Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών 2 Ιουνίου: Μεγάλη αύξηση των διατροφικών διαταραχών εν μέσω πανδημίας

 

 Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό εμφάνισης των Διατροφικών Διαταραχών παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια από τις βασικές κατηγορίες τους: Νευρογενής Ανορεξία, Επεισοδιακή Υπερφαγία ή Νευρογενής Βουλιμία (National Eating Disorders Association). Παράλληλα, εν μέσω πανδημίας σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των περιστατικών διατροφικών διαταραχών, ενώ επιδεινώθηκε η κατάσταση των ήδη πασχόντων.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών έχει οριστεί η 2η Ιουνίου (World Eating Disorders Action Day) μια μέρα που στην Ελλάδα δεν δίνεται η πρέπουσα προσοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, παρόλο που είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς αυξάνεται και η αντιμετώπιση του απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, επισημαίνει η κα Άννα Χατζηδημητρίου, Ψυχολόγος Υγείας Ειδικευμένη στις διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία, NCED Δ/ντρια Τμήματος Ψυχολογίας Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής της Υγείας «Live Well-Be Well» και προσθέτει: 

«Είναι σημαντική η ενημέρωση στις διαταραχές αυτές διότι η άμεση διάγνωση συνδέεται με καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και τον περιορισμό της στην πιθανή επέκταση των συμπτωμάτων της διαταραχής σε προβλήματα υγείας. Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και την σημαντικότητα της άμεσης αντιμετώπισης αξίζει να αναφερθεί ότι υπολογίζεται πως ένας άνθρωπος πεθαίνει παγκοσμίως κάθε μία ώρα από κάποια διατροφική διαταραχή και πως 97% των ασθενών που θα νοσηλευτούν με διατροφική διαταραχή έχουν έστω μια οργανική πάθηση, ένα πρόβλημα υγείας ως συννοσηρότητα.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Βράβευση μαθητών ακριτικών περιοχών Ηπείρου

 


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μόρφωσις νεολαίας»  Μάκης Κιάμος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας  του Ιδρύματος Κώστας Ζηκόπουλος και Σωτήρης Κολιούσης, συνοδευόμενοι από την έφορο Δημοσίων Σχέσων της ΠΣΕ  Μαρίκα Γκόνη   σε εκτέλεση απόφασης του Ιδρύματος ''Μόρφωσις Νεολαίας'', απένειμαν βραβεία και χρηματικά έπαθλα στους απόφοιτους μαθητές των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.

Η εκδήλωση στο Πωγώνι

Η πρώτη εκδήλωση για την απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, ώρα 11:00 στο Δήμο Πωγωνίου και συγκεκριμένα  στον προαύλιο χώρο της Αγίας Σκέπης, πλησίον Δημαρχείου, στο Καλπάκι.

Αφορούσε τους μαθητές, των ακριτικών σχολείων του Νομού Ιωαννίνων. 

Βραβεύτηκαν συνολικά 47 μαθητές/τριες από σχολεία των Δήμων  Ιωαννιτών, Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζίτσας.

Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν οι:

Η βουλευτής  Νομού  Ιωαννίνων  Μαρία Κεφάλα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νομού Ιωαννίνων Οδυσσέας Πότσης.

Ο πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ)  Ηλίας Γιάτσιος.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος  ΕΕΤΑΑ ΑΕ  Άδωνης Ιορδανίδης.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου (οικοδεσπότης) Κωνσταντίνος Καψάλης.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου.

Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος , ο οποίος βρισκόταν στο Νομό Ιωαννίνων για υπηρεσιακούς λόγους, ωστόσο μάς τίμησε με την παρουσία του συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού  Συμβουλίου  Δήμου Ιλίου  Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστο Γκόνη.

Υπουργείο Παιδείας: Με self test υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στις Πανελλήνιες εξετάσεις

 


Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας για τα self test και τα μέτρα για τις Πανελλήνιες, όλοι όσοι μετέχουν στις Πανελλήνιες θα πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, είτε από self test, είτε από μοριακό τεστ και rapid test.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις στις 14 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν, την επομένη, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Το πρώτο test για τους υποψηφίους τόσο των Γενικών όσο και Επαγγελματικών Λυκείων θα πρέπει να γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Ψηφίστηκε στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών

 


Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θεσπίζει -μεταξύ άλλων- μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από 50% συν μία ψήφο, σε 43% συν μία ψήφο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν “ΟΧΙ”.

Ψηφίστηκε επίσης με ευρεία πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΕΟΔΥ: Είκοσι τρεις θάνατοι σήμερα, 1.381 νέα κρούσματα

 


1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι τρεις θάνατοι σήμερα, 1.381 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.381, εκ των οποίων ένα εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 405.542 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 37 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.863 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.85 (95% Crl: 0.16 - 1.55).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.145 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67έτη. To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.462 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 198 (ημερήσια μεταβολή +14.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 194 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Έρχονται 22.350 προσλήψεις και διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο

 


Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Παιδείας αναμένουμε ΦΕΚ για 10.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και από το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινωθεί σύντομα θα γίνουν, 4.000 μόνιμες προσλήψεις Νοσηλευτών.

Εν αναμονή βρίσκονται ακόμα 3.630 προσλήψεις σε ΕΠΟΠ και αστυνομία, 1.566 προσλήψεις στην ΑΑΔΕ και 2.044 προσλήψεις σε Δήμους.

Γνωστοποιείται ότι εκκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 3Ε/2021 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 23/29.04.2021/τ. Α.Σ.Ε.Π. και Φ.Ε.Κ. 29/13-05-2021/τ.Α.Σ.Ε.Π.) για την πλήρωση συνολικά είκοσι επτά (27) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού και Τεχνικού Προσωπικού στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας-Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων)  με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 2190/1994 (Α΄28), κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1, του άρθρου 58, του ν. 4765/2021.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ με επισυναπτόμενα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (Πολίτες → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Ε΄).

Έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 1 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 01 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 58.582 έλεγχοι, από τους οποίους οι 23.207 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 242 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         166 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 165 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o     42 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     25 στη Θεσσαλονίκη,

o     22 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o     13 στα Ιόνια Νησιά,

o     12 στην Κεντρική Μακεδονία,

o     10 στην Κρήτη,

o       8 στην Αττική,

o       8 στη Στερεά Ελλάδα,

o       7 στη Δυτική Ελλάδα,

o       6 στην Ήπειρο,

o       6 στην Πελοπόννησο,

o       4 στη Δυτική Μακεδονία και

o       3 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 56.872 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 54.775 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.097 των 150 ευρώ.

·         43 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       8 στη Θεσσαλονίκη,

o       8 στη Πελοπόννησο,

o       4 στην Αττική,

o       3 στην Ήπειρο,

o       2 στην Κεντρική Μακεδονία,

o       2 στη Κρήτη,

o       2 στα Ιόνια Νησιά,

o       1 στο Βόρειο Αιγαίο και

o       1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 192.640 ομοειδείς παραβάσεις.

·         32 παραβάσεις και 8 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 2 συλλήψεις και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, για παραβίαση της αναστολής λειτουργιάς και εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος, και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτες.

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος.

Στην Αττική,

- σύλληψη και 300 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και για μη χρήση μάσκας.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 15 πελάτες.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καφέ και 1 οβελιστήριο, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Ήπειρο, 2 συλλήψεις και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για παραβίαση του μέτρου του κατ' οίκον περιορισμού.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.537 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.018 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 160 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιτυχία για τον συγχωριανό Πολύμερο Γεώργιο-Νικηφόρο

 


Ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου του 7ου ΓΕΛ Ιωαννίνων Πολύμερο Γεώργιο-Νικηφόρο  του Αλέξανδρου και της Μπούλια Ν. Κωνσταντίνας είναι ο μόνος από την Ήπειρο που πέρασε με επιτυχία στον πανελλήνιο διαγωνισμό μαθηματικών "Θαλής" και προκρίνεται για την Ολυμπιάδα Μαθηματικών.

http://www.hms.gr/sites/default/files/subsites/competitions/2021/G_LYKEIOY_2021_THALHS.html?fbclid=IwAR3YRZwJh1g9AXKw1SJt-voV1gQkTgV8RLLqtARBG7vg7WfHF_QixmHNA5E

ΟΑΕΔ: Λήγει την Τετάρτη 30 Ιουνίου, η ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ

 


Tην Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), όπως ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 458/06.02.2021).

Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ: “Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στις ρυθμίσεις βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.oaed.gr/steghastiki-prostasia

Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr  στην ενότητα «Κοινωνική Πολιτική & Λοιπές Παροχές» οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες επιλέγουν το πεδίο «Στεγαστική Προστασία», μετά το σύνδεσμο «Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών τ. ΟΕΚ» και κατόπιν τον σύνδεσμο «Σύνδεση στη νέα εφαρμογή», όπου εισέρχονται με τους κωδικούς ΤaxisNet και ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής».

Οι δανειολήπτες δύναται να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους όπως:

Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες.

Διαγραφή οφειλής εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει συνολικό ποσό τουλάχιστον 60% του τελικού ποσού δανείου

Διαγραφή οφειλής έως 6.000 €.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τετάρτη 2 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 2 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 12:00-14:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη σύγκληση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 2 Ιουνίου, ώρα έναρξης 13.00 μ.μ. & ώρα λήξης 14.00 μ.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:  Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.  

Τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4555 / 2018 για έκτακτη* σύγκληση της Οικονομικής  Επιτροπής  

Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.  

Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ: 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας» κ.λ.π.  

Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19· περί ορισμού μελών Ο.Ε.

Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα 02η Ιουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη- ώρα έναρξης 13.00 μ.μ. & ώρα λήξης 14.00 μ.μ., για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση σύναψης και όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για τη σύνταξη μελέτης των φακέλλου υποβολής πρότασης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Πωγωνίου με τίτλο «Δράσεις διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων και Ανακύκλωσης του Δήμου Πωγωνίου».

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση. Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr   

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να 2 καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης. 

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες). 

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19. Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

* Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω λήξης προθεσμίας 2 ης φάσης υποβολής προτάσεων προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ολική αρθροπλαστική καρπού, πάνω από 95% τα ποσοστά επιτυχίας στην Ελλάδα

 


Με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 95% γίνεται πλέον στην Ελλάδα η αρθροπλαστική καρπού, η οποία αποτελεί εξέλιξη αυτής του ισχίου και του γόνατος!

«Πράγματι τα αποτελέσματα που μας δίνει η αρθροπλαστική καρπού είναι εκπληκτικά και βοηθά πλέον καθοριστικά στην αποτροπή χιλιάδων αναπηριών, καθώς αποκαθιστά την κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, που πραγματοποίησε πριν από τέσσερα χρόνια την πρώτη αρθροπλαστική καρπού τύπου «ελεύθερης κίνησης» (freedom) στην Ελλάδα.

Η αρθροπλαστική τύπου “Freedom”επιτρέπει ελεύθερη κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις (πολυκατευθυντική) σε αντίθεση με τις πρώτες που εμφανίσθηκαν και επιτρέπανε μόνο κάμψη-έκταση.  

Στις ΗΠΑ η χρήση της ολικής αρθροπλαστικής είναι πλέον μέθοδος επιλογής για τις καταστροφικές ενδαρθρικές βλάβες ή αρθρίτιδες της πηχεοκαρπικής άρθρωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 20 συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, όπου και παρουσιάστηκαν αποτελέσματα της νέας μεθόδου.

Η ολική αρθροπλαστική καρπού αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στην φαρέτρα των ορθοπεδικών, καθώς οι μέχρι χτες λύσεις, για την κατεστραμμένη άρθρωση του καρπού (από διάφορες αιτίες),  ήταν η μόνιμη ολική αρθρόδεση του σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (row carpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές (μόνιμη αρθροδεσία με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή ) παρουσίαζαν όμως σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Σύμφωνα με τον κ Ιγνατιάδη η αρθροπλαστική καρπού, και ιδιαίτερα η τύπου “greedom”  παρουσιάζει το σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στην αρθροδεσία ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφεται ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος».

Η επέμβαση διαρκεί περίπου δυο ώρες, γίνεται με περιοχική αναισθησία μαζί με ελαφρά ύπνωση. Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως δυο διανυκτερεύσεις.