Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Στο ΦΕΚ η Ρυθμιστική για την κυνηγετική περίοδο 2023-24

 


Με αρκετή καθυστέρηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος για τις ρυθμίσεις θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2023-2024.

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2023 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά φέτος και σε συγκεκριμένες πεδινές περιοχές το κυνήγι των αγριόχοιρων θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόωρη έναρξη κυνηγίου του είδους δεν ήταν κάτι που ζήτησαν ή διεκδίκησαν οι οργανώσεις των κυνηγών, αλλά οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους, με προεξάρχουσα την κτηνιατρική υπηρεσία, καθώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την εν λόγω απόφαση, ο αρμόδιος υφυπουργός εξουσιοδοτεί τους Προϊστάμενους των Δασικών Υπηρεσιών να προχωρήσουν στην έκδοση Δασικών Αστυνομικών διατάξεων (Δ.Α.Δ) για την εφαρμογή της Ρυθμιστικής.