Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Χαιρετισμός της Αδελφότητας Παρακαλαμιωτών Αθήνας στη διαδικτυακή εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

 

Χαιρετισμός της Αδελφότητας Παρακαλαμιωτών Αθήνας στη διαδικτυακή εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με θέμα «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2021», την Κυριακή 4 Απριλίου 2021.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα τρεις θάνατοι σήμερα, 1.866 νέα κρούσματα

 


13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα τρεις θάνατοι, 1.866 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%).

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

 


Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και έως τις 9 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι επιχειρήσεις προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, το "Γέφυρα 2".

Η πλατφόρμα της  Ειδικής Γραμματείας Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους "Οfeiles.gov.gr" τέθηκε σε λειτουργία με τις πρώτες κρατικές επιδοτήσεις να σχεδιάζεται να δοθούν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με «πράσινα» δάνεια στις 31 Μαΐου με αναδρομική ισχύ τον Απρίλιο.

 Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα στεγαστικά δάνεια.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια επιχείρηση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα είναι:

• Υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, http://www.keyd.gov.gr

Παράλληλα, έχειhttp://www.keyd.gov.gr

.  Παράλληλα, έχει αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, όπως συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.

• Θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας, κατά τον οποίο θα διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και των τραπεζών ή των διαχειριστών δανείων.

Ρυθμίσεις στον ανισόπεδο κόμβο Ιόνιας-Εγνατίας, την Τρίτη 6 Απριλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και πιο συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Εγνατίας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης ιστών οδοφωτισμου.

Ειδικότερα, την Τρίτη 6 Απριλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, θα ισχύσει αποκλεισμός στους κλάδους εισόδου του Α/Κ Εγνατίας στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Κατά το ίδιο διάστημα, οι οδηγοί που επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο από τον  Α/Κ Εγνατίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα ειδοποιούνται έγκαιρα μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών και κατευθυντήριων προσωρινών σημάνσεων, προκειμένου να κατευθυνθούν μέσω παράπλευρου οδικού δικτύου στον Α/Κ Αυγού από όπου θα εισάγονται εκ νέου στον αυτοκινητόδρομο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς tablet, laptop, desktop

 


Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι  η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το voucher 200 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και ένας δεύτερος κύκλος για όσους δυνητικά δικαιούχους δεν λαμβάνουν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, ισχύουν τα εξής για τις φάσεις αιτήσεων για το voucher 200 ευρώ:

Στην πρώτη φάση θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος.

Στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος.

Οι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη διεύθυνση https://digital-access.gov.gr  

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Νέοι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού από τη χρήση και την απόρριψη των self-test

 


Τους κινδύνους που εγκυμονούν αφενός η ευρεία χρήση των self test από τον απλό κόσμο και όχι από εξειδικευμένο προσωπικό, και αφετέρου  η ευρεία  απόρριψη των υλικών μετά τη χρήση, φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας,  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά self-test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τις 7 Απριλίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί:

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι επισημαίνουν την επικινδυνότητα  της χρήσης μέσα στα φαρμακεία, αλλά και  το αμφίβολο της αποτελεσματικότητάς τους, για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι δύσκολο να γίνει η σωστή χρήση τους από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Δεύτερον γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ιχνηλάτηση τυχόν θετικών κρουσμάτων.

Εξήντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 4 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή, 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (72.753) έλεγχοι, από τους οποίους οι (9.693) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.097) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (10) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(860) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(148) στην Αττική,

(116) στη Θεσσαλονίκη,

(88) στη Στερεά Ελλάδα,

(75) στην Κεντρική Μακεδονία,

(67) στη Δυτική Ελλάδα,

(65) στην Πελοπόννησο,

(62) στην Ήπειρο,

(53) στην Κρήτη,

(48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(45) στα Ιόνια Νησιά,

(40) στο Βόρειο Αιγαίο,

(34) στη Θεσσαλία,

(15) στη Δυτική Μακεδονία και

(4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (165.674) ομοειδείς παραβάσεις.

(200) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (195) πρόστιμα των 300 ευρώ και (5) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(45) στην Αττική,

(21) στη Στερεά Ελλάδα,

(18) στο Βόρειο Αιγαίο.

(17) στην Ήπειρο,

(17) στα Ιόνια Νησιά,

(16) στη Θεσσαλονίκη,

(14) στην Κεντρική Μακεδονία,

(13) στην Κρήτη,

(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(10) στη Δυτική Ελλάδα,

(9) στη Θεσσαλία,

(6) στην Πελοπόννησο,

(2) στη Δυτική Μακεδονία και

(2) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (47.761) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (45.814) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.947) των (150) ευρώ.

(37) παραβάσεις και (10) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 300 ευρώ σε καφετερία για μη αναγραφή μεγίστου επιτρεπομένου αριθμού ατόμων εντός τους καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 3.800 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κρεοπωλείου, για μη χρήση μάσκας, παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και για εξυπηρέτηση (9) καθήμενων πελατών, στους οποίους βεβαιώθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Επιπλέον, σε βάρος της ιδιοκτήτριας επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και σε βάρος υπαλλήλου 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας,

- σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ σε διοργανωτή συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (2) παρευρισκόμενους,

- σύλληψη και από 3.000 ευρώ σε (3) διοργανωτές συνάθροισης σε οικία και από 600 ευρώ πρόστιμο σε (4) παρευρισκόμενους, για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης με (5) παρευρισκόμενους, ενώ βεβαιώθηκαν (6) πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.842) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.722) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σωματείο Μουσικών «Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ» Ν. Ιωαννίνων: Κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων

 


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ 12 μμ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ-ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Οι μουσικοί ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα , με αβέβαιο μέλλον για εμάς και τις οικογένειες μας. Τα lockdown έχουν τσακίσει τις ζωές μας, χωρίς να προσφέρουν καμιά ουσιαστική προστασία από την πανδημία.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει καθώς δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία των παιδιών μας και στα μέσα μεταφοράς.

Με μοναδικό μέτρο την ατομική ευθύνη και τα επιδόματα φτώχειας η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Ένα μέρος του κλάδου μας, έμεινε χωρίς καμία στήριξή και η κυβέρνηση με το μητρώο καλλιτεχνών για το οποίο μας θέλει συνυπεύθυνους.

Με την λεπτομερή καταγραφή του χώρου και του αριθμού των εργαζομένων, θέλει να πετύχει την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί και ισχύουν σε λίγους χώρους ακόμα.

Είναι η αντίληψη πως ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να είναι εργοδότης και μάνατζερ του εαυτού του.

Οι αγώνες που οργανώσαμε είχαν αποτέλεσμα.

Με τις κινητοποιήσεις μας οι μουσικοί στα Γιάννενα αλλά και σε όλη τη χώρα απαιτήσαμε και κερδίσαμε μέτρα επιβίωσης για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, μέτρα για την υγεία τη δικιά μας και των οικογενειών μας. Έχουμε πικρή εμπειρία απ τα περσινά πρωτόκολλα ανοίγματος του τουρισμού και του επισιτισμού, που είχαν ως μοναδικό στόχο τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των αερομεταφορέων, ενώ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν ελάχιστες. Σήμερα μοιράζουν ξανά εκατομμύρια στους εργοδότες και για μας σχεδιάζουν ξανά ψίχουλα, φτώχεια και ανεργία.

Μπροστά στην επαναλειτουργία των χώρων εργασίας μας μοναδικό όπλο μας απέναντι στην επίθεση που θα δεχθούν τα δικαιώματα μας, είναι η συμμετοχή στο σωματείο μας, η οργάνωση της πάλης μας και ο συλλογικός μας αγώνας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε:

• Μέτρα προστασίας της υγείας μας και των οικογενειών μας

• Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας στα μέτρα στήριξης

• Άνοιγμα των χώρων του Πολιτισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Κανένας συνάδελφος χωρίς μεροκάματο.

Οργανώνουμε ξανά την κινητοποίηση μας μαζί με τους συναδέλφους εργαζόμενους του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού που τα προβλήματα μας είναι κοινά, και καλούμε όλους τους συναδέλφους στην κινητοποίηση την Παρασκευή 9 ΑΠΡΙΛΗ 12 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης – κλοπής από μονοκατοικία στο Χανόπουλο Άρτας

 


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού

 

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση διάρρηξης – κλοπής από μονοκατοικία στο Χανόπουλο Άρτας και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο κατηγορούμενος μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, προχθές (03-04-2021) το μεσημέρι μετέβησαν με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο Χανόπουλο Άρτας όπου αφού διέρρηξαν μονοκατοικία ιδιοκτησίας ημεδαπής, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των -140- ευρώ .

Στο πλαίσιο των ερευνών το παραπάνω όχημα εντοπίστηκε σήμερα (05-04-2021) μετά τα μεσάνυκτα στην πόλη της Άρτας, από περιπολούντες αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, το οποίο και κατασχέθηκε καθώς επίσης και διαρρηκτικό εργαλείο που βρέθηκε στο εσωτερικό του.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των στοιχείων του συνεργού του συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ακόμη ευκαιρία θα έχουν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους

 


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» μία ακόμη ευκαιρία να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, θα έχουν οι ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στην παλαιότερη ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι ιδιοκτήτες που «ξέχασαν» να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους την προηγούμενη φορά, τώρα θα έχουν με νομοθετική διάταξη εκ νέου τη δυνατότητα αυτή και μάλιστα χωρίς να καταβάλλουν υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών και χωρίς να επιβαρυνθούν με τα πολύ υψηλά ποσά προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να έλθει στη Βουλή για ψήφιση από το υπουργείο Εσωτερικών εντός του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου.

Η επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων στους δήμους αναμένεται, εκτός απροόπτου, τον Ιούλιο.

Μπορεί να προκαλέσουν μυωπία οι ψηφιακές οθόνες;

 


Τα μέτρα κατά της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έχουν στρέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στην καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύμφωνα με την UNESCO, ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται το 80% του παγκόσμιου μαθητικού πληθυσμού ή αλλιώς 1,37 δισεκατομμύρια μαθητές, οι οποίοι κατά διαστήματα αναγκάζονται να αντικαταστήσουν για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα την εκπαίδευση στο σχολείο με την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Ταυτοχρόνως οι μαθητές περικόπτουν δραστικά τις εξωσχολικές και τις υπαίθριες δραστηριότητές τους, αφού υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και παραμένουν κλειστά φροντιστήρια, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, σχολές χορού, ωδεία κ.λπ.

Ωστόσο η καθημερινή, πολύωρη ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τα ψηφιακά μέσα, ανησυχεί γονείς και ειδικούς. Δεν είναι μόνο η καθιστική ζωή με τις συνέπειές της που προβληματίζουν, αλλά και η υγεία των ματιών τους.

Το κύριο πρόβλημα είναι η μυωπία, οι σοβαρές μορφές της οποίας εξαπλώνονταν ραγδαία πολύ πριν εισβάλλει ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας. Όπως έγραψε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διεθνής ομάδα επιστημόνων, η μυωπία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημοσίας υγείας. Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν ήδη από αυτήν, με το 15% να έχουν υψηλού βαθμού μυωπία. Επιπλέον, το 2020 υπολογιζόταν ότι 161 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν τυφλοί ή έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή διαταραχή της όρασης εξαιτίας αδιόρθωτης μυωπίας.