Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΕΜΥ: Βροχές, ισχυροί άνεμοι και αφρικανική σκόνη, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τα νησιά του  Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη  δυτική Πελοπόννησο αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες.

Από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές εκ νέου θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 5 με 6 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Στα βόρεια πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νότια από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νίκος Χαρδαλιάς: Παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα

 

Νέο απαγορευτικό σε ψάρεμα και κυνήγι


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του σκληρού lockdown κατά μια εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η χώρα συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη, σημειώνοντας πως «μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος των πολιτών, θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σύμφωνα κ. Χαρδαλιάς το lockdown έχει συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς και αυτό αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, παρατείνεται το σκληρό lockdown κατά μια εβδομάδα, με τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία να είναι τα μόνα που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

ΕΟΔΥ: Σαράντα εννέα νέοι θάνατοι σήμερα, 721 νέα κρούσματα

 


8  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα εννέα νέοι θάνατοι, 721 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (δια περιφοράς) την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ώρα έναρξης 9:00 π.μ. & ώρα λήξης 10:00 π.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ : 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας».

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 12η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη- ώρα έναρξης 09.00 π.μ. & ώρα λήξης 10.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας /αξιολόγησης διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών

έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου βάσει του Ν.4412/2016.

2. Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016.

3. Ψήφιση προϋπολογισμού και Ο.Π.Δ. έτους 2021 του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Μέριμνας και Παιδείας Δήμου Πωγωνίου.

4. Έγκριση της υπ. αρ. 23/2020 μελέτης του έργου «Κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας» προυπολογισμού 255.422,00 με Φ.Π.Α..

5. Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για σύνταξη μελετών του Δήμου μας.

6. Σχετικά με διαγραφή βεβαιωμένων τελών καθαριότητας – φωτισμού και ΤΑΠ στον Δήμο Πωγωνίου – 2η- (Ν.4674/20 άρθρο 21 παρ.2).

7. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα κ. Χ. Μπέζα στην Κοινότητα Δολιανών – Δ.Ε. Καλπακίου- Δήμου Πωγωνίου.

8. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα κ. Σ. Ευθυμίου στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου – Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου- Δήμου Πωγωνίου.

9. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα κ. Η. Ντεμίρη στην Κοινότητα  Κεφαλοβρύσου – Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου- Δήμου Πωγωνίου.

10. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα κ. Χ.Σίμος στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου–Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου- Δήμου Πωγωνίου.

11. Όροι εκμίσθωσης λήμματος συστάδας 1δ του δημοτικού δάσους Βασιλικού κατόπι της αρ. 167/20 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια

διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου

dimospogoniou@pogoni.gr

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ιωάννινα: Διενέργεια rapid tests σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό του ΟΚΠΑΠΑ στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα»

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ Ιωαννίνων του ΕΟΔΥ και την 6 η ΥΠΕ θα πραγματοποιήσει rapid test το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου (ώρες 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ.) σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί αποκλειστικά για αυτούς στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Επίσης αύριο (από 9.00 π.μ. έως 3 μ.μ.) στο ΚΕΠΑΒΙ, θα διενεργηθεί έλεγχος στο προσωπικό που εργάζεται στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών.

Εξιχνιάστηκε κλοπή, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από πρακτορείο ΟΠΑΠ στο Πέραμα Ιωαννίνων

 

Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος -4- ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κλοπή, που έγινε με τη μέθοδο της απασχόλησης, από πρακτορείο ΟΠΑΠ στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, τριών γυναικών και ενός ανδρός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι κατηγορούμενοι, το απόγευμα της 15-10-2020, εισήλθαν στο ανωτέρω κατάστημα προσποιούμενοι τους πελάτες και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν από τον πάγκο του καταστήματος δελτία τυχερών παιχνιδιών συνολικής αξίας -300- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης γεφυριών στον Άνω Καλαμά

 

Οι συνεχείς καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν το Πωγώνι τις τελευταίες ημερές είχαν ως αποτέλεσμα η στάθμη των ποταμών και συγκεκριμένα του Καλαμά να φτάσει στα όρια της υπερχείλισης και στην δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων.

Μαζί με τις   μεγάλες ποσότητες νερού  μεταφέρονται και δεκάδες κορμοί από τα «νεκρά» πλατάνια που φρακάρουν στις γέφυρες δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στην ροή του νερού αλλά και στην στατικότητα των γεφυρών.
Από το πρωί μηχανήματα του Δήμου Πωγωνίου προσπαθούν να απομακρύνουν τους κορμούς και να αποφευχθούν τα χειρότερα.





Έναρξη διαβούλευσης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 για την Περιφέρεια Ηπείρου

 


Ανακοίνωση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027:

«Ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027) είναι σε στάδιο διαμόρφωσης, ενώ ξεκινά ο σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σημαντική η συμμετοχή των Φορέων και Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου στην διαδικασία καταγραφής απόψεων για τις αναπτυξιακές προοπτικές της καθώς όλοι έχουμε μια κοινή συνισταμένη: την βελτίωση του μέλλοντος του τόπου μας.

Η διαδικασία συμμετοχής έχει ήδη ξεκινήσει, είναι απλή και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, αρκεί η συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα www.peproe.gr/op2027 ».

Εκσυγχρονισμό τελωνείου της Κακαβιάς ζητά η Βουλευτής κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα

 


Την παρέμβαση δύο  Υπουργών, Οικονομικών και Εσωτερικών ζήτησε με κοινοβουλευτική ερώτηση  η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές στο τελωνείο της Κακαβιάς.

Ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς πιθανόν υπολείπεται σε σχέση με τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την συνθήκη Σένγκεν, που οφείλει η χώρα μας να εφαρμόσει, σε ένα τελωνείο που εκτός από σύνορο της Ελλάδος αποτελεί και σύνορο της Ευρώπης. 

Αυτό  ήταν και το  κεντρικό θέμα συζήτησης στη σημερινή της συνάντηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας κ. Μιχελάκη Βασίλειο ώστε με τις ανάλογες παρεμβάσεις να βελτιωθεί η εικόνα στις τελωνειακές  εγκαταστάσεις μιας από τις εισόδους της χώρας μας.

Τριάντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (67.411) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.460) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.430) παραβάσεις και (4) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.155) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(406) στην Αττική,

(138) στη Θεσσαλονίκη,

(83) στη Δυτική Ελλάδα,

(81) στην Κρήτη,

(69) στην Κεντρική Μακεδονία,

(69) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(64) στη Στερεά Ελλάδα,

(48) στη Θεσσαλία,

(41) στο Βόρειο Αιγαίο,

(41) στην Πελοπόννησο,

(38) στην Ήπειρο,

(30) στα Ιόνια Νησιά,

(24) στη Δυτική Μακεδονία και

(23) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (71.852) ομοειδείς παραβάσεις.

(261) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (255) πρόστιμα 300 ευρώ και (6) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(62) στην Αττική,

(34) στην Κεντρική Μακεδονία,

(28) στο Βόρειο Αιγαίο,

(22) στην Κρήτη,

(20) στη Στερεά Ελλάδα,

(17) στη Θεσσαλονίκη,

(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(13) στα Ιόνια Νησιά,

(12) στη Δυτική Ελλάδα,

(9) στην Ήπειρο,

(8) στο Νότιο Αιγαίο,

(8) στη Θεσσαλία,

(7) στη Δυτική Μακεδονία και

(5) στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (26.218) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (24.831) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.387) των (150) ευρώ.

 (7) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, υποχρέωση παρουσίαση πελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική:

- σύλληψη υπευθύνου κομμωτηρίου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε αυτόν και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση, καθώς και επιβολή προστίμου (300) ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

- σε (2) καταστήματα ψιλικών – παντοπωλεία επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στους προσωρινά υπευθύνους και 5.000 ευρώ στις επιχειρήσεις.

- σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου και επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων από τη Δημοτική Αστυνομία.

Στην Δυτική Μακεδονία, σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε πλανόδιο έμπορο.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε πιτσαρία.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (664) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (738) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία. Επιπλέον στους (3) συμμετέχοντες τους επιβλήθηκε πρόστιμο (600) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Τέλος βεβαιώθηκαν (7) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (31) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΟΠΕΚΑ: Έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αίτησης του επιδόματος παιδιού 2021

 


Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ η πλατφόρμα https://www.idika.gr/epidomapaidiou θα είναι διαθέσιμη στους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2020 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της, έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος για το 2021 είναι οι ακόλουθες:

31 Μαρτίου

Καταβολή της πρώτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Ιανουάριο και Φεβρουάριο) για όλους εκείνους που θα υποβάλουν νέα αίτηση μέχρι τα μέσα Μαρτίου

31 Μαΐου

Καταβολή της δεύτερης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Μάρτιο και Απρίλιο)

30 Ιουλίου

Καταβολή της τρίτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Μάιο και Ιούνιο)

30 Σεπτεμβρίου

Καταβολή της τέταρτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Ιούλιο και Αύγουστο)

30 Νοεμβρίου

Καταβολή της πέμπτης διμηνιαίας δόσης του 2021 (για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο)

Δεκέμβριος 2021

Υπολογίζεται πως η έκτη δόση για το διάστημα Νοέμβριος–Δεκέμβριος θα δοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου.

Υπουργείο Οικονομικών: Διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

 


Το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι, διευκρινίζει  τα ακόλουθα:

Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση.

Ήδη έχουν γίνει επικαιροποιήσεις των καταλόγων, μετά από σχετική επικοινωνία των ενδιαφερόμενων.

2. Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες, όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα, η οποία είναι ενεργή.

Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του νόμου περί λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων (Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας»).

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, βρέθηκε στην κατοχή του εν λόγω αλλοδαπού χειραποσκευή, η οποία όπως διαπιστώθηκε περιείχε χύμα καπνό συνολικού μικτού βάρους δύο κιλών και τετρακοσίων πενήντα γραμμαρίων (2.450 γρ.), χωρίς να φέρει την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να μεταφερθεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα καπνικού προϊόντος.

****

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τον εντοπισμό λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Ηγουμενίτσα την 07-01-2021, γνωρίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχονται στο ποσό των πεντακοσίων είκοσι τεσσάρων ευρώ και εξήντα έξι λεπτών (524,66€).

Τι γνωρίζουμε για το νέο εμβόλιο και γιατί να εμβολιαστούμε

 


Έφθασε και στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά της COVID-19 και ξεκίνησε ήδη ο εμβολιασμός. Προτεραιότητές του εμβολιαστικού σχεδιασμού είναι τα άτομα που μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, τα πλέον ευάλωτα άτομα, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση κ.ο.κ., με στόχο εκείνο το ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για ανοσία του πληθυσμού και συνεπώς για αναγέννηση της κοινωνίας και αναθέρμανση της οικονομίας. Περιμένοντας τη σειρά μας, είτε σήμερα είναι αυτή είτε αύριο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, έτσι ώστε να ξέρουμε τι είναι αυτό που θα μπει στον οργανισμό μας και πώς θα βοηθήσει τη φυσική μας άμυνα ώστε να τα βγάλει πέρα με τον κορωνοϊό, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Καφετζής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και σύμβουλος της Διοίκησης του Metropolitan Hospital για το Παιδιατρικό Τμήμα.

Εμβόλια mRNA

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι εμβόλια «τεχνολογίας» mRNA. Στοχεύουν δηλαδή στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν αυτά το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει μέσω ενός μηχανισμού που είναι ο εξής: μόλις δεχτούν την εντολή τα κύτταρά μας θα παραγάγουν την S- πρωτεΐνη του ιού που αποτελεί το αντιγόνο (το ερέθισμα) εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού μας θα φτιάξουν αντισώματα και θα ενεργοποιήσουν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τι είναι όμως το mRNA; Το mRNA είναι νουκλεϊνικό οξύ, ένας «εντολέας» που εισάγει την παραπάνω εντολή στον οργανισμό μας και την παραδίδει στα κύτταρά μας. Φανταστείτε το ως ένα «καλούπι» μέσα στο οποίο τα κύτταρά μας θα τοποθετήσουν τα κατάλληλα βιολογικά υλικά για να φτιάξουν το εκμαγείο του και, αμέσως μετά, αυτό το «καλούπι» θα καταστραφεί. 

Έτσι δεν θα υπάρξει περίπτωση να δώσει για δεύτερη φορά την ίδια εντολή ούτε και θα είναι δυνατόν να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού μας, αφού δεν θα υπάρχει.