Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Επίθεση με καυστικό υγρό από Ιερέα σε επτά μητροπολίτες

 


Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης οι Μητροπολίτες Άρτας και Κόνιτσας

 

Επίθεση με καυστικό υγρό, κατά πάσα πιθανότητα βιτριόλι σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Μονή Πετράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιερέας που δικαζόταν για αδίκημα και επρόκειτο να καθαιρεθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο, έριξε καυστικό υγρό, σε επτά Μητροπολίτες, εκ των οποίων οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο και οι τρεις στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ’, Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα φέρουν σοβαρά τραύματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 για κατοχή ποσότητας 1,8 γραμμαρίων κοκαΐνης την οποία είχε κρύψει κάτω από το ράσο του.

Όπως είχε πει στους αστυνομικούς όταν τον συνέλαβαν είχε τα ναρκωτικά για προσωπική του χρήση.

Ο δράστης, είχε μαζί του ένα μπουκαλάκι με οξύ, το οποίο έριξε κατά των μητροπολιτών στα χέρια και στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τέλος από αύριο οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους –Σταματάει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας  τo τέλος της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 28 Ιουνίου.

Επιπροσθέτως, δεν θα κάνουν self test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι αν έχουν περάσει 15 ημέρες, ενώ στην εστίαση αυξάνονται τα άτομα ανά τραπέζι σε δέκα.

Οι δεξιώσεις από τις 28 Ιουνίου θα μπορούν να γίνουν με 300 άτομα, ενώ όσον φορά τις οργανωμένες παραλίες, θα επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την  Πέμπτη 24 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Αναλυτικά από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:

Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew).

Βάνα Παπαευαγγέλου: Τέλος τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

 


Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε πως η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το τέλος των self test για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Παράλληλα η επιτροπή προχώρησε στη σύσταση να μην φοράνε οι πολίτες μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, όπου βέβαια δεν υπάρχει συνωστισμός, αλλά παραμένει υποχρεωτική στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

«Στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100  κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες», ανέφερε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους , καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».

ΕΟΔΥ: Δέκα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 520 νέα κρούσματα

 


1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 520  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 520, εκ των οποίων ένα (1) εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 419.455 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 582 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,81%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 271 (63,5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

Το 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.628 ασθενείς.

 Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 50 (ημερήσια μεταβολή -15,25%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 59 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.595 θάνατοι.

Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου, την Πέμπτη 24 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 εορτή Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου 08:00-10:15.

Επ’ αυτοφώρω σύλληψη ημεδαπού που επιχείρησε να διαρρήξει ΑΤΜ στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων

 


Η άμεση ανταπόκριση αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων είχε ως αποτέλεσμα την επ’ αυτοφώρω σύλληψη ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, σήμερα (23-06-2021) μετά τα μεσάνυκτα στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ο κατηγορούμενος με τη χρήση βαριοπούλας επιχείρησε να διαρρήξει αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ), με σκοπό να αφαιρέσει χρηματικό ποσό.

Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν άμεσα στο σημείο τον εντόπισαν εντός Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου και τον συνέλαβαν πριν προλάβει να διαφύγει.

Κατασχέθηκαν η βαριοπούλα καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

80 πελαργοί δακτυλιώθηκαν στο Δήμο Πωγωνίου

 


Ογδόντα λευκοί πελαργοί (Ciconia ciconia) δακτυλιώθηκαν σήμερα στο Δήμο Πωγωνίου σε μία συντονισμένη δράση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την κ. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ, τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, εθελοντών και το Δήμο. Τα συνεργεία επισκέφθηκαν συνολικά είκοσι φωλιές (μία στο Καλπάκι και δεκαεννιά στον Παρακάλαμο).

 Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά σε κάθε φωλιά. Οι νεοσσοί πελαργοί μεταφέρονται στο έδαφος, πραγματοποιούνται βιομετρικές μετρήσεις, τοποθετείται δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και οι νεοσσοί επανατοποθετούνται στη φωλιά.

Η δακτυλίωση πραγματοποιείται για επιστημονικούς σκοπούς για τη μελέτη της βιολογίας του είδους και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

 Παράλληλα, απομακρύνονται από τις φωλιές τυχόν σκουπίδια όπως πλαστικές σακούλες, σπάγκοι κ.λπ. που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νεοσσούς ενώ κατά τη διαδικασία και για σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται διακοπή ρεύματος τόσο για την ασφάλεια των πουλιών όσο και των συμμετεχόντων.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την προστασία των νεοσσών κι όχι μόνο. Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες για τον τρόπο και το λόγο της δακτυλίωσης ο οποίες λύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Εκ μέρους του Δήμου συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Φωτίου που σημείωσε ότι θα γίνει άμεσα προμήθεια σαράντα περίπου καλαθιών – φωλιών για την φιλοξενία των πελαργών.

 «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα να “φιλοξενούμε” στο Δήμο Πωγωνίου τόσες οικογένειες λευκών πελαργών και κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για την προστασία τους» επεσήμανε.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σύλληψη για παράνομη αλιεία στον ποταμό Γορμό, ανάμεσα από τις Τ.Κ. Βήσσανης και Αγίου Κοσμά, του Δήμου Πωγωνίου

 


Δύο άτομα που εντοπίστηκαν την ώρα που μετέφεραν δίχτυα, τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει παράνομα για την αλιεία ιχθυοπληθυσμών στον ποταμό Γορμό, συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. Το περιστατικό καταγράφηκε τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, όταν κλιμάκιο Θηροφυλάκων της Ε’ ΚΟΗ μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και σχετικές καταγγελίες, για τη διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας με παράνομα μέσα (δίχτυα) έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση περιοχή, στον ποταμό Γορμό, ανάμεσα από τις Τ.Κ. Βήσσανης και Αγίου Κοσμά, του Δήμου Πωγωνίου.

Λίγη ώρα αργότερα, σε έλεγχο που έκαναν σε δύο άτομα, κατά την απομάκρυνσή τους από το ποτάμι, διαπιστώθηκε, ότι μετέφεραν δίχτυα συνολικού μήκους 90 μέτρων, που νωρίτερα τα είχαν χρησιμοποιήσει για παράνομη αλιεία στον ποταμό.

Στα δίχτυα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων από το ποτάμι, κυρίως πέστροφες διαφόρων ηλικιών, αλλά και άλλα είδη της ιχθυοπανίδας.

Τα δίχτυα και τα αλιεύματα κατασχέθηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, για τη δημοπρασία των αλιευμάτων.

Σε βάρος των δύο ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση παράνομων μέσων.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ με αφορμή το περιστατικό υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι αποτελεί ελάχιστη, αλλά αυτονόητη υποχρέωση η διαφύλαξη και προστασία και της άγριας πανίδας και της ιχθυοπανίδας της χώρας μας και της περιοχής μας.

Από την υποχρέωση αυτή, δε μπορεί να απέχει κανείς, ούτε και είναι δυνατό να επιδειχθεί ανοχή σε κανέναν, που δε σέβεται τους κανόνες και μάλιστα με τρόπο που προκαλεί τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα.

Δεύτερος πυλώνας του αναπτυξιακού μοντέλου: Συναντήσεις Ριζόπουλο με υπουργό Τουρισμό, Θεοχάρη και υφυπουργό περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων, Γιώργο Αμυρά


Συνεχίζοντας να παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηθεί η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ηπείρου ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, αναφέρθηκε σήμερα στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Η συνάντηση με τον κ. Θεοχάρη έγινε στις 31 Μαΐου, λίγες ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του κ. Ριζόπουλου όπου παρουσίασε το αναπτυξιακό μοντέλο της ψηφιακής πολιτικής για την Ήπειρο. Ένα μοντέλο που όπως αποδείχτηκε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Γιάννενα είναι ο ενδεδειγμένος για την περιοχή μας.


«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για το Τεχνολογικό Πάρκο ήταν επαρκείς τόσο για να δείξουν ότι το μοντέλο που παρουσιάσαμε στον κύριο Πιερρακάκη είναι το κατάλληλο για την Ήπειρο όσο και για καταλάβουμε όλοι τελικά ότι ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να λειτουργεί με τον ρόλο του εργοδηγού», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 22 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 73.334 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.700 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 102 παραβάσεις, ως ακολούθως:

·         88 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 85 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         23 στη Στερεά Ελλάδα,

·         22 στο Βόρειο Αιγαίο,

·          8 στα ιόνια Νησιά,

·          8 στην Κεντρική Μακεδονία,

·          7 στη Θεσσαλονίκη,

·          7 στην Ήπειρο,

·          4 στην Κρήτη,

·          4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·          2 στη Δυτική Μακεδονία,

·          1 στο Νότιο Αιγαίο,

·          1 στη Θεσσαλία και

·          1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.442 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.331 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.111 των 150 ευρώ.

·         11 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         5 στην Κεντρική Μακεδονία και

·         1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.606 ομοειδείς παραβάσεις.

·         παράβαση για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική , 300 ευρώ πρόστιμο σε εργαζόμενο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.900 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.099 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 240 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα της Εγνατίας Οδού από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός, στην εδαφική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων (48,800 χ/θ έως 120,800 χ/θ), προκειμένου να εκτελεστούν προγραμματισμένες εργασίες, κατά το χρονικό διάστημα από 28-06-2021 μέχρι και 01-07-2021.

Αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση του κοινού, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε πως κατά την εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών, κατά το χρονικό διάστημα από 28-06-2021 μέχρι και 01-07-2021, να εφαρμοσθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο Α/Κ Περιστεριού – Α/Κ Παναγιάς, σήραγγα Δρίσκου (κλείσιμο ταχείας λωρίδας δεξιού κλάδου), του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού για εργασίες εγκατάστασης οπτικών ινών κινητής τηλεφωνίας στο 82,360 χλμ.

Με μέριμνα και ευθύνη του εργολήπτη του έργου και των εκτελούντων εν γένει, τις εργασίες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, θα τοποθετηθεί οριζόντια και κάθετη σήμανση, προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών. Σε καμιά περίπτωση δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί του αυτοκινητοδρόμου.

Ο ανάδοχος του έργου υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, να συντηρεί και επιτηρεί την οδική σήμανση, για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων και να εφαρμόζει πλήρως τα οριζόμενα στην Μελέτη Σήμανσης.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 23 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 23 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 09:00-17:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Παραμυθιάς, Θεσπρωτία, 10:00

Κοινοτικό Γραφείο Συβότων, Θεσπρωτία, 10:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμεναρχείο, Σπηλιάδου 7, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα, 09:30.

Χρήσιμες οδηγίες για προστασία από την έκθεση στον ήλιο

 


Το καλοκαίρι ήρθε και είναι, όπως πάντα, συνυφασμένο με τις διακοπές, τον ήλιο, τη θάλασσα και τη χαρούμενη διάθεση.

Η έκθεση στον ήλιο την περίοδο του καλοκαιριού είναι αναπόφευκτη. Πολλοί, μάλιστα, την επιδιώκουν με στόχο να αποκτήσουν ένα έντονο μαύρισμα. Γνωρίζουν όμως τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υπερβολική ή η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο;

Η Αικατερίνη Τσιλίκα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος του Metropolitan Hospital, παραθέτει χρήσιμες οδηγίες για την έκθεση στον ήλιο και δίνει συμβουλές για αποτελεσματική προστασία από τα προβλήματα που δημιουργεί.

Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα είναι γνωστό σε όλους μας και εκδηλώνεται ως ένα έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) του δέρματος, με την παρουσία, κάποιες φορές, και φυσαλίδων, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Έπειτα από μερικές ημέρες ακολουθείται από απολέπιση (ξεφλούδισμα).
Εξαρτάται από τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία
UVA και UVB), την ώρα της ημέρας αλλά και την ευαισθησία κάθε ατόμου. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο και καίγονται ευκολότερα από τα σκουρόχρωμα.

Φωτογήρανση
Η φωτογήρανση αναφέρεται στη γήρανση του δέρματος που οφείλεται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Η δράση του ήλιου στο δέρμα είναι αθροιστική και, δυστυχώς, το δέρμα μας δεν ξεχνάει όλη την ακτινοβολία που έχει δεχθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόωρες ρυτίδες, δυσχρωμίες (σκούρους και ανοιχτόχρωμους λεκέδες), τραχύτητα του δέρματος, φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και χαλάρωση.



Καρκινογένεση
Η καρκινογένεση είναι η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (επιθηλιώματα) αλλά και μελανώματος, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή
και σχετίζεται με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα.

Καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι τους ίδιους κινδύνους διατρέχουμε και στο Solarium, αφού και εκεί έχουμε έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Συγκεκριμένα, δεχόμαστε 16 φορές περισσότερη ακτινοβολία UV απ’ όση θα δεχθούμε αν εκτεθούμε το ίδιο χρονικό διάστημα στον ήλιο. Δηλαδή 5 λεπτά Solarium ισοδυναμούν με περίπου μιάμιση ώρα έκθεσης στον ήλιο!