Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023

 


Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2023. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα πληρωμής των συντάξεων διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα.

Νέες αυξήσεις αναμένονται από Σεπτέμβριο στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

 


Στους νέους τιμοκαταλόγους που θα στείλουν οι βιομηχανίες στα σούπερ μάρκετ αναμένονται “εκρηκτικές” ανατιμήσεις σε είδη διατροφής και σε βασικά προϊόντα.

Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

παρθένο ελαιόλαδο: η τιμή θα αυξηθεί έως και 45%

αποσμητικά: οι τιμές τους θα αυξηθούν έως και 15%

συσκευασμένο κρέας: η τιμή του θα αυξηθεί έως και  11%

γαλακτομικά: οι τιμές τους θα αυξηθούν έως και 10,5%

σοκολατοειδή: η τιμή τους θα αυξηθεί  έως και 10%

πατατάκια: η τιμή τους αναμένεται να αυξηθεί έως και 10%

τυριά: η τιμή τους θα σημειώσει αύξηση έως 8%

αλλαντικά: η τιμή τους θα αυξηθεί έως και 4%

Έρχονται νέα προγράμματα για ανέργους από το Φθινόπωρο

 


Οι στοχευμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης, που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, θα δώσουν την ευκαιρία σε

Στην υλοποίηση τεσσάρων νέων προγραμμάτων για την κατάρτιση και την εύρεση απασχόλησης σε 52.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 184,37 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για επιπλέον 30.000 ανέργους σε κλάδους υψηλής ζήτησης, ενώ θα υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα κατάρτισης και επιδότησης της απασχόλησης 15.000 νέων 25-45 ετών, αλλά και πρόγραμμα κατάρτισης 5.000 ατόμων για προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας ηλικίας 18- 50 ετών. Ακόμη, θα επιχορηγηθούν επιπλέον 2.000 άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών με το ποσό των 14.800 ευρώ για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.

Στο ΦΕΚ η Ρυθμιστική για την κυνηγετική περίοδο 2023-24

 


Με αρκετή καθυστέρηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος για τις ρυθμίσεις θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2023-2024.

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2023 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά φέτος και σε συγκεκριμένες πεδινές περιοχές το κυνήγι των αγριόχοιρων θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόωρη έναρξη κυνηγίου του είδους δεν ήταν κάτι που ζήτησαν ή διεκδίκησαν οι οργανώσεις των κυνηγών, αλλά οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους, με προεξάρχουσα την κτηνιατρική υπηρεσία, καθώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων ως και 31 Αυγούστου

 


Έως τις 31 Αυγούστου 2023 έχει παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022.

Έως την ίδια ημερομηνία (δηλαδή 31 Αυγούστου) θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις ως τέλος Αυγούστου:

– Υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 31/08/2023 και ώρα 15:00 (τα μέλη εταιρειών ΟΕ – ΕΕ έως 15/09/2023).

– Λύσεις μισθωτηρίων που έληξαν πριν τις 31/12/2022.

– Πληρωμή 1η και 2η δόση φόρου εισοδήματος για όσους υπέβαλαν δήλωση από 1/08/2023 έως σήμερα.

– Πληρωμή 2η δόση φόρου εισοδήματος για όσους υπέβαλαν δήλωση έως 31/07/2023.

– Πληρωμή 4η δόση ΕΝΦΙΑ.

Άρτα: 6ο Φεστιβάλ κλασικού οχήματος την Παρασκευή 25 και στο Σάββατο 26 Αυγούστου

 


Η Λέσχη Κλασικών Οχημάτων Άρτας, προσκαλεί όλους του λάτρεις των κλασικών μοτοσικλετών και των κλασικών αυτοκινήτων, στο 6ο Φεστιβάλ Κλασικών Οχημάτων που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα και πιο συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο της Άρτας την Παρασκευή 25 και στο Σάββατο 26 Αυγούστου το απόγευμα.

Δύο ημέρες παρέα με την κλασική ομορφιά των ιστορικών οχημάτων και το γεμάτο μουσική πρόγραμμα της έκθεσης, θα ζωντανέψουν την πόλη της Άρτας.

Τα οχήματα θα συγκεντρωθούν από την Παρασκευή στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου της Άρτας και από νωρίς το απόγευμα οι πύλες θα ανοίξουν για να υποδεχθούν όλους τους επισκέπτες. 

Το Σάββατο το πρωί, η Λέσχη μας, έχει ετοιμάσει δύο όμορφες περιηγήσεις. Κλασικά αυτοκίνητα και κλασικές μοτοσικλέτες θα ξεκινήσουν για την πρώτη όμορφη διαδρομή στην ορεινή Άρτα και θα κάνουν στάσεις στο Βουργαρέλι και στη συνέχεια θα συνεχίσουν μέσω Κυψέλης- Ράμιαςκαι με κατεύθυνση την Γέφυρα Τζαρή και το Κρυονέρι όπου θα κάνουν στάση για φαγητό και θα επιστρέψουν στο χώρο της έκθεσης μέσω Ροδαυγής.

Με κάθε σεβασμό τιμήθηκε η μνήμη των κατοίκων του Κερασόβου που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα

 


Με κάθε σεβασμό και Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τιμήθηκε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου η μνήμη των κατοίκων του Κερασόβου που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η απάνθρωπη επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο όταν κάηκαν 99 σπίτια και οδηγήθηκαν στο θάνατο 28 συνάνθρωποί μας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Τζαβέλλας Θεόδωρος. 

Χαιρετισμό απηύθυναν η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη, εκ μέρους του Βουλευτή Ιωαννίνων του Κ.Κ.Ε. κ. Νίκου Έξαρχου ο κ. Δημήτρης Ροσιλόβαρης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιούλα Μητροκώστα, η Α’ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μαρίκα Γκόνη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόριος Άρμπυρος που σύσσωμοι καταδίκασαν την επίθεση και αναφέρθηκαν στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή από το πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης για τους 28 συνανθρώπους μας που βρήκαν τραγικό θάνατο από το άνανδρο πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων. Μια μέρα που τα 79 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει  δεν έχουν καταφέρει να απαλύνουν τον πόνο, ούτε στο ελάχιστο. 

Ανήμερα το 15αύγουστο του 1944, το Κεράσοβο γνώρισε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του και βίωσε την απόλυτη φρίκη.

Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 28 ψυχές που χάθηκαν εκείνη την μοιραία ημέρα. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις και το κάνουμε. Η ιστορία των ολοκαυτωμάτων δεν έχει τελειώσει. Θα παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν τόσο απάνθρωπα».

Ιστορικά στοιχεία για την επίθεση παρέθεσε στην ομιλία του ο κ. Δημήτριος Χατζαρόπουλος, εκπρόσωπος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης απήγγειλε ποίημα που έχει γράψει για τα Μαρτυρικά χωριά.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γεύμα με νηστίσιμα εδέσματα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Μάτια και κολύμβηση: Τι να προσέχετε

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή μας οδηγούν σε παραλίες και πισίνες προκειμένου να χαρούμε τη δροσιά που παρέχει το νερό, αλλά και για την ευεξία που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους η κολύμβηση.

Μπορεί όμως να παρατηρήσετε πως τα μάτια σας ερεθίζονται αμέσως μόλις τα ανοίξετε κάτω από το νερό, ενώ αυτό γίνεται πιο έντονο στα μακροβούτια. Είναι αυτό επικίνδυνο; Απαντήσεις δίνει ο ειδικός, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το που και πως κολυμπάτε.

«Ειδικότερα, το νερό της θάλασσας, όταν είναι καθαρό, έχει σημαντικές ιαματικές ιδιότητες για τα μάτια και για τα βλέφαρα και οι κομπρέσες με φρέσκο, θαλασσινό νερό έχουν θεραπευτικό όφελος για την ξηροφθαλμία και τη βλεφαρίτιδα», επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια

 


Το 68% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 6 έως 12 Αυγούστου 2023, διενεργήθηκαν 106.040 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 24.062 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 2.994 στην Κρήτη,

• 2.936 στο Νότιο Αιγαίο,

• 2.726 στη Θεσσαλονίκη,

• 2.060 στην Αττική,

• 2.003 στη Θεσσαλία,

Τα ανώτατα όρια δαπανών για τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών

 


Δημοσιεύθηκε, στο ΦΕΚ Β’ 4963/08-08-2023 η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών με τίτλο “Καθορισμός ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανά συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές.”.

Με βάση την Εγκύκλιο, τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών διαμορφώνονται ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος ως εξής:

-Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι και 30.000 κατοίκους σε 1.500 €

-Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως και 60.000 κατοίκους σε 2.000 €

-Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους σε 3.000€

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 16 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023 ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00