όρια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 1 MW, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ανά περιφερειακή ενότητα.
Βάση για τους υπολογισμούς αποτέλεσαν τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των αρμόδιων Διαχειριστών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην πρώτη θέση τόσο στρεμματικά όσο και σε μέγιστο όριο συνολικής ισχύος βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 22.382 στρέμματα, όπου το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος θα ανέλθει σε 1.399 MW.
Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Έβρου, με 15.330 στρέμματα και μέγιστο όριο συνολικής ισχύος 958 MW και η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 939 MW σε 15.018 στρέμματα.

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 2 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 2 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ακόλουθες παραβάσεις:
(304) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(120) στην Αττική,
  (34) στο Νότιο Αιγαίο,
  (24) στην Κρήτη,
  (20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (19) στη Στερεά Ελλάδα,
  (18) στη Θεσσαλονίκη,
  (15) στα Ιόνια Νησιά,
  (13) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (12) στη Θεσσαλία,
  (12) στο Βόρειο Αιγαίο,
    (8) στην Ήπειρο,
    (4) στη Δυτική Ελλάδα,
    (4) στην Πελοπόννησο και
    (1) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από προχθές (1 Αυγούστου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (615) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
(6) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν (2) άτομα.
Σημειώνεται ότι από προχθές (1 Αυγούστου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (27) σχετικές παραβάσεις.
(7) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (500 ευρώ).
Σημειώνεται ότι από προχθές (1 Αυγούστου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (8) σχετικές παραβάσεις.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Σάββατο 8 Αυγούστου


Εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Σάββατο 8 Αυγούστου στο Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μιας 35χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η 35χρονη, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.    
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Σε ισχύ τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους


Σε ισχύ βρίσκεται από  τη Δευτέρα  3 Αυγούστου η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας. Το μέτρο αυτό πάρθηκε εσπευσμένα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) το περασμένο Σάββατο απ’ όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του.
Από σήμερα εφαρμόζεται στο σύνολό του, καθώς από το πρωί της Δευτέρας είναι ανοιχτά όλα τα καταστήματα και οι κλάδοι του εμπορίου, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τέλος Αυγούστου.
Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο αξίας 150 ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι αρχές έχουν ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Αναλυτικά η σχετική απόφαση, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, προβλέπει την υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημόσιων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και σε οποιουσδήποτε άλλους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης.
Συγκεκριμένα, οι τομείς με βάση τον πίνακα (ΚΑΔ) και οι χώροι όπου είναι υποχρεωτική η μάσκα είναι οι εξής:

Πρέβεζα: Εξιχνιάστηκε κλοπή από εξοχική κατοικία στο Κανάλι Πρέβεζας.


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας κλοπή από εξοχική κατοικία στο Κανάλι Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, το μεσημέρι της (28-07-2020), έλαβε χώρα κλοπή σε εξοχική κατοικία στο Κανάλι Πρέβεζας, από όπου αφαιρέθηκαν χρηματικό ποσό και δύο κινητά τηλέφωνα.
Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών οδήγησε στην ταυτοποίηση του ημεδαπού για την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν τα δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι;


Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές, την εξάντληση και πολύ σπανιότερα την πολύ-οργανική ανεπάρκεια, λόγω υπερθερμίας (heat shock).
Ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας, εξηγεί ο κ. Στέλιος Κωνσταντινίδης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.
Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία (υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά ποσοστά υγρασίας). Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
 Όσον αφορά στη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό, τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και αναφέρει:
 Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στο γιατρό
 Δύσπνοια
        Αδυναμία/ καταβολή δυνάμεων
        Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/σύγχυση
        Αίσθημα παλμών/ταχυκαρδία
        Κεφαλαλγία/ζάλη
        Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου)
Γενικές οδηγίες
        Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11:00-16:00).
        Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
        Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
        Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 - 2 λίτρα).
        Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
        Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών, όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.