Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

ΕΟΔΥ: Δεκαέξι θάνατοι σήμερα, 2.856 νέα κρούσματα

 

9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαέξι θάνατοι σήμερα, 2.856 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Αυγούστου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το RT για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% Crl: 0.98 – 1.10) Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Οι AHEPANS στο Λουτράκι – Ίδρυση Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας Φίλων AHEPA

 


Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΑΗΕΡΑ στην Αθήνα, στο οποίο παρέστησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι AHEPANS βρεθήκαμε στο Λουτράκι, σε μια ακόμη εκδήλωση με επίκεντρο τον ελληνισμό και μοναδικό σκοπό να μεταλαμπαδεύσουμε τις αρχές και τα ιδεώδη που μας διέπουν συνδυάζοντας την επιθυμία μας να συνεισφέρουμε στην τοπική κοινωνία.

Με πρωτοβουλία του HJ25 Άγιος Ανδρέας – Αχαΐα, στον φιλόξενο χώρο του 5* ξενοδοχείου Wyndham Loutraki Poseidon Resort στο Λουτράκι, στην ημερίδα με θέμα «AHEPA – 99 Χρόνια Προσφοράς στον Ελληνισμό και την Ελλάδα» όπου στο πλαίσιό της υπεγράφη το καταστατικό της ιδρυτικής διακήρυξης του Αθλητικού Σωματείου «Ναυτικός Όμιλος Ανοικτής Θάλασσας Φίλων AHEPA», παραβρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, η πρόξενος του Καναδά και ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ κ. Κώστας Βαρσάμης.

Δημήτρης Μουτουσης πρόεδρος Αχεπα HJ25 Πάτρας, Ο εκ των τιμημένων Παύλος Κοτρότσιος,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δρ. Γκιόλης και ο κ Νίκος Παπαμαργαριτης με την σύζυγο του.

Το ΑΗΕΡΑ HJ25 Άγιος Ανδρέας – Αχαΐα που λειτουργεί από το 2019 με έδρα την Πάτρα και δραστηριοποιείται και στους όμορους νομούς της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας μια και έχει αρκετά μέλη και από αυτές τις περιοχές, θέλησε με αυτή την συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση να επισημάνει την παρουσία της στην περιοχή.

Captain Κυριάκος Μαριδάκης, Υφυπουργός κ Ταγαρης και ο Παύλος Κοτρότσιος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο υφυπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Yossi Amrani, ο οποίος και επισήμανε την σημασία των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ και εξήρε τον ρόλο και την συμβολή της ΑΧΕΠΑ σε αυτό, o Πρέσβης του Καναδά δια της Προξένου κ.Karen Krakov η οποία τον εκπροσώπησε, ο εκδότης του Hellenic News of America & Πρόεδρος της Hermes Expo Κ. Παύλος Κοτρότσιος και ο Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ κ. Κώστας Βαρσάμης.

 

Ύψιστη τιμή να Υπογράφω σαν συν ιδρυτικό μέλος την ιστορική διακήρυξη-ίδρυση του Ναυτικού ομίλου

99 χρόνια, από την ημέρα ίδρυσης της ΑΧΕΠΑ, το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, οι Έλληνες ομογενείς δεν έχουν σταματήσει να υπερασπίζονται τις Αρχές και τα Ιδεώδη της ΑΗΕΡΑ, την Προστασία του Ελληνισμού, την Εκπαίδευση, την Φιλανθρωπία, την Προστασία του Θεσμού της Οικογένειας και την Ατομική Αριστεία.

Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ HJ25 Άγιος Ανδρέας – Αχαία κ. Δημήτριος Μουτούσης, τόνισε πως «ήρθαμε για να μείνουμε στην περιοχή».

ΠΗΓΗ: https://hellenicnews.com/

Προφυλακιστέος ο 56χρονος από τη Ρεπετίστα Πωγωνίου

 


Μετά την απολογία του προφυλακιστέος κρίθηκε ο 56χρονος από τη Ρεπετίστα Πωγωνίου που κατηγορήθηκε για δολοφονία από πρόθεση μετά την αποκάλυψη της σορού της θείας του μέσα σε σφραγισμένο μπαούλο, στο υπόγειο του σπιτιού που έμεναν.

Ο 56χρονος είχε συλληφθεί από την Αστυνομία άμεσα.

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν σκότωσε την θεία του αλλά εκείνη πέθανε από φυσικά αίτια και έκρυψε τη σορό της για να συνεχίσει να εισπράττει την σύνταξή της.

Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου για το «Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ και Συνέδριο POLYPHONIA»

 


Με τη συμμετοχή εννέα (9) πολυφωνικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και την Αλβανία και δύο σπουδαίων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την ηπειρωτική και κρητική παράδοση διοργανώνεται από το Δήμο Πωγωνίου το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ Και Συνέδριο POLYPHONIA στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το διήμερο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και στις 9 Αυγούστου, θα αναδείξει τη σπουδαιότητα της άυλης αυτής κληρονομιάς μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και μουσικά δρώμενα ενώ συγχρόνως θα ενώσει την πολυφωνία με την πεντατονία και το ριζίτικο σε μία ξεχωριστή συναυλία δίπλα στην πανέμορφη Λίμνη Ζαραβίνα.

1η Ημέρα: Συνέδριο & Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού –

Κουκλιοί Δήμου Πωγωνίου – Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Το Συνέδριο POLYPHONIA, που αποτελεί την πρώτη εκ των δύο εκδηλώσεων, θα λάβει χώρα στους Κουκλιούς του Δήμου Πωγωνίου, στις 6 Αυγούστου 2021, ημέρα Παρασκευή, με ώρα έναρξης 18:30. Θα πραγματοποιηθεί σειρά εισηγήσεων και τοποθετήσεων από τους Ηλία Χ. Γκαρτζονίκα, Γεωργία Τέντα, Φώτη Τράσια, Έλενα Ζιάβρα και Κων/νο Λώλη ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μουσικά δρώμενα από (κατά σειρά εμφάνισης) τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, τους Lot Kurbeti, το Πολυφωνικό Σχήμα Αγνάντων Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, την Πολυφωνική Ομάδα Βλάχων Ιεροπηγής Καστοριάς, τα Δελβινιώτικα, και τις Πλειάδες.

2η Ημέρα - Μουσικό Φεστιβάλ

Λίμνη Ζαραβίνα  Δ.Ε. Δελβινακίου - Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 19:45 θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ. Στις όχθες της λίμνης Ζαραβίνας (Δ.Ε. Δελβινακίου) θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ «ZARAFINA F» το οποίο επιστρέφει και φέρνει κοντά τις πολυφωνικές μουσικές των Πολυφωνικών Συγκροτημάτων του Δήμου Πωγωνίου και του Ομίλου «ΣΕΛΛΟΙ» (Ανω Δρόπολη) με τους Νίκο Ζωιδάκη και Δημήτρη Υφαντή. Τα πολυφωνικά συγκροτήματα συναντώνται επί σκηνής με δυο σπουδαίους καλλιτέχνες δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα πολυφωνίας.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος Interreg IPA II CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».

Στόχος του Έργου είναι μέσω των δράσεων του, να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαφύλαξη της πολυφωνικής μουσικής παράδοσης, αλλά και στην αξιοποίηση της, μέσω του θεματικού τουρισμού για την ευημερία και ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών. Το εταιρικό σχήμα του Έργου αποτελείται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (Επικεφαλής Εταίρος), τον Δήμο Πωγωνίου, το Νομαρχιακό Ινστιτούτο της Περιφέρειας του Αργυρόκαστρου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού και τον Δήμο Δερόπολης (Αλβανία).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης αναφέρθηκε στη πολυφωνικό τραγούδι επισημαίνοντας ότι αποτελεί ζώσα παράδοση κι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα στο ρεπερτόριο της παγκόσμιας πολυφωνίας και κληρονομιάς. «Το πολυφωνικό τραγούδι είναι βασικό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Με αυτό το στόχο διοργανώνουμε φέτος το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ Και Συνέδριο POLYPHONIA που θα προβάλει  και θα αναδείξει αυτό το μοναδικό μουσικό ιδίωμα» τόνισε ο κ. Καψάλης.

Ο εκπρόσωπος της Π.Ε.Δ., που είναι ο επικεφαλής εταίρος, κ. Βησσαρίων Τζιόβας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο επισημαίνοντας ότι η αόρατη επιτυχία του προγράμματος είναι η στέρεη και στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους εταίρους. «Αυτό θα είναι το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του έργου που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού» σημείωσε.

«Σκοπός των διήμερων εκδηλώσεων είναι η μύηση των νέων και η υπενθύμιση των μεγαλύτερων» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού κ. Θανάσης Βιλτανιώτης που απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν τόσο το συνέδριο και τα μουσικά δρώμενα της Παρασκευής όσο και τη συναυλία της Δευτέρας.

Τέλος, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Υφαντής μίλησε για την ανάγκη των Ηπειρωτών να στηρίξουν το πολυφωνικό τραγούδι και να το μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές. «Ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κέντρο σε ένα περιβάλλον που θυμάται τα παλιά ακούσματα και ζει μέσα στους ήχους της φύσης» δήλωσε ενώ αναφερόμενος στη συμμετοχή του Νίκου Ζωιδάκη είπε: «Ο Νίκος Ζωιδάκης αντιπροσωπεύει τη ζωντάνια της κρητικής μουσικής και θα είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί κρητική λίρα στην καρδιά του Πωγωνίου».

 




 

9 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να καταπραΰνετε το ηλιακό έγκαυμα

 


Το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ συνηθισμένο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ένα στα δύο αγόρια και έξι στα δέκα κορίτσια εφηβικής ηλικίας, καθώς και το 35% των ενηλίκων  υφίστανται ηλιακό έγκαυμα λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

«Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί οξεία δερματική φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί στο χαρακτηριστικό ερύθημα του ηλιακού εγκαύματος», λέει ο δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Εκτός από κοκκίνισμα του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί ακόμα να προκαλέσει αίσθημα θερμότητας ή καύσου (κάψιμο) και ευαισθησία στο δέρμα, καθώς και οίδημα. Όταν είναι πιο σοβαρό, προκαλεί επίσης πόνο ή φλύκταινες».

Πώς μπορεί κάποιος να καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα; Υπάρχουν λάθος αντιλήψεις που πρέπει να αποφεύγονται;
«Ένα ήπιο έγκαυμα συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε 4 ώρες από την έκθεση στον ήλιο, επιδεινώνεται μέσα στην επομένη ημέρα και χρειάζεται 3-5 ημέρες για να επουλωθεί πλήρως», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάρρωση, μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα για να καταπραΰνουμε τα συμπτώματά του».

Το πρώτο είναι να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση στον ήλιο, τονίζει. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω. Από κει και πέρα, υπάρχουν αρκετοί επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να φροντίσουμε το δέρμα μας. Να ποιοι είναι:

1.      Να κάνετε κρύο ντους. Το κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη θερμότητα και την ευαισθησία, καθώς και τον πόνο που ενδεχομένως νιώθετε.

2.      Να βάζετε πάνω στο ηλιακό έγκαυμα ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες παγωμένου νερού). Να τις αφήνετε στο δέρμα σας για 20 λεπτά τη φορά και να τις βάζετε όσο συχνά χρειάζεστε. Η εφαρμογή τους συνήθως πρέπει να γίνεται ανά 2-3 ώρες για να ανακουφίζονται τα συμπτώματα. 

3.      Να μην βάζετε πάνω στο ηλιακό έγκαυμα λιπαρές ουσίες. Βούτυρο, βαζελίνη, λάδι κ.λπ. είναι ό,τι χειρότερο για το έγκαυμα. Δημιουργούν ένα στρώμα λίπους που κατακρατά τη θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, με επακόλουθο να εντείνει το έγκαυμα.

4.      Να αλείφετε απαλά το έγκαυμα με άπαχο γιαούρτι. Εφόσον το γιαούρτι δεν περιέχει λιπαρά, δεν παγιδεύει θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, αλλά την απάγει. Επιπλέον, περιέχει πολύ νερό οπότε ενυδατώνει το δέρμα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνες A και D), που μπορεί να το βοηθήσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε κομπρέσες μουλιασμένες σε παγωμένο γάλα. Και με τα δύο γαλακτοκομικά, το ψύχος ασκεί άμεση αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική δράση.

Εφημερίδα Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2021)

 


Εφημερίδα Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2021)






Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 3 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 101.040 έλεγχοι, από τους οποίους οι 61.456 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 113 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

72 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 71 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

23 στη Στερεά Ελλάδα,

10 στη Θεσσαλονίκη,

 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 8 στην Ήπειρο,

 7 στο Βόρειο Αιγαίο,

 5 στη Δυτική Ελλάδα,

 4 στη Πελοπόννησο,

 3 στην Κεντρική Μακεδονία,

 2 στη Δυτική Μακεδονία και

 2 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.851 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60.609 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.242 των 150 ευρώ.

4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 3 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.035 ομοειδείς παραβάσεις.

37 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα τουριστικών ειδών για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από 2 ιδιοκτήτες και 2 εργαζόμενους αντίστοιχα,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες μίνι μάρκετ και καφετέριας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Αττική, 300 ευρώ πρόστιμο σε καφέ - μπαρ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα μπαρ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στο Νότιο Αιγαίο, από 50.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες χώρων, για διοργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.355 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.288 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

 


Όπως ενημερώνει η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι του Επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ www.idika.gr  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2019 και μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 4 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 4 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Γ.Ν. Άρτας, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Ασπροκλήσι, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Κ.Υ. Ευδήλου, Ικαρία, 09:00-17:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Ελεούσα Ιωαννίνων, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα, 09:00-13:00

Κήλη των αθλητών: Πως αντιμετωπίζεται;


Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αλλιώς κήλη των αθλητών (sports hernia) είναι πάθηση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αθλητές και γενικότερα αθλούμενοι (άντρες και γυναίκες). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στην ηβική σύμφυση, τόσο έντονο μερικές φορές, που, στο παρελθόν έχει αναγκάσει μεγάλους αθλητές να διακόψουν την καριέρα τους, τονίζει ο δρ Διαμαντής Ε. Θωμάς
, M.D. PH.D. F.A.C.S., Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital. Ας σημειωθεί δε, ότι η κήλη αυτού του τύπου αποτελεί το 2 με 5 % όλων των αθλητικών τραυματισμών.

Πώς δημιουργείται;

Ο αιτιολογικός μηχανισμός αυτής της πάθησης είναι ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός που μπορεί μεν να συμβεί σε κάθε αθλήτρια ή αθλητή, αλλά, λόγω συγκεκριμένων κινήσεων, «φαίνεται να προτιμά» ποδοσφαιριστές (πολλά σουτ) και καλαθοσφαιριστές (πολλά άλματα). Έτσι έχουμε διάχυτο άλγος επιδεινούμενο με την άσκηση και ιδιαίτερα κατά την έκταση των ισχίων, το στρίψιμο και τη στροφή. Ο πόνος αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις, και γίνεται εντονότερος με τον βήχα, ή το φτέρνισμα, ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

·         Xαλάρωσης του έξω βουβωνικού στομίου,

·         ρήξης της απονεύρωσης του έξω λοξού μυός,

·         διαχωρισμού του βουβωνικού συνδέσμου,

·         ρήξης του κοινού καταφυτικού τένοντα,

·         ρήξης της απονεύρωσης του εγκάρσιου κοιλιακού.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διερεύνηση του βουβωνικού άλγους στους αθλητές απαιτεί μεγάλη εμπειρία από τον ιατρό για δύο λόγους: α) η ανατομία της περιοχής είναι πολύπλοκη, β) συνήθως συνυπάρχουν 2 με 3 διαφορετικοί τραυματισμοί. Κλινικά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην κήλη των αθλητών και στα άλλα αίτια βουβωνικού άλγους. Για τη διαφοροδιάγνωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακτινογραφίες, υπέρηχους, κηλογραφίες, μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλείσουμε τις άλλες αιτίες.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και φυσιοθεραπεία συνήθως αποτυγχάνει αλλά μπορεί να δοκιμαστεί σε περιπτώσεις αβέβαιης διάγνωσης. Ωστόσο, η κατεξοχήν θεραπεία είναι επεμβατική. Η επέμβαση, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά με την τεχνική e-TEP, δηλαδή με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση, και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως για τη θεραπεία αυτού του προβλήματος.