Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Αλλαγές στους φόρους από το 2021

 


Σημαντικές είναι οι αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα του 2020.

Για το 2021 οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος είναι οι εξής:

Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι για τους φορολογούμενους που αποκτούν φέτος εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι παραπάνω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα έχουν γίνει ήδη αισθητές μέσω μικρών ή μεγάλων μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 καταργείται προσωρινά, για ένα έτος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Ιερά Σύνοδος: Αυστηρή τήρηση των μέτρων τα θεοφάνια

 

Αγιασμός των υδάτων στον Παρακάλαμο (6-01-2017)

Εκδόθηκε από την  Ιερά Σύνοδο η νέα εγκύκλιος για τα Θεοφάνια, βάσει της οποίας δεν θα γίνει καμία λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο.

ΕΟΔΥ: Σαράντα νέοι θάνατοι σήμερα, 928 νέα κρούσματα

 


31  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα νέοι θάνατοι, 928   νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141453, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5517 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42416 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

405 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (66.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 83.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2999 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Συνελήφθη ένας άνδρας σε χωριό του Δήμου Πωγωνίου για διακίνηση κάνναβης, παράνομη οπλοκατοχή και πλαστά χαρτονομίσματα

 Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, περίστροφο και -19- πλαστά χαρτονομίσματα

 Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθη ακόμα ένας ημεδαπός, ο οποίος κατείχε στο σπίτι του ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης την οποία είχε προμηθευτεί από τον συλληφθέντα

Συνελήφθη χθες (4-01-2021) το μεσημέρι σε χωριό του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή και παραχάραξη νομίσματος. Επίσης, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ακόμα ένας ημεδαπός ο οποίος κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι ο ημεδαπός, ο οποίος διαμένει σε χωριό των Ιωαννίνων, κατέχει και διακινεί ακατέργαστη κάνναβη σε χρήστες της περιοχής, εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι και συνελήφθη, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:

 -4- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -225,2- γραμμαρίων,

  περίστροφο,

 πιστόλι κρότου,

 σιδερογροθιά,

 -5- φυσίγγια,

 ζυγαριά ακριβείας,

 -19- πλαστά χαρτονομίσματα των -10- ευρώ,

 το χρηματικό ποσό των -75- ευρώ, ως προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών,

 κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε επίσης ότι ο ανωτέρω διακινητής προμήθευσε σε προγενέστερο χρόνο, έναντι χρηματικής αμοιβής, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης σε ένα άλλο άνδρα, ο οποίος εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων όπου και συνελήφθη, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -11,4- γραμμαρίων.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η «τουριστική ταυτότητα» του Δήμου Ζίτσας αντικείμενο τηλεδιάσκεψης

 Η ανάδειξη του Δήμου Ζίτσας ως νέου τουριστικού προορισμού στην Ήπειρο καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς του ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γεώργιου Ράδου και αντιπροσωπείας του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων αποτελούμενης από τον Πρόεδρο Σπ. Σουρέλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Στ. Σιούτη, τον Αντιπρόεδρο Β΄ Λ. Ζαρκάδα, τον Γραμματέα Θ. Βαντώλα, τον Ταμία Δ. Πατερούση και το μέλος Έφη Εξάρχου.

 Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την «τουριστική ταυτότητα» που διαμορφώνεται μέσα από το εγκεκριμένο, από τον ΕΟΤ, πλάνο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Ζίτσας.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν τα νέα τουριστικά «προϊόντα» που ο Δήμος Ζίτσας έχει δυνατότητες να αναπτύξει, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός.

Ακόμη εξετάστηκαν ζητήματα για την μετά COVID-19 εποχή και η αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων ανέπτυξε τις μέχρι σήμερα ενέργειες και δράσεις της δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να κερδίσει ο Δήμος Ζίτσας το μερίδιο της τουριστικής επισκεψιμότητας που του αναλογεί.

Τριάντα δύο παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (62.427) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.503) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.246) παραβάσεις και (9) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(962) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

 (334) στην Αττική,

 (76) στη Θεσσαλονίκη,

 (70) στην Κρήτη,

 (68) στο Βόρειο Αιγαίο,

 (64) στη Στερεά Ελλάδα,

 (59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 (56) στη Δυτική Ελλάδα,

 (51) στην Κεντρική Μακεδονία,

 (40) στη Θεσσαλία,

 (33) στο Νότιο Αιγαίο,

 (32) στην Ήπειρο,

 (29) στην Πελοπόννησο,

 (27) στα Ιόνια Νησιά και

 (23) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (68.258) ομοειδείς παραβάσεις.

(273) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (257) πρόστιμα 300 ευρώ και (16) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(42) στην Αττική,

(36) στο Βόρειο Αιγαίο,

(34) στην Κρήτη,

(33) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(27) στην Κεντρική Μακεδονία,

(25) στη Στερεά Ελλάδα,

(18) στα Ιόνια Νησιά,

(17) στο Νότιο Αιγαίο,

(14) στη Θεσσαλονίκη,

(12) στη Δυτική Ελλάδα,

(9) στην Πελοπόννησο,

(3) στη Θεσσαλία και

(3) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (25.362) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (23.994) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.368) των (150) ευρώ.

(11) παραβάσεις και (9) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, υποχρέωση παρουσίαση πελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική:

- 3.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο μίνι μάρκετ και 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

- σύλληψη (2) εργαζομένων σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και επιβολή προστίμου (300) ευρώ σε αυτούς και (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης. Επιπρόσθετα επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και 15ημερη αναστολή λειτουργίας.

Στη Δυτική Ελλάδα:

- σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ.

- σύλληψη ιδιοκτήτη καφετέριας, επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15ήμερης αναστολής λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη υπευθύνου καφενείου-αναψυκτηρίου-πρατηρίου άρτου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε αυτόν, 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (641) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (701) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις,

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (6) άτομα που συμμετείχαν στη συνάθροιση.

- σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε δικηγόρο για μη τήρηση υποχρέωσης παρουσίας πελατών κατόπιν ραντεβού, επίσης βεβαιώθηκαν (6) διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ έκαστο σε ισάριθμους πελάτες που βρίσκονταν εντός του δικηγορικού γραφείου.

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) διοργανωτές ιδιωτικών συναθροίσεων και επιβολή προστίμου 300 ευρώ, σε (6) και (3) άτομα αντίστοιχα, που συμμετείχαν στις συναθροίσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 (δύο συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη), ώρα 17:30

 


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 (δύο συνεδριάσεις) με τηλεδιάσκεψη.

Στις 17:30 με μόνο θέμα "Έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμού & Ο.Π.Δ. Δήμου Πωγωνίου Οικον.  έτους  2021" και στις 18.00 με την εξής ημερήσια διάταξη:

Έγκριση απευθείας εκποίησης οικοπέδου στην Κοινότητα  Κτισμάτων.

Επί αιτήσεως του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», για την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Καλπακίου, για να το χρησιμοποιεί ως χώρο προπονήσεων για το άθλημα του «Τζούντο».

Έγκριση άδεια εισόδου – εξόδου στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων  [Αίτηση  Εταιρείας «ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ  Α.Ε.»].

Έγκριση δημοπράτησης Δημοτικού κτηρίου Πωγωνιανής. [Ακύρωση απόφασης 132-2020].  

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Δεκέμβριο 2020 στην Ήπειρο

 

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Δεκέμβριο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -3- τροχαία ατυχήματα (έναντι -11- το 2019).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -3- το 2019)

-1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -2- το 2019)

-2- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -6- το 2019)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 4 παθόντες (έναντι -21- το 2019). Ειδικότερα, καταγράφηκαν :

Κανένας νεκρός (έναντι -3- το 2019 )

 -1- σοβαρά τραυματίας (έναντι -2- το 2019 )

-3- ελαφρά τραυματίες (έναντι -16- το 2019)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (3.854) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

για υπερβολική ταχύτητα 979

για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση 117

για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση 70

για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση 48

για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας 33

για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  28

για αντικανονικό προσπέρασμα 22              

για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)  20

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (77) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (43) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (589) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Παρελθόν οι πληρωμές με μετρητά στις εφορίες

 


Με απόφαση του ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής βάζει τέλος στις συναλλαγές των φορολογούμενων με μετρητά στις εφορίες και πλέον θα γίνονται δεκτές μόνο επιταγές ή χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Οφειλές προς το Δημόσιο, από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες, κατ’ εξαίρεση, εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Η απόφαση αιτιολογείται λόγω ότι η αύξηση των συναλλαγών με επιταγές και κάρτες πληρωμών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων κλοπής και ληστείας, τόσο κατά την μεταφορά των χρημάτων όσο και κατά την ώρα της συναλλαγής και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Μόνο σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία είσπραξης με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών καθώς και στις περιπτώσεις ύπαρξης επείγουσας ανάγκης, επιτρέπεται η είσπραξη με μετρητά για ποσό καταβολής που δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, κατόπιν έγγραφης έγκρισης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου επί του σώματος του αποδεικτικού είσπραξης.

ΟΑΕΔ: Νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης στο 4ο τρίμηνο του 2020

 


Μέσω των νέων και βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκαν  κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 συνολικά 12.700 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας αύξηση κατά:

   * 55% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020

   * 205% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019 και

   * 213% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.

Ο Οργανισμός (ΟΑΕΔ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει, παρά το lockdown και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να καταγράφει αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω 7 ανοιχτά προγράμματα με συνολικά 38.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών:

1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαία.

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 40 και 36 ετών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος μετέφερε κρυμμένη εντός του εξωτερικού χώρου αποσκευών του οχήματος - μπαγκαζιέρα, την 36χρονη και το ανήλικο τέκνο της χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από την χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα.

Ποια δερματικά προβλήματα προκαλεί το κρύο;

 


Η διατήρηση της υγείας του δέρματος τον χειμώνα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιες παθήσεις, όπως έκζεμα ή ψωρίαση. Οι ασθενείς καλούνται να υπερκεράσουν ένα επιπλέον εμπόδιο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν μια παράμετρο που απαιτεί ενίσχυση της πολύπλοκης φροντίδας  για την αντιμετώπιση τους. Ακόμα και για εκείνους, όμως, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το δέρμα τους, το κρύο είναι πιθανό να γίνει η αιτία εμφάνισης κάποιας πάθησης ή αλλεργικής αντίδρασης.

«Μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του δέρματος είναι η θερμορύθμιση. Η έκθεση στο κρύο προκαλεί δερματική αγγειοσυστολή που οδηγεί σε μετατόπιση του αίματος στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, προκειμένου να προστατευτούν ζωτικά όργανα. Αυτός, όμως, ο τρόπος προστασίας του οργανισμού έχει συνέπειες στο δέρμα. Αυτές μπορεί να είναι η ανάπτυξη παθήσεων, με χαρακτηριστικότερη τα κρυοπαγήματα, και μη φυσιολογικών αντιδράσεων στο κρύο, όπως οι χιονίστρες», μας εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πιο συγκεκριμένα, η μειωμένη ροή αίματος σε εκτιθέμενους ιστούς όπως η μύτη, οι λοβοί των αυτιών και τα δάχτυλα, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης σε θερμοκρασίες κάτω των 0o C, μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα. Αιτία είναι ότι οι ιστοί αυτοί δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγονωμένου αίματος και καταστρέφονται. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον βαθμό του κρυοπαγήματος και εκτείνονται από πόνο και κνησμό έως απώλεια της λειτουργικότητας του σημείου που έχει επηρεαστεί. Συχνό επακόλουθο είναι η εμφάνισης γάγγραινας, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Στις μη φυσιολογικές αντιδράσεις στο κρύο περιλαμβάνονται:

Κνίδωση εκ ψύχους

Η κνίδωση εκ ψύχους εκδηλώνεται με καντήλες (πομφούς) σε σημεία που εκτίθενται στο κρύο αέρα, έρχονται σε επαφή με κρύο νερό ή αντικείμενο, μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένη κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ακόμη και συγκοπή και θάνατος. Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές κνίδωσης, ειδικά όταν εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια θαλάσσιου μπάνιου σε παγωμένο νερό. Οίδημα του στόματος και του οισοφάγου μπορεί επίσης να προκύψει μετά την πρόσληψη κρύου νερού ή τροφής.