Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Βάκκα χήρα Στεφάνου, Αγγελική

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών,  η συγχωριανή Βάκκα χήρα Στεφάνου, Αγγελική.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023,ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η προθεσμία για πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ

 


Μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η προθεσμία για την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ΕΛΓΑ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το έτος 2021.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ καταβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους αναφοράς, άρα θα έπρεπε η ειδική ασφαλιστική εισφορά του έτους 2021 να έχει εξοφληθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2022.

Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου «Η Αγία Παρασκευή»: Ετήσιος χορός την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 13:00, στο κέντρο «Όνειρο»

 


Η Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου «Η Αγία Παρασκευή» διοργανώνει τον ετήσιο χορό της,  την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, ώρα 13:00, στο κέντρο «Όνειρο».

Πυρκαγιά κατέστρεψε ένα εργαστήριο ξυλείας και δύο σπίτια στη Βωβούσα Ζαγορίου

 


Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο ξυλείας, στη Βοβούσα του δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις μεσημεριανές ώρες χθες.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 22 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στον χώρο του εργοστασίου, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε δύο παρακείμενες οικίες.


Ασθενής σεισμική δόνηση 2,0 R, 4 χλμ Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων

 


Ασθενής σεισμική δόνηση έντασης 2,0 R, σημειώθηκε στις 17:14 το απόγευμα της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου  2023, 4 χλμ Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5  χλμ.


Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Εορταστικές εκδηλώσεις για την 110η επέτειο από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

 


Εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 110ης επετείου από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων διοργανώνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ώρα 10.15 π.μ. – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας (Δημητρίου Γούναρη – Μητροπόλεως)

ώρα 10.30΄ π.μ.– Κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 ( στη συμβολή των οδών Δημητρίου Γούναρη και Παύλου Μελά)

ώρα 11.00 π.μ. – Ομιλία στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας” (Στρατηγού Καλλάρη 2- Λεωφόρος Νίκης – 1ος όροφος )

Ομιλητής: Διαμαντής ΓΚΟΛΙΔΑΚΗΣ, Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Ιατρικής

Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας

Χορηγοί Εκδηλώσεων:

Αντιπρόεδρος ΔΣ ΗΕΘ Λευτέρης Νέσερης

ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνά Μ. Τοτοκώτση στη μνήμη του ευεργέτη ΗΕΘ Βασίλη Γκέλη

Ταμίας ΔΣ ΗΕΘ Τιμόθεος Βασιλειάδης

Τηλεφωνητής : 2310-277-185 & 6970361669

email: apirotan1940@gmail.com

Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ στο Ζωγράφειο Σχολείο

 


Στα Ιωάννινα βρέθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πολωνία και την Τουρκία οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες της δεύτερης εκπαιδευτικής συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ με τίτλο: “Good School, good business”, που διοργάνωσε, ως οικοδεσπότης-εταίρος το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, το διάστημα 05-11 Φεβρουαρίου 2023.

Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε ως θέμα: “Greek economy and startups in small scale manufacturing” και οι μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο από κοινού με τους 14 ευρωπαίους συμμαθητές τους, επισκέφτηκαν τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, γνώρισαν τα στάδια της παραγωγικής δραστηριότητας και μελέτησαν το εταιρικό πλαίσιο λειτουργίας τους. 

Επίσης, χωρισμένοι σε πολυεθνικές ομάδες ανέπτυξαν επιχειρηματικά σχέδια για νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις, τα οποία παρουσίασαν στο Αμφιθέατρο του Ζωγράφειου Σχολείου λαμβάνοντας ανατροφοδότηση από τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς τους και τοπικούς φορείς, γεγονός που τους βοήθησε να αναπτύξουν επιχειρηματική νοοτροπία και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της αγοράς και του επιχειρείν.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της εκπαιδευτικής συνάντησης οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου βελτίωσαν τους μαθησιακούς τους ορίζοντες, ενίσχυσαν τη διαπολιτισμική τους επικοινωνία, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, εξάσκησαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και την Αγγλομάθειά τους και είχαν θετικές αλληλεπιδράσεις με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές τους από το εξωτερικό.

 Επιπλέον, παρουσίασαν ψηφιακά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, ξενάγησαν τους επισκέπτες σε μνημεία και μουσεία και τους έφεραν σε επαφή με την τοπική ιστορία, τη μοναδική γευσιγνωσία και τις απαράμιλλες ομορφιές της περιοχής μας.

Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης οι μαθητές είχαν πολύτιμη βοήθεια από τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Κων/νο Κυρίτση, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την τελική εκδήλωση παρουσίασης των επιχειρηματικών σχεδίων και απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη άνδρας που είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης -8- ετών για εκβίαση

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, ένας άνδρας διότι όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Α’ Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης -8- ετών για εκβίαση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

 


Σύμφωνα με τα  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 7,0% από 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Η πτωτική πορεία που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, με οδηγό την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού για το 2022, στο 9,6% από 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Η ίδια τάση όμως, φαίνεται προς το παρόν ότι διατηρείται και στις αρχές του νέου χρόνου.

Όμως και τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική (η μεγαλύτερη) αύξηση τιμών 52,4% στο κόστος των μεταφορών με αύξηση που ξεπέρασε το 30% λόγω των ακριβών καυσίμων κίνησης.

Ακολουθεί η αύξηση στο φυσικό αέριο που έφθασε στο 34,7%. Επίσης ο δείκτης τιμών των τροφίμων κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Τον περασμένο Ιανουάριο πήραν «φωτιά» οι τιμές για βασικά είδη διατροφής, με τις τιμές για ψωμί και δημητριακά να αυξάνονται 18,6%, για το κρέας κατά 19,3%, για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,0%, για τα έλαια κατά 23,1%, ενώ διψήφιες ήταν οι αυξήσεις για λαχανικά, καφέ, και είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κόνιτσα: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για την 110η επέτειο απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

110ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Επετειακή Εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου

18:00 Χαιρετισμοί

18:15 Μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Γεωργάνου  

18:30 Επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Κόνιτσας- Καλλιτεχνική διεύθυνση Γιάννης Γαλίτης

18:45 Παρουσίαση από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας

19:00 Παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος από τους μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Κύπρου  

19:50 Πρόγραμμα Παραδοσιακών Χορών από τους μαθητές των σχολείων της Κόνιτσας (ΧΟΚ)

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

07:30 Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

09:40 Άφιξη επισήμων

09:45 Δοξολογία

10:15 Μετάβαση στη θέση “Άη – Γιάννης”: Επιμνημόσυνη Δέηση - Κατάθεση στεφάνων - Ενός λεπτού σιγή - Εθνικός Ύμνος

10:50 Μετάβαση στο Δημαρχείο

11:00 Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από την κα Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα, Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού  Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Ηπείρου με θέμα «Ιστορικές σελίδες από την απελευθέρωση της Κόνιτσας» 

11:25 Παρουσίαση μουσικού προγράμματος από τους μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά  Κολοσσίου Κύπρου

11:40 Δεξίωση

12:00 Παρέλαση

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας

Νικόλαος Β. Εξάρχου

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου

 

Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Πέμπτη 16-02-2023:

Α) Από ώρα 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Βροσίνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη, Λεπτοκαρυά, Ραβένι, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατρών.

Την Παρασκευή 17-02-2022:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Παρακάλαμος, Ρεπετίστα, Αρετή, Άνω Παρακάλαμος, Κουκλιοί, Μαζαράκι, Ριάχοβο, Καταρράκτης, οικ. Μελισσίου Ζίτσας.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Βροντισμένη.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.


Πως διαμορφώνονται τα επιτόκια και οι δόσεις των στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη

 


Λόγω της  μεγάλης ανόδου των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες οι οποίες –τουλάχιστον όταν πρόκειται για δάνεια- σπεύδουν να ευθυγραμμιστούν άμεσα με την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 25% στις δόσεις εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη.

Τα μέσα κυμαινόμενα επιτόκια νέων στεγαστικών για το Δεκέμβριο του 2022 διαμορφώθηκαν από 2,6% έως 3,29% -από εύρος 1,3% με 1,46% που ήταν το Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων στεγαστικών των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πρόκειται για μέσους όρους στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος -και ως εκ τούτου σε αρκετές χώρες, όπως στην Ελλάδα, τα επιτόκια αυτά ακόμη πιο υψηλά ξεπερνώντας αυτή τη στιγμή κατά πολύ το 3%.

Μάλιστα τους επόμενους μήνες αναμένονται κι άλλες αυξήσεις καθώς δεν έχουν περάσει ακόμη πλήρως οι αυξήσεις στα επιτόκια που πραγματοποίησε αυτό το μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα για νέα αύξηση και το Μάρτιο, οπότε η ανηφόρα για τους δανειολήπτες συνεχίζεται.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε στις 2 Φεβρουαρίου να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκαν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου

 


Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κ.Υ. Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Metropolitan General: Πρώτο workshop ρομποτικής γυναικολογικής χειρουργικής με τη χρήση προπλασμάτων πυέλου Gynesim® Real Tissue Model

 


Η A΄ Γυναικολογική Κλινική του Metropolitan General, διοργανώνει το 1ο πανευρωπαϊκό workshop στη ρομποτική και λαπαροσκοπική γυναικολογική χειρουργική με τη χρήση προπλασμάτων πυέλου Gynesim® Real Tissue Model. Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2023 στις εγκαταστάσεις της ISLE Academy (Λεωφόρος Κηφισίας 119, Μαρούσι 151 24). 

Το workshop διοργανώνεται από τον δρ Νικόλαο Πλεύρη, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Διευθυντή Α΄ Γυναικολογικής Κλινικής-Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Metropolitan General με το Εκπαιδευτικό Κέντρο ISLE Academy.

Κατά τη διάρκεια του workshop θα λάβει χώρα εκπαίδευση γυναικολόγων σε τεχνικές προηγμένης ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής γυναικολογικής χειρουργικής με μοντέλα προσομοίωσης βιολογικού ιστού, μια εξαιρετικά ρεαλιστική πρακτική στη χειρουργική προσομοίωση υψηλής ακρίβειας.

Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν επεμβάσεις (υστερεκτομή, ινομυωματεκτομή, αφαίρεση ωοθήκης, σαλπιγγεκτομή, βιοψίες περιτόναιου) αλλά και ασκήσεις ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής με τη χρήση δύο ρομποτικών συστημάτων και λαπαροσκοπικών σταθμών εργασίας. 

Επίσης, θα εναλλάσσονται σε όλους τους σταθμούς εργασίας κατά τη διάρκεια του workshop, προκειμένου να ολοκληρώσουν όλες τις ασκήσεις και τις διαδικασίες ανάλογα με το επίπεδο εξειδίκευσής τους.