Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2023»

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), ο κορυφαίος φορέας της  Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, διοργάνωσε την  «Πίτα του Ηπειρώτη 2023», στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 22 Ιανουαρίου, Κυριακή, ώρα 10.00΄.

Η γιορτή αυτή είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τη δράση της Π.Σ.Ε., στην οποία αποτυπώνεται η ιδιαιτερότητα, η διάρκεια και η σπουδαιότητα της Ηπειρώτικης παράδοσης, γενικά του Ηπειρώτικου πολιτισμού.  Μετά από μια δίχρονη - αναγκαστική, λόγω κορωνοϊού-,απουσία, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  φέτος, παρά τις γνωστές δυσκολίες, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.).

Ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρώτισσα Γυναίκα. Παρουσιάστηκε η δράση της σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής της.

Ζαγόρι-Γιάννινα: Αγάπη, Πωγώνι: Γάμος, Τζουμέρκα: Μητρότητα, Πρέβεζα-Άρτα: Αγροτική Ζωή, Θεσπρωτία: Αγώνας, Κόνιτσα: Ξενιτιά, Βόρεια Ήπειρος: Αποχωρισμός, Βλάχοι-Σαρακατσαναίοι: Νομαδική Ζωή.

Αιωνόβιες ζωές και μεγάλες πορείες, όπως σωστά ειπώθηκε,  μέσα στο δύσκολο τόπο και δικό τους χρόνο που αποκτούσε μια άλλη διάσταση: Αυτόν της προσφοράς.

Την πίτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς, Αρχιμανδρίτης Αυγουστής.

Την όλη εκδήλωση κόσμησε με τη συμμετοχή του ο πατριάρχης της Ηπειρώτικης μουσικής, Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς.

Συμμετείχαν εβδομήντα χορευτικοί όμιλοι, από την Ελλάδα και την Βόρεια Ήπειρο, και 1.500 χορευτές, πλήθος Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, η χορωδία της Παραδοσιακής Μουσικής της Π.Σ.Ε., με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου, το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Π.Σ.Ε. με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και οι «Ισοκράτισσες». Ήταν ένα πλούσιο και μοναδικό πολυθέαμα.

Επιπλέον  οι κομπανίες του Θοδωρή Γεωργόπουλου, Λευτέρη Γκιώκα,, Αντώνη Κακούρη, Δημήτρη Κώτσικα και του Τάσου Μαγκλάρα.

Τραγούδησαν: Σάββας Σιάτρας, Παγώνα Αθανασίου, Γιάννης Καψάλης, Αφοί Κόντη, Κώστας Λεοντίδης, Ανδρέας Μετσοβίτης, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κωνσταντίνα Τούνη, Ελευθερία Χαραλάμπους, Χρήστος Πότσης, Νίκος Καλαμίδας.

Ουσιαστική ήταν και η συμμετοχή των καλλιτεχνών: Δόκιμος Χαραλάμπους, Ιωάννα Χαραλάμπους, Ναπολέων Μιχ. Δάμος και Τρύφων Αναστασίου.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης  Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ. Χριστίνα Τσιλιγγίρη, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και εκπρόσωπος Υπ. Προστασίας Πολίτη, Κων/νος Σκούμας.

Τα Κόμματα, αντιπροσωπεύθηκαν από τους εξής: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ιωάννης Μελάς βουλευτής Πειραιά. ΣΥΡΙΖΑ: Μερόπη Τζούφη βουλευτής Ιωαννίνων. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανδρέας Σπυρόπουλος, ΚΚΕ: Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ΜεΡΑ 25: Ιωάννης Ζώης.

Επίσης, μας τίμησαν οι εξής: Χρήστος Γκόκας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Άρτας, Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Μπαλάφας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  και τ. Υπουργός,  ο Επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπυρίδων Ριζόπουλος, ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής παράταξης Περιφέρειας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ»,  ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη  Περικλής Μίγδος, ο Δήμαρχος Δωδώνης και Πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος  Ντακαλέτσης , ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχαήλ Πλιάκος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Οι πρώην πρόεδροι της Π.Σ.Ε.: Γεώργιος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Αλεξίου, Ιωάννης Ζώης.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, Γρηγόρης Ζιάκας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φιλιατών Ράνια Παππά, ο Πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσης κ. Λιάκος, ο Πρόεδρος του  Νομικού Προσώπου Ζίτσης Περικλής Γρίβας, ο τ. Βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, ο τ. Ευρωβουλευτής κ. Μαριάς και ο Πρόεδρος της  Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος  Κούρτας.

Οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που αναδεικνύουν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους, φέτος φιλοξένησαν, και για ιστορικούς λόγους, τους Μικρασιάτες.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Έφορος Πολιτισμού Νίκος Ζέκης και την παρουσίασαν οι  Γεωργία Ζώη και Μαρίκα Γκόνη.

Το μουσικό πρόγραμμα ήταν διανθισμένο από ιστορικά και λαογραφικά κείμενα του Νίκου Ζέκη και Χρήστου Τούμπουρου.

Οι φωτογραφίες του ημερολογίου ήταν του Γιώργου Μάνη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γρηγόρη Ζαφείρη και τον Παντελή Σούλη για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης καθώς και τον Σπύρο Μπενέκο για τη φωτογραφική κάλυψη, καθώς και τον Γρηγόρη Ζιάκα που κάθε χρόνο μας χορηγεί την πίτα που ιερουργείται. 

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς μας: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, Φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ,ΒΙΚΟΣ, Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων, Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς  και Νήσων, Τάσος Βενέτης, Γιολδάσης  Αρτοποιήματα, ΠΑΣΧΟΣ ΘΩΜΑΣ- ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΕΣ, OPTICS Angelos, Σταύρος Ζηκόπουλος.

Χορηγοί Επικοινωνίας:  ΕΡΤ, ΣΤΑΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Σ.Ε. με σοβαρότητα και σχολαστικότητα θα εξετάσει το θέμα της προσέλευσης των Ηπειρωτών/σσών, αλλά και όλων όσοι  αγαπούν την Ήπειρο, τον πολιτισμό της, στην καθιερωμένη ετήσια εορτή του Ηπειρώτη. Η «Πίτα του Ηπειρώτη», είναι θεσμός που ταυτίστηκε με τη δράση της Π.Σ.Ε., την υφή και τη συνέχειά της.

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Σ.Ε.