Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2023»

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), ο κορυφαίος φορέας της  Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, διοργάνωσε την  «Πίτα του Ηπειρώτη 2023», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 22 Ιανουαρίου, Κυριακή, ώρα 10.00΄.

Η γιορτή αυτή είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τη δράση της Π.Σ.Ε., στην οποία αποτυπώνεται η ιδιαιτερότητα, η διάρκεια και η σπουδαιότητα της Ηπειρώτικης παράδοσης, γενικά του Ηπειρώτικου πολιτισμού.  Μετά από μια δίχρονη - αναγκαστική, λόγω κορωνοϊού-,απουσία, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  φέτος, παρά τις γνωστές δυσκολίες, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.).

Ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρώτισσα Γυναίκα. Παρουσιάστηκε η δράση της σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής της.

Ζαγόρι-Γιάννινα: Αγάπη, Πωγώνι: Γάμος, Τζουμέρκα: Μητρότητα, Πρέβεζα-Άρτα: Αγροτική Ζωή, Θεσπρωτία: Αγώνας, Κόνιτσα: Ξενιτιά, Βόρεια Ήπειρος: Αποχωρισμός, Βλάχοι-Σαρακατσαναίοι: Νομαδική Ζωή.

Αιωνόβιες ζωές και μεγάλες πορείες, όπως σωστά ειπώθηκε,  μέσα στο δύσκολο τόπο και δικό τους χρόνο που αποκτούσε μια άλλη διάσταση: Αυτόν της προσφοράς.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερομνήμης έκοψε την πίτα του

 


Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερομνήμης έκοψε την βασιλόπιτα στην ηλιόλουστη (αντίθετα με τις προβλέψεις) Ιερομνήμη μας!

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο εφημέριος του χωριού μας πάτερ - Κωνσταντίνος ενώ μαζί μας ήταν ο δήμαρχος κ. Καψάλης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιούνης και Φωτίου καθώς επίσης και ο τοπικός εκπρόσωπος κ. Τσιάλλης.

Ο Σύλλογος γυναικών Άνω Καλαμά εκπροσωπήθηκε από τη Θεώνη Δημητρακοπουλου.

Τους ευχαριστούμε όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ευχαριστούμε και όλους όσους  μοιράστηκαν μαζί μας αυτή τη μέρα και όσους δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας, αλλά μας στηρίζουν πάντα!

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε φαγητό ενώ εκτός από τη βασιλόπιτα υπήρχε και η παραδοσιακή κοφτόπιτα, όπου επίσης περιείχε φλουρί.

Δώρα με εκπαιδευτικά παιχνίδια δόθηκαν όπως πάντα στα παιδιά που ήταν παρόντα ενώ όλοι έλαβαν αναμνηστικά δωράκια με τη λαχειοφόρο αγορά.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την συνεχή παρουσία και στήριξη και συνεχίζουμε με τις επόμενες εκδηλώσεις μας για ν' ανταμώνουμε!

Ιωάννινα: Εκδήλωση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030

 


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν πλέον των 80 νέων Δήμων, δημιουργώντας ένα «δίκτυο» ελληνικών πόλεων που θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επιλογής 6 ελληνικών πόλεων να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις εώς το 2030 από και προς τους πολίτες».

Την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την ενίσχυση του δικτύου ελληνικών πόλεων με πλέον των 80 ελληνικών Δήμων, χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού́ Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας ΥΠΕΝ, Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς

Το μνημόνιο συνεργασίας, παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τα Μέλη της EU Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, Χρύσσης Νικολαΐδης και Μαρία Βασιλάκου και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, αποτελεί πανευρωπαϊκά σημαντική πρωτοβουλία για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Αποστολής που είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, ενισχύοντας τη δικτύωση μεταξύ των πόλεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως από το Πρόγραμμα HORIZON.

Τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρλέτος.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Έρχονται την επόμενη εβδομάδα προκαταβολές για το «Εξοικονομώ»

 


Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ρωτήθηκε για τον χρόνο κατά τον οποίο θα δοθεί η προκαταβολή του προγράμματος Εξοικονομώ του 2021 στους δικαιούχους που δεν την έχουν λάβει ακόμη.

«Την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να πάρουν τις προκαταβολές τους οι δικαιούχοι», απάντησε ο κ. Σκρέκας και μίλησε για το καινούργιο Εξοικονομώ.

«Το καινούργιο Εξοικονομώ είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα … όπου εκεί καταργήθηκε η χρονική ιεράρχηση δηλαδή όποιος προλάβει είναι αυτός και ο δικαιούχος. Βάλαμε κριτήρια, είχαμε μια ειδική κατηγορία για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δώσαμε περισσότερα μόρια στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα με ένα μέλος με αναπηρία ή σε μονογονεϊκές οικογένειες ή σε πολύτεκνες οικογένειες. Αυτά τα κοινωνικά κριτήρια που μοριοδοτούσαν και έθεταν σε προτεραιότητα τα νοικοκυριά που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Αυτά δεν υπήρχαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να το πούμε. Η κυβέρνηση μας έβαλε κοινωνικά κριτήρια σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα το Εξοικονομώ που προχωρά σε ενεργειακή αναβάθμιση  του σπιτιού και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας  έως και 70 και 80%» σημείωσε.

Ιωάννινα: Συλλήψεις αναζητούμενων προσώπων

 


Σε τρεις (3) συλλήψεις προχώρησαν υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων χθες (3-2-2023) το βράδυ, στο πλαίσιο ελέγχων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αναζητούμενων προσώπων.

Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:

Στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς, από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου:

Αλλοδαπή, που είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης (1) έτους για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου λόγω ανάκλησης απόλυσής του από κατάστημα κράτησης, προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης (2) μηνών και (15) ημερών.

Αλλοδαπός στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ολλανδικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (4) μηνών για υπόθεση ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

 

Γκολ του Φελίπε στο 96' ακυρώθηκε ως οφσάιντ

ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα έμειναν στο 0-0 και μοιράστηκαν τους βαθμούς για την 21η αγωνιστική της Superleague.

Στο 14' ο Παμλίδης δεν μπόρεσε να εκτελέσει, μέσα από την περιοχή έπειτα από ωραία σέντρα του Σωτήρη Νίνη.

Στο 21΄  οι παίκτες του ΟΦΗ εκτέλεσαν με ωραία κομπίνα ένα φάουλ έξω από την περιοχή και ο Μεγιάδο βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Τσιντώτας μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 31΄ ο Ντίκο βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο Παμλίδης στο 37' εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Πασαλίδη και μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, αλλά ο ίδιος διόρθωσε το λάθος του και έκοψε την πάσα του Παμλίδη.

Στο 50΄ ο Παμλίδης έκανε μια σέντρα-σουτ, αλλά ο Μορέιρα δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα προς την εστία.

Στο 57' με το δυνατό σουτ του Μπάκιτς από το ύψος της περιοχής να περνάει ψηλά άουτ.

Ο Λάρσον στο 65΄ γέμισε ωραία από τα δεξιά και ο Ντίκο με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα άουτ.

Την  προσπάθεια του Λάρσον στο 81', έσωσε ο Τσιντώτας.

Ο Μπάλαν στο 82΄ έκανε το σουτ μέσα στην περιοχή, έπειτα από ωραία εναλλαγή των παικτών του ΠΑΣ, αλλά ο Μανδάς έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε.

Ο Φελίπε πέτυχε γκολ στο 96΄, αλλά ακυρώθηκε για οφσάιντ μέσω VAR.

ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας):

Μανδάς, Βούρος, Πασαλίδης (Φελίπε 83′), Διαμαντής, Λάρσον, Θοράρινσον (Μπαλογιάννης  83′), Μεγιάδο, Ντιουσέ (Περέα 72′), Μπάκιτς (Μοσκέρα 62′), Τοράλ, Ντίκο (Τσιλιανίδης 72′).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Τσιντώτας, Σόρια, Παντελάκης, Εραμούσπε, Πήλιος, Καραχάλιος, Νίνης (Λιάσος 96′), Παμλίδης (Τζίμας 69′), Μορέιρα (Σταματελόπουλος 85′), Ριένστρα, Μπάλαν.

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες προς τους πολίτες για την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων

 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Στο επίκεντρο Διεθνών Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών ο Δήμος Ιωαννιτών

 


Στο επίκεντρο Διεθνών Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη του λιμναίου οικοσυστήματος βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω του έργου CLIMABOROUGH, το οποίο είναι από τα πρώτα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON EUROPE και ειδικότερα των πρώτων προσκλήσεων που αφορούν στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να υποστηριχθούν οι συμμετέχουσες πόλεις να ορίσουν και να αναπτύξουν καινοτομίες προσανατολισμένες στο κλίμα, πρωτοποριακές – τόσο από την πλευρά της τεχνολογίας και των υπηρεσιών όσο και από τη νομική, διοικητική και χωροταξική πλευρά – όπως ορίζονται στα σχέδια αποστολής τους. Στο έργο μετέχουν συνολικά 28 εταίροι από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων 14 πόλεις. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ η διάρκειά του είναι 48 μήνες.

Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν μετακινήσεις για συγκεκριμένες διαδρομές για τους κατοίκους των Κοινοτήτων της ΔΕ Μολοσσών και της ΔΕ Εκάλης

 


Δωρεάν μετακινήσεις για συγκεκριμένες διαδρομές για τους κατοίκους των Κοινοτήτων της ΔΕ Μολοσσών και της ΔΕ Εκάλης

Τα δωρεάν δρομολόγια θα πραγματοποιούνται στις αναφερόμενες ημερομηνίες από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις των κατοίκων της Δ.Ε. Μολοσσών στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά και των κατοίκων της Δ.Ε. Εκάλης στις υπηρεσίες του Δήμου στην Κοινότητα Μεταμόρφωσης.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (06 – 12/02/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (6 έως 12 Φεβρουαρίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/02/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 07/02/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα.  08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/02/2023

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    09/02/2023

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10/02/2023

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.  18:00 – 01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   12/02/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι. 18:00-23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/02/2023         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 07/02/2023      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/02/2023         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    09/02/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/02/2023     

Κέδρος    Πετροβούνι    Ποτιστικά    Παλαιοχώρι Συρράκου    Μιχαλίτσι    Βαπτιστή    Χουλιαράδες.  18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  11/02/2023         

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/02/2023         

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 07/02/2023      

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/02/2023         

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό  – Κλειδί – Περδικορ-ράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ    09/02/2023         

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/02/2023

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  11/02/2023

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή –  Ανέζα  – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 08:00 – 15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/02/2023

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ        07/02/2023

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/02/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.   16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    09/02/2023         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       10/02/2023         

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος-Παντάνασσα – Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  11/02/2023         

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.          08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  06/02/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 07/02/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς-Άγιος Νικόλαος-Άγιοι Πάντες-Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  08/02/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 09/02/2023  

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/02/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/02/2023 

Σαμονίδα – Τσαγγάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκουλιοί-Γλυκή. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

 


Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Η νοσογόνος παχυσαρκία και η αντιμετώπισή της

 


Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997 και ορίζεται ως η «μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία». Αποτελεί μια πραγματική μάστιγα της κοινωνίας μας, διότι είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
«Εκτιμάται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, ή στα αγγλικά BMI: Βody Μass Ιndex), ο οποίος παρουσιάζει ευθεία συσχέτιση με την ποσότητα του σωματικού λίπους τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στους ενήλικες το υπερβάλλον βάρος ορίζεται ως ΔΜΣ 25-30 kg/m2 και η παχυσαρκία ως ΔΜΣ ίσος ή μεγαλύτερος από 30 kg/m2

Αυτός ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας απλά το βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα)», εξηγεί ο δρ Παναγιώτης Λαΐνας, Γενικός Χειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής & Βαριατρικής Χειρουργικής Metropolitan Hospital, Υπεύθυνος του Τμήματος Παχυσαρκίας των HealthSpot Κηφισιάς & Γλυφάδας.

Πότε μιλάμε για νοσογόνο παχυσαρκία;

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ασθένεια με πρωτοφανή εξάπλωση τα τελευταία τριάντα χρόνια, η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Ορίζεται ως η παρουσία ΔΜΣ άνω του 40 kg/m2, χωρίς κανένα συνοδό νόσημα ή άνω του 35 kg/m2 με τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα όπως αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, σύνδρομο υπνικής άπνοιας και αρθραλγίες.


Αποτελεί ένα πρόβλημα με σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις και αφορά όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νοσογόνου παχυσαρκίας στην Ευρώπη, τόσο στους ενήλικες όσο και στους εφήβους και στα παιδιά.
«Αυτό το γεγονός είναι πραγματικά θλιβερό, γιατί αφορά έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, τα οποία στερούνται την ποιότητα ζωής που θα μπορούσαν να έχουν καθώς και την καλή υγεία τους. Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα από την πλευρά της επιστήμης όσον αφορά στην αντιμετώπισή της», επισημαίνει ο ιατρός.