Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα

 


Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, από ώρα 15:00’ έως 22:00’, την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2024, από ώρα 06:00’ έως 16:00’ και την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, από ώρα 08:00’ έως 13:00’:

Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.

Ιωάννινα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για υπόθεση τηλεφωνικής απάτης με λεία 20.000 ευρώ

 


Συνεργός του, παριστάνοντας τον αστυνομικό, έπεισε ηλικιωμένο να καταβάλει τα χρήματα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο γιος του, που δήθεν είχε προκαλέσει το θάνατο κοριτσιού σε τροχαίο ατύχημα

Ταυτοποιήθηκε ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία έλαβε χώρα την 24/04/2024.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, άγνωστος συνεργός τού ημεδαπού τηλεφώνησε σε ηλικιωμένο στα Ιωάννινα και προσποιούμενος τον αστυνομικό από αστυνομική υπηρεσία της Ιταλίας, όπου διαμένει ο γιος του, του ζήτησε την καταβολή χρηματικού ποσού 80.000 ευρώ, προκειμένου ο γιος του να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες εξαιτίας δήθεν θανάτου κοριτσιού που είχε προκαλέσει σε τροχαίο ατύχημα.

Ο ηλικιωμένος, αφού πείσθηκε, παρέδωσε τελικά στον ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ σε προκαθορισμένο ραντεβού στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για την ανακάλυψη της ταυτότητας και λοιπών εμπλεκόμενων στην υπόθεση συνεχίζεται.

Με αφορμή παρόμοια με το παραπάνω περιστατικά, όπου επιτήδειοι με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αποσπούν χρηματικά ποσά, με συχνότερα θύματα τους ηλικιωμένους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε αγνώστους που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στο σπίτι σας,

• να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύματος, ανελκυστήρα κ.λπ.) εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει,

• επισημαίνεται ότι τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν,

• να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων,

• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα,

• σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται,

• η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι,

• για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),

• σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα,

• να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους,

• προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών,

• να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.),

• να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Δηλώσεις δημάρχου Ιωαννίνων για την τουριστική κίνηση και τις εκλογές στον ΦΟΔΣΑ

 


Πανέτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες οι οποίοι και φέτος επέλεξαν τα Γιάννενα για τις πασχαλινές τους διακοπές είναι ο δήμος Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο μηχανισμός του δήμου, είτε αυτός αφορά την καθαριότητα της πόλης, είτε τη συνεργασία με τα καταστήματα εστίασης, τα ξενοδοχεία ακόμα και την Τροχαία, είναι σε ετοιμότητα, με στόχο να προσφέρει σε όλους όσους θα περάσουν αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα την καλύτερη δυνατή φιλοξενία και εξυπηρέτηση.

«Όλος ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε τις μέρες αυτές η πόλη μας να παρουσιάσει την εικόνα που της πρέπει. Είναι μέρες γιορτινές, είναι μέρες χαράς και καταρχάς θέλουμε να είναι όμορφος ο τόπος μας για τους δημότες μας και βέβαια και για τους επισκέπτες. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν οι μηχανισμοί του δήμου κυρίως του εργοταξίου θα είναι σε πλήρη εγρήγορση όλες τις επόμενες μέρες και είμαι σίγουρος ότι ο δήμος μας θα έχει μια εξαιρετική εικόνα που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και στους δημότες και στους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Στενότερη συνεργασία αποφάσισαν Δήμος Ιωαννιτών και Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου

 


Συνάντηση με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Μαρία Τσολάκη, είχε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Σοφία Μαρκούλα.

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική του δήμου και τη δράση του Κέντρου καθώς και τρόποι καλύτερης συνεργασίας και διασύνδεσης με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Η κ. Τσολάκη ζήτησε τεχνική υποστήριξη από το δήμο Ιωαννιτών με το δήμαρχο να προτείνει την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η συνεργασία που υπάρχει ήδη μπορεί να αναπτυχτεί ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας ότι η κ. Μαρκούλα ως αρμόδια αντιδήμαρχος θα αναλάβει ένα πιο επιτελικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Μήνυμα για το Πάσχα του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου

 


Αγαπητές  συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Θεανθρώπου ας φωτίσει τις καρδιές όλων μας αποτελώντας συγχρόνως ανεξάντλητη πηγή δύναμης για τους προσωπικούς και τους συλλογικούς μας αγώνες.

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη. Τούτες τις Άγιες Μέρες αντλώντας δύναμη από το Θείο Δράμα ας νικήσουμε τους φόβους μας, αλλά και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τίποτε δεν πρέπει να λυγίσει την πίστη μας στο αληθινό μήνυμα που εκπέμπει διαχρονικά το Θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου, που δεν είναι άλλο από τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Το Αναστάσιμο φως να πυροδοτήσει τη φλόγα στις ψυχές όλων μας  ώστε να προχωρήσουμε μπροστά, με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και αγάπης να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια καλύτερη ζωή.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους,

Στους απανταχού Ηπειρώτες,

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Εξιχνιάστηκε κλοπή από εμπορικό κατάστημα στην Άρτα

 


Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές και ταυτοποιήθηκε ακόμη μία συνεργός τους

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, η οποία έλαβε χώρα την 29/4/2024 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών γυναικών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε κατάστημα παιδικών ρούχων, από όπου αφαίρεσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτές ζευγάρι παιδικών παπουτσιών.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν προχθές το απόγευμα οι δύο από αυτές.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συμβουλές για τις αγορές τροφίμων για το Πασχαλινό τραπέζι

 


Η Δ/νση ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Ηπείρου ενόψει των εορτών του Πάσχα, λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται µόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία. Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου.

Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:

Σφάγια ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν:

• σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» και αναγράφονται στο κέντρο της ο κωδικός αριθμός έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα αρκτικόλεξα των κοινοτικών χωρών της Ε.Ε. (CE)

• σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής ,προέλευση, κωδικό σφαγείου και χώρα ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σφάγια που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA: Τρεις τελευταίες παραστάσεις για το έργο “Ο Λυγμός των σκυλιών” την Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου

 


Τρεις τελευταίες παραστάσεις για το έργο “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και visual effects του Κωστή Εμμανουηλίδη την Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου στις 9 το βράδυ. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο  6974865401.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη  καταιγιστική.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Λυγμός των σκυλιών ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα Ιωάννινα στο Θέατρο Actina. Πρόκειται για ένα κείμενο ιδιαίτερο, δυνατό, ρεαλιστικό, επίκαιρο, με πολλές αναγνώσεις και με κάποια στοιχεία υπερρεαλιστικά. Τα θέματα που ο συγγραφέας θίγει, θέματα επίκαιρα όπως το κύμα των προσφύγων, πόλεμοι που μαίνονται γύρω μας και μέσα μας, μια κοινωνία αλλοτριωμένη, άνθρωποι που παλεύουν με τους φόβους τους, τις ενοχές τους, να κρατηθούν από κάτι, σχέσεις που καταρρέουν, η κοινωνία που καταρρέει,  ένα δυστοπικό περιβάλλον, η εξουσία που καταλύει κάθε τι ανθρώπινο που πάει να γεννηθεί, οι μνήμες που ανατροφοδοτούν το παρόν και μπλέκονται όλα μαζί, όλα αυτά δημιουργούν το εφαλτήριο για μια παράσταση που μιλά κατευθείαν στον σημερινό θεατή. Χτίζοντας ένα ερμηνευτικό σύμπαν που αποτελείται από τρεις χαρακτήρες οι οποίοι κουβαλάνε ο καθένας τους το δικό τους πολιτισμό, καθώς και ένα σκηνικό περιβάλλον με την χρήση σύγχρονων μέσων, visual effects, αγκαλιάζοντας το μουσικά, δημιουργήσαμε μια πολυδιάστατη παράσταση που μας μεταφέρει από το ρεαλιστικό στο υπερρεαλιστικό και αντίστροφα, όπως αντίστοιχα και σε μια πορεία προς τον εσώτερο κόσμο μας.   

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Γεωργούλας, Άννα Παπανικολάου, Αθηνά Τσικνιά

Visual effects, promo video, photos, poster: Κωστής Εμμανουηλίδης

Επιμέλεια κίνησης: Ελεονώρα Ηλία

Βοηθός σκηνοθέτη: Απόστολος Τζίμας

Επιμέλεια σκηνικού: Δέσποινα Ναυρόζογλου

Επιμέλεια μουσικής, κοστουμιών: Αθηνά Τσικνιά

Χειρισμός κονσόλας φωτισμού/ήχου/visuals: Δάφνη Πουρναρά

Μακιγιάζ: Μαίρη Κασιούμη

Κατασκευές σκηνικού: Άκης Μάστακας

Φωνή εκφωνητή: Γιώργος Τσαντίκος

Μακιγιάζ: Μαίρη Κασιούμη

Παραγωγή: Θέατρο Actina

Εκτέλεση παραγωγής: Αθηνά Τσικνιά

Παραστάσεις: 10, 11,12 Μαΐου 2024

Έναρξη: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 13 €, μειωμένο 10 € (ΑΜΕΑ, Φοιτητικά, Άνω των 65)

Κρατήσεις: 6974865401 / 6972339675

Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Actina, Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, more.com

https://www.more.com/.../o-lygmos-ton-skylion-tou-gianni.../

Αθηνά Τσικνιά - ΘΕΑΤΡΟ ACTINA

Ταχυδρομική διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Ιωάννινα, 45221

www.theatroactina.gr

Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@theatroactina.gr / tsika-tsika@hotmail.com

Τηλ. Επικοινωνίας: 6974865401 / 2651300892

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Κατασκευή νέας μονότοξης πεζογέφυρας στη θέση του παλιού γεφυριού του Κοράκου

 


Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής συζητήθηκε  η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού για την υλοποίηση του έργου που αφορά την κατασκευή νέας μονότοξης πεζογέφυρας στη θέση του παλιού γεφυριού του Κοράκου, ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Ήδη από το 2009 η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας -Καρδίτσας ξεκίνησε τις προσπάθειες για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Οι προσπάθειες της επιτροπής αγώνα βρήκαν και ευρωπαϊκή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του τότε Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη,  αφού είχε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής  της ιστορικής Γέφυρας, στις 15Φεβρουαρίου 2019, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα από τους τρεις υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και Πολιτισμού, το Ε.Μ.Π, τους δύο Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας και των δημάρχων Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας.

Πριν την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου το Υπουργείο Υποδομών -επί ΣΥΡΙΖΑ- είχε μάλιστα δεσμεύσει το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και την ανάπλαση της περιοχής.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΜΑΪΟΣ 2024

ΤΕΤΑΡΤΗ  01/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ/ΒΟΥΤΣΑΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 08/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/05/2024 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ/ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 14/05/2024 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 21/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 28/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/05/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:

6977971340

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδο έτους 2024

 


Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, το Πυροσβεστικό Σώμα  υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα σήμερα, 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με:

τις απαγορευτικές ή/και επιτρεπόμενες υπό όρους και προϋποθέσεις, ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο,

τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας,

την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς,

καθώς και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

Να παρακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr

Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Ευχές για το Πάσχα

 

Ευχές για το Πάσχα από την  Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης.

Δήμος Ζίτσας: Ευχές για το Πάσχα

 

Ευχές για το Πάσχα από το Δήμο Ζίτσας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου

 


Την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00.

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ευχές για το Πάσχα

 

Ευχές για το Πάσχα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία

 


Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου, ύστερα από τον προστάτη στους άντρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως, κατέχει και την πρωτιά ως ο πιο θανατηφόρος καρκίνος και για τα δύο φύλα, παγκοσμίως, με κυριότερη αιτία το κάπνισμα.

Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς, καθώς τα ποσοστά των καπνιστών παραμένουν ακόμη υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να ανατραπεί, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσής του, με την εφαρμογή των σύγχρονων διαθέσιμων θεραπειών.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του πνεύμονα;

«Στην πρώτη θέση βρίσκουμε το κάπνισμα, αλλά ακόμη και την έκθεση στον καπνό με οποιαδήποτε μορφή, καθώς και οι παθητικοί καπνιστές διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Κατά συνέπεια, ο καπνιστής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα με τη διακοπή του καπνίσματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση στον αμίαντο και το ραδόνιο, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι ασθενείς για τους οποίους δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε μια γνωστή αιτία που να τους προκάλεσε τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας», αναφέρει ο κ. Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Ογκολόγος - Παθολόγος, Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα ποικίλλουν. «Κάποιοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο οι περισσότεροι εμφανίζουν βήχα, αιμόπτυση, δύσπνοια, θωρακαλγία, καταβολή ή πυρετό. Αφού γίνει ο απαραίτητος απεικονιστικός έλεγχος, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η διενέργεια βιοψίας, με την οποία γίνεται ο διαχωρισμός στους δύο βασικούς ιστολογικούς τύπους, τον μικροκυτταρικό και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα. Στον μη μικροκυτταρικό, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων, περιλαμβάνονται κυρίως το αδενοκαρκίνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα», επισημαίνει ο ειδικός.