Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Εκδήλωση-παρουσίαση του λευκώματος ''Πρέβεζα-Σαν ταινία παλιού σινεμά'', τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια

''Πρέβεζα-Σαν ταινία παλιού σινεμά''

Ο Σύλλογος Πρεβεζάνων Αθήνας, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, παρουσιάζει το άλμπουμ του Πρεβεζάνου δημιουργού Γιάννη Νικολαϊδη, τη Δευτέρα 29 Μαϊου 2017, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια.
Θα προβληθεί ταινία με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, σχετικά με την θεματολογία του βιβλίου, αποτέλεσμα έρευνας και πολλών χρόνων αναζήτησης, του δημιουργού της κινηματογραφιστή.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μιχάλης Λουκάς, η ηθοποιός και αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη και ο συγγραφέας Όθων Τσουνάκος.

Στην εκδήλωση θα αποδώσουν παλιά τραγούδια της προπολεμικής περιόδου της Πρέβεζας, μουσικοί του Ωδείου ''Πρωτοπορία'' της Πρεβεζάνας Ευγενίας Βασιλάκου και  που θα τραγουδήσουν και με τη συμμετοχή της Γεωργίας Ζώη. Θα χορέψουν τους σκοπούς αυτούς, 3 ζευγάρια, από χορευτικό ηπειρώτικου συλλόγου της Αττικής.
Θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων Αθήνας.
Το trailer της εκδήλωσης-παρουσίασης

Άγνωστοι δράστες, λήστεψαν γριούλα 100 ετών στη Λίμνη Πωγωνίου

Άγνωστοι δράστες, σήμερα (17.05.2017) το πρωί λήστεψαν γριούλα 100 ετών στο χωριό Λίμνη Πωγωνίου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, που διέπραξαν ληστεία, σε σπίτι στη Λίμνη Πωγωνίου.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, οι δύο δράστες εισήλθαν σε σπίτι ημεδαπής, ηλικίας 100 ετών και αφού την ακινητοποίησαν, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Το Ε.ΠΑ.Μ. κάλεσε την Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων

Το Ε.ΠΑ.Μ. κάλεσε την Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων να κηρύξει αποχή των συμβολαιογράφων όλης της Χώρας από κάθε είδους πλειστηριασμό, από οποιοδήποτε φορέα (Τράπεζες, Δημόσιο κλπ.) κι αν προέρχονται, οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό του, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στα χρηστά ήθη, ως καταχρηστική και παράνομη.
Η επιστολή αυτή (έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένου στην Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. 157/24-3-2017) δεν πήρε ποτέ απάντηση.
Δεδομένης της κατάστασης ο Τομέας Ε.ΠΑ.Μ. Ηπείρου αναλαμβάνει να ενημερώσει όλους τους συμβολαιογράφους του νομού προσωπικά και τους καλεί να μην συναινούν άλλο στο έγκλημα της λεηλασίας της ιδιωτικής περιουσίας.

Συνημμένα υπάρχουν τα αρχεία που εστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους συμβολαιογράφους του Νομού.

Εντοπίστηκε κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην Εγνατία Οδό (στο ύψος του Μαλακασίου), έμφορτο με ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν (43.380) γραμμάρια κάνναβης και ταυτοποιήθηκε ως οδηγός του οχήματος ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος αναζητείται

Εντοπίστηκε, χθες (16-05-2017) το πρωί στην Εγνατία Οδό (στο ύψος του Μαλακασίου), από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου και του Σταθμού Τροχαίας Μετσόβου, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου μετέφερε (43.380) γραμμάρια κάνναβης.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε ως οδηγός του οχήματος ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος αναζητείται.
Ειδικότερα, χθες το πρωί στην Εγνατία Οδό, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου δεν συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης των αστυνομικών και αφού ανέπτυξε ταχύτητα, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και διέφυγε πεζός.
Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, υπήρχαν (2) σάκοι με (26) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (43.380) γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, εξακριβώθηκε ότι το παραπάνω αυτοκίνητο είχε κλαπεί την 21-04-2017, από το Περιστέρι Αττικής.
Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκαν.

Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σχηματίζεται δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία με την ολοκλήρωση του προανακριτικού έργου θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια χημικά προϊόντα είναι επικίνδυνα;

Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς προκαλεί η επαγγελματική ενασχόληση με χημικά, όπως αποσμητικά, απολυμαντικά και αποστειρωτικά, αλλά και η έκθεση σε ορισμένα επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα που βρίσκονται κατά κόρον στην πλειοψηφία των κατοικιών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, η έκθεση σε βιοκτόνα, όπως είναι γνωστά προϊόντα που στοχεύουν στην απολύμανση, αποστείρωση και εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών, προκαλεί αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς κατά 65%, ενώ υπερδιπλασιάζεται στους ανθρώπους των οποίων η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε συσωρευτική έκθεση σε αυτά με την πάροδο του χρόνου.
Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 99η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2017), που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα, διαπίστωσε ότι ορισμένα επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται σε πολλά οικιακά προϊόντα φαίνεται να σχετίζονται με τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς, τον θηλώδη (PTC).
Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Δρ. Δημήτρη Βουγιουκλάκη, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής 251 ΓΝΑ (www.drvougiouklakis.gr),  οι κακοήθειες του θυρεοειδούς διακρίνονται σε θηλώδη καρκινώματα, που αφορούν στο 80% των περιπτώσεων, σε θυλακιώδη καρκινώματα (10%), σε μυελωειδή (5-10%), σε αναπλαστικά (1-2%), σε πρωτογενή λεμφώματα και σε πρωτογενή σαρκώματα, τα οποία είναι σπάνια. Τα καρκινώματα εκδηλώνονται πιο συχνά ως ένα ανώδυνο, ψηλαφητό οζίδιο, η ύπαρξη του οποίου γίνεται γνωστή συνήθως από τυχαίο έλεγχο. Το ιστορικό, ο κλινικός, αιματολογικός και απεικονιστικός έλεγχος, καθώς και η εκτέλεση βιοψίας με παρακέντηση μέσω λεπτής βελόνης (FNA) κρίνονται απαραίτητα βήματα για την επιβεβαίωση ή όχι της κακοήθειας. Στους προδιαθεσιακούς παράγοντες για εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνονται το γυναικείο φύλο και το οικογενειακό ιστορικό. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι η έκθεση σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είτε ως διαγνωστικό / θεραπευτικό μέσο είτε μετά από πυρηνικά ατυχήματα.

Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου. Από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2017, στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Ιστορία-Πολιτισμός-Οικολογία

Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας και την Τοπική Κοινότητα Συρράκου, με Σύμπραξη των Συνδέσμων Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Φιλιππιάδας, το 5ο Θερινό Σχολείο (ΘΕΣΤ), που θα πραγματοποιηθεί από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2017 στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Π.Ε. Ιωαννίνων. 
Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι: Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και η διοργάνωση του υποστηρίζεται οικονομικά από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.
Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΕΣΤ είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.
Θεωρητικές αφετηρίες
Τα φυτά και τα βότανα έχουν συνοδέψει εξ αρχής τον άνθρωπο από την άγρια συλλογή στη σύγχρονη καλλιέργεια και από τις παραδοσιακές χρήσεις και τους πρακτικούς γιατρούς στη σύγχρονη βιομηχανία (τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, φαρμάκων, εναλλακτικών θεραπειών κ.α.).
Η Νότια Πίνδος είναι μια προστατευόμενη περιοχή με αξιόλογη χλωρίδα, προικισμένη φυσικά και πολιτισμικά. 
Η γεωγραφική απομόνωση, η στενότητα πόρων και η αναπτυξιακή «υστέρηση», φυσιογραφικές, εθνολογικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, σμίλεψαν μοναδικά αγρο-οικολογικά και πολιτιστικά τοπία. Μυθοπλασία, ιστορία, τέχνη, θρησκευτικές τελετές, μαγεία, παραδοσιακή ιατρική και θεραπείες, μεταφορές, δόμηση, οικοτεχνία, μαγειρική, βαφική, καλλωπισμός, υγιεινή, ζωοτροφές και θεραπείες ζώων, σύγχρονες δραστηριότητες και επιστήμες. Η συν-εξέλιξη φυτών και ανθρώπου και η βαθύτερη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των τοπικών κοινωνιών με τα φυτά και τα βότανα αναδεικνύονται σε βασικό πυλώνα της αναζήτησής μας.
Θέμα
Οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν στο Θερινό Σχολείο είναι οι εξής:
1.Ιστορία και πολιτισμός των φυτών
2.Συλλεκτική οικονομία και χρήσεις των φυτών στην παραδοσιακή κοινωνία
3.Τα φυτά στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό: αφηγήσεις, συμβολισμοί, συναισθήματα
4.Αρωματικά φυτά, βότανα και επιχειρείν στη σύγχρονη εποχή
5.Στις ασκήσεις επιτόπιας έρευνας θα γίνουν καταγραφές όπως λαογραφική - ανθρωπολογική έρευνα γύρω από τους θεματικούς άξονες.
Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος. Αυδίκος Ευάγγελος. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αντιπρόεδρος. Νικόλαος Γκίζας. Πρόεδρος της Τ.Κ. Συρράκου
Γραμματεία. Βασίλης Ντερμάρης, Γεωπόνος.
Αλεξάνδρα Ζήση, μέλος Γραμματείας
Βασίλης Σπ. Ευαγγέλου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας - Δημοσίων Σχέσεων
Μέλη
Βαϊτσης Γιώργος, Εκπρόσωπος επιχειρηματιών Συρράκου
Γιωτόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Γκαρτζονίκα Ελευθερία, Πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας
Ζαλοκώστα Άννα, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Κακάμπουρα Ρέα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κίστης Βασίλης, Συντακτική Επιτροπή στο «Αντίλαλοι του Συρράκου»
Κοζιού Βάσω, Πρόεδρος Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας
Κατσάνος Γιώργος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων
Μαντζαβίνος Γιώργος, Πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Πάτρας
Μαργώνης Κωνσταντίνος, Υπεύθυνος περιοδικού «Τζουμερκιώτικα Χρονικά»
Μπάζιος Σπύρος, Μέλος Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Συρράκου
Οικονόμου Ανδρομάχη, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Σιαχάμη Κωνσταντίνα, Φιλόλογος
Σκαμνέλος Χρήστος, Αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων/πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Φιλιππιάδας
Σούλτης Αναστάσιος, Φοιτητής Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Θερινό Σχολείο στη διεύθυνση:
Άλλοι κόμβοι:
•Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
•Προσωπικός κόμβος του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής:

Διδάσκοντες Αυδίκος Ευάγγελος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κακάμπουρα Ρέα Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κουρέτας Δημήτριος Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών - Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λύκας Χρήστος Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαχά ΝάντιαΔιδάσκουσα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Οικονόμου Ανδρομάχη Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας ΑθηνώνΟικονόμου  Λεωνίδας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Πασσαλής Χαράλαμπος Διδάκτορας Λαογραφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τραγάκη Δάφνη Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρυσού Κυριακή Ερευνήτρια Γ' βαθμίδας του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους όλης της χώρας, στην 24ωρη Γενική Απεργία την προσεχή Τετάρτη 17 Μαΐου και στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.
Η κυβέρνηση εθελοτυφλώντας για τις ολέθριες συνέπειες σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα 4ο μνημόνιο, απειλώντας με ισοπέδωση ότι έχει απομείνει όρθιο από τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Για τη ΓΣΕΕ, η 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που εάν εφαρμοστούν θα γίνει ακόμη πιο δυσβάστακτο το παρόν και πιο αβέβαιο το μέλλον.
Για τη Συνομοσπονδία ο αγώνας είναι μονόδρομος.
Όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία.
Δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλα βάρη στις πλάτες των μόνιμων υποζυγίων.

Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία θα είναι και η δυναμική απάντησή μας.

Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 103 ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα (17.2.1914) της Βορείου Ηπείρου και την απογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914)