Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Συνελήφθησαν στην Εγνατία για κατοχή ναρκωτικών

 


Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, την Εγνατία Οδό, στο ύψος του Δροσοχωρίου Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, που κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε κρυμμένη στο καπό του οχήματος συσκευασία με ηρωίνη σε μορφή βράχου, βάρους 10,5 γραμμαρίων, όπου κι κατασχέθηκε.

ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι σήμερα, 2.562 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επτά  θάνατοι σήμερα, 2.562 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.562 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 455.754 ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.705 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.840 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 124 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 87.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.752 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 122 (ημερήσια μεταβολή +20.79%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 100 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ταυτοποιήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων τα στοιχεία ημεδαπού για υποθέσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος

 


Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, ταυτοποίησαν τα στοιχεία ημεδαπού σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, μετά από μεθοδική έρευνα που διεξήγαν αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας σχετικά με περιστατικό περιβαλλοντικής ρύπανσης που έγινε στην  περιοχή Μηλιές του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος κατά το τελευταίο τρίμηνο προέβη τρεις φόρες σε απόρριψη απορριμμάτων, κυρίως ηλεκτρικών συσκευών, σε χαράδρα της περιοχής.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Άδωνης Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς

 


Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός των πολιτών είναι μονόδρομος για να ξεπεραστεί η πανδημία.

«Ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιορισμούς πλέον. Ήδη οι ανεμβολίαστοι υφίστανται περιορισμούς. Μόνοι τους το επέλεξαν. Δεν υπάρχει κανένα plan b. Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα έχουμε προβλήματα» σημείωσε ο ίδιος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορονοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του 'Αδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 16 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 104.334 έλεγχοι, από τους οποίους οι 53.310 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 187 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

118 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 118 πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

26 στη Στερεά Ελλάδα,

23 στη Θεσσαλονίκη,

16 στο Βόρειο Αιγαίο,

14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στη Θεσσαλία,

10 στην Ήπειρο,

 9 στη Πελοπόννησο,

 5 στη Δυτική Μακεδονία και

 4 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.085 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58.879 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.206 των 150 ευρώ.

 63 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη ιδιοκτήτη εστιατορίου και 2.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην επιχείρηση, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων καθώς και 2.000 ευρώ πρόστιμο στο ίδιο κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε παντοπωλείο, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 υπαλλήλους, για μη χρήσης μάσκας,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 εργαζόμενους καφέ - μπαρ, για μη χρήσης μάσκας.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του καταστήματος,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήσης μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη ύπαρξη αντισηπτικών.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανικής, για μη χρήσης μάσκας από εργαζόμενους,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήσης μάσκας.

Στη Δυτική Μακεδονία, 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για ανεμβολίαστο πελάτη.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμους πελάτες σε τραπέζι.

Στην Κρήτη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήσης μάσκας από εργαζόμενους,

- 5.000 ευρώ και 2.000 ευρώ πρόστιμο αντίστοιχα σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήσης μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 πελάτες καταστήματος με τουριστικά είδη, για μη χρήσης μάσκας,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση, για μη χρήσης μάσκας από εργαζόμενο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.490 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.210 άτομα.

 Τέλος, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 300 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, καταιγίδες την Κυριακή

 


Προ των πυλών το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο 17 Ιουλίου με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Κυριακή 18 Ιουλίου.

Ο καιρός το Σάββατο 17 Ιουλίου.

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. 

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 38 Κελσίου.

Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός το Σάββατο 17 Ιουλίου θα είναι γενικά αίθριος.

Τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικά 4 με 5 και νωρίς το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Κυριακή 18 Ιουλίου.

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα πλην της Θράκης θα αυξηθούν και, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. 

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τις Σποράδες και την Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

ALL INSIDE: Πρωτοποριακή τεχνική αρθροσκοπικής αποκατάστασης πρόσθιου χιαστού

 


Πολύ καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου παρουσιάζει η εφαρμογή της αρθροσκοπικής τεχνικής All INSIDE. Λιγότερες βλάβες στους ιστούς, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες, είναι κάποια από τα κύρια πλεονεκτήματά της. 

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Παρατηρείται πιο συχνά σε επαγγελματίες (π.χ. χορευτές) και σε αθλητές με έντονη καταπόνηση του γόνατος και αιφνίδια αλλαγή κατεύθυνσης, επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος  Δεληγεώργης MD, MSc, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Aναπλ. Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Παλαιότερα, η ρήξη του χιαστού αποτελούσε τον εφιάλτη του αθλητή αφού μπορεί να σήμαινε το τέλος της αθλητικής του καριέρας. Με τις σύγχρονες όμως χειρουργικές τεχνικές, το γόνατο σταθεροποιείται πλήρως και ο ασθενής επανέρχεται στις πρότερες αθλητικές του δραστηριότητες και επιδόσεις, μετά από μία περίοδο αποθεραπείας.

Ποια ειναι η «σωστή» θεραπεία;

Η «σωστή» θεραπευτική αντιμετώπιση, συντηρητική ή χειρουργική, είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή και εξαρτάται απο τις μοναδικές ανάγκες του.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του:

       την ηλικία του ασθενούς

       τις καθημερινές του απαιτήσεις

       το είδος της εργασίας του

       τις αθλητικές του δραστηριότητες

       τις τυχόν συνυπάρχουσες κακώσεις

       τον βαθμό της αστάθειας που του προκαλεί η ρήξη

Πότε συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση;

Σε νεαρούς αθλητές και σε δραστήρια άτομα, με πλήρη ρήξη του χιαστού, η συντηρητική αντιμέτωπιση αποδεικνύεται ανεπαρκής και συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Επειδή ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος έχει μικρή επουλωτική ικανότητα σε αντίθεση με άλλους συνδέσμους, η αστάθεια του γόνατος συνήθως παραμένει και η λειτουργία του δεν αποκαθίσταται. Στην περίπτωση μάλιστα του αθλητή που θέλει να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες αμέσως μόλις περάσει η οξεία φάση με συντηρητική αγωγή, η αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέους, σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο, όπως ρήξη των μηνίσκων και  βλάβη του χόνδρου.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (19-25/07/2021)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (19 έως 25 Ιουλίου 2021) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/07/2021

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 20/07/2021

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/07/2021

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 22/07/2021

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/07/2021

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00-01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/07/2021

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 18:00-23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/07/2021

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο– Άγ. Κοσμάς– Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος- Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 20/07/2021

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/07/2021

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 22/07/2021

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/07/2021

Kέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/07/2021

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/07/2021

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 20/07/2021

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/07/2021

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 22/07/2021

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/07/2021

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/07/2021

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/07/2021

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 20/07/2021

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/07/2021

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 22/07/2021

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 23/07/2021

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/07/2021

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/07/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 20/07/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/07/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 22/07/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/07/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/07/2021

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο 17 Ιουλίου

 


Το Σάββατο 17 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Πέρδικας, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00.

Θερμική εξάντληση/καταπόνηση/καταπληξία: Πρόληψη και πρώτες βοήθειες

 


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σε όλο τον κόσμο έχουμε «νέα ρεκόρ» θερμοκρασιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αλάσκα, όπου καταγράφηκε θερμοκρασία 32° C. Οι υψηλές θερμοκρασίες και, πιο πολύ, όταν μας βρίσκουν απροετοίμαστους ή τις υποτιμάμε ως πιθανή αιτία προβλημάτων, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή, επισημαίνει ο κ. Εμμανουήλ Καλλιέρης, M.D.-F.A.C.C.-MSC, Διευθυντής Καρδιολόγος στην Καρδιολογική Μ.Ε.Θ. του Metropolitan Hospital.

Πρόσφατα, δυστυχώς, στη χώρα μας, μια 28χρονη γυναίκα με άριστη φυσική κατάσταση και χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, έχασε τη ζωή της στην Κρήτη λόγω θερμικής καταπληξίας. Και αν αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα νέο άτομο σκεφτείτε πόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί σε άτομα με καρδιολογικά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές. Γι’ αυτό, ακόμα και αν δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε μια από τις παραπάνω ομάδες, ακριβώς επειδή ως άνθρωποι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μας συμβεί −σκέψη που συχνά γίνεται αιτία απροσεξίας και, συνεπώς, προβλημάτων− καλό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνει για το σώμα μας η έκθεσή μας στις υψηλές θερμοκρασίες που έχει καταστήσει πραγματικότητα η κλιματική αλλαγή.

1) Θερμική εξάντληση – Θερμική καταπόνηση:

Παρουσιάζεται λόγω μεγάλης απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών του οργανισμού με συμπτώματα όπως ατονία, εξάντληση, ζαλάδα, έντονη εφίδρωση, θολή όραση, ωχρό πρόσωπο, γρήγορο και αδύναμο σφυγμό.

2) Θερμική καταπληξία:

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος δημιουργεί μια επείγουσα και άκρως επικίνδυνη κλινική κατάσταση με υψηλό πυρετό (>40° C), βαριά υπόταση, σύγχυση, κράμπες, η οποία απειλεί τη ζωή του πάσχοντος ατόμου και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.