Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

 


Σύμφωνα με τα  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 7,0% από 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Η πτωτική πορεία που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, με οδηγό την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού για το 2022, στο 9,6% από 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Η ίδια τάση όμως, φαίνεται προς το παρόν ότι διατηρείται και στις αρχές του νέου χρόνου.

Όμως και τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική (η μεγαλύτερη) αύξηση τιμών 52,4% στο κόστος των μεταφορών με αύξηση που ξεπέρασε το 30% λόγω των ακριβών καυσίμων κίνησης.

Ακολουθεί η αύξηση στο φυσικό αέριο που έφθασε στο 34,7%. Επίσης ο δείκτης τιμών των τροφίμων κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Τον περασμένο Ιανουάριο πήραν «φωτιά» οι τιμές για βασικά είδη διατροφής, με τις τιμές για ψωμί και δημητριακά να αυξάνονται 18,6%, για το κρέας κατά 19,3%, για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,0%, για τα έλαια κατά 23,1%, ενώ διψήφιες ήταν οι αυξήσεις για λαχανικά, καφέ, και είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Ως προς τις υπηρεσίες παρατηρείται ετήσια αύξηση 26,7 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 52,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και 8% στις τιμές των ξενοδοχείων. Η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 6,5%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 10,1% και στα μεταχειρισμένα 8,4%.

Γενικά, καταγράφεται αύξηση 8,1% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.