Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες

 


Τη  συμβολή της Περιφέρειας  στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μελέτη  του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ,  επεσήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την αλληλοϋποστήριξη των Ηπειρωτών Κτηνοτρόφων και των Ηπειρωτικών Γαλακτοβιομηχανιών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας και από την Περιφέρεια Ηπείρου για τα Ηπειρωτικά προϊόντα» δήλωσε  ο  κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας  την συντονισμένη προσπάθεια προβολής των Ηπειρώτικων προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων. Επεσήμανε τις δυσκολίες που προέκυψαν στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιχειρηθείσα απαξίωση των παραγωγών  για να στείλει ένα μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις:

ΕΟΔΥ: Είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.913 νέα κρούσματα

 


5 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι οκτώ θάνατοι, 1.913 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,95.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69,7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη».

Έκκληση του Αλέξανδρου Καχριμάνη για τήρηση των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό

 


Νέα έκκληση προς τους κατοίκους της Ηπείρου να τηρούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Μας προβληματίζουν – ανέφερε μεταξύ άλλων- συγκεντρώσεις με τραπεζώματα κ.α., χωρίς κάποιοι να σκέφτονται τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα lockdown, αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε με τον κορωνοϊό και να φέρνονται  κατ΄ αυτόν τον  τρόπο, όπως με αυτόν από τον οποίο  δημιουργήθηκαν θέματα  στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Χρειάζεται προσοχή, αυτοσυγκράτηση και υπομονή καθώς σε λίγο καιρό με τον εμβολιασμό θα μπορούμε να δρούμε διαφορετικά» Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι κάποιοι «έδειξαν τον κακό τους εαυτό», ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία και συνεργασία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης για το ενδεχόμενο επιβολής Lockdown, είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που  εξαρτάται από την Κυβέρνηση, αλλά από τα 30 μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων-Λοιμωξιολόγων που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, μετρώντας διάφορες παραμέτρους. «Αυτοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι εκτελούν, είτε Κυβέρνηση, είτε Περιφέρειες», πρόσθεσε.

Παρακάλαμος: Εργασίες καθαρισμού των φωλιών των πελαργών

 


Ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τις εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού των φωλιών των πελαργών στην περιοχή του Παρακαλάμου.

Με τον  καθαρισμό  των φωλιών των πελαργών αποφεύγονται βραχυκυκλώματα στο δίκτυο της ΔΕΗ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δικαίωση από την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης για την απόφαση του ΑΣΔΣΑ για το διαγωνισμό λειτουργίας των ΣΜΑ

 


Δικαίωση για τους πολίτες  αποτελεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακυρώνει την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Δήμοι που όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στην εν λόγω απόφαση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. είχαν στοχοποιηθεί από  κάποιους που τους κατηγορούσαν πως υπεκφεύγουν των ευθυνών τους κρυπτόμενοι  πίσω από την κατάθεση εγγράφων και προσφυγών.

Επειδή εκτιμούμε πως οι «Μετά Χριστόν προφήτες» το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται, παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφο (16987/18-11-2020) που είχαν συνυπογράψει τέσσερις Δήμαρχοι της Π.Ε. Ιωαννίνων (Βορείων Τζουμέρκων,   Ζαγορίου, Ζίτσας και Πωγωνίου) και το οποίο είχαν  αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Σεντελές, Γιώργος Σουκουβέλος, Μιχάλης Πλιάκος,   και Κώστας Καψάλης παραμονές της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α. όπου θα συζητιόταν η έγκριση της μελέτης,  σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί εφικτή λύση ώστε και ο διαγωνισμός να προχωρήσει αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών απέστειλαν το συγκεκριμένο έγγραφο με το οποίο ζητούσαν από το Υπουργείο να γνωμοδοτήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων έθεταν και το ακόλουθο:

Δήλωση του Αλέξανδρου Καχριμάνη για την απόρριψη της απόφασης του ΦΟΔΣΑ για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σ.Μ.Α.

 


Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην απόρριψη εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βάσει του Σύμβασης που έχει υπογράψει οφείλει να τους λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Είμαστε  μόνιμα σε διαφωνίες με την Εταιρία που λειτουργεί το Εργοστάσιο, αλλά και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό προς εμάς που έχουμε ετοιμάσει  την κατάσταση μέχρι σήμερα, αλλά και προς τους δημότες. Έχουμε ένα εξάμηνο για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα.  Δεν  μπορεί να γίνονται διακηρύξεις για οκτώ και δέκα χρόνια. Οι διακηρύξεις αυτές  πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες, ώστε  να μη προκαλούν, αλλά να λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μου και δεν πρόκειται να την αλλάξω ποτέ. Από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν «πέρασε» η απόφαση, βλέπω ότι δεν έχουν δουλέψει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν έλθει σε συζήτηση μαζί μας για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.{…}. Εμείς έχουμε  τελειωμένους τους ΣΜΑ (εκτός του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη),  συνδεδεμένους με το ρεύμα, αλλά δεν μπορεί να παίρνουμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποφάσεις που από «παντού βάζουν νερό». Το υπόλειμμα για 1,5 χρόνο πληρώθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να επιστρέφεται στους ΧΥΤΥ, κάποιοι όμως έκαναν τους ΧΥΤΥ ΧΥΤΑ, κάποιοι αμφισβήτησαν την υπογραφή τους στην Προγραμματική Σύμβαση και κάποιοι δεν νοιάστηκαν καθόλου πως θα βρουν το βέλτιστο κόστος. Με τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατή η συνεργασία».

Εξήντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (66.694) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.431) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.526) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.166) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (287) στην Αττική,

o    (149) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (130) στη Θεσσαλονίκη,

o      (98) στην Κρήτη,

o      (93) στην Κεντρική Μακεδονία,

o      (73) στη Στερεά Ελλάδα,

o      (65) στην Πελοπόννησο,

o      (61) στην Ήπειρο,

o      (47) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      (43) στα Ιόνια Νησιά,

o      (39) στη Θεσσαλία,

o      (35) στο Βόρειο Αιγαίο,

o      (31) στο Νότιο Αιγαίο και

o      (15) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (124.143) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (321) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (302) πρόστιμα των 300 ευρώ και (19) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (64) στην Αττική,

o    (40) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (38) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (26) στα Ιόνια Νησιά,

o    (26) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (23) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (19) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (18) στην Πελοπόννησο,

o    (16) στην Ήπειρο,

o    (14) στην Κρήτη,

o    (13) στη Θεσσαλονίκη,

o    (13) στη Θεσσαλία,

o      (6) στο Νότιο Αιγαίο και

o      (5) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (38.958) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (37.240) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.718) των (150) ευρώ.

·         (39) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου, ενώ σε (3) πελάτες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των (300) ευρώ για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα περιποίησης νυχιών και επιβολή προστίμου των 300 ευρώ σε παρευρισκόμενη, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, ενώ σε (6) παρευρισκόμενους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των (300) ευρώ για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας, ενώ σε (2) πελάτες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των (300) ευρώ για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Στην Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, για εξυπηρέτηση τριών καθήμενων πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο των 300 ευρώ,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε πρατήριο άρτου, για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών εντός του καταστήματος.

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15ημερη αναστολή λειτουργίας σε μίνι μάρκετ-καφέ για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιώτη για διοργάνωση συνάθροισης και επιβολή σε (2) συμμετέχοντες ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή σε (4) συμμετέχοντες ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή σε (7) συμμετέχοντες ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.730) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.334) άτομα.    

Σημαντική μείωση του καπνίσματος είχαμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

 


Σημαντική μείωση του καπνίσματος είχαμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα στους νέους καπνιστές (16 με 24 χρόνων), σε ποσοστό 52,4%!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2009 -2019. 

Συγκεκριμένα, ο επιπολασμός του καπνίσματος στον ενήλικα πληθυσμό το Σεπτέμβριο του 2019 είναι 24,9% για τους καθημερινούς καπνιστές (περισσότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα), 3,7% και για τους περιστασιακούς καπνιστές (λιγότερο από 7 τσιγάρα την εβδομάδα). 

Συγκριτικά με αντίστοιχες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε 8.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα κατά τα έτη 2009, 2014 και 2019, όπως απεικονίζεται στο συνημμένο διάγραμμα 1, παρατηρείται μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3%. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών.

Όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα 2, η συνολική μείωση του καπνίσματος σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι 52,4% και αποδίδεται στη μεγάλη εξόρμηση που έχει γίνει από την πρωτοβουλία smokefreegreece που χρηματοδοτείται από το George Behrakis Foundation για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία την τελευταία δεκαετία, μετά από έγκριση του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ξεκινά τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα Voucher 200 ευρώ για η αγορά τάμπλετ, λάπτοπ από μαθητές, φοιτητές

 


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας η σχετική ΚΥΑ ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται  η απόφαση για την διάθεση του voucher 200 ευρώ για αγορά tablet και laptop σε μαθητές και φοιτητές με στόχο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι σχετικές αιτήσεις για τους δικαιούχους.

Πώς θα γίνει η διάθεση του εξοπλισμού

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανοίξουν τη σχετική πλατφόρμα και οι δικαιούχοι θα μπαίνουν εισάγοντας τους κωδικούς του TAXISnet και άμεσα θα γνωρίζουν εάν εντάσσονται στους δικαιούχους για το κουπόνι, το οποίο θα αποτελεί έναν ηλεκτρονικό κωδικό.

Στην συνέχεια, θα μπορούν είτε να το αποστείλουν απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop για ηλεκτρονική αγορά εξοπλισμού είτε να το εκτυπώσουν και να πραγματοποιήσουν την σχετική αγορά από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Αισθητική Γυναικολογία: Πως βελτιώνει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας

 

Η αισθητική γυναικολογία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιατρική υποειδικότητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις σε εκείνα τα προβλήματα των γυναικών που τα κρατούν σαν καλά φυλαγμένα μυστικά.

Πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες που υποστηρίζουν π.χ. ότι η χαλάρωση του κόλπου μετά τη γέννα ή η ακράτεια ούρων στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι φυσιολογικά επακόλουθα που πρέπει να τα υπομένει η γυναίκα χωρίς να μιλά ανοικτά γι’ αυτά  ή να αναζητά τη λύση τους, ανήκουν στο παρελθόν.

"Η διατήρηση της υγείας και της νεότητας της γεννητικής περιοχής είναι πλέον εφικτή καθώς την τελευταία δεκαετία υπήρξε άλμα των τεχνολογικών εξελίξεων με την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη λειτουργική αποκατάσταση των γυναικολογικών προβλημάτων", αναφέρει ο Dr. Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, ο κολπικός τοκετός, η εμμηνόπαυση, οι παρενέργειες θεραπειών για σοβαρά νοσήματα, τραυματισμοί, αλλά και ανατομικές ενοχλητικές καταστάσεις όπως μεγάλα χείλη αιδοίου, προκαλούν μεταξύ άλλων ατροφία του κόλπου, αύξηση των λοιμώξεων της περιοχής, χαλάρωση του πυελικού εδάφους και ακράτεια ούρων, ενώ δεν είναι λίγα και τα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν πολύ τις γυναίκες.

Ο κύκλος αυτών των προβλημάτων συμπληρώνεται με την αισθητή μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.