Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, 350.000 παιδιά θα πάρουν αυτόματα δικό τους ΑΦΜ

 


Από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

ΑΦΜ

ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας

Έφυγε από τη ζωή η «ψυχή» του epirusgate.gr, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κράνος

 


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών ο δημοσιογράφος Γιάννης Κράνος

Ο Γιάννης Κράνος υπήρξε εκ των βασικών διαχειριστών της ιστοσελίδας Epirusgate, ενώ εργαζόταν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και είχε εργαστεί σε άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς και ως ανταποκριτής αθηναϊκών.

Ο θάνατος του σύμφωνα με πληροφορίες επήλθε από ανακοπή.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Κακαβιά Πωγωνίου: Δύο συλλήψεις αναζητούμενων

 


Δύο αναζητούμενοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, οι αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπό, που είχε καταδικαστεί με α) απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών και β) απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, αμφότερες για πλαστογραφία.

Επιπλέον, σήμερα το πρωί, συνελήφθη αλλοδαπός, που είχε καταδικαστεί με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας σε ποινή φυλάκισης -8- μηνών και χρηματική ποινή -3.000- ευρώ για νομοθεσία περί αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναδείχτηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο «Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας»

 


Αποφάσεις για νέα  έργα έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου (ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ), για το οδικό τμήμα Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας,  συνολικού προϋπολογισμού 23.600.000 €.

Προσωρινός ανάδοχος (Α και Π ΛΑΜΠΡΗΣ Ο.Ε) .αναδείχτηκε από την Ο.Ε. και το έργο:  «Κατασκευή κόμβων στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού 8 (Λούρος – Πολυστάφυλο) και στο Γοργόμυλο ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού 1.380.000 ευρώ.

Ζίτσα: Γιορτή Τσίπουρου την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι

 


Ο  Αθλητικός Σύλλογος οργανώνει τη Γιορτή Τσίπουρου, στην πλατεία του χωριού και   σας καλούν  την Κυριακή 26  Νοεμβρίου, σε μια γιορτή με αέρα παράδοσης!

Οι παραδόσεις του τόπου μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και είναι σημαντικό όχι μόνο να τις τιμάμε αλλά και να τις ‘μεταφέρουμε’ με σεβασμό από γενιά σε γενιά.

Για αυτό το λόγο, μην χάσετε την ευκαιρία να γίνετε μέρος της καλύτερης παρέας της περιοχής, την Κυριακή 26  Νοεμβρίου, στη Ζίτσα και να γιορτάσετε μαζί μας τα αγαπημένα σε όλους Καζανέματα!

Σας περιμένουμε όλους να πιείτε τσίπουρο και να χορέψετε με τη δημοτική ορχήστρα του  Ηλία Πλαστήρα.

Η εκδήλωση   θα ξεκινήσει στις 12:00 μ.μ και θα κρατήσει όσο πάει.

Η είσοδος είναι 3 € και περιλαμβάνει  άφθονο τσίπουρο και ο χορός ελεύθερος.

 Σας περιμένουμε όλους στην μεγάλη γιορτή της Ηπειρώτικης παράδοσης!

Περιφέρεια Ηπείρου: Συστάσεις για λήψη προληπτικών μέτρων για τη γρίπη των πτηνών

 


H Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει ότι τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία), ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Με βάση τα παραπάνω επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη “Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών”.

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθη χθες (08-11-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε όχημα που οδηγούσε ο συλληφθείς, βρέθηκε στη θήκη της πόρτας του οδηγού, μαχαίρι τύπου σουγιά, μήκους -18- εκατοστών, το οποίο κατασχέθηκε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από το μεσημέρι της Παρασκευής

 


Σύμφωνα με το  έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού  που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,  επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά.

Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (10-11-23)

α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.

Το Σάββατο (11-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.

γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr  

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο.

Θέατρο Actina: Η ξεκαρδιστική περιπέτεια “Εγώ είμαι το Θείο βρέφος” το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου

 


Η ξεκαρδιστική περιπέτεια “Εγώ είμαι το Θείο βρέφος” του Γιάννη Καλαβριανού σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά παρουσιάζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 21:00 & κάθε Κυριακή στις 20:00 για όλο τον Νοέμβριο

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Θέατρο Actina

Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Ώρα έναρξης: Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00



Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10€, μειωμένο 8€ (ΑΜΕΑ, Φοιτητικά, Άνω των 65)

Διάρκεια: 75'

Εισιτήρια: https://www.more.com/theater/ego-eimai-to-theio-brefos/

Κρατήσεις/Πληροφορίες: 6974865401

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο επικοινωνίας  ή η ηλεκτρονική αγορά μέσω more.com

Λίγα λόγια για το έργο

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για υπόθεση απάτης

 


Εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού επιχειρηματία. 

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού ο οποίος και συνελήφθη.

Ειδικότερα, προχθές (07.11.2023) το πρωί άγνωστος άνδρας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον επιχειρηματία του συστήθηκε ως υπάλληλος Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν) και παραθέτοντας του ψευδή γεγονότα ως αληθή, κατάφερε να τον πείσει να μεταφέρει μέσω Internet Banking χρηματικό ποσό 4.120 ευρώ.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου και ύστερα από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος διαμένει στα Ιωάννινα.

Άμεσα, κατόπιν παραγγελίας στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (08.11.2023) ο ημεδαπός από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Τσιγάρο: Πώς επηρεάζει την υγεία μας και πόσο επιβλαβές είναι

 


Εχθρός της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι ο θάνατος αφού τελικά όλοι πεθαίνουμε, αλλά ο πρόωρος θάνατος και η αναπηρία που μπορεί να προκληθεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε δεύτερη θέση ακολουθεί ο καρκίνος. Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν και τις δύο καταστάσεις είναι κοινοί: Υπέρταση, χοληστερίνη, κάπνισμα, σάκχαρο, παχυσαρκία, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ανθυγιεινή διατροφή αλλά και κατάχρηση αλκοόλ.

Το κάπνισμα παραμένει μια παγκόσμια «επιδημία» και οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος έχουν γίνει αποδέκτες δημοσίως. Παραμένει παρ’ όλα αυτά η κύρια αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί. Μάλιστα, ο άνδρας μέσος καπνιστής χάνει 12 χρόνια από τη ζωή του συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Η γυναίκα χάνει 11 χρόνια συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.
Πόσο επηρεάζει το κάπνισμα την υγεία μας;

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες άρα και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.


«Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων, που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους, ανάμεσα τους κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσος, υπέρταση, καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα αλλά και βρογχικό άσθμα», επισημαίνει ο κ. Πέτρος Καλογερόπουλος Διευθυντής Καρδιολόγος του
Metropolitan Hospital και συνεχίζει: «Παράλληλα, το κάπνισμα συμμετέχει και στην επιβάρυνση άλλων νοσημάτων, όπως νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού, ουροποιητικού/γεννητικού συστήματος, νευρικού συστήματος και αισθητηρίων οργάνων, επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών, ενώ έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται η Δημοτική Κοινότητα Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου

 


Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Νοεμβρίου και τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν, έλαβε σειρά αποφάσεων για την κήρυξη περιοχών του Νομού Ιωαννίνων και του Νομού Άρτας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσονται:

-Η Δημοτική Κοινότητα Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου

-Ο Δήμος Ζαγορίου

-Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

-Ο Δήμος Κόνιτσας

-Η Δημοτική Ενότητα Εγνατίας και η Κοινότητα Ανθοχωρίου στο Δήμο Μετσόβου

-Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων στο Νομό Άρτας

Όλες οι αποφάσεις έχουν χρονική διάρκεια έξι μηνών (μέχρι και τις αρχές Μαΐου) και παρέχουν την δυνατότητα στην Περιφέρεια και τους Δήμους της δρομολόγησης έργων με συνοπτικές διαδικασίες.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου

 


Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσα, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.