Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Παρακάλαμος: Κλείσιμο του κεντρικού δρόμου στην αγορά, λόγω πανηγυριού την Τετάρτη 27 Ιουλίου

Σας γνωστοποιούμε ότι με απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου την Τετάρτη 27 Ιουλίου και από ώρα 18:00 θα κλείσει ο δρόμος της κεντρικής  αγοράς Παρακαλάμου, λόγω πανηγυριού.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου: Ομιλία του κ. Τρίτου με θέμα «Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας, Ελληνισμού και Πολιτισμού»

 


Δελτίο Τύπου

Στις 24 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Τρίτου με θέμα «Βλάχοι: Μαρτυρία Ορθοδοξίας, Ελληνισμού και Πολιτισμού»  με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Βλαχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας, ο Αιδεσιμότατος Ιερέας π. Γεράσιμος Μπούμπας και ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου κ. Γεώργιος Μάνης.

Πρόστιμα σε 3 εταιρίες Ferry Boats που κάνουν την διαδρομή Ηγουμενίτσα –Κέρκυρα, λόγω... «συμφωνίας» στις τιμές

 


Πρόστιμα σε 3 εταιρίες Ferry Boats που κάνουν την διαδρομή Ηγουμενίτσα –Κέρκυρα, λόγω συμφωνίας/ εναρμονισμένης πρακτικής καθορισμού τιμών και κατανομής αγορών.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) ομόφωνα αποφάσισε, στις 25 Ιουλίου 2022, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, σύμφωνα με την παρ. 35 της υπ’ αριθ. 704/2020 Απόφασής της, επί της αποδοχής των σχετικών Προτάσεων Διευθέτησης Διαφοράς που υπέβαλλαν οι εταιρείες

i)             «ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΛΑΪΝΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,

ii)            (ii) «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ IV ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και

iii)         iii) «ΣΑΡΡΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» που δραστηριοποιούνται στην πορθμειακή σύνδεση Ηγουμενίτσα με την Λευκίμη της νήσου Κέρκυρας.

Για τους σκοπούς της έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πραγματοποίησε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, επιτόπιο έλεγχο στις 30 Ιουλίου 2019, στην έδρα, των ανωτέρω εταιριών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προσωρινοί ανάδοχοι για αρδευτικά έργα στην Π. Ε. Άρτας

 


Τον προσωρινό ανάδοχο για ένα από τα σημαντικότερα αρδευτικά έργα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για τα «έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του Δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 2.197.000. για τα οποία προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ Κ. Κωσταβασίλης κ ΣΙΑ Ο.Ε- ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι και για άλλα δύο αρδευτικά έργα στην Π.Ε. Άρτα και συγκεκριμένα για τα εξής:

         Επένδυση τμήματος αρδευτικής διώρυγας παρά της επ. οδού 9 (προς Ανέζα), προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος Κατασκευαστική Χαρμπής κ ΣΙΑ Ε.Ε.

         «Βελτίωση ροής στραγγιστικού αύλακα εντός του οικισμού Λιμίνης», προϋπολογισμού € 104.000. Ανάδοχος Σπυρ. Ζιώβας..

Επίσης η Ο. Ε.

 Κατακύρωσε τους  διαγωνισμούς των έργων:

         «Αποκατάσταση βατότητας 41α επαρχιακής οδού από Εθνική οδό (Ιωαννίνων-Τρικάλων) προς Σίτσαινα», προϋπολογισμού 65.720 €. Ανάδοχος: Γκόντρας Άγγελος.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 4 αλλοδαποί που κατηγορούνται ότι διέπρατταν συστηματικά κλοπές

 


Εξιχνιάστηκαν συνολικά 45 υποθέσεις κλοπών από σπίτια, αποθήκες και δικύκλων

Η αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 30.000 ευρώ

Τέλος στην εγκληματική δράση (4) αλλοδαπών, που ενέχονται στη συστηματική τέλεση κλοπών έβαλαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ύστερα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προχθές (23-07-2022) το βράδυ, οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε παράπηγμα που χρησιμοποιούσαν για να διαμένουν, σε δυσπρόσιτο και δυσδιάκριτο σημείο στα Ιωάννινα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και όπλων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μεθοδική έρευνα της παραπάνω υπηρεσίας σε συνεργασία και με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, οι αλλοδαποί είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Στόχοι τους αποτελούσαν σπίτια και αποθήκες, από όπου αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και ρουχισμό και τρόφιμα καθώς επίσης και δίκυκλα.

Μάλιστα δε δίσταζαν να εισέρχονται στα σπίτια ακόμη και σε ώρες που οι ένοικοι βρίσκονταν μέσα σε αυτά.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται χρονικά στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του περασμένου έτους καθώς και κατά τον τελευταίο μήνα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε συνολικά 45 υποθέσεις και αναλυτικότερα:

24 κλοπές και 3 απόπειρες κλοπών από σπίτια,

5 κλοπές από αποθήκες,

7 κλοπές και 1 απόπειρα κλοπής μοτοσικλετών και

5 κλοπές μοτοποδηλάτων

Η αξία των παραπάνω κλοπιμαίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Κατά την έρευνα στο χώρο του παραπήγματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.560 ευρώ, 8.100 λεκ Αλβανίας καθώς και κλοπιμαία, μεταξύ των οποίων κυνηγητική καραμπίνα και δύο δίκυκλα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι ως μέσα μεταφοράς κατά την τέλεση των κλοπών.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται των απαιτούμενων διατυπώσεων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για τυχόν εμπλοκή τους σε παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζεται.

Παρακάλαμος: "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ" την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ώρα 18:30

 

Αφιερωμένο στα παιδιά θα είναι ένα τετραήμερο του Αυγούστου με «Παιχνίδια στην Αλάνα» που θα διεξαχθούν σε τέσσερις (4) μεγάλες Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου.

Εξειδικευμένοι παιδαγωγοί οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών από το απόγευμα έως αργά το βράδυ και υπόσχονται γέλιο, δράση και διασκέδαση!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομές - αγωνίσματα τύπου «Survivor» και η αδρεναλίνη αναμένεται να εκτοξευτεί στα ύψη!

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 5 Αυγούστου στον Παρακάλαμο

Σάββατο 6 Αυγούστου στο Κεφαλόβρυσο

Κυριακή 7 Αυγούστου στο Δελβινάκι

Δευτέρα 8 Αυγούστου στο Καλπάκι

Με ώρα έναρξης 6:30 μ.μ.

Σας περιμένουμε για ατελείωτες ώρες διασκέδασης!

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο

 


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). 

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ και απορροφά το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι προμηθευτές είναι ενδεικτικά: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Protergia 0,54913 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Άρτα: Συνελήφθη ένας άνδρας, που οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας , ένας άνδρας,  διότι, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε (αλκοτέστ), οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Δήμος Δωδώνης: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους 152 εκτελεσθέντες της Μουσιωτίτσας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

 


Με τον πρέποντα σεβασμό, ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και οι τοπικοί φορείς της Μουσιωτίτσας, τίμησαν το πρωί της Δευτέρας, τους 152 εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, κατά τον Ιούλιο του 1943.

79 χρόνια μετά, ο Δήμος Δωδώνης και οι ενεργοί φορείς της Μουσιωτίτσας τίμησαν τα 152 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, μιας από τις πιο «μαύρες» σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής μας, τελέστηκε Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και αφού με πομπή οι συμμετέχοντες έφτασαν στο Μνημείο Πεσόντων, εκεί πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της τελετής.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, 152 ονόματα θανόντων, 152 «παρών» και «παρούσα» αντίστοιχα, ήχησαν στον αέρα της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δωδώνης. Ο κ. Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί «ιερή υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα το καλοκαίρι του 1943, αυτονόητο καθήκον απέναντι στους απογόνους αυτών των ηρώων οι οποίοι βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας αλλά και ιστορική παρακαταθήκη για τα διδάγματα που πρέπει να μένουν και να κρατάμε καλά χαραγμένα στο μυαλό μας, προκειμένου να μην επαναλάβουμε λάθη της ανθρωπότητας».

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ", το Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 18:30

 


Αφιερωμένο στα παιδιά θα είναι ένα τετραήμερο του Αυγούστου με «Παιχνίδια στην Αλάνα» που θα διεξαχθούν σε τέσσερις (4) μεγάλες Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου.

Εξειδικευμένοι παιδαγωγοί οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών από το απόγευμα έως αργά το βράδυ και υπόσχονται γέλιο, δράση και διασκέδαση!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομές - αγωνίσματα τύπου «Survivor» και η αδρεναλίνη αναμένεται να εκτοξευτεί στα ύψη!

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 5 Αυγούστου στον Παρακάλαμο

Σάββατο 6 Αυγούστου στο Κεφαλόβρυσο

Κυριακή 7 Αυγούστου στο Δελβινάκι

Δευτέρα 8 Αυγούστου στο Καλπάκι

Με ώρα έναρξης 6:30 μ.μ.

Σας περιμένουμε για ατελείωτες ώρες διασκέδασης!

Περιοδεία του Αλέξη Χαρίτση Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα Ιωάννινα

 


Στο πλαίσιο της περιοδείας του Αλέξη Χαρίτση, Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα Ιωάννινα την Πέμπτη 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κλιμακίου του κόμματος με εργαζόμενους της ΔΕΗ και μέλη της διοίκησης, με το Δ.Σ. της  Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων,  το Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΙ και με το  Δ.Σ. των φοροτεχνικών- λογιστών. 


1. Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους και μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, εξαιτίας του τεράστιου ενεργειακού κόστους. Ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του κοινωφελή της ρόλου. 


2. Στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων συζητήθηκαν θέματα με έμφαση στα έργα υποδομών, που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη κατασκευής του  διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ιωάννινα -Κακαβιά, ως σύγχρονου αυτοκινητόδρομου,  ώστε να μπορέσει να συμβάλει στη αύξηση του οδικού τουρισμού προς την περιοχή μας. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων, το σχέδιο νόμου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα θέματα που άπτονται των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ένα σημαντικό ακόμη ζήτημα που τέθηκε από το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είναι η σύνδεση του νομού με το φυσικό αέριο, με δεδομένο πως το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων είναι εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.


Τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων μετέφεραν στον Αλέξη Χαρίτση τα πάγια αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι η άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας», η άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων), η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ,  η  κατάργηση σε χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ κλπ της υποχρεωτικότητας της μιας Ε.Μ.Ε,  η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, η ενεργειακή επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Ο Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πλευρά του άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τα όσα του μεταφέρθηκαν και δεσμεύθηκε να παρέχει τη στήριξή του για τα θέματα  που συζητήθηκαν ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

3. Στη συνάντηση με το Δ.Σ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων ( ΣΕΒΙΠΙ) συζητήθηκαν θέματα όπως η αλλαγή του νόμου 3982/2011 που διέπει την λειτουργία όλων των ΒΙΠΕ της χώρας από έναν νέο, ο οποίος δεν φαίνεται να ευνοεί τις επιχειρήσεις  και να λύνει προβλήματα. Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα τεθεί σε λίγες μέρες σε διαβούλευση ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη αλλαγών και την κατάθεση προτάσεων με σκοπό τη βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου που θα έρθει για ψήφιση από την Βουλή. Επίσης τέθηκε από το Δ.Σ. το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης στην προοπτική μιας αυτοδιοικούμενης ΒΙΠΕ με Συνέργειες , με Βιομηχανική Συμβίωση και στα πλαίσια της «Κυκλικής Οικονομίας». Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο της συζήτησης πρότεινε λύσεις με σκοπό τη στήριξη της  επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης καθώς και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και των δικτύων αλλά και δημιουργίας νέων (σύνδεση με Ιόνια Κακκαβιά, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροφωτισμός ) καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο φόροι και τα τέλη πρέπει να είναι  ανταποδοτικά και όχι να έχουν μορφή «χαρατσιού».

Αναβάλλεται το πανηγύρι της 27ης Ιουλίου στο Γεροπλάτανο Πωγωνίου

 


Η Κοινότητα Γεροπλατάνου ενημερώνει ότι αναβάλλεται το πανηγύρι της 27ης Ιουλίου ως ένδειξη συμπαράστασης σε νεαρό συγχωριανό που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ

 


Την τελευταία εργάσιμη του μήνα θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα επιδόματα και παροχές για τον Ιούλιο 2022.

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν: Επίδομα Παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Υπερηλίκων

Επίδομα παιδιού 2022

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος για το έτος 2022 υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ www.idika.gr  ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.

Σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 είναι μικρότερο από εκείνο του 2020, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Αν όμως το εισόδημα του 2021 είναι υψηλότερο εκείνου του 2020, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη

Πότε πληρώνεται η τρίτη Γ’ δόση

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα  25 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο-ISOBOX, 07:30-14:30

Θάσος, Κέντρο Υγείας Πρίνου, 08:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Βηματοδότης εγκεφάλου: Η «επανάσταση» στη θεραπεία της Πάρκινσον

 


Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, ο νευροεπιστήμονας Hagai Bergman ανακάλυψε μια περιοχή στον εγκέφαλο η οποία υπερλειτουργούσε στα άτομα με Πάρκινσον. Ο ερευνητής (καθηγητής σήμερα) παρατήρησε ότι μεταβάλλοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή βελτιωνόταν η λειτουργία της.
«Το 2001, ο αμερικανικός οργανισμός FDA (Food & Drug Administration) έδωσε έγκριση για την εφαρμογή μιας μεθόδου θεραπείας της Πάρκινσον που βασιζόταν στην ανακάλυψη του Hagai Bergman. Επρόκειτο για την εμφύτευση ηλεκτροδίων που προκαλούσαν ηλεκτρική διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Η μέθοδος ονομάστηκε DBS (Deep Brain Stimulation – Εν τω βάθει Εγκεφαλική Διέγερση) και η πρώτη επίσημη εφαρμογή της έγινε το 2003 με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον ασθενή που υπεβλήθη στην επέμβαση από τον καθηγητή Alim Benabid στην Grenoble της Γαλλίας.

Στη συνέχεια η μέθοδος άρχισε να εφαρμόζεται ευρύτερα σε ασθενείς με Πάρκινσον, στους οποίους η φαρμακευτική θεραπεία δεν είχε αποτελέσματα και, έτσι, άρχισε να εδραιώνεται στις ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Νικόλαος Χαλιάσος, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital.


Τα επιτυχή αποτελέσματα ώθησαν τους νευροχειρουργούς, σε όλο πλέον τον κόσμο, να αρχίσουν όχι μόνο να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο αλλά και να διερευνήσουν την εφαρμογή της σε σχέση με άλλες παθήσεις όπως η δυστονία (κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιες συσπάσεις των μυών), η επιληψία, η ψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές επιπέδου συνείδησης και άλλα ψυχιατρικά σύνδρομα και εθισμοί. Η επιτυχία της μεθόδου ήταν ανάλογη σε όλα τα παραπάνω προβλήματα.