Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας προς Τιμή των πεσόντων

 


Στον τύμβο της Γκραμπάλας τελέστηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, επιμνημόσυνη δέηση για τους στρατιώτες, που στο ύψωμα αυτό υπερασπίστηκαν την Πατρίδα και έπεσαν κατά την εισβολή των Ιταλών στις αρχές Νοεμβρίου του 1940.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σταύρο Καλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους Δημάρχους Ζαγορίου κ. Γιώργο Σουκουβέλο και Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο  Καψάλη κ.ά..

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον 23χρονο αριστερό μπακ χάφ Αλέξανδρο Παπαναστασίου

 


Με την λήξη της ποδοσφαιρικής περιόδου η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Το νέο μας μεταγραφικό απόκτημα αγωνίζεται ως αριστερός μπακ χάφ και είναι 23 ετών.

Έχει αγωνιστεί στις υποδομές της ΑΕΛ Καλλονής (ακαδημίες & Κ15) και στην Προοδευτική Σκάλας Καλλονής.

-Αλέξανδρε καλώς ήρθες στην οικογένεια της Αναγέννησης.

Σου ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες!

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Θερμές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης "ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2022"

 


Αγαπητά μέλη, συγχωριανοί και φίλοι του συλλόγου

Μετά τον απολογισμό της εκδήλωσης "ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2022", εντοπίζοντας τα λάθη και τις αστοχίες μας κατά την ημέρα της εκδήλωσης, σεβόμενοι τον άνθρωπο και τις αξίες μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα εξής:

Ζητούμε συγγνώμη από τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να παρευρίσκονται στην εκδήλωση λόγω της πληρότητας του χώρου από νωρίς, στους παρευρισκόμενους που καθυστέρησαν να εξυπηρετηθούν, στους φορείς του χωριού που εκ' παραδρομής ξεχάσαμε να αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε για την αμέριστη στήριξη τους.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες:

 1. Στους τοπικούς φορείς:

 Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Δολιανών "Η Γέννηση της Θεοτόκου", στον πάτερ Φίλιππο Τσιδώνη, στον ΑΣΜΕΚ Δολιανών και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δολιανών, Κων/νο Τζαβέλλα και στα μέλη του Συμβουλίου, στο Δήμο Πωγωνίου, τον Δήμαρχο, Κων/νο Καψάλη και στους Αντιδημάρχους για την άμεση ανταπόκριση και στήριξή τους σε κάθε μας αίτημα.

2. Στις/στους συγχωριανούς μας, που δώρισαν τα σταφύλια για την παραγωγή του τσίπουρου της εκδήλωσης, τις κυρίες του χωριού που προσέφεραν τις παραδοσιακές πίτες και το τουρσί για το τραπέζι, τους εθελοντές που βοήθησαν σε όλα τα στάδια της εκδήλωσης αυτής και τον μάγειρά μας Γιώργο Αποστόλου για τους εκλεκτούς μεζέδες.

ΑΑΔΕ: Δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να υποβάλλουν ψηφιακά τα δικαιολογητικά σε 17 νέα ψηφιακά έντυπα

 


Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, επικαιροποιούνται 27 έντυπα, που αφορούν θέματα Μητρώου, ΦΠΑ, Φορολογίας Εισοδήματος, Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου και Ειδικών Φορολογιών.

Εφεξής, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να υποβάλλουν ψηφιακά τα δικαιολογητικά, που τους αφορούν, σε μορφή επεξεργάσιμου pdf, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή τους, μέσω της εφαρμογής, «Τα Αιτήματά μου», στο myaade.gov.gr.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής «στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει η βέλτιστη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων σε κάθε λεπτομέρεια του φάσματος υπηρεσιών της. Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης των διαδικασιών μας και της επικοινωνίας μας με πολίτες και επιχειρήσεις».

Πρόκειται για τις εξής ψηφιακές φόρμες:

Α. Γενική Αίτηση και έντυπα Μητρώου:

- Α010 Αίτηση.

- Α110 Αίτηση Μητρώου.

- Δ210 Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων.

-Δ211 Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης.

-Δ213 Δήλωση απενεργοποίησης ΑΦΜ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Το 66% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2022, διενεργήθηκαν 104.250 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 22.197 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.185 στην Αττική,

• 2.897 στη Θεσσαλονίκη,

• 2.646 στη Θεσσαλία,

• 2.005 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.850 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.725 στην Κρήτη,

• 1.632 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.541 στην Ήπειρο,

Δήμος Πωγωνίου: Αφιέρωμα στο Νέο Πάρκο Ιστορίας από το περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων

 


Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο νέο Πάρκο Ιστορίας που ετοιμάζει ο Δήμος Πωγωνίου στο Καλπάκι παρουσιάζεται στο 51ο  Τεύχος του Περιοδικού της Βουλής «Επί του... περιστυλίου!».

Το νέο τεύχος επικεντρώνεται στους πρωτομάστορες του έπους του '40 και γίνεται εκτενής αναφορά στο Πάρκο Ιστορίας το οποίο περιλαμβάνει το Μνημείο Πεσόντων, το Νέο Πολεμικό Μουσείο και την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών Θέσεων Μαχών Έπους 1940.

Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την υλοποίηση του οράματος για τη δημιουργία ενός Πάρκου που θα αναδεικνύει το Έπος του ’40 και θα τιμά τους πεσόντες ήρωες.

«Μέσω του Πάρκου η περιοχή του Καλπακίου θα αποκτήσει το ρόλο που της ανήκει στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου του 1940. Πάγιο αίτημα του Δήμου είναι να γίνεται στο Καλπάκι ο επίσημος εορτασμός καθώς σε αυτά εδώ τα χώματα έγιναν οι κρίσιμες μάχες. Το χρωστάμε σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

Νέο Πολεμικό Μουσείο: Θα συνορεύει με το υπάρχον Μουσείο και χωροθετείται σε έκταση του Δήμου Πωγωνίου, εμβαδού 4.277 τ.μ. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 507 τ.μ., θα περιλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο. Στο ισόγειο θα βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος, συνεδριακός χώρος – αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων 80 θέσεων και βοηθητικοί χώροι (εντευκτήριο, πωλητήριο κ.λπ.).

Μνημείο Πεσόντων: Το Μνημείο θα κατασκευαστεί στη θέση «Βουρλιάσος», με την οικονομική συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και είναι προς δημοπράτηση. Θα αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης όπου θα αναγράφονται των ονόματα των 13.976 ηρώων πεσόντων μαχητών, τον χώρο εκδηλώσεων με το μνημείο κατάθεσης στεφάνων, ένα εκκλησάκι και τους βοηθητικούς χώρους.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκκλήσι των Ταξιαρχών, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου


Την  Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 εορτή των Ταξιαρχών θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκκλήσι των Ταξιαρχών (κοιμητήριο) 8:00-10:15.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ώρα 09:30


Την 08-11-2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 22-07-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Κοιμητηριακού Ναού Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 35.000,00 με ΦΠΑ.

2.      Έγκριση του από 31-10-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού και διευθέτηση υδάτων με την κατασκευή αναβαθμών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης», προϋπολογισμού € 186.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3.      Έγκριση του από 27-10-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Αγίου Γεωργίου στην επαρχιακή οδό Καταρράκτη – Βουργαρέλι», προϋπολογισμού € 65.720,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4.      Έγκριση του από 03-11-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσες εργασίες προστασίας και διευθέτησης υδάτων στο τμήμα της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας από κόμβο Εγνατίας έως κόμβο Νεοκαισάρειας», προϋπολογισμού € 370.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

5.      Έγκριση του 2ου/26-10-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 15-09-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

6.      Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού σε ποσοστό 14,99%) και  του 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή γέφυρας στην επαρχιακή οδό Δομολεσά – Λάλιζα σε αντικατάσταση καταστραφείσας παλαιάς από θεομηνία», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός με την κατηγορία της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες (06-11-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, νωρίτερα ο κατηγορούμενος προέβη σε πράξη ενώπιον ανήλικης, που πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Εκδήλωση με τον Παύλο Πολάκη την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ στην αίθουσα της Ε.Η.Μ.

 


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ διοργανώνει την  Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα  «Κ. Κατσάρη» της Ε.Η.Μ (Παρασκευοπούλου 4-Ιωάννινα) ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «6 Εθνικές προτεραιότητες - Δικαιοσύνη παντού» και εισηγητή τον βουλευτή Χανίων και Αν. Τομεάρχη Διαφάνειας της διοικητικής δράσης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλο Πολάκη. 

Την περίοδο που συντελείται η μεγαλύτερη και η σκληρότερη αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς της χώρας και οι ώρες είναι κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, καλούμε κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα να συμπορευθεί μαζί μας για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στις επερχόμενες εκλογές.

Ήδη  ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιοδεύουν όλη τη χώρα για να μεταφέρουν το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, όπως αναπτύχθηκε στην ομιλία του Προέδρου στη ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ» 

Στην εκδήλωση της Παρασκευής θα παρέμβει η βουλευτής Ιωαννίνων και Αν. Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο, Μερόπη Τζούφη και θα συντονίσει ο Σάββας Δημητριάδης, συντονιστής της Ν.Ε Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.                        

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πρώτη θέση για το Ν.Ο.Ι. στο 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας

 

Την πρώτη θέση στο 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παράκτιας  Κωπηλασίας κατέκτησε το πλήρωμα του Ν.Ο.Ι., αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις ανεξάντλητες δυνατότητες και ικανότητες των αθλητών του Ομίλου

Στον μεγάλο τελικό του αγωνίσματος Τεραπλό  skif mix, το πλήρωμα του Ν.Ο.Ι. με τους Φαϊτά Παύλο, Ντάρα Νεφέλη, Παλαιοπάνο Λεωνίδα, Γκόγκου Αικατερίνη και πηδαλιούχο τη Τζούμα Δήμητρα έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου πρωταγωνιστώντας στους αγώνες χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία.

Η επιτυχία των αθλητών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται στο νερό αλλά με διαφορετικές βάρκες και διαφορετικούς κανονισμούς.

To 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας, που διεξήχθη στην περιοχή του Αλίμου, υπό την αιγίδα της ΕΚΟΦΝΣ με συνδιοργανωτή τον ΕΝΟΑ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής μετά από αρκετές αναβολές λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το Δ.Σ. του ΝΟΙ συγχαίρει τους αθλητές του που κατέλαβαν την πρώτη θέση στο αγώνισμα καθώς και τους υπόλοιπους νικητές αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για την μεγάλη προσπάθεια τους.

Επίσης ευχαριστεί δημόσια την ΕΚΟΦΝΣ για την πετυχημένη διοργάνωση, καθώς και τον ΕΝΟΑ που στήριξε όλη αυτή τη προσπάθεια, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Αποκλεισμός ανάπηρης αθλήτριας από τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας


 Για τον αποκλεισμό της αθλήτριας παρατριάλθου, Κατερίνας Σαράντη, από τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, για «λόγους ασφαλείας»,  κάνει λόγο, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές και αρμόδιοι Τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και Θάνος Μωραΐτης.

Σύμφωνα με την καταγγελία της αθλήτριας, ενημερώθηκε μέσω email ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας, η Τροχαία, φέτος, έχει σαφή οδηγία να απομακρύνει οποιοδήποτε τροχοφόρο είναι εκτός αγώνα. 
Οι βουλευτές, θεωρώντας αδιανόητο το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του αγώνα θεωρούν τους ανθρώπους με αμαξίδια ως «τροχοφόρα που εμποδίζουν την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα» και επιτρέπουν μονάχα τη συμμετοχή αναπήρων με συνοδεία, λογική που προσβάλει την αθλήτρια και ως ανάπηρη, αλλά και ως γυναίκα, τονίζουν ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός των αθλητών/ τριών, από έναν αγώνα,  για λόγους αναπηρίας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Δεκεμβρίου

 


Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Δεκεμβρίου 2022.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Ενδοσκοπική επέμβαση θυρεοειδούς χωρίς ουλές

 


Οι παθήσεις που χρειάζονται αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα γίνονται όλο και πιο συχνές, λόγω της διαρκούς βελτίωσης στη διάγνωση. Παραδοσιακά η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, αλλά και ενός αδενώματος παραθυρεοειδούς, γίνεται με μία τομή σε εμφανές σημείο στο δέρμα του λαιμού.

Ακόμη και τεχνικές όπως η MIVAT που έχουν βαφτιστεί μάλλον καταχρηστικά ως “ελάχιστα επεμβατικές” παραμένουν στην κατηγορία της “ανοικτής χειρουργικής” και έχουν και αυτές ευκρινές σημάδι μπροστά στο λαιμό. Λύση στο αισθητικό κομμάτι του σημαδιού στο δέρμα του λαιμού ήρθε να δώσει η TOETVA, μια πρωτοποριακή μέθοδος.

Μέθοδος TOETVA

«Μία αμιγώς ενδοσκοπική τεχνική, δηλαδή μία “κλειστή” χειρουργική επέμβαση, η μέθοδος TOETVA, κατά την οποία δεν χρειάζεται να γίνει καμία τομή στο δέρμα προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως ο θυρεοειδής. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική, βασίζεται στην προηγμένη λαπαροσκοπική τεχνολογία, διενεργείται με λεπτά λαπαροσκοπικά εργαλεία διαμέσου 3 μικρών οπών στη στοματική κοιλότητα, και ο θυρεοειδής αφαιρείται με χρήση ενδοσκοπικού σάκου (endobag). Οι τομές δεν πονούν και δεν φαίνονται καθόλου, ενώ επουλώνονται πλήρως ώστε μετά από 1 εβδομάδα δεν είναι καν ορατές. Η τεχνική έχει ένδειξη και για την αφαίρεση αδενώματος παραθυρεοειδούς αδένα», επισημαίνει ο κ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς, MD, PhD, FACS, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, Metropolitan General.

Χάρη στην TOETVA δεν υπάρχει κανένα σημάδι πουθενά στο δέρμα, οπότε επιτυγχάνεται πλήρης καλαισθησία στην περιοχή του λαιμού. Αντίθετα, οι λοιπές τεχνικές αφαίρεσης θυρεοειδούς -ακόμα και οι φερόμενες ως “ελάχιστα επεμβατικές”- αφήνουν πάντα ουλή, η οποία μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα δύσμορφη σε περίπτωση προβλήματος στην επούλωση με δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς.