Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό από την Τρίτη 24 έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

 


 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός με στόχο την εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

Ειδικότερα, από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, και καθ’ όλο το 24ωρο, θα ισχύσει πλήρης αποκλεισμός του χώρου στάθμευσης 61 (parking), της Λωρίδας Επιτάχυνσης καθώς και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ),  από το  61,5ο  έως το 62,2ο  χλμ. στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Θανάσιμος τραυματισμός 33χρονου ημεδαπού οδηγού δίκυκλη μοτοσικλέτα, στο 66ο χλμ της Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου – Νεράιδας

 


Σήμερα (23-10-2023) το πρωί, στο 66ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου – Νεράιδας, δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 33χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας της και προσέκρουσε σε μεταλλικές μπάρες, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 12:30, στα γραφεία της ΠΕΔ, με θέμα "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023"

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου σας προσκαλεί σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, στις 12:30, στα γραφεία της ΠΕΔ, με θέμα "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023".

Συλλήψεις φυγόποινων σε περιοχές της Θεσπρωτίας

 


Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Θεσπρωτία, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ισάριθμοι αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. 

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, για απόφαση με ποινή φυλάκισης (8) μηνών για κλοπή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών, για απόφαση με ποινή φυλάκισης (15) μηνών, για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ώρα 11.30 π.μ.

 


Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.30 π.μ.. συνεδριάζει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η): «Ε.Π.Ο. αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας, από 40.000 σε 62.500 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Πύργος» της Τ.Κ. Μεγάρχης, Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η ,α/α 2): «Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 18.600 σε 37.000 πατρογονικές όρνιθες, στην Τ.Κ. Πεντόλακκου, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Δ. Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «ΖΟΡΙΣΤΑ Α.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.

Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η ,α/α 1): «Λειτουργία υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 27.480 πτηνών πάχυνσης (κοτόπουλα 110 Ι.Ζ.), θέση τεμ. 332 αναδασμού Νεοχωρίου, Τ.Κ. Νεοχωρίου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Ιωάννης Μπέκας.

(εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Δήμος Πωγωνίου: Ρεκόρ συμμετοχών στον «4ο Δρόμο της Νίκης»

 


Με δυνατές συγκινήσεις αλλά και δέος απέναντι στους Ήρωες του Έπους του ’40 ολοκληρώθηκε ο «4ος Δρόμος της Νίκης» που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023».

Η φετινή διοργάνωση, ακόμη πιο αναβαθμισμένη, ήταν διήμερη καλύπτοντας τις ανάγκες και απαιτήσεις των αθλητών που την κατατάσσουν μεταξύ των πιο αγαπημένων αθλητικών δράσεων της χρονιάς, γεγονός που αποδεικνύεται από την αυξημένη συμμετοχή, αφού φέτος έλαβαν μέρος 460 αθλητές, αριθμός που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο «Δρόμο της Νίκης».

Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη των ηρώων του έπους του 1940 με τους συμμετέχοντες να διέρχονται από ιστορικούς χώρους, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα την περιοχή όπου εκτυλίχθηκαν οι νικηφόροι αγώνες των Ελλήνων.

Ο «4ος Δρόμος της Νίκης», εκτός από την κεντρική διαδρομή των 21χλμ, πλαισιώθηκε από μία διαδρομή 9χλμ., από παιδικό αγώνα 1000μ. καθώς και από αγώνα δρόμου Vertical 4,2 χλμ., που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου  κ. Κων/νος Καψάλης συνεχάρη τους νικητές των διαδρομών κι ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντας, κάνοντας αναφορά στην ιστορική βαρύτητα της διοργάνωσης: «Σήμερα τιμούμε τους ήρωες του έπους του ’40 και μέσα από τον «4ο Δρόμο της Νίκης» τους στέλνουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους. Είναι ένας αγώνας μνήμης με μεγάλο ιστορικό βάρος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδιά και δρομείς παρέλαβαν το συμβολικό μετάλλιο με το γράμμα "Ο" που περικλείει την φιγούρα του Έλληνα Μαχητή του '40. Το 2024 θα δοθεί στους συμμετέχοντες το γράμμα «Χ» ενώ το «ΟΧΙ» θα ολοκληρωθεί στον «6ο Δρόμο της Νίκης» το 2025 όταν οι αθλητές θα παραλάβουν το γράμμα «Ι». 

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν στη διεξαγωγή του «4ου Δρόμου της Νίκης» και συγκεκριμένα ευχαριστεί τόσο τους εθελοντές όσο και τους χορηγούς: Βίκος Α.Ε. και Συρράκο – Οικογένεια Τέφα.

Στην αγωνιστική πλευρά του αγώνα διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους οι παρακάτω:

21 Οκτωβρίου 2023

Με την γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ θα συνεργαστεί η “ΕΝΩΣΗ αγροτών” την νέα Γαλακτοκομική περίοδο

 


Ενόψει της νέας Γαλακτοκομικής περιόδου, ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, μετά από διαπραγμάτευση για την διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της Ομ.Παραγωγών του Συν/σμού, επέλεξε να συνεργαστεί για την γαλακτοκομική περίοδο 2022 -2023 με την γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.

Οι τιμές διάθεσης οι οποίες συμφωνήθηκαν ανέρχονται στο 1,60 € το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1,00 € το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα.

Οι παραπάνω τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα.

Ο Γ.Α.Σ.Ι θα συνεχίσει παράλληλα την στήριξη των μελών του προμηθεύοντας αυτούς με ζωοτροφές άριστης ποιότητας αλλά και παρέχοντας επιστημονική στήριξη τόσο για την διατροφή και την υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου.

Κοινή πεποίθησή μας είναι η ενδυνάμωση της ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων του Συν/σμού με την είσοδο και νέων παραγωγών προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα εισκόμισης γάλακτος, κάτι το οποίο θα αυξήσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα πάντα προς όφελος των παραγωγών.

Εξιχνιάσθηκε κλοπή ποδηλάτου στην Άρτα

 


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μητέρας για παραμέληση ανήλικου, ο οποίος φέρεται ότι το είχε αφαιρέσει

Το κλεμμένο ποδήλατο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή ποδηλάτου, που έλαβε χώρα το απόγευμα της 20/10/2023 στην πόλη της Άρτας.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής για παραμέληση ανήλικου, που ταυτοποιήθηκε για την τέλεση της κλοπής.

Ύστερα από αναζητήσεις, ο ανήλικος εντοπίστηκε χθες (22-10-223) το πρωί στην Άρτα να επιβαίνει στο κλεμμένο ποδήλατο, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ιερά Μονή Σωσίνου: Εορταστικές εκδηλώσεις για το «Έπος του 1940», το Σάββατο 28 Οκτωβρίου

 


Εορταστικές εκδηλώσεις για το «Έπος του 1940», το Σάββατο  28 Οκτωβρίου 2023, στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ

8:00 Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας (Μονή Σωσίνου)

10:10 Επιμνημόσυνη δέηση

10:20 Κατάθεση στεφάνων

10:30 Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

10:35 Ομιλία από κ. Θωμά Δημητρίου, Δ/ντή Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου με θέμα:   «28η Οκτωβρίου 1940-Οι πρώτες μέρες του πολέμου μέσα από μαρτυρίες των κατοίκων και των στρατιωτών της περιοχής».

10:50 Ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

 


Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Στην Ελλάδα οι ασθενείς υπολογίζονται περίπου σε 300.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης του γενικού πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι το 2050 οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 20.000.000, συνεπώς μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ιατρικό πρόβλημα που θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και τι μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς;

«Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά μας συστέλλεται άρρυθμα λόγω της γρήγορης και χαώδους συστολής των κόλπων με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Η συμπτωματολογία ποικίλει καθώς οι ασθενείς μπορεί να νοιώσουν ζάλη, εύκολη κόπωση, τάση για λιποθυμία, δύσπνοια και προκάρδια δυσφορία.
Έχει δυσάρεστες επιπλοκές, καθώς μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και θάνατος. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, υπολογίζεται ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και σήμερα με την τεράστια πρόοδο της ιατρικής επιστήμης», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Ρασσιάς Επεμβατικός Καρδιολόγος,
Διευθυντής Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Bηματοδότησης
Metropolitan General.

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μαρμαρυγή;

Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έχει δύο στόχους:

  1. Την προφύλαξη των ασθενών από θρομβοεμβολικά επεισόδια και κυρίως εγκεφαλικών που είναι η κυριότερη επιπλοκή της αρρυθμίας με τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων.
  2. Τη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού και τη μείωση των υποτροπών της που επιτυγχάνεται είτε με την αντιαρρυθμική αγωγή είτε με τη κατάλυση (Ablation).

Τι είναι η κατάλυση (ablation)

ΔΥΠΑ: Ξεκινά τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 14,8 χιλ. ευρώ


 Ξεκινάει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 13:00, για το νέο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

Η δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει από 01/01/2022 έως και 16/10/2023, πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 15:00.

Επιχορήγηση

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14,8 χιλ. ευρώ και καταβάλλεται ως εξής:

1η δόση 4 χιλ. ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης

Έκθεση με θέμα «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ '40» στην Πνευματικὴ Στέγη Κονίτσης

 


Ο  ΑΓΝΩΣΤΟΣ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ  ΤΟΥ  '40

Ένα  αφιέρωμα  με οπτικο-ακουστικ υλικό (video), με πορτρέτα στρατιωτών της εποχής  και με πρωτοσέλιδα εφημερίδων του  Έπους του 1940.

Η  έκθεση θα βρίσκεται στην “Πνευματικ Στέγη”  Κονίτσης  και θα είναι επισκέψιμη για το κοιν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και ώρα 6:00-8:00 μ.μ.

Για τα Σχολεία την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και ώρες 10:00-2:00 μ.μ..


Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου

 


Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.