Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Υπουργείο Υγείας: Δυο θάνατοι σήμερα, 36 νέα κρούσματα


Τα 2 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο θάνατοι  σήμερα, 36 νέα κρούσματα.
Από τα 36 κρούσματα τα δύο εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι.
Συνολικά τα θύματα είναι 197 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.048.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ορίζοντες Ηπείρου: Όχι άλλη αδράνεια από την Περιφέρεια Ηπείρου στο θέμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού


Μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χαρδαλιά, αναφορικά με την εικόνα και τους κινδύνους διάδοσης του, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων, είναι σαφές πως η πολιτεία αρνείται να αντιληφθεί το πρόβλημα που υπάρχει από την διέλευση σχεδόν του 80% των Αλβανών πολιτών και των Ελλήνων ομογενών από τα σύνορα προς τη χώρα μας, όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι της Ηπείρου.
Είναι αποκλειστική ευθύνη του Περιφερειάρχη Ηπείρου να απαιτήσει «χθες» από τον ΕΟΔΥ την αποστολή μόνιμων κλιμακίων στην περιοχή μας για τα τέσσερα τελωνεία και να μη συνεχίσει να  σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στον προφανή εμπαιγμό της κυβέρνησης.
Οι αριθμοί των διελεύσεων που έδωσαν προ ημερών στη δημοσιότητα και οι οποίοι εξακολουθούν να καθιστούν τους τέσσερις μεθοριακούς σταθμούς της ελληνοαλβανικής μεθορίου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ως τις πιο επιβαρυμένες πύλες εισόδου της χώρας μας, βάσει της σύγκρισης των αφιξο-αναχωρήσεων με λιμάνια και αεροδρόμια, δεν επιτρέπουν στην πολιτεία να αδιαφορεί και να μην δίνει εντολή ο ΕΟΔΥ για να εγκατασταθούν εδώ και εβδομάδες, μόνιμα κλιμάκια ελέγχου του για τη λήψη δειγμάτων στους τέσσερις μεθοριακούς σταθμούς της Ηπείρου.
Από απόψε τα μεσάνυχτα, ανοίγουν τυπικά, γιατί ουσιαστικά είναι ορθάνοιχτα… τα σύνορα σε Κακαβιά και Κρυσταλλοπηγή και είναι βέβαιο πως οι αριθμοί των αφιξο-αναχωρήσεων δεν θα μεταβληθούν προς τα πάνω αισθητά, γιατί όπως τονίστηκε, οι διελεύσεις είναι σχεδόν στο μάξιμουμ.

Κεφαλά Μαρία: Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Ανέστη Λώρα

Ο Ανέστης Λώρας άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ολα τα χρόνια που έζησε και υπηρέτησε τα Ιωάννινα, που τον τίμησαν εκλέγοντάς τον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η απώλεια του μας γεμίζει όλους με θλίψη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του.

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ανέστης Λώρας


«Έφυγε» από τη ζωή ο  Ανέστης Λώρας, ένας από τους παλιότερους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.
Ο Ανέστης Λώρας γεννήθηκε στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων  το 1931.
Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλάς και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1961 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 1963 με την Ένωση Κέντρου και επανεκλέχθηκε το 1964.
Στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου υπηρέτησε ως υφυπουργός Οικονομικών από τις 11 Μαΐου 1966 ως τις 30 Ιουλίου 1966 και εν συνεχεία ως υφυπουργός Εμπορίου από τις 10 Νοεμβρίου ως τις 22 Δεκεμβρίου 1966.
Το 1977 προσχώρησε στο Κόμμα Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήταν υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, χωρίς να εκλεγεί.
Έναν χρόνο αργότερα προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, όπως και ο αρχηγός του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής Ιωαννίνων με την Νέα Δημοκρατία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης


Η Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση έλαβε και τις εξής αποφάσεις:
Ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Μετσόβου) για την υλοποίηση έργου «Προμήθεια υλικών για άρδευση περιοχής Μποϊάνου» Μετσόβου, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
 Γνωμοδότησε επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα:
  Ø   «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας , δυναμικότητας από 25.625 σε 43.875 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Στάνες», της Τ.Κ. Ράχης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση)
  Ø   «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση «Ακρινή Τζούμα» της Τ.Κ. Πιστιανών, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις)
  Ø   «Μονάδα παραγωγής ασφαλτικών μειγμάτων, με βάση φυσικά ή τεχνικά λίθινα υλικά, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΣΤΡΙΚΙΑ» της Τ.Κ. Ρόκκας, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις)
  Ø   «Eπέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 10 στρ, δυναμικότητας 150 τόνων/έτος, στη θέση Όρμος Χαλκιάς, Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών ΠΕ Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου σε 20 στρ. χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων και ίδρυση χερσαίων συνοδών εγκαταστάσεων υποστήριξης της μονάδας» (θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις).

Ανακοίνωση-πρόσκληση από τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας


Η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Σήμερα την 21η Ιουλίου 2020 ημέρα Τρίτη σε εφαρμογή του άρθρου 6 της Υ.Α. 64663/2956/03.07.2020 (B’ 2773) και της παραγράφου 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020 (A ́ 92) και προκειμένου για τη συλλογή των διοικητικών πράξεων της περίπτωσης ζ ́ της παραγράφου 6 και της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (A’ 289), στα πλαίσια αναμόρφωσης και συμπλήρωσης των δασικών χαρτών
Καλεί
τους ενδιαφερόμενους, που αφορούν οι διοικητικές πράξεις της περίπτωσης ζ ́ της παραγράφου 6 και της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, στα γραφεία της ( Μ. Κοτοπούλη 62, Ιωάννινα) για την προσκόμιση των σχετικών πράξεων.
Οι σχετικές διοικητικές πράξεις, που αφορά η παρούσα, είναι οι εξής:
Α. περίπτωση ζ της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 998/1979
1.Εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής, εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες.
2.Aποφάσεις χαρακτηρισμού οικισμού ως προϋφισταμένου του έτους 1923, πράξεις της Διοίκησης περί χαρακτηρισμού οικισμού ως προϋφισταμένου του έτους 1923, αποφάσεις χαρακτηρισμού οικισμού μέχρι 2.000 κατοίκων, ιδίως σύμφωνα με τις διατάξεις των προε-δρικών διαταγμάτων της 21.11/1.12.1979 (Δ’ 693), της 2.3/13.3.1981 (Δ’ 138) ή της 24.4/3.5.1985 (Δ’ 181).
3.Προεδρικά διατάγματα του άρθρου 14 του ν. 947/1979 (A ́ 169).
4.Πράξεις οριοθέτησης καθώς και πράξεις πολεοδόμησης - ρυμοτόμησης και τα διαγράμματα αυτών, των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ήτοι Βιομηχανικών Περιοχών, που οργανώθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4458/1965 (Α’ 33), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 742/1977 (Α’ 319), ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεων και άλλων μορφών Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ), που οργανώθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2545/1997 (Α’ 254) καθώς και Επιχειρηματικών Πάρκων της παραγράφου 1 εδάφια α’, β’, γ’, δ’, ε’ του άρθρου 41 του ν. 3982/2011 (Α’ 143).

Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας - Δήμο Ιωαννιτών για τον Οδοφωτισμό


Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των Υποδομών Οδοφωτισμού του Αστικού Οδικού Δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών», ενέκρινε- κατά πλειοψηφία- στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σκοπός του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης  του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών. Ειδικότερα, το έργο συνίσταται στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του αστικού οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων, ήτοι στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, στην αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού του εν λόγω οδικού δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, στην αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.  

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών


Κατασχέθηκε περισσότερο από (1) κιλό ακατέργαστης κάνναβης που μετέφερε με το αυτοκίνητό του

Συνελήφθη χθες (20-07-2020) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αλλοδαπός, διαπιστώθηκε ότι στη θέση του συνοδηγού κατείχε και μετέφερε δέμα με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (1) κιλού και (70) γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν:
• ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας,
• μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης αναμεμιγμένη με καπνό και
• (2) αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.
Επίσης, κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητό του, με το οποίο μετέφερε τα ναρκωτικά καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Νίκος Χαρδαλιάς: «… και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια»


Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέστρεψε και από σήμερα και κάθε Τρίτη στη 1 το μεσημέρι θα μας ενημερώνει για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης, ο υφυπουργός είπε πως ο ιός είναι εκεί έξω επικίνδυνος, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς το πόσο προσεκτικοί είμαστε.
Κατά τον απολογισμό που έκανε, από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος Sars-CoV2 έχουν καταγραφεί στη χώρα 4.007 κρούσματα, 435 είναι ενεργά σήμερα, 1.030 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, 2.337 ανάρρωσαν στο σπίτι τους και 195 υπέκυψαν στην Covid-19.
Από την πρώτη έως τις 19 Ιουλίου έχουν περάσει τα σύνορα 918.032 άτομα, εκ των οποίων 622.652 αεροπορικώς, σε έλεγχο υποβλήθηκε το 13,9% και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. Η χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Σερβία.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, και επισήμανε πως παρά τα αυξανόμενα κρούσματα,  παραμένουν χαμηλά οι διασωληνωμένοι, που ήταν χθες 12.

Σύλληψη δύο ατόμων για καταδικαστικές αποφάσεις


Στο πλαίσιο αναζητήσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου προσώπων, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν διωκτικά έγγραφα, συνελήφθησαν χθες (20-07-2020) δύο (2) άτομα.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν:
• Αλλοδαπός στην Τύρια Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του  Αστυνομικού Τμήματος Δωδώνης, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι (6) ετών για τα αδικήματα της ζωοκτονίας και ζωοκλοπής.
• Ημεδαπός στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (2) ετών για κλοπή από κοινού.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Εντυπωσιακή συμμετοχή και στη Πρέβεζα: Επιβεβαιώνεται η δυναμική των Οριζόντων Ηπείρου


Συνεχίστηκαν στη Πρέβεζα οι διαδικασίες των Οριζόντων Ηπείρου για την εκλογή των παραταξιακών τους οργάνων: Της Πολιτικής Επιτροπής, της Ελεγκτικής Επιτροπής και του Συντονιστή Ανάπτυξης και Διεύρυνσης.
Μετά την Άρτα και τη Θεσπρωτία και σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή ξεπέρασε το 80% καθώς από τους συνολικά 90 εγγεγραμμένους προσήλθαν και ψήφισαν οι 73.
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στην Π.Ε Πρέβεζας, δήλωσε:
«Και στη Πρέβεζα όπως και στη Θεσπρωτία και την Άρτα επιβεβαιώνεται η δυναμική των Οριζόντων Ηπείρου. Και το τρίτο δείγμα ήταν εξαιρετικά θετικό.
Ελπίζουμε η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στα Ιωάννινα σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη θα κλείσει έναν κύκλο υψηλής κοινωνικής συμμετοχής με τον καλύτερο τρόπο. Καλή επιτυχία σήμερα και στα Ιωάννινα».

Συνελήφθησαν δύο λαθροθήρες που είχαν θηρεύσει ένα ζαρκάδι


Δύο λαθροθήρες που είχαν θηρεύσει ένα ζαρκάδι, συνέλαβε επ’ αυτοφώρω η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, το περασμένο Σάββατο.
Κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, βραδινές ώρες, εντόπισε σε αγροτική περιοχή στη θέση «Δίπλα» της ΤΚ Μεγάρχης, του Δήμου Νικολάου Σκουφά, τον οδηγό ενός αγροτικού Ι.Χ, να φτάνει σε μία αποθήκη και να μεταφέρει ένα θηρευμένο ζαρκάδι.
Λίγη ώρα αργότερα, στο ίδιο σημείο εμφανίστηκε ένα δεύτερο άτομο, που ομολόγησε, ότι ήταν αυτός που είχε θηρεύσει το ζαρκάδι, λίγη ώρα νωρίτερα στη θέση «Καρατζά» της ΤΚ Μεγάρχης, χρησιμοποιώντας το κυνηγετικό όπλο του πρώτου ατόμου.
Και οι δύο συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.
Με εντολή των Εισαγγελικών αρχών Άρτας, ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη ημέρα, ενώ κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση της παράνομης θήρας.

ΟΑΕΔ: Σε 1.126.173 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε 1.126.173 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Ιούνιο του 2020, έναντι 1.162.955 ατόμων τον Μάιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -3,16%) και 938.812 ατόμων τον Ιούνιο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +19,96%).
Αναλυτικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Ιούνιο του 2020, ανήλθε σε 1.068.856 άτομα.
Από αυτά, 536.144 (ποσοστό 50,16%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 532.712 (ποσοστό 49,84%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Οι άνδρες ανήλθαν σε 391.401 (ποσοστό 36,62%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 677.455 (ποσοστό 63,38%).
Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον μήνα Ιούνιο του 2020, ανήλθε σε 57.317 άτομα.
Οι άνδρες ανήλθαν σε 18.668 (ποσοστό 32,57%) και οι γυναίκες σε 38.649 (ποσοστό 67,43%).

Ο νέος κορωνοϊός και η υγεία των ματιών μας


Τι είναι ο κορωνοϊός;
Υπάρχουν πολλοί τύποι ιών που ονομάζονται στο σύνολό τους κορωνοϊοί. Ο νέος τύπος κορωνοϊού αυτής της πανδημίας ονομάζεται SARS-CoV-2. 
Αυτός ο ιός προκαλεί  μια ήπια έως σοβαρή ασθένεια την COVID-19.
Τα άτομα που εκτίθενται στον κορωνοϊό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, τονίζει ο κ. Μιχαήλ Χριστοδουλίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ.
Πώς μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει τα μάτια σας;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών - όπως και μέσω του στόματος ή της μύτης.
Όταν κάποιος που έχει κορωνοϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σωματίδια ιού μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα ή τη μύτη του στο πρόσωπό σας. Είναι πιθανό να αναπνεύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας. Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω των ματιών σας. Μπορεί επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας τα μάτια σας αφού αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό πάνω τους.
Ίσως ο κορωνοϊός να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια (επιπεφυκίτιδα), αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εάν έχετε κόκκινα μάτια, μην πανικοβληθείτε. Απλώς καλέστε τον οφθαλμίατρό σας για να τον ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Λάβετε υπόψη ότι  το κοκκίνισμα των ματιών είτε προκαλείται από ιό είτε από βακτήρια, μπορεί να επιμολύνει όποιον αγγίξει την κολλώδη και υγρά εκκρίματα από τα μάτια ή αντικείμενα μολυσμένα από αυτά.