Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Παράταση έως 15 Ιουνίου για την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το έτος 2018


Ένα μήνα παράταση έλαβε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το έτος 2018. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Η προηγούμενη προθεσμία ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου.
Η απόφαση από την ελληνική πλευρά πάρθηκε μετά την δυνατότητα που έδωσε η ευρωπαϊκή επιτροπή στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να δώσουν παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς αρκετά από αυτά φέρονται να δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ για το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ»



«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΟΣΤΟΣ» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ  ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, αναχωρώντας από την Αλεξάνδρεια μετά το τέλος του 1ου Προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, έκανε την εξής δήλωση:
«Με το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» που ξεκίνησε τόσο εντυπωσιακά εδώ στην Αλεξάνδρεια, βάλαμε τις πιο γερές βάσεις για μια παραγωγική και επωφελή για τις τρεις χώρες συνεργασία, των απανταχού Ομογενών μας.
Με την υψηλή παρουσία στην έναρξη των εκδηλώσεων των τριών Προέδρων Προκόπη Παυλόπουλου, Νίκου Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης, επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά σε ανώτατο επίπεδο την άρρηκτη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε πολλούς τομείς, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην περιοχή που υπάρχουμε αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Το μήνυμα της ήπιας δύναμης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Μήνυμα που δεν εκπέμπεται με την ισχύ των όπλων, αλλά με την ισχύ που προκύπτει από τον διάλογο των πολιτισμών και των θρησκειών, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος παύουν και οι συγκρούσεις.
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι οι τρεις χώρες μας αυτόν τον διάλογο θέλουμε, συνεχίζοντας από κοινού να δείχνουμε όλα τα θετικά της συνεργασίας του πνεύματος.
Μαζί με τους ομολόγους μου, την Αιγύπτια Υπουργό κα Ναμπίλα Μάκραμ και τον Κύπριο Προεδρικό Επίτροπο κ Φώτη Φωτίου, περίπου πριν ένα χρόνο ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», το οποίο τελικά τέθηκε και υπό την αιγίδα του Προέδρου Σίσι.
Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα 120 Αιγυπτιώτες Ελλάδας και Κύπρου, να είναι προσκεκλημένοι της Αιγύπτου, σε ένα πρόγραμμα συνυφασμένο με τη νοσταλγία και την επιστροφή, στον τόπο απ΄ όπου οι ίδιοι ή οι γονείς τους έφυγαν τόσο ξαφνικά με τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, ώστε να περπατήσουν στις παλιές τους γειτονιές και να γνωρίσουν τη σύγχρονη Αίγυπτο.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την φίλη Ναμπίλα για την υποδειγματική προετοιμασία που έκανε μαζί με το επιτελείο της, της έναρξης του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που συμφωνήσαμε να πάρει διεθνείς διαστάσεις.
Ο Φώτης Φωτίου ανήγγειλε ότι η επόμενη εκδήλωση θα γίνει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, όπου και οι τρεις χώρες έχουμε μεγάλες Ομογενειακές Κοινότητες.
Στο μεσοδιάστημα, θα συνεργαστούμε και σε Προγράμματα που θα αφορούν τις Ομογένειές μας στις Υποσαχάριες Αφρικανικές χώρες. Εκεί, όπου έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι Ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Ανακοίνωση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης




Ανακοίνωση
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω έκτακτων κοινωνικών υποχρεώσεων τα γραφεία της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018.
Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 εκδήλωση «Χαριστικό Παζάρι Βιβλίων-Λέσχη Ανάγνωσης-Καφές-Τσάι» θα γίνει την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ώρες 18.00-22.00, αιθ. ΗΕΘ.

Συνελήφθη 62χρονος ημεδαπός σε χωριό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί ραδιοσταθμών


Συνελήφθη, χθες (30-04-2018) το πρωί σε χωριό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, ένας 62χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί ραδιοσταθμών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της προαναφερθείσας Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 62χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
ένα πολεμικό τυφέκιο, μη λειτουργικό
ένα πιστόλι με κενή γεμιστήρα,
ένα περίστροφο,
ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο,
τρία μονόκαννα κυνηγετικά όπλα,
ένα φλόμπερ,
πινακίδες κυκλοφορίας,
ένας ασύρματος πομποδέκτης βάσης,
δύο φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες.
Τα παραπάνω όπλα κατασχέθηκαν προκείμενου να αποσταλούν για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων.

Καλπάκι Πωγωνίου: Σύλληψη 40χρονου υπηκόου Αλβανίας διωκόμενου με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για παραβάσεις της Νομοθεσίας «περί ναρκωτικών»


Συνελήφθη, σήμερα (01-05-2018) μετά τα μεσάνυκτα, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Αναλυτικότερα, ο 40χρονος εντοπίστηκε στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου και όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, για παράνομη εισαγωγή από την Αλβανία στην Ιταλία συνολικά (566) κιλών κάνναβης, πράξεις που διαπράχθηκαν το 2012.
Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 30χρονη ημεδαπή η οποία μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, για περαιτέρω διακίνηση


Σε όχημα που οδηγούσε, εντοπίστηκαν σε βαλίτσες, 49 συσκευασίες με ποσότητα κάνναβης περίπου 27 κιλών

Συνελήφθη, χθες (30-04-2018) το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μία 30χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στην παραπάνω περιοχή και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε η 30χρονη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (49) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (27) κιλών και (269) γραμμαρίων, που ήταν τοποθετημένα σε βαλίτσες, στο χώρο των αποσκευών και των πίσω καθισμάτων.
Επίσης, κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο καθώς και το χρηματικό ποσό των (3.060) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, που βρέθηκαν στην κατοχή της 30χρονης.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ρομποτική χειρουργική: Επιτυχείς σπάνιες ουρολογικές επεμβάσεις στη χώρα μας


Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής σε ασθενείς με ουρολογικές παθήσεις ακόμα και όταν έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή σε περιστατικά με υψηλό δείκτη χειρουργικής δυσκολίας. Επεμβάσεις που είναι σπάνιες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, καθώς απαιτούν επιστημονική αρτιότητα και συντονισμό μίας ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων έχουν αξιοθαύμαστη έκβαση και ταχεία ανάρρωση, όταν πραγματοποιούνται με το πιο πρόσφατο και σημαντικότερο βιοτεχνολογικό επίτευγμα, που απογείωσε την ουρολογική χειρουργική, το ρομποτικό σύστημα daVinci.
Οι επεμβάσεις με αυτό το ρομπότ ναι μεν είναι ελάχιστα τραυματικές με τα οφέλη της ελάχιστης παρέμβασης, αλλά απαιτούν ιδιαίτερες αναισθησιολογικές συνθήκες και κατάρτιση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων. Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών και Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου, χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου «στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής, σε ασθενείς που έχουν απολέσει τμήμα ή ολόκληρο τον πνεύμονά τους, λόγω καρκίνου και σε χειρουργημένους καρδιοπαθείς. 
Έχουν πραγματοποιηθεί επίσης ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές λόγω καρκίνου σε ήδη χειρουργημένους ασθενείς για υπερτροφία του προστάτη, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το δείκτη δυσκολίας. Οι ασθενείς αυτοί ανάρρωσαν ταχύτατα, δεν παρουσίασαν επιπλοκές, δεν επιβαρύνθηκε η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία τους και επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά από 2-3 ημέρες», τονίζει.

«Κίνηση Καθαρός Καλαμάς»: Αποφάσεις Δ.Σ. 28/4/2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βουτσαράς 30/04/2018

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Κίνησης στις 28-04-2018 μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Κίνησης για τις τελευταίες εξελίξεις και τις ενέργειες  της Κίνησης ως τώρα ακολούθησε γόνιμη και δημιουργική συζήτηση και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
Θεογέφυρο: Μετά την κατάθεση στον πταισματοδίκη Ιωαννίνων του προέδρου εκ μέρους της Κίνησης κατατέθηκαν τα στοιχεία που υπήρχαν στη διάθεσή μας και αναμένουμε τις εξελίξεις καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο στην Περιφέρεια Ηπείρου για την κοινοποίηση της ανάθεσης και της μελέτης του έργου αντικατάστασης του τσιμενταύλακα πάνω στο Θεογέφυρο με τον αγωγό που το διαπερνούσε και αποκαλύθφηκε μετά την πτώση του Θεογέφυρου.
Λυματολάσπη: Αποφασίστηκε επίσκεψη κλιμακίου της Κίνησης στον εισαγγελέα για ενημέρωση σχετικά με την πορεία της μήνυσης που κατέθεσε και κατάθεση νέων στοιχείων. Επίσης αποφασίστηκε επίσκεψη κλιμακίου της Κίνησης στη ΔΕΥΑΙ και επίδοση εγγράφου για ενημέρωση σχετικά με το θέμα της λυματολάσπης.
Υδρογονάνθρακες: Επιβεβαιώθηκε η εναντίωση στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και αποφασίστηκε η συμμετοχή της Κίνησης σε δράσεις στην Αθήνα και την Ήπειρο.
Χαιρετισμός συγκρότησης νέων Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:  Η Κίνηση ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ χαιρετίζει τη συγκρότηση νέων Πρωτοβουλιών στην Ήπειρο και την Αθήνα  και τις καλωσορίζει στον κοινό αγώνα ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και στην Ελλάδα.
Αποφασίστηκε η αποστολή εγγράφου στην Αποκεντρωμένη όπου θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι από το 2014 μέχρι σήμερα στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι ετήσιες υποχρεωτικές συνελεύσεις από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, όπως προβλέπεται από το νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης)
Αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα της επιτροπής κατοίκων Θεσπρωτίας για συνδιοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους υδρογονάνθρακες και να σταλούν προσκλήσεις εκ μέρους της Κίνησης στους ομιλητές.
Μετρήσεις σε Τάφρο και Καλαμά: Αποφασίστηκε η επίσκεψη κλιμακίου της Κίνησης στο Δήμο Ζίτσας και νέο έγγραφο με πολλούς αποδέκτες προς ενέργεια σχετικά με την κοινοποίηση των μετρήσεων που έκανε το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Π.Ι. στα πλαίσια σχετικής σύμβασης με το Δήμο Ζίτσας.
Παράνομη κοπή δέντρων στον Γορμό στον Παρακάλαμο: Μετά την αναφορά της Κίνησης επενέβη το Δασαρχείο και χαρακτήρισε παράνομη την κοπή δέντρων στις όχθες του Γορμού στον Παρακάλαμο από συνεργείο που είχε αναλάβει την απομάκρυνση της δεντρόβιας βλάστησης από τα αποστραγγιστικά κανάλια. Αναμένουμε τις εξελίξεις.
Αποφασίστηκαν οι καλοκαιρινές δράσεις της Κίνησης στην Ήπειρο: Θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στα χωριά σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς και μια τριήμερη εκδήλωση στις 10-12 Αυγούστου στο πάρκο Αγρότισσας με κάμπιγκ, συναυλίες, ομιλίες, παρουσιάσεις, εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον κλπ. Στάλθηκε η αίτηση για την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο Ζίτσας και το Δασαρχείο. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Παραίτηση Ταμία – Ανασυγκρότηση Δ.Σ.  Έγινε δεκτή η παραίτηση του ταμία Τάσση Μιχάλη από το αξίωμά του και το νέο Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Μίτσης Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος: Τσεκούρας Αθανάσιος
Γενικός Γραμματέας: Τόλη Βαρβάρα
Ταμίας –  Εκτ. Γραμματέας: Στεργίου Κων/νος
Οργ. Γραμματέας: Σταύρου Γεώργιος
Μέλη: Μπαλάφα Αικατερίνη, Γεώργιος Ιερέας Τζώρτζης, Πίκουλης Λάμπρος, Τάσσης Μιχάλης

Αναπληρωματικά μέλη: Σταύρου Άγγελος, Χαλιάσος Σταύρος

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                   Η Γραμματέας

Μίτσης Παναγιώτης         Τόλη Βαρβάρα

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική ζωή των ασθενών


Παρόλο που ο καρκίνος του προστάτη από μόνος του δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, οι θεραπείες για τη νόσο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των ασθενών. Οι «παρενέργειες» της θεραπείας μπορούν, ωστόσο, να αποφευχθούν, με την εφαρμογή πρωτοποριακών μεθόδων, όπου αυτές ενδείκνυνται.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη, ενώ, περίπου το 60% των περιστατικών αφορούν στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Μόνο στις ΗΠΑ το 2017 διαγνώστηκαν περίπου 161.000 νέα περιστατικά και σημειώθηκαν περίπου 26.700 θάνατοι απ’ τη νόσο.
Εντούτοις, πρόκειται για μια  μορφή καρκίνου που έχει υψηλά ποσοστά ίασης, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως και να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.  Οι θεραπευτικές επιλογές είναι διάφορες και εξίσου αποτελεσματικές, με καθεμιά από αυτές να έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Ένας μεγάλος, αλλά όχι αβάσιμος, φόβος των ανδρών είναι οι επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική τους λειτουργία και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Η ριζική προστατεκτομή προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στους περισσότερους άντρες, με όποια μέθοδο και αν διενεργηθεί. Όσον αφορά στην ακτινοβολία, αυτή έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, ενώ τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της προχωρημένης μορφής της νόσου επιφέρουν σε όλους τους άντρες πλήρη στυτική δυσλειτουργία.
Τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που εμπλέκονται στο μηχανισμό της στύσης και ουσιαστικά την «ελέγχουν» είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη φυσιολογική διαδικασία που οδηγεί στη στύση.