Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Δείτε αν κερδίσατε στη κλήρωση της φορολοταρίας

Το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης 28 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φορολοταρίας  για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου 2019, στην οποία 1.000 τυχεροί κέρδισαν από 1.000 ευρώ.
Τα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δε θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Για τα αποτελέσματα της κλήρωσης οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν, μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, www.aade.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.
Δείτε εδώ αν είστε ένας από τους τυχερούς: 
https://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi

Δολιανά Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά του Γυμνασίου Δολιανών, το Σάββατο 2 Μαρτίου, στο Κοινοτικό Κατάστημα

Το Γυμνάσιο Δολιανών διοργανώνει δημοτική βραδιά το Σάββατο 2 Μαρτίου, στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών για ενίσχυση της εκδρομής.
Κλαρίνο: Κώστας Χαλιγιάννης
Τραγούδι: Γιάννης Τζούμας
Είσοδος 2 ευρώ.

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στη Δαφνούλα Ιωαννίνων


Ζωηρό και κυρίως έμπρακτο ενδιαφέρον για ενημέρωση σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων επέδειξαν οι κάτοικοι της Δαφνούλας και των γύρω περιοχών, δια μέσου της εκδηλωτικής συμμετοχής τους στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης. 
Με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, του Προέδρου της Τ.Κ. κ. Βασιλείου Τσιάβου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Παύλου Κωλέτσιου και του Προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ε. Δαφνούλας κ. Ευάγγελου Κωλέτσιου διοργανώθηκε μία επιτυχημένη εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτών. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Β. Τσιάβος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναφέροντας: «Εκ μέρους του χωριού μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Βίνη, τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, την επιστημονική του ομάδα, όλους εσάς που κατακλύσατε την αίθουσα. 
Η αλήθεια είναι ότι με συνδέουν, προσωπικά, ως νοσηλευτή, αρκετά έτη συνεργασίας με τον κ. Φούσα, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη, μία έννοια που αποτελεί μεγάλο θέμα και απουσιάζει τόσο από τη συνείδηση των μελών της κοινωνίας όσο και από το γενικότερο σχεδιασμό. 
Η συμβολή του είναι ιδιαίτερα σημαντική και τον ευχαριστούμε». 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μία προσπάθεια πολλών φορέων, μία συνέργεια που αποδίδει σημαντικό έργο για όλους μας, σε θέματα πρόληψης, γιατί ο κ. Φούσας και οι συνεργάτες του μας παρέχουν σημαντική ιατρική γνώση, σε σύντομο χρόνο και σε γλώσσα κατανοητή». Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, ευχαρίστησε τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει και υπογράμμισε: «Η προσπάθεια του κ. Στέφανου Φούσα συμβάλλει σε πολλά επίπεδα, μας βοηθά στην πρόληψη που την έχουμε όλοι ανάγκη αλλά μας προσφέρει και την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να αναπτύξουμε κοινωνική συμπεριφορά, να συναντηθούμε. Θα συμμετάσχω, ως μαθητής του Καθηγητή, θα ακούσω τις ομιλίες και είμαι σίγουρος ότι θα αποχωρήσω πιο σοφός». Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Λάζος, ο οποίος στο τέλος της ημερίδας τόνισε:
«Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Φούσα για την  πρωτοβουλία σας γιατί ειλικρινά μας κάνατε σοφότερους». 
Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης,  Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη Γυναικολογία»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), η Μαρία Κεφάλα, Παιδίατρος («Πρόληψη της γρίπης»), η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»),
 η Δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Γρίπη και εμβολιασμός»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος - Χειρουργός Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα»), η Ευθαλία  Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»),
 η Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Γιατρός, («Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών-Υπερπλασία του προστάτη»), ο Χρήστος Χαρίτος, Ορθοπεδικός («Πρόληψη της οστεοπόρωσης»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος  Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο»).

Σπύρος Ριζόπουλος: Εθνικός στόχος να προλάβουμε την κατάρρευση της Κόνιτσας


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος δέχθηκε σήμερα Πέμπτη στα γραφεία της παράταξης τον υποψήφιο δήμαρχο Κονίτσης Βασίλη Σπανό.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του δήμου και συμφωνήθηκε ότι βασικός στόχος είναι οι οδικοί άξονες που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση. Ο Σπύρος Ριζόπουλος χαρακτήρισε την Κόνιτσα εθνικό κάστρο και δεσμεύθηκε σε ένα άμεσο πρόγραμμα αρωγής της επιχειρηματικότητας.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:
Σπύρος Ριζόπουλος
«Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Κονίτσης τον κ. Βασίλη Σπανό έναν νέο άνθρωπο ο οποίος εμφανίζεται στο προσκήνιο του δήμου Κονίτσης. Μετά την κοινωνική διαβούλευση και τις περιοδείες που κάναμε ανακαλύπτει κανείς ότι πριν φτάσουμε στο σημείο του απαραίτητου μακροχρόνιου σχεδιασμού -να βγάλουμε την Κόνιτσα από την απομόνωση, πιέζοντας τους παραχωρησιούχους για να συνδεθεί από την επέκταση του Ζαγορίου μέχρι την Κόνιτσα και μετά να υλοποιήσουμε την υπάρχουσα μελέτη που συνδέει την Κόνιτσα με το Καλπάκι για να μπορεί να βγει από την απομόνωση εις διπλούνυπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη: η Κόνιτσα ερημώνει μέρα με την ημέρα. Και δεν ζήτημα μόνο για τους Κονιτσιώτες είναι και εθνικό ζήτημα. 
Διότι, όπως καταλαβαίνετε, το να ερημώσει ένα προπύργιο της χώρας μας ακριβώς στα σύνορα με άλλη χώρα είναι και εθνικά επικίνδυνο.
Το πρώτο μέλημά μας, το οποίο συμφωνήσαμε, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός προγράμματος αρωγής της επιχειρηματικότητας ούτως ώστε να σταματήσουμε τη διαρροή των ανθρώπων που θέλουν μια αναζήτηση καλύτερης τύχης και αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα και να γίνει άμεσα και δεσμεύομαι ότι θα υλοποιηθεί το πρώτο 12μηνο ανάληψης των καθηκόντων μας.

Συνεργασία του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Σπ. Βαρσάμη


Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Σπυρίδων Γ. Βαρσάμης, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του, ως Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία του Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου και του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχου  Θωμά Ρίζου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία και το συντονισμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Πού βρισκόμαστε με την έρευνα για την κατάρρευση του Θεογέφυρου;


Στο “ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 22-2-19” Live στη ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με τον Παναγιώτη Μπούρχα υπήρχε συνέντευξη με τον δικηγόρο Γιάννη Ντάσκα.
Εκτός των άλλων που συζητήθηκαν έγινε κουβέντα και για την πορεία της έρευνας για την αναφορά του κ, Ντάσκα στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων σχετικά με την κατάρρευση του Θεογέφυρου και την αναζήτηση ευθυνών.
Ο κ. Ντάσκας στην αναφορά του πρότεινε μάρτυρες τόσο την Κίνηση Καθαρός Καλαμάς και το Μιχάλη Πασιάκο καθώς υπήρχαν καταγγελίες για τον αγωγό που βρέθηκε να περνάει μέσα από το Θεογέφυρο όπως και για άλλες εργασίες που έγιναν χωρίς άδειες από την Αρχαιολογική υπηρεσία και άλλα έργα που έγιναν αργότερα χωρίς καμμιά μελέτη.
Αναρωτιέται το απλό λοιπόν ο κ. Ντάσκας “Υπάρχει άδεια ή όχι”; Η έρευνα θα το δείξει.
Η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς έχει καταθέσει στον πταισματοδίκη τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της που δείχνουν πως ούτε άδεια υπήρξε ποτέ, ούτε μελέτες και βέβαια πως -παρά τα λεγόμενα του κ. Περιφερειάρχη- η περιοχή γύρω από το Θεογέφυρο είναι αρχαιολογικός χώρος. Ας προχωρήσει επιτέλους αυτή η έρευνα που ένα χρόνο τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο, τα στοιχεία υπάρχουν. Άρα κάπου αλλού κολλάει η υπόθεση;


Κουκλιοί Πωγωνίου: Ημερήσιο αποκριάτικο γλέντι στην Kivoto, την Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα έναρξης 3:00 μ.μ.

Λογοτεχνικό πρωινό με θέμα: «Βασίλης Τσιάτης-Ήπειρος-Πειραιάς την Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ. στο Ράλλειο Γυμνάσιο Πειραιά


Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς, η Αδελφότητα Κατωλαβδανιτών και η Αδελφότητα Καστάνιανης Πωγωνίου «Η Αγία Τριάς» διοργανώνουν λογοτεχνικό πρωινό με θέμα: «Βασίλης Τσιάτης-Ήπειρος-Πειραιάς την Κυριακή 3 Μαρτίου, ώρα 11:00 π.μ. στο Ράλλειο Γυμνάσιο Πειραιά.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 π.μ.


Την Παρασκευή 1-03-2019 και ώρα 9:00 π.μ. συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 20-02-2019 συνεδρίασης.
1. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού και αποκατάσταση βατότητας οδού Πραμάντων – Μελισσουργών», αναδόχου Κωνσταντίνου Γκεσούλη ΕΔΕ, μέχρι την 30-06-2019.
2. Έγκριση χορήγησης 5ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Φιλιππιάδας», αναδόχου «Κ/Ξ ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε.Ε. ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ», μέχρι την 31-07-2019.
3. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δίκτυα Συλλογής και Μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ρόκκας, Χαλκιάδων και Καλαμιάς Δ.Ε. Φιλοθέης», αναδόχου «ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», μέχρι την 30-06-2019.
4. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ηγουμενίτσας», αναδόχου «Κ/Ξ ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΒΩΤΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ», μέχρι την 30-04-2019.
5. Έγκριση του από 27-02-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της από 31-01-2019 διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσες επεμβάσεις στατικής ενίσχυσης του δημοτικού σχολείου Κράψης», προϋπολογισμού 61.600,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων.
6. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού προς Καταρράκτη Άρτας και διευθέτηση υδάτων», προϋπολογισμού 124.000,00 € με ΦΠΑ.

Σε δίκη σέρνονται στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ για το μνημείο προς τιμήν των κομμουνιστών φαντάρων του Πειθαρχικού Ουλαμού Καλπακίου!


Την Παρασκευή 1 Μάρτη δίνεται συνέχεια στη δίωξη που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δυο χρόνια.

Ένα ακόμα κρούσμα δίωξης σε βάρος εργαζομένων και μάλιστα στελεχών και φίλων του ΚΚΕ έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα, που με ευθύνες της κυβέρνησης διογκώνεται, αυτή τη φορά στο Καλπάκι, στα Γιάννενα. 
Συγκεκριμένα, σε δίκη σέρνονται την Παρασκευή 1 Μάρτη, εργαζόμενοι, στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ, οι οποίοι πριν από περίπου δυο χρόνια είχαν συλληφθεί στο χώρο όπου τοποθετήθηκε το μνημείο της ΚΝΕ προς τιμήν των φαντάρων και ναυτών μελών της ΟΚΝΕ στον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου».
Οι εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί στις 2 Ιούλη 2017 και είχαν κρατηθεί για 9 ώρες, ύστερα από κλήση του δημάρχου Πωγωνίου, πραγματοποιούσαν εργασίες για την τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας της ΚΝΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για το περιστατικό, ο δήμαρχος είχε πάει αυτοπροσώπως στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες, με σκοπό να ματαιωθούν και είχε καλέσει την Αστυνομία, παρόλο που είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου για την τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας. 
Η διαδικασία για τη δίκη, που προγραμματίζεται σε λίγες μέρες, κινήθηκε αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα.

Το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψης του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σε Ηγουμενίτσα, Άρτα και Ιωάννινα


Το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψης του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σε Ηγουμενίτσα, Άρτα και Ιωάννινα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ-π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 (Ηγουμενίτσα)
12:00 Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας.
12:30 Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας
13:00 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας.
20:20 Συνέντευξη στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο ITV με τον δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα.
Παρασκευή 01 Μαρτίου 2018 (Ιωάννινα)
09:00 Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
09:30 Συνάντηση με Τεχνικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
10:00 Συνάντηση στο Εμποροβιομηχανικό   Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
10:30 Συνάντηση με Διοίκηση και σωματεία ιατρών και εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
11:45 Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
12:30 Συνάντηση  στο  ΕΚΑΒ
13:00 Συνάντηση στην ΕΛΕΠΑΠ
13:30 Επίσκεψη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών
14:00 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
15:00 Συνέντευξη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων στο TV1, στην Κα Χριστοφορίδου.
17:30 Συνάντηση με την Υποψήφια Δημοτική  Παράταξη
18:00 Συνάντηση με το νομαρχιακό σωματείο ΑΜΕΑ Ιωαννίνων.
19:00 Συνάντηση με Ο.Μ και Ν.Ε Σύριζα Ιωαννίνων
Σάββατο 02 Μαρτίου 2018 (Άρτα)
10:30 1) Συνάντηση στο Εμπορικό Επιμελητήριο.
2)Συνάντηση με την Υποψήφια Δήμαρχο Τζένη Ταμπρατζή.
3)Συνέντευξη Τύπου
12:00 Συνάντηση στο Κέντρο Διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία, «Αγκαλιά».
14:00 Αναχώρηση οδικώς για Αθήνα.

Υποξεία θυρεοειδίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και πως αντιμετωπίζεται



Οι παθήσεις του θυρεοειδούς δεν είναι μόνο ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός ή η νόσος Hashimoto. Υπάρχουν πολλές διαταραχές που μπορεί να τον προσβάλλουν και οι οποίες δεν γίνονται πάντοτε αμέσως αντιληπτές.

Μία από τις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η υποξεία θυρεοειδίτιδα, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωσή του εξαιτίας φλεγμονής και η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται μετά από μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη ή η παρωτίτιδα.
Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, η υποξεία θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς (αλλά όχι όλοι) αναφέρουν ως πρώτο σύμπτωμα πόνο στην ανατομική θέση του θυρεοειδούς αδένα.
Οι ασθενείς μπορεί ακόμα να αισθάνονται έντονη καταβολή δυνάμεων, μυαλγία και κακοδιαθεσία. Ο θυρεοειδής τους γίνεται ολοένα και πιο ευαίσθητος στο άγγιγμα και μπορεί να εμφανίσουν πυρετό ο οποίος είναι χαμηλός (μέχρι 38,3 βαθμούς Κελσίου) και φθάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς.
Ο πόνος που νιώθουν δεν είναι πάντα σταθερός, αλλά συχνά μοιάζει να μετατοπίζεται από τη μία πλευρά του θυρεοειδούς στην άλλη. Μπορεί ακόμα να εξαπλώνεται στη γνάθο και στο αυτί, στη μία κυρίως πλευρά του κεφαλιού, καθώς και να εντείνεται με τη στροφή του κεφαλιού ή όταν ο ασθενής καταπίνει.
«Η φλεγμονή μπορεί να αφορά τον έναν λοβό του θυρεοειδούς ή και τους δύο ή τα συμπτώματα να εναλλάσσονται από τον ένα λοβό στον άλλο», εξηγεί η κυρία Ράπτη. «Επιπλέον, κατά την ψηλάφηση διαπιστώνεται ότι ο θυρεοειδής είναι μέτρια διογκωμένος έως διπλάσιος από το φυσιολογικό, μερικές φορές σκληρός και ασύμμετρος».
Η υποξεία θυρεοειδίτιδα μπορεί να εμφανίζει και άλλα συμπτώματα. «Στις αρχικές φάσεις της, η κλινική εικόνα μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού εξαιτίας καταστροφής των θυρεοειδικών κυττάρων και την έκχυση των θυρεοειδικών ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος», λέει η κυρία Ράπτη.