Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα μεγάλη αύξηση (12%) στα οικοδομικά υλικά τον Αύγουστο

 


Συμφώνα με την ανακοίνωση της  ΕΛΣΤΑΤ νέα μεγάλη αύξηση (12%) σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά, καθώς οι επιμέρους κατηγορίες «συμπαρασύρθηκαν» από τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο κίνησης.

Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 12% τον Αύγουστο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:

Ηλεκτρική ενέργεια (38,4%),

Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (30,1%),

Τούβλα (29,6%),

Σίδηρο οπλισμού (17,2%),

Παρκέτα (17,2%),

Αγωγούς χάλκινους (16,4%),

Ξυλεία οικοδομών (12,1%),

Έτοιμο σκυρόδεμα (11,6%),

Εντοιχισμένα ντουλάπια (10,8%),

Υαλοπίνακες ασφαλείας (10,6%),

Μαρμαρόπλακες (9,6%),

Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (9,5%),

Παράθυρα ξύλινα (9%),

Πόρτες εσωτερικές (9%),

Κουφώματα αλουμινίου (8,8%),

Τσιμέντο (8,4%),

Πλακίδια γενικά-δαπέδου, τοίχου (7,1%),

Ανελκυστήρες (6,7%),

Θερμαντικά σώματα (6,4%)

Σωλήνες χαλκού (5,9%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Αύγουστο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2022, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Δήμος Πωγωνίου: Ολοκληρώθηκε το έργο υδροδότησης στις Τ.Κ. Βροντισμένης και Μαυροβουνίου

 

Τέλος στα προβλήματα υδροδότησης σε Βροντισμένη και Μαυροβούνι έδωσε η ολοκλήρωση του έργου για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης  4 Κοινοτήτων με τις δύο να έχουν ολοκληρωθεί ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στις Κοινότητες Χρυσόρραχης και Βήσσανης.

Στην Κοινότητα Βροντισμένης αντικαταστάθηκε το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης από την υδρομάστευση επί της επαρχιακής οδού Βελλάς – Βροντισμένης έως και τη δεξαμενή που βρίσκεται εκτός οικισμού. Παράλληλα αντικαταστάθηκε ο υφιστάμενος πλαστικός σωλήνας PVC και τοποθετήθηκε νέος σωλήνας πολυαιθυλενίου και κατασκευάστηκε φρεάτιο με αεραξαγωγό διπλής ενέργειας στη θέση «Βρύση» προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή φυσική ροή προς τη δεξαμενή.

Οι εργασίες στην Κοινότητα Μαυρβουνίου περιελάμβαναν την αντικατάσταση τμήματος του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας από το κεντρικό φρεάτιο στην πλατεία και σε τμήμα του κάτω «μαχαλά» του οικισμού μέχρι την τελευταία οικία δυτικά όπου και απομονώθηκε. 


Επίσης αντικαταστάθηκε ο υφιστάμενος σιδηροσωλήνας και τοποθετήθηκε νέος σωλήνας πολυαιθυλενίου. Τέλος κατασκευάστηκε νέο φρεάτιο στο σημείο διακλάδωσης του αγωγού και τοποθετήθηκαν νέες παροχές σε όλες τις οικίες.

«Σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και στις Κοινότητες Χρυσόρραχης και Βήσσανης συμπληρώνοντας ένα μεγάλο δίκτυο έργων ύδρευσης που δίνουν μόνιμη λύση σε προβλήματα υδροδότησης των οικισμών» δηλώνει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Ο προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στις 255.422 € και χρηματοδοτείται ένα μέρος του από το πρόγραμμα του Υπουργείο Εσωτερικών για την λειψυδρία (ΣΑΕ 055) και το υπόλοιπο από ιδίους πόρους του Δήμου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία και με θετικές εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

 


Με απόλυτη επιτυχία και με θετικές εντυπώσεις πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων «Κι εγώ θα πάω στα Γιάννενα» στις 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ., που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Π.Ε. Ιωαννίνων και τέλεσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της Μουσικοχορευτικής Εκδήλωσης, την Βουλή των Ελλήνων, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και τους χορηγούς της. Επίσης ευχαριστεί θερμά την Οργανωτική Επιτροπή, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τους μουσικούς και τους παρουσιαστές της εκδήλωσης για την άψογη συνεργασία, την εξαιρετική παρουσίαση και το άρτιο αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα στους Πολιτιστικούς Φορείς να επαναδραστηριοποιηθούν μετά από διετή αδράνεια λόγω covid, αλλά και να αναδείξουν την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου μας.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η εν λόγω εκδήλωση να γίνει θεσμός και να επεκταθεί και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύσκεψη για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Αώου

 


Η πρόταση για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου Άγριου Ποταμού Αώου, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια από την  IUCN εταίρο   του προγράμματος “Saving Europe’s last free flowing river Vjosa- Aoos”.

Για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου, η IUCN (που πραγματοποίησε τις έρευνες και συντονίζει την πρωτοβουλία)  προτείνει την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας. Αποκλειστικός  στόχος είναι ο ποταμός Αώος να παραμείνει ένας «άγριος ποταμός» με ελεύθερη ροή σε όλο το μήκος του που ανέρχεται σε 270 χιλιόμετρα σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία προέδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας και συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ήπειρος» και της ΑΜΚΕ «Πίνδος Περιβαλλοντική» έγινε παρουσίαση και των Μελετών Χρήσεων Γης και Οικονομικής Ανάλυσης.

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση των voucher από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

 


Ολοκληρώθηκε η κλήρωση του υπουργείου Τουρισμού  που ανέδειξε 200.000 νέους τυχερούς που κερδίζουν voucher αξίας 150 ευρώ από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Η νέα κλήρωση είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, ενώ συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν κάνει αίτηση στην 1η φάση του προγράμματος και δεν είχαν κληρωθεί. Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα τους νέους δικαιούχους.

Η πρώτη κλήρωση για το πρόγραμμα διακοπών που υλοποιεί το υπουργείο Τουρισμού είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουλίου, ενώ όσοι έχουν κληρωθεί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το voucher τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Οι νέοι δικαιούχοι που κληρώθηκαν θα λάβουν ενημερωτικό , ενώ εντός των επόμενων ημερών θα λάβουν στο κινητό τους την άυλη ψηφιακή κάρτα που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν άμεσα για να πληρώσουν παρόχους διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) σε όλη τη χώρα.

Εκδήλωση για την προστασία του ποταμού Αώου στην Κόνιτσα

 


Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 η Διεθνής Οργάνωση για τη διατήρηση της φύσης μαζί με τους προγραμματικούς εταίρους «Πίνδος Περιβαλλοντική» και MedINA, διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κόνιτσας σχετικά με την πρόταση για την προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς του ποταμού Αώου, ενός από τους τελευταίους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη. 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου και η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Σοφία Φιλιππίδου, την οποία δέχτηκε ο Δήμαρχος στο γραφείο του πριν από την εκδήλωση μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και την αναπληρώτρια Πρέσβη στα Τίρανα, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την γείτονα χώρα.

Στην εκδήλωση έγινε επισκόπηση του έργου, των στόχων, των μελετών και της τρέχουσας κατάστασης και παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές τα βασικά αποτελέσματα των τεσσάρων μελετών για τον Αώο. Στο τέλος τέθηκαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και ακολούθησε συντονισμένη συζήτηση.

Ο Δήμαρχος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στην Πρέσβη, στον Γενικό Πρόξενο και σε όλους τους ομιλητές.

ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες

 


Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως θα καταβληθεί  την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες.

Συγκεκριμένα καταβάλλεται το χρηματικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Το χρηματικό ποσό, ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1.000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Για το έτος 2022, η προϋπολογισθείσα δαπάνη για το πρόγραμμα είναι 2.800.000 ευρώ για 4.000 τρίτεκνες και 1.000.000 ευρώ για 1.000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες.

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες του προγράμματος των επιταγών αγοράς βιβλίων 2022

 


Στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) αναρτήθηκαν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, αποκλειομένων και παρόχων βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων του προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2022,.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2022.

Συνολικά έχουν εκδοθεί 150.000 επιταγές, αξίας 20 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη συμμετέχουν 598 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (βιβλία που χορηγούνται δωρεάν από το υπουργείο Παιδείας και λοιπούς δημόσιους φορείς), με έκπτωση τουλάχιστον 10% σε όλα τα βιβλία, (εκτός από τα ξενόγλωσσα).

Η ΔΥΠΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους παρόχους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις από τις 23/09/2022 έως και τις 31/10/2022.

Τέλος εποχής για τα ATM

 


Οι τράπεζες με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, σκέφτονται να μειώσουν τα ΑΤΜ, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης είναι αυξημένα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.

Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για μέρη όπως νοσοκομεία, απομακρυσμένα δημοτικά σημεία ή απομακρυσμένα νησιά, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν τους πολίτες.

Το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται πως ζημιώνει τις τράπεζες λόγω του αυξημένου κόστους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

 


Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Σύβοτα, Περιφερειακό Ιατρείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κ.Υ. Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

«Κούκλες ενηλίκων»: Ποια τα οφέλη τους στη σωματική και ψυχική υγεία

 


Εκτός από τις σεξουαλικές απολαύσεις, οι κούκλες του σεξ μπορούν να αποφέρουν οφέλη όχι μόνο στην ερωτική ζωή αλλά και στη σωματική και ψυχική υγεία. Ορισμένοι άνθρωποι, όπως εκείνοι που έχουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες ή ιατρικές παθήσεις, μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση τους. Μπορούν να βοηθήσουν άνδρες και γυναίκες που υποφέρουν από έλλειψη οικειότητας, κατάθλιψη, αλλά και από μοναξιά. Υπάρχουν αναφορές που η παρουσία μιας κούκλας στο κρεβάτι τους τη νύχτα τους βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα.

Επιπλέον, οι κούκλες του σεξ μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των σεξουαλικών παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή σεξουαλική ορμή ή μείωση της σεξουαλικής αίσθησης. Τα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ορισμένων διαταραχών, όπως η διαταραχή οργασμού, η διαταραχή διέγερσης των γεννητικών οργάνων και η στυτική δυσλειτουργία.

Για τα διαφυλικά άτομα κάποια σεξουαλικά παιχνίδια όπως οι κούκλες, μπορεί να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην επιβεβαίωση της ταυτότητας του φύλου τους ή στην ανακούφιση από τη δυσφορία που μπορεί να νιώθουν.