Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Λήγει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2021

 


Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας 2021 από τους ιδιοκτήτες οχημάτων μετά και τη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν, είτε να πληρώσουν τα τέλη, ή να καταθέσουν τις πινακίδες τους στη ψηφιακή πλατφόρμα myCAR για να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Τα τέλη κυκλοφορίας μπορείτε να τα πληρώσετε με τους εξής τρόπους:

Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής υπηρεσίας (mobile banking)

Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF

Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Πληρωμή του επιδόματος των 534 ευρώ, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

 


Το υπουργείο Εργασίας προχωρά την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στην πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε 2.959 δικαιούχους που είχαν υποβάλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ύψους 1.568.419 ευρώ προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 2.959:

α) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών (μήνες Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 276.402 € στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 520.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Η κατάσταση για ολόκληρη την Ήπειρο γίνεται πολύ δύσκολη»

 


Ανάρτηση  του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η κατάσταση για ολόκληρη την Ήπειρο γίνεται πολύ δύσκολη.

Ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων είναι υψηλός και πραγματικά η ανησυχία μας γίνεται πολύ μεγάλη.

Στα Γιάννενα εξακολουθούν να δίνουν κρούσματα η περιοχή της Ζίτσας και το νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Είπαμε πολλές φορές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πολύ μεγάλη προσοχή.

Όμως κάποιοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τον κίνδυνο. Σήμερα είχαμε και κρούσματα σε Δημοτικά Σχολεία των Ιωαννίνων.

Στην περιοχη της Θεσπρωτιας Αρκετά κρούσματα.

Πολλοί  Εξακολουθούν να δρουν όπως προ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

Κοινωνικές εκδηλώσεις, συναντήσεις και αδιαφορία για τα μέτρα μας φέρνουν όλους αντιμέτωπους με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Κοινωνικά και οικονομικά.

Ξέρουμε ότι η κούραση είναι υπαρκτή.

Αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή τηρώντας τα μέτρα.

Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτό δεν συμβαίνει και βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Άνοιγμα λιανεμπορίου με νέο sms και «διορία» στα ψώνια

 


Όπως όλα δείχνουν η αγορά ανοίγει από την  1η Μαρτίου, αλλά με νέα και συγκεκριμένα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων.

Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται μοντέλα για τον περιορισμό της κινητικότητας, τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η δημιουργία ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, όσο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, σενάριο που δείχνει να προκρίνεται, βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση.

Και στις δύο εκδοχές θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα.

ΕΟΔΥ: Είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 2.147 νέα κρούσματα

 


16 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι δυο θάνατοι, 2.147 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 86,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13,26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη».

Σύλληψη ατόμου χωρίς να διαθέτει θεωρημένη άδεια θήρας στην ΠΕ Θεσπρωτίας

 


Χωρίς να διαθέτει θεωρημένη άδεια θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο συνελήφθη ένα άτομο από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην ΠΕ Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα, απογευματινές ώρες του περασμένου Σαββάτου κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κατά τη διάρκεια περιπολίας, εντόπισε ένα άτομο στη θέση «Σκάλα» της Δημοτικής Κοινότητας Παραμυθιάς του Δ. Σουλίου, σε καρτέρι για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων (αγριόχοιρου).

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε, ότι το άτομο δεν είχε άδεια θήρας σε ισχύ. Επίσης κατά τον έλεγχο του κυνηγετικού όπλου, διαπιστώθηκε, ότι στη θαλάμη του είχε μεγαλύτερο αριθμό (4) φυσιγγίων από τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό των τριών φυσιγγίων, κατά τις κείμενες διατάξεις.

Σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ το όπλο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Rapid tests την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, από 9:00 π.μ. έως 2:30 μ.μ. για όλους τους πολίτες, στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ και την 6 η ΥΠΕ διοργανώνει αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και από 9.00 π.μ. έως 2.30 μ.μ. ανοιχτή δειγματοληψία για κορονοϊό (rapid test) για όλους τους πολίτες στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, η σωστή χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο διάστημα της αναμονής και της δειγματοληψίας, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ και να έχουν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Παρακάλαμος: Δεύτερος προληπτικός έλεγχος Covid-19, σε κατοίκους της περιοχής του Άνω Καλαμά

 


Πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου, ο δεύτερος (μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα)  προληπτικός έλεγχος Covid-19, σε κατοίκους του Παρακαλάμου και συνδημότες από τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, στον Παρακάλαμο.




Σαράντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (68.108) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.808) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.599) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.210) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (381) στην Αττική,

o    (140) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (128) στη Θεσσαλονίκη,

o    (99) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (94) στην Κρήτη,

o    (77) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (55) στην Πελοπόννησο,

o    (54) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (49) στην Ήπειρο,

o    (45) στη Θεσσαλία,

o    (29) στο Νότιο Αιγαίο,

o    (28) στα Ιόνια Νησιά,

o    (23) στη Δυτική Μακεδονία και

o    (8) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (122.977) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (358) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (345) πρόστιμα των 300 ευρώ και (13) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (79) στην Αττική,

o    (40) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (35) στα Ιόνια Νησιά,

o    (33) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (32) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (27) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (21) στη Θεσσαλονίκη,

o    (19) στην Πελοπόννησο,

o    (18) στην Κρήτη,

o    (16) στην Ήπειρο,

o    (15) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (9) στη Θεσσαλία,

o    (8) στο Νότιο Αιγαίο και

o    (6) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (38.637) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (36.938) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.699) των (150) ευρώ.

·         (31) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ σε καφετέρια και 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας, σε (4) πελάτες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των (300) ευρώ για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ μπαρ, για εξυπηρέτηση (8) πελατών εντός του καταστήματος στους οποίους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Στερεά Ελλάδα ,

- σύλληψη, 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ μπαρ, για εξυπηρέτηση καθήμενου πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 300 ευρώ σε σούπερ μάρκετ, για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών εντός του καταστήματος.

Στην Δυτική Ελλάδα , σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, καθώς είχε επιτρέψει την άθληση εντός του γυμναστήριου σε (2) άτομα, στους οποίος επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στην Κρήτη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή σε (8) συμμετέχοντες ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.691) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.326) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Βασικές ενδείξεις αφαίρεσης αμυγδαλών στα παιδιά συμφώνα με τους Ω.Ρ.Λ.

 


Στη μείωση της βαρύτητας των λοιμώξεων, από στρεπτόκοκκο, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα των παιδιών βοηθά η αφαίρεση των αμυγδαλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, παρατηρήθηκε ότι μετά την επέμβαση τα συμπτώματα μειώνονται, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει ανοσοποίηση ως προς τον στρεπτόκοκκο. Υπάρχουν περιοχές που μπορεί να προσβάλλει, όπως ο φάρυγγας ή η βάση της γλώσσας.

Για το λόγο αυτό οι Ωτορινολαρυγγολόγοι συνιστούν πως οι ενδείξεις για την αφαίρεση ή μη των αμυγδαλών πρέπει να είναι σαφείς και αυστηρές.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

Οι αμυγδαλές θεωρούνταν από τις παλιότερες γενιές ως «φίλτρο του οργανισμού», που συγκρατεί κατά κάποιο τρόπο τα βακτήρια και τους ιούς. 

Η αλήθεια είναι ότι, στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού, βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη. 

Μετά την πάροδο των δύο ετών και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο κ. Μηνά Ν. Αρτόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ οι κύριες ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι όταν το παιδί εμφανίζει:

Ø Συνεχόμενο ροχαλητό κατά τον ύπνο, σταματάει η αναπνοή του και αφυπνίζεται προσωρινά. Στα παιδιά, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, οι άπνοιες είναι παθολογικές. Αυτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οφείλονται στην υπερτροφία των αμυγδαλών αλλά και στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) που συχνά συνυπάρχουν. 

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι, εκτός από το ροχαλητό, ο ανήσυχος ύπνος, οι εφιδρώσεις και η ημερήσια υπνηλία, η οποία εμφανίζεται μόνο στο 20% – 40% των περιπτώσεων και συνδυάζεται με κακή σχολική απόδοση και με απώλεια συγκέντρωσης. 

Σπανιότερα, σε ηλικίες μικρότερες των 3 χρόνων μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη σε ποσοστό 5% – 10%,

Παράταση μέχρι και τις 8 Μαρτίου στα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα

 


Παράταση μέχρι και τις 8 Μαρτίου στα μέτρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην γείτονα.

Έτσι η είσοδος από την Αλβανία εξακολουθεί να γίνεται με όλους τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι όσοι εισέρχονται από την Αλβανία υποβάλλονται σε rapid test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που παραμένουν στην Κακαβιά και είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε επταήμερη καραντίνα.

Σημειώνεται ότι παραμένουν κλειστοί οι Μεθοριακοί Σταθμοί στη Μέρτζιανη και το Μαυρομάτι.

Τι πρέπει να ξέρετε για το έλκος: Αιτιολογία, διάγνωση και θεραπεία

 


Φούσκωμα, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία, πόνος, ερυγή (ρέψιμο), καούρα, κόπωση, αίσθημα κορεσμού με μικρή ποσότητα τροφής…, συμπτώματα που, όταν επιμένουν, «μιλάνε» για έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου. 

Μια νοσηρή οντότητα που στο 90%, περίπου, των περιπτώσεων σημαίνει μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pilori). 

Ένα βακτηρίδιο που, μπορεί να υπάρχει στο μικροβίωμα του στομάχου ή του ανώτερου πεπτικού πολλών ανθρώπων, χωρίς, όμως, να δίνει συμπτώματα ή να οδηγεί σε έλκος σε όλες τις περιπτώσεις, μας εξηγεί ο δρ Ιωάννης Κ. Κοζαδικός, Διευθυντής Α’ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan Ηospital.

Ωστόσο, τόσο το ελικοβακτηρίδιο όσο και το έλκος καθαυτό σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου, με μια σχέση όχι επαρκώς «φωτισμένη» ακόμα στις λεπτομέρειές της , αλλά σίγουρα επικίνδυνη για τον άνθρωπο που νοσεί. 

Έτσι, είτε εξαιτίας των δικών του συμπτωμάτων, είτε γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο ή, ακόμα, και να το υποκρύπτει, το έλκος πρέπει να θεραπεύεται. Και, στις μέρες μας, θεραπεύεται απολύτως. Όπως πάντα, το πρώτο βήμα σε αυτή τη θεραπεία είναι η σωστή ενημέρωση.



Τι είναι το έλκος;

Έλκος είναι στην ουσία μια «πληγή» στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή της συνέχειάς του, του δωδεκαδακτύλου.

Αιτιολογία

Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλκοόλ και κάπνισμα, στρες, πιθανώς κάποια γενετική προδιάθεση είναι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση έλκους.