Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος σήμερα, 202 νέα κρούσματα


9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ένας νέος θάνατος σήμερα, 202 νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 202 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Σύμφωνη γνώμη ΕΥΔ Περιφέρειας για τον εξοπλισμό εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Τη σύμφωνη  γνώμη της εξέφρασε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου για τα τεύχη διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του Εξοπλισμού Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού 328.822 ευρώ. Η πράξη αφορά προμήθεια  εξοπλισμού για εργαστήρια των εξής τμημάτων: Ιατρική, ΦΠΨ, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Χημείας, Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στον Καταρράκτη Πωγωνίου

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου σε χορτολιβαδική έκταση δίπλα στα σπίτια στο χωριό Καταρράκτης Πωγωνίου.
Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο πολύ κοντά στο χωριό και απείλησε τα σπίτια.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής, πυροσβέστες, τα μηχανήματα τού Δήμου Πωγωνίου
και κάτοικοι της περιοχής, ενώ ρίψεις κάνει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Οι αρχηγοί για την ποδοσφαιρική περίοδο 2020/21


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει τους αρχηγούς για την ποδοσφαιρική περίοδο 2020/21.

Με εκτίμηση
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου

Επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες και ξεναγούς


Επίδομα σε καλλιτέχνες και ξεναγούς

Το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων προετοιμάζεται εντατικά για την εξίσου επιτυχή αντιμετώπιση και της 2ης φάσης της πανδημίας


Όπως είναι γνωστό, από τον Ιανουάριο του 2020, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας Νοσοκομείο αναφοράς για την υποδοχή και αντιμετώπιση κρουσμάτων Κορωνοϊού.
Έτσι το Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια όλων (εργαζομένων, πολιτείας και Περιφέρειας Ηπείρου) αντιμετώπισε αποτελεσματικά την 1η φάση της πανδημίας το οποίο έχει αναγνωριστεί απ΄όλους.
Παράλληλα προετοιμάζεται εντατικά για την εξίσου επιτυχή αντιμετώπιση και της 2ης φάσης της πανδημίας, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει.
Στο πλαίσιο αυτό, το Νοσοκομείο υλοποίησε μια σειρά παρεμβάσεων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του, ως Νοσοκομείο αναφοράς.
Έτσι λειτούργησαν 16 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νέο 4ο κτίριο του Νοσοκομείου, ειδικά για Covid-19, αξιοποιώντας τόσο τις 8 κλίνες της νέας ΜΑΦ, όσο και 8 κλίνες της νέας ΜΕΠΚ.
Επίσης λειτούργησε και πάλι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου στο Ισόγειο του Β΄ κτιρίου με 20 κλίνες, για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, η οποία πληροί όλες τις τεχνικές και ιατρικές προδιαγραφές  για τον σκοπό αυτό, όπως ειδική μόνωση, αρνητική πίεση, ειδικές συνθήκες νοσηλείας κλπ και η οποία είχε διατεθεί για αλλότρια χρήση, για πολλά χρόνια.
Επιπλέον τροποποίησε κατάλληλα τμήμα της Παιδιατρικής κλινικής στην αριστερή πτέρυγα του Ισογείου του Α΄ κτιρίου με 16 κλίνες, για δημιουργία και 2ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ παράλληλα δημιούργησε καιΜονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων, με 10 κλίνες, στο υπόλοιπο Τμήμα της Παιδιατρικής, στη δεξιά πτέρυγα, για νοσηλεία παιδιών με Covid-19.
Επίσης τροποποιήθηκαν οι υποδομές στην Ενδοκρινολογική και Γαστρεντερολογική κλινική, ώστε να μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μία 3η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αν αυτό ποτέ απαιτηθεί. Έτσι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι σε θέση να ενεργοποιήσει συνολικά 81 κλίνες  για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19.

Είκοσι πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (48.362) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
·         (4) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (515) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (36) άτομα.
·         (6) για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (3) στα Ιόνια Νησιά, (2) στη Θεσσαλονίκη και (1) στην Κρήτη.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (72) σχετικές παραβάσεις.
·         (1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (137) σχετικές παραβάσεις.
·         (302) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
o    (42) στη Στερεά Ελλάδα,
o    (38) στη Θεσσαλονίκη,
o    (33) στην Κεντρική Μακεδονία,
o    (33) στην Κρήτη,
o    (32) στο Βόρειο Αιγαίο,
o    (25) στην Ήπειρο,
o    (24) στα Ιόνια Νησιά,
o    (18) στην Αττική,
o    (16) στη Θεσσαλία,
o    (16) στην Πελοπόννησο,
o    (13) στη Δυτική Ελλάδα,
o      (7) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
o      (5) στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (12.135) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (12.125) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (10) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (49) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν συνολικά (3) παραβάσεις στη Μύκονο για μη χρήση μάσκας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής Πωγωνίου


Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Γιώργος Αμυράς ζητά από την υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Πωγωνιανής του Δήμο Πωγωνίου, το οποίο μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας έκλεισε το 2018.

Ο κ. Αμυράς καταθέτει την επιστολή του Δήμου Πωγωνίου μέσω της οποίας γίνεται γνωστό ότι στο ακριτικό χωριό ζουν με τις οικογένειες τους 7 μαθητές του Δημοτικού, 7 μαθητές του Νηπιαγωγείου και στο Παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής φιλοξενούνται άλλα 12 παιδιά.
Οι 19 αυτοί μαθητές αναγκάζονται να μετακινηθούν σε καθημερινή βάση στο Δελβινάκι προκειμένου να φοιτήσουν στο μοναδικό εν λειτουργία Δημοτικό Σχολείο, στη γραμμή των συνόρων.
Σημειώνεται ότι η μετακίνησή τους γίνεται με δυσκολία λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και των έντονων καιρικών συνθηκών, με δύσκολους χειμώνες.
Ο κ. Αμυράς εκφράζοντας το σύνολο των δημοτών του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου και της Κοινότητας Πωγωνιανής, ζητά τη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την άμεση επαναλειτουργία του σχολείου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ασφαλούς εκπαίδευσης δίπλα στο σπίτι τους, στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Δωρεά υγειονομικού υλικού από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου


Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητήριου Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος Δρ. Δημήτριος Δημητρίου και ο Γ.Γ Βασίλης Βασιλείου παρέδωσαν  σήμερα υγειονομικό υλικό για την κάλυψη των αναγκών του υγειονομικού προσωπικού ΤΟΜΥ-ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ καθώς και στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, που από την πρώτη στιγμή αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης Covid-19.
Η παρούσα Δωρεά αποτελεί προσφορά του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων σύμφωνα με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής  προκειμένου και το Επιμελητήριο στο πλαίσιο την κοινωνικής ευθύνης, να υποστηρίξει την μάχη κατά της τρέχουσας πανδημίας.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα συνεχίσει  με υψηλό αίσθημα  κοινωνικής ευθύνης την προσπάθεια του υπέρ του επιχειρηματικού και γενικού συνόλου.

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Βελλάς, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου


Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Βελλάς σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και στις 21.00 Ιερά Αγρυπνία.
Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 π.μ. ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18.00 μ.μ. θα ψαλεί ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας.
****

Ιερά Μονή Βελλάς
Η Ιερά Μονή Βελλάς είναι αντρικό μοναστήρι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου.
Στον 20ο αιώνα, επειδή η ζωή της Μονής ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή της σχολής, γιορτάζει στο Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), που συμπίπτει με την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους.
Η Μονή Βελλάς ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και την πρώτη περίοδο, από τη συγκρότησή της μέχρι το 1300, η μοναστική ζωή φαίνεται ότι ήταν αδιατάρακτη από εξωτερικές δυσκολίες.
Η μονή ανακαινίστηκε το 1745, όπως φανερώνει επιγραφή πάνω από την είσοδο του καθολικού, όπου αναφέρεται ότι ο επίσκοπος Βελλάς Γερμανός κατέβαλε τις δαπάνες για την ανέγερση και εικονογράφηση.
Το 1863 έγινε σταυροπηγιακή, αλλά σύντομα μετατράπηκε και πάλι σε ενοριακή. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια, η μονή ακμάζει και προσφέρει πνευματικά στην περιοχή.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Οκτωβρίου 2020


Από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι τις συντάξεις Οκτωβρίου του 2020.
Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων στους δικαιούχους είναι οι εξής:
Το ΙΚΑ θα καταβάλει την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 τις συντάξεις Οκτωβρίου 2020, ωστόσο εάν καταβληθούν με βάση τον ΑΜΚΑ τότε οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:
Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).
Ο ΟΑΕΕ ,ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020.
Το Δημόσιο, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020.
Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι επικουρικές συντάξεις για τον μήνα Οκτώβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


*Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 58, 31 και 20 ετών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας λιμένα, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 58χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του φορτίου, τους δύο (02) έτερους αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό, ενώ για τον 31χρονο υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα-επικαθήμενο.
*Επίσης, στη σύλληψη ενός 65χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι για τον ανωτέρω υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Πως επηρεάζουν τα παιδιά τα ορθοδοντικά προβλήματα


Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καλό είναι να γίνει μια προληπτική επίσκεψη στον ορθοδοντικό για να ελέγξει τη στοματική υγεία του παιδιού και να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν προβλήματα με τη σύγκλειση των δοντιών.
Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό ιατρό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. 
«Η ηλικία αυτή έχει οριστεί επειδή έχουν αρχίσει να ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια των παιδιών και τα οστά των γνάθων ανταποκρίνονται πολύ πιο εύκολα στις ορθοδοντικές θεραπείες στις μικρές ηλικίες. 
Έτσι, η πρώιμη έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας θα βοηθήσει την ομαλή ανάπτυξη όλου του προσώπου και πιθανώς θα προλάβει μελλοντικές εξαγωγές δοντιών», εξηγεί η δρ Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική  Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών  Ναρθήκων (ΕΕΟΝ). 
«Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν είναι η χρονολογική ηλικία εκείνη που καθορίζει τη θεραπεία, αλλά το ίδιο το ορθοδοντικό πρόβλημα».