Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Σε ποιους κλάδους ωφελεί η ηλεκτρονική πληρωμή των εκπτώσεων φόρου με e-συναλλαγές

 


Σε νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι το 30% του συνολικού ποσού ετήσιας δαπάνης κάθε φυσικού προσώπου προς συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον θα έχει καταβληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω web banking, θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του.

Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, με στόχο την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόσο γενικά όσο και σε κλάδους επαγγελματιών που η εφορία θεωρεί ότι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από τα αναλυτικά κείμενα τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν ότι στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:

Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από 18 συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή. 

Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. 

Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Οι 18 κατηγορίες των επαγγελματιών

Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι με την 4η δόση του επιδόματος παιδιού

 


Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι του Επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού δεν φάνηκαν στην πληρωμή των προηγούμενων μηνών αλλά θα φανούν τώρα -στις 30 Ιουλίου- εφόσον έχει γίνει η υποβολή από τους δικαιούχους των φορολογικών δηλώσεων. Φυσικά προϋπόθεση για την αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού Α21 είναι να αποτυπώνεται μείωση στα εισοδήματα του 2020.

Αυξημένα ποσά έως και 220 ευρώ θα δουν περισσότεροι από 150.000 δικαιούχους και κατά κύριο λόγο οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.Οι περίπου 150.000 τυχεροί θα δουν τις αυξήσεις στην τρίτη πληρωμή του επιδόματος παιδιού η διαδικασία για την οποία είναι σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά για το επίδομα παιδιού αναπροσαρμόζονται από την τρίτη δόση και μετά με βάση τα εισοδήματα του 2020 ενώ οι δύο πρώτες δόσεις πληρώθηκαν προκαταβολικά με βάση τα εισοδήματα του 2019.

ΕΟΔΥ: Τριάντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 2.628 νέα κρούσματα

 

12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 2.628 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.628, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 561.812 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 157 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.702 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.422 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319 (60,2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.916 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +16,59%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 261 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη)..

Στη Σλοβενία βρέθηκε το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+

 


Στο πλαίσιο σχεδίου  Κοινοπραξίας  Erasmus+ KA01, που συντονίζει η ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου, με κωδικό: 2020-1-EL01-KA101-077952 και τίτλο: «Μεταβαίνοντας από την παραδοσιακή διδασκαλία σε καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς», διεξήχθη η 1η κινητικότητα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από 08.08.2021 έως 14.08.2021, στην οποία συμμετείχαν:

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του σχεδίου, η Δρ. Βασιλείου Κλεοπάτρα- Διευθύντρια ΔΙ.Π.Ε. Άρτας και οι κάτωθι εκπαιδευτικοί από οχτώ σχολεία της ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου:

10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων- Αγιοπετρίτου Σοφία, Μουσικός

Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου Ιωαννίνων- Μάστορας Μιλτιάδης, Διευθυντής

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Άρτας- Κωσταβασίλη Βασιλική, Δασκάλα

Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων Άρτας-Κουτσούκη Αναστασία, Διευθύντρια

1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας Πρέβεζας- Παππά Μαρία, Δασκάλα

3ο  Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, Παπαδιά Αικατερίνη, Δασκάλα

21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Μπούλια Κωνσταντίνα, Δασκάλα

Δημοτικό Σχολείο Κιρκιζατών Άρτας, Παππάς Νικόλαος, Προϊστάμενος

Οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα, επιμορφώθηκαν στην πρώτη από τις τρεις θεματικές του σχεδίου, ήτοι: Την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και ενσυναίσθησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους:

("Developing emotional intelligence").

Η επιμορφωτική δραστηριότητα διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από τον οργανισμό Primera και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ανέλυσαν τα εξής:

-Την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης η οποία συμβάλλει στη μείωση του εργασιακού άγχους και της εξουθένωσης του εκπαιδευτικού, τον καθιστά ικανό να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότερο τρόπο δύσκολες καταστάσεις, εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, αλλά και αμερόληπτο, δικαιότερο, δεκτικό στο να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους μαθητές.

-Την αξιοποίηση τεχνικών που οδηγούν στην ψυχολογική υποστήριξη, συναισθηματική ενδυνάμωση και τόνωση της αυτοπεποίθησης των μαθητών.

-Τις βιωματικές τεχνικές καλλιέργειας της ενσυναίσθησης των μαθητών, της διαχείρισης των συναισθημάτων τους, της ανάπτυξης θετικής συμπεριφοράς απέναντι στην ετερότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας επετεύχθη πολιτιστική επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων από διαφορετικές χώρες, γνωριμίες, ανταλλαγές απόψεων και καλών πρακτικών σε εκπαιδευτικά θέματα.. Τέθηκαν επίσης οι προϋποθέσεις συνεργασιών για σχέδια e-Τwinning μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε μια διεθνική τάξη τα μέλη της οποίας προέρχονταν από Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Γερμανία.

Κατά την ολοκλήρωση και των τριών επιμορφώσεων οι συμμετέχοντες αναμένεται να είναι σε θέση:

-Να συνδέουν δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής μάθησης,

-Να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στην Αγγλική γλώσσα και στη χρήση των νέων τεχνολογιών,

-Να ενισχύουν τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές τους ικανότητες,

-Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συμμετοχής σε νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Πρέβεζα: Νεκρός 87χρονος σε τροχαίο

 


Χθες (22-08-2021) το πρωί στο 19ο χιλιόμετρο Εθνικής  Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 87χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και στη συνέχεια επέπεσε σε έτερο -εν στάσει- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός του μοτοποδηλάτου.

Ο 87χρονος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου κατέληξε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας. 

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 22 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 115.188 έλεγχοι, από τους οποίους οι 73.892 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 228 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

105 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 103 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

25 στη Στερεά Ελλάδα,

15 στη Θεσσαλονίκη,

13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στην Πελοπόννησο,

10 στην Ήπειρο,

10 στο Βόρειο Αιγαίο,

  8 στη Δυτική Μακεδονία,

  6 στη Θεσσαλία,

  4 στα Ιόνια Νησιά,

  2 στη Δυτική Ελλάδα και

  1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 64.741 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 62.402 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.339 των 150 ευρώ.

25 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 16 στην Κρήτη και 9 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.428 ομοειδείς παραβάσεις.

97 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- 20.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 300 ευρώ πρόστιμο για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών και 300 ευρώ πρόστιμο σε όρθιο πελάτη,

- 20.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στη Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφέ μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφενείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 5 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 30 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- από 1.500 ευρώ πρόστιμο, σε 2 χώρους λατρείας, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 300 ευρώ πρόστιμο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 1.500 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση αποστάσεων σε ζωντανό θέαμα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.467 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.349 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 367 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εορτασμός του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα

 


Ο φετινός εορτασμός συνδυάζεται με την επέτειο των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Τουρκικό ζυγό.

Η ακριτική Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης έχει δώσει «πανηπειρωτικό χρώμα» στον εορτασμό, καλώντας να συλλειτουργήσουν οι μητροπολίτες της Ηπείρου. Τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνει στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας.

Από τους πέντε μητροπολίτες θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα μετάσχει ο Παραμυθίας Τίτος ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα μετακίνησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Τη  Δευτέρα 24 Αυγούστου, και ώρα έναρξης 7:00 μ.μ. θα ψαλεί ο Μέγας Εσπερινός.

Την Τρίτη 25 Αυγούστου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Παράταση της προσωρινής απασχόλησης των εργατών γης για επιπλέον 90 ημέρες

 


Μετά από σχετική οδηγία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα των δικαιολογητικών για την παράταση της προσωρινής απασχόλησης των εργατών γης για επιπλέον 90 ημέρες, η οποία προβλέφθηκε με τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) το Μάρτιο του τρέχοντος έτους (υποπερ. βα της περ. β της παρ. 3 του άρθρου δέκατου έκτου του ν.4783/2021), καλύπτοντας τις παρούσες και επείγουσες ανάγκες των αγροτών.

Για την παράταση της προσωρινής απασχόλησης των εργατών γης απαιτείται μόνο αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, φωτοτυπία του διαβατηρίου του εργαζόμενου και φωτογραφία του, τα οποία υποβάλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στη Διεύθυνση Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς επιπλέον κόστη και επιβαρύνσεις.

1.002.261 άτομα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο

 


Σε 1.002.261 άτομα, ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο καταγράφοντας άνοδο 5,64% ή κατά 53.539 άτομα από τον προηγούμενο μήνα.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους πάντως, μειώθηκε κατά 8,5%.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιούλιο 2021, ανήλθε σε 972.981 άτομα.

Από αυτά 567.244 (ποσοστό 58,30%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 405.737 (ποσοστό 41,70%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 323.321 (ποσοστό 33,23%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 649.660 (ποσοστό 66,77%).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Άγναντα Άρτας, δημαρχείο, 09:30-12:30

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πέρδικα Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πωγωνιανή Ιωαννίνων, κοινοτικό κατάστημα,11:00-13:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Αιμορροΐδες: Γιατί επιδεινώνονται στις διακοπές;

 


Επιδείνωση των συμπτωματικών αιμορροΐδων αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους και αμέσως μετά την επιστροφή τους. 

Οι κρίσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, που είναι πολύ συνηθισμένες στους ταξιδιώτες, έχουν ως συνέπεια την πρόκληση αιμορραγίας, πόνου και βλέννας στα κόπρανα σε όσους ήδη πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, ενώ μπορούν να γίνουν και αιτία γένεσης της πάθησης.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που η μη φυσιολογική κένωση του εντέρου κατά τη διάρκεια του παραθερισμού καταστρέφει τις πολυαναμενόμενες μέρες απόδρασης από την καθημερινότητα. Κάποιοι αναζητούν μονίμως μια τουαλέτα ενώ άλλοι υποφέρουν σιωπηλά, περιμένοντας καρτερικά τη στιγμή της ανακούφισης του εντέρου τους. 

Οι λόγοι της διατάραξης της συχνότητας των κενώσεων είναι πολλοί. Κάθε ένας από αυτούς ή ο συνδυασμός τους οδηγεί αρκετούς ασθενείς στο γιατρό, εξαιτίας των συμπτωμάτων που ενίοτε προκαλούν σοκ και φόβο», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.