Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Νέα μεταγραφική ενίσχυση με τον κεντρικό χαφ Πολύβιο Κοΐνη


Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά ανακοινώνει την απόκτηση του 20χρονου κεντρικού χαφ Πολύβιο Κοΐνη.
Ο Πολύβιος Κοΐνης αγωνιζόταν στην Ακαδημία του Ευηνοχωρίου, η οποία πέρυσι κέρδισε την άνοδο από τη Β΄ στην Α΄ Ερασιτεχνική της Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς


Προγραμματική σύμβαση συνήψε η  Περιφέρεια Ηπείρου με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την υλοποίηση προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς. Την Προγραμματική σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης και εκ μέρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου η Διευθύντριά του, δρ. Κυριακούλα Μαχαίρα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καλπάκι Πωγωνίου: Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Έπους του ΄40», την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 5:00 μ.μ., στο Μνημείο του Μαχητή

Ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Έπους του ΄40», την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 5:00 μ.μ., στο Μνημείο του Μαχητή.



Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί σε παραποτάμια περιοχή στο Φαράγγι Σκορδιλίου στα Καβάσιλα Κόνιτσας Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα


Οι δράστες προέβαιναν με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος και ειδικού εξοπλισμού σε παράνομη εκσκαφή με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων - πολύτιμων αντικειμένων καθώς και χρυσών νομισμάτων
Επιπλέον, σε βάρος του ενός εκ των δραστών εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και καταδικαστική απόφαση για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κλοπής

Συνελήφθησαν, χθες (10-10-2019) το μεσημέρι σε παραποτάμια περιοχή στο Φαράγγι Σκορδιλίου στα Καβάσιλα Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων και αστυνομικών της FRONTEX, τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας 27, 37, 38 και 42 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της τοπικής αρχαιολογικής κληρονομιάς και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίσθηκαν οι τέσσερις δράστες στην παραπάνω περιοχή, όπου διαπιστώθηκε να προβαίνουν με τη χρήση ερπυστριοφόρου σκαπτικού μηχανήματος και ειδικού εξοπλισμού σε παράνομη ανασκαφή και άντληση υδάτων, για την αναζήτηση αρχαίων - πολύτιμων αντικειμένων καθώς και χρυσών νομισμάτων.
Στο σημείο της παράνομης ανασκαφής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
ερπυστριοφόρο σκαπτικό μηχάνημα (τσάπα),
φορτηγό όχημα μικρού ανοικτού τύπου,
βενζινοκίνητη γεννήτρια ρεύματος ,
βενζινοκίνητη αντλία αναρρόφησης υδάτων,
πέντε προβολείς λιθίου,
τέσσερις σωλήνες άντλησης υδάτων,
διάφορα εργαλεία (βαριοπούλα, φτυάρι) και
κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον, από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσαν τα κάτωθι διωκτικά έγγραφα:
ένταλμα σύλληψης κας Ανακρίτριας Αιγίου, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση και
καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, ποινής φυλάκισης (18) μηνών, για το αδίκημα της κλοπής.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

Πρέβεζα: Εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων από δράστη που προσποιούνταν τον υπάλληλο της Δ.Ε.Η.


Πρόκειται για έναν 39χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων γυναικών, που έγιναν στην πόλη της Πρέβεζας, από δράστη που προσποιούνταν τον υπάλληλο της ΔΕΗ.
Πρόκειται για 39χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 10 και την 30-07-2019 στην πόλη της Πρέβεζας, ο 39χρονος προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΗ, εισήλθε σε σπίτια δύο ηλικιωμένων γυναικών, ηλικίας 89 και 91 ετών αντίστοιχα και προφασιζόμενος κίνδυνο πρόκλησης βραχυκυκλώματος ή πυρκαγιάς κατάφερε να τις πείσει να συγκεντρώσουν χρήματα και χρυσαφικά σε σημείο της οικίας τους για δήθεν προστασία τους κατά την διάρκεια υποτιθέμενων εργασιών και στη συνέχεια αποσπώντας την προσοχή τους να τους τα αφαιρέσει.
Επιπρόσθετα, ο δράστης αφαίρεσε από το σπίτι της 91χρονης και τραπεζική κάρτα με την οποία στη συνέχεια πραγματοποίησε ανάληψη από ΑΤΜ τραπεζικού υποκαταστήματος, αφαιρώντας από το λογαριασμό της χρηματικό ποσό.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, προτρέπει τους πολίτες:
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το "100" ή με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

4η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Κοσμηράς-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 13-10-19/16:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ  ΚΟΣΜΗΡΑΣ
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 12 Οκτωβρίου  2019
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ο.ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (16:30)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:30)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (16:30)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (17:00)      
Κυριακή 13 Οκτωβρίου  2019      
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ  (16:30)
Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (16:30)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ   (16:30)

Αυγό: Το «χάπι βιταμινών» της Φύσης


11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΓΟΥ

Αυγα-πόδεικτα τα οφέλη από τη σπουδαία υπερτροφή, λένε οι ειδικοί
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού, αλλά και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, φροντίζοντας ταυτόχρονα την υγιή ανάπτυξη του σώματός σας και περιορίζοντας τη γήρανση;  Η απάντηση είναι απίστευτα απλή και εντελώς φυσική: Τρώτε αυγά!
Τα οφέλη της κατανάλωσης αυγών για την υγεία μας έρχονται και πάλι σε πρώτο πλάνο με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, όπως έχει καθιερωθεί να είναι σε όλο τον κόσμο η δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, που είναι αφιερωμένη σε μία από τις αρχαιότερες υπερτροφές του πλανήτη μας.
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ τα αυγά περιέχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης που μπορείτε να λάβετε;
Καθώς το αυγό αποτελεί κορυφαίας ποιότητας πηγή πρωτεΐνης, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφική αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και πλέον... αυγα-πόδεικτη! Με αφορμή μάλιστα τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, οι ειδικοί του Διεθνούς Κέντρου για τη Διατροφική Αξία των Αυγών (IENC) προσδιορίζουν πέντε λόγους για να τρώτε από σήμερα περισσότερα αυγά:

Στρατίνιστα Πωγωνίου: 33η Γιορτή τσίπουρου, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ώρα 18:00


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Στρατίνιστας Πωγωνίου διοργανώνει 33η γιορτή τσίπουρου, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στον Λούρο Πρέβεζας


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 29χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στον Λούρο Πρέβεζας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 29χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 29χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη – κλοπή από μονοκατοικία, που έγινε την 27-07-2019 στον Λούρο Πρέβεζας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα και χρηματικό ποσό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

4η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Α.Ο. Νεοχωρόπουλου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 13-10-19/16:30), εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος - Πασσαρώνα Ροδοτοπίου 3-10-19/16:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ   
ΩΡΑ: 16:30
         
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ    ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 12 Οκτωβρίου  2019
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Σ.ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ (16:30) 
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (16:30)
Κυριακή 13  Οκτωβρίου  2019 
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009      (16:30)
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (16:30)
Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (16:30)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (16:30)
Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:15)    

Επιχειρησιακή τροχονομική δράση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την απρόσκοπτη – ελεύθερη κίνηση των πολιτών στις πόλεις


Σε διάστημα 15 ημερών βεβαιώθηκαν συνολικά -482- παραβάσεις που αφορούν σε παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων σε πεζοδρόμια, πλατείες, πεζοδρόμους, σε ράμπες διέλευσης και θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία
Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, έχει ορίσει ως έναν εκ των κυριότερων στρατηγικών της στόχων τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, των μητέρων με βρεφικά καρότσια, των ατόμων με αναπηρία και των επισκεπτών στις πόλεις.
Για το σκοπό αυτό, από τα αρμόδια Τμήματα Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συγκροτούνται καθημερινά συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό οχημάτων που σταθμεύουν σε πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομους, σε ράμπες διέλευσης και θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία και επιβάλλονται ταυτόχρονα διοικητικές κυρώσεις.
Ειδικότερα, σε διάστημα μόλις 15 ημερών και συγκεκριμένα από 20 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου 2019, τροχονόμοι των προαναφερόμενων συνεργείων, βεβαίωσαν συνολικά τετρακόσιες ογδόντα δύο -482- παραβάσεις και συγκεκριμένα:
κατάληψη διαβάσεων πεζών: -101-
ράμπες διέλευσης και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ: -91-
πεζοδρόμια - πλατείες: -193-
κίνηση και στάθμευση σε πεζοδρόμους: -97-
Επισημαίνεται ότι μόνο τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούν για τη διαμόρφωση συνθηκών απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πολιτών, αλλά απαιτείται και η συνειδητή συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Οι στοχευμένες τροχονομικές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου.

Δολιανά Πωγωνίου: Γιορτή ρακιού, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει γιορτή ρακιού την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών.

Ηγουμενίτσα: "Έσβησε" μέσα στο πλοίο


Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες Πέμπτης, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας για την ύπαρξη 58χρονου αλλοδαπού επιβάτη χωρίς τις αισθήσεις του, εντός του Ε/Γ-Ο/Γ “ΝΑΝΤΗ” Ν.Π. 4464 κατά τον κατάπλου του στον οικείο λιμένα.
Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Αλλεργική ρινίτιδα: Μπορώ να απαλλαγώ χωρίς φάρμακα;


Νέο τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων αρκετών ρινικών παθήσεων έχει φέρει η χρήση του Υπέρυθρου Φάσματος Φωτός στην ωτορινολαρυγγολογία. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει επιδείξει η εφαρμογή του στη δερματολογία και πλαστική χειρουργική και άλλες ιατρικές ειδικότητες οδήγησαν στην αναζήτηση τρόπων για την αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του και σε παθήσεις της μύτης όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η ρινοκολπίτιδα και οι χρόνιες φλεγμονές των ρινικών κόλπων.
«Μια συχνή πάθηση με αρκετά θορυβώδη συμπτώματα είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία προκαλείται από την εισπνοή αερο-αλλεργιογόνων. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, προκαλώντας ρινική συμφόρηση, καταρροή, κνησμό και φτέρνισμα. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της, μετά από διάγνωση με skin prick test, είναι 7-14%, γεγονός που την καθιστά ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συνδεθεί με σημαντική νοσηρότητα, που δεν περιορίζεται μόνο στην πρόκληση συμπτωμάτων, αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάθηση, την απόδοση και την παραγωγικότητα, καθώς και την ποιότητα ζωής του ασθενούς», σημειώνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη. «Η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με ρινικά spray και αντισταμινικά βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μερικές φορές, όμως, ούτε αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά ούτε η Ανοσοθεραπεία είναι αποδοτικές. Υπάρχουν δε ομάδες ασθενών με αντένδειξη σε φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες», προσθέτει.