Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,6% η ανεργία τον Ιούλιο

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.116.125 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 133.094 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (+3,3%) και μείωση κατά 29.013 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (-0,7%).

Επίσης, οι άνεργοι ανήλθαν σε 591.209 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 63.165 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-9,7%) και αύξηση κατά 10.509 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (+1,8%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή “άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.121.452, σημειώνοντας μείωση κατά 101.966 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-3,2%) και αύξηση κατά 16.465 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (+0,5%).

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Απόκτηση του κεντρικού αμυντικού Γεράσιμου Μπακαδήμα

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Γεράσιμου Μπακαδήμα, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 2000 και ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναιτωλικού για να γίνει επαγγελματίας με την ομάδα του Αγρινίου το 2019.

Στη συνέχεια μετακόμισε σε ΑΕ Μεσολογγίου, Μαρκό και Αναγέννηση Καρδίτσας. Το καλοκαίρι του 2021 ο Μπακαδήμας επέστρεψε στον Παναιτωλικό και την σεζόν που ολοκληρώθηκε μέτρησε επτά συμμετοχές στην Super League.

Σε καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Π.Α.Σ. και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός μιλώντας στο www.pasgiannina.gr  ανέφερε:

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην οικογένεια του Π.Α.Σ. Γιάννινα και αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

Σε ποιους διαγράφεται η προσωπική διαφορά μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις

 


Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν 35 έως 40 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, Δημοσίου, Τύπου κ.ά.

Τελειώνει η προσωπική διαφορά για περίπου 100.000 παλαιούς συνταξιούχους, με τις αυξήσεις του νέου έτους που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με 5% αύξηση θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά περίπου 40.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με 6,5% αύξηση θα μηδενίσουν τη διαφορά 60.000 συνταξιούχοι και με 7,5% αύξηση θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν 35 έως 40 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, Δημοσίου, Τύπου κ.ά.

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του ΕΦΚΑ που έχει στη διάθεσή του το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ε.Τ., πολλοί συνταξιούχοι με 35 έτη και άνω έχουν ροκανίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής διαφοράς με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, και με την αύξηση του 2023 θα τη μειώσουν και θα τη μηδενίσουν.

Η αύξηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης. Η προσωπική διαφορά μένει εκτός αύξησης και συμψηφίζεται με αυτήν.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ, που θα πάρει αύξηση 50 ευρώ, σημαίνει ότι θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 50 ευρώ. Αν είχε προσωπική διαφορά 30 ευρώ και έπαιρνε αύξηση 50 ευρώ, τότε τα 30 ευρώ θα μηδένιζαν την προσωπική διαφορά και θα του έμενε καθαρή αύξηση 20 ευρώ.

ΙΕΛΚΑ: Ανατιμήσεις και πληθωρισμός η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών

 

Μικραίνουν οι συσκευασίες, λιγοστεύουν οι ποσότητες


Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις αποτελούν τα μεγαλύτερη προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έρευνα, με δείγμα 1.000 καταναλωτές, πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο μεγαλύτερος φόβος πλέον προέρχεται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων. Το 31% δηλώνει ότι νιώθει άγχος, το 29% θυμό, το 25% φόβο και το 23% ανασφάλεια, ενώ ένα ποσοστό 5% δηλώνει ακόμα και πανικό. Μόλις 2% δηλώνει αδιάφορο.

Την ίδια στιγμή, το κοινό καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού 27% και φόβου 19% για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειωμένα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου 2022 (30% και 26% αντίστοιχα). Τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 13% και 23% αντίστοιχα, με το άγχος να αυξάνεται σε σχέση με το 19% της μέτρησης του Απριλίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά αδιαφορίας και για τα δύο θέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, στο 15% για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο 23% για την πανδημία COVID-19.

Μέσω της πλατφόρμας myProperty το έντυπο Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα για όσους αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα

 


Τέλος στο «βραχνά» της συμπλήρωσης του Ε9 για τους φορολογούμενους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά αναμένεται να βάλει η ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων και θα περιορίσει τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 τα οποία επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 δεν καταργεί τη δήλωση Ε9. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή η δήλωση αλλαγών στην επιφάνεια των ακινήτων σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου, ενέργειες οι οποίες δεν περνούν μέσα από την πλατφόρμα myProperty.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.


 Σας καλούμε στις 19 Σεπτεμβρίου  2022, ημέρα Δευτέρα  και ώρα  10.00 π.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως ισχύει και του άρθρου 78 του Ν 4954/2022 ( ΦΕΚ 136 τ.Α’ ), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση αποφάσεων 7ου/2022 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

 1.       Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας  Α2, ομάδα 9η , α/α 1): «Υφιστάμενο πτηνοσφαγείο, δυναμικότητας 900 πτηνών/hr  ή 7.200 πτηνών/day ή δυναμικότητας ζώντος βάρους σφαγίων 15,50 th/day, εγκατεστημένο στη θέση «Κούτσουρα ή Μετζετιές» της Τ.Κ. Ανέζας του Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». (Υπαγωγή στο άρθ. 9 του Ν. 4014/2011).Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία : «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».(εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).  εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

 2.       Γνωμοδότηση , επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας  Α2, ομάδα 1η, α/α 19): «Διαμόρφωση κόμβων Αγίου Ιωάννη Δήμου Ζίτσας».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Ζίτσας. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.

Δήμος Κόνιτσας: Διοργάνωση εμποροπανήγυρης έτους 2022

 


Ο Δήμος Κόνιτσας ανακοινώνει τη διενέργεια της ετήσιας παραδοσιακής εμποροπανήγυρης, η οποία θα διεξαχθεί από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2022 στη θέση «Πλατεία Φριζή» στην Κόνιτσα. 

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην εμποροπανήγυρη πραγματοποιείται έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 12:00.

Τηλ. επικοινωνίας:  6947301234

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Ξεκινούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

 


Ξεκινούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον BA1.

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης κλείνουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.

 Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Ελληνο-αλβανικές σχέσεις: Εδώ και 31 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με τα ίδια ευχολόγια

 


Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη το χιλιοειπωμένο επιχείρημα «να προσδέσουμε την Αλβανία στο ευρωπαϊκό άρμα».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι, «σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει έχουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις και να συζητήσουμε θέματα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν τον διμερή χαρακτήρα των σχέσεών μας».

Από το 1991, έτος της πτώσης του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με το δόγμα σύμφωνα με το οποίο, «εγκρίνοντας την είσοδο της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς τα Τίρανα θα αναγκαστούν να σεβαστούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-13:00.

Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «Ο Πύρρος»: Ηπειρώτικο αντάμωμα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 στο Άλσος Περιστερίου

 


Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «ο Πύρρος» σας προσκαλεί σε ένα ηπειρώτικο αντάμωμα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Άλσος Περιστερίου.

Συμμετέχουν τα χορευτικά:

• Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου

• Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης

Συνοδεύει η ορχήστρα του Τάσου Μαγκλάρα.

Τραγούδι:

• Γιώργος και Κωνσταντίνος Κόντης

• Ανδρέας Μετσοβίτης

• Κωνσταντίνα Πάτση

Μετά την παρουσίαση των χορευτικών θα ακολουθήσει χορός για όλους.

Ευχόμαστε καλό φθινόπωρο και σας περιμένουμε όλους στο αντάμωμα.

Αντιμετωπίζοντας την «επιδημία» παχυσαρκίας: Η συμβολή της τεχνολογίας

 


Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ραγδαία αύξηση τόσο της παχυσαρκίας όσο και άλλων χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων, που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφοροι τύποι καρκίνου, κ.α.. Ωστόσο, ειδικά με την έλευση της COVID-19 και των μέτρων που την συνοδεύουν, αναμένονται ακόμα μεγαλύτερα νούμερα παχυσαρκίας τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών/εφήβων, λόγω κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, μειωμένης φυσικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια των μέτρων και αυξημένου στρες.

Ο νέος κορωνοϊός, αδιαμφισβήτητα επέφερε πολλές δυσάρεστες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μεταξύ άλλων όμως ο SARS-CoV-2 ήταν το έναυσμα για μία θετική εξέλιξη: τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, ιδίως των διαδικτυακών υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα αυτής, οι περισσότερες υποχρεώσεις πλέον διεκπεραιώνονται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά από την άνεση του σπιτιού και η τηλε-παροχή διαφόρων υπηρεσιών προς όφελος και διευκόλυνση των ατόμων αυξήθηκε κατακόρυφα.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι λόγω αυτής την έντονα αυξητικής τάσης της παχυσαρκίας, η ανάπτυξη και υιοθέτηση αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης αλλά και αντιμετώπισής της είναι πλέον απαραίτητες. Έτσι, η παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου είναι ένα ακόμη εργαλείο κατά της παχυσαρκίας. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι οι ειδικοί υγείας που έχουν τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες για να καθοδηγήσουν τα άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος και να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους με απώτερο σκοπό την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους», επισημαίνει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου.