Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ημερίδα με θέμα: Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία-Νέες Τεχνολογίες, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου



Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ,με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα :Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία-Νέες Τεχνολογίες.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Serai την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:00
Στην ομιλία θα συμμετέχουν: Δρ. Αγγελική Καραγιαννάκη: (MSc,Ph.D.) διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Αthens Center for Entrepreneurship and Innovation –ACEin)
Θέμα ομιλίας: Ανοικτή Καινοτομία-Αξιοποίηση της ψηφιακής καινοτομίας μέσω συνεργασίας μεταξύ των εδραιωμένων και των νεοφυών επιχειρήσεων Γιώργος Γκωλέτσης : Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
θέμα ομιλίας: Συνεργασία Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων. Μια σχέση με αμοιβαία οφέλη (αν γίνει σωστά) Απόστολος Αυγερόπουλος: (PhD), Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Πολυτεχνικής Σχολής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.ΤΕ.Π.Η.
Θέμα ομιλίας: Επιχειρηματικότητα και Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Ε.ΤΕ.Π.Η.) Λευτέρης Παπαγεωργίου: CEO της Entranet και συγγραφέας του βιβλίου ’Startups’ «Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά». Θέμα ομιλίας: Startups-Από την ιδέα, στην παγκόσμια αγορά. Οι ευκαιρίες, τα λάθη, τα απρόβλεπτα.

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στο Χάνι Δελβινακίου, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ώρα 18:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αξιότιμοι συμπατριώτες και Πρόεδροι των Αδελφοτήτων,
Θα ήταν μεγάλη τιμή και οφειλόμενο χρέος για την Ομοσπονδία μας να παρευρεθείτε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, που θα τελεσθεί στο Μνημείο Πεσόντων στο Χάνι Δελβινακίου.
Οι επετειακές εκδηλώσεις των «Καλπακίων», όπως κάθε χρόνο, θα ξεκινήσουν από την Έδρα του Ανεξαρτήτου Τάγματος Δελβινακίου, που υπηρετούσαν κατά 80% Πωγωνίσιοι.
Αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές και πεσόντες, στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και των Αδελφοτήτων μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας έως τις 24/10/2019 προκειμένου να μας επιτραπεί ο σωστός προγραμματισμός του αριθμού των στεφάνων που θα κατατεθούν.
Σε περίπτωση που αδυνατείτε να παραστείτε αυτοπροσώπως, στέφανο μπορεί να καταθέσει άλλο μέλος του Δ.Σ. ή κάποιος που θα έχετε ορίσει και θα μας έχετε προηγουμένως κοινοποιήσει.
Αμέσως μετά το αρχιερατικό μνημόσυνο, στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου θα ακολουθήσει ομιλία αφιερωμένη στην ηρωική επέτειο.
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά και θα ενισχύσει την προσπάθειά μας να διατηρούμε τις παραδόσεις μας και τις μνήμες ζωντανές.
Με την παρούσα επιθυμούμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι εντός του μηνός Νοεμβρίου προγραμματίζεται η σύγκλιση στα γραφεία της Ομοσπονδίας των Προέδρων των ΔΣ των Αδελφοτήτων μας για την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα θέματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν την ετήσια χειμερινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας.

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

   Γρηγόρης Άρμπυρος                      Στέλιος Λιάγκος
    Τηλ.: 6932795580                        Tηλ. 6977413752

Φιλιάτες Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 39χρονος ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο αλλοδαπό


Συνελήφθη, χθες (20-10-2019) το απόγευμα στη Γέφυρα Κεστρίνης Φιλιατών Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 39χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη μεταφορά μη νόμιμου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, ο 39χρονος κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναν 27χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επίσης, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι σε βάρος του 27χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδικά έργα άνω των 2,5 εκ. ευρώ προς υλοποίηση στις τέσσερις Π.Ε. της Ηπείρου


Οδικά έργα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου  με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2, 5 εκ. ευρώ προωθούνται προς υλοποίηση με σημερινές αποφάσεις που έλαβε, μεταξύ άλλων,  η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη  κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
 Αναλυτικά:
Κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα έργα:
• «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας από Πηγές έως όρια Ηπείρου», προϋπολογισμού 620.000 €. Ανάδοχος ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ
  «Αποκατάσταση σύνδεσης επαρχιακού οδικού δικτύου με Άνω Πεδινά Ζαγορίου»,προϋπολογισμού 74.400 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.
• «Αποκατάσταση οδού προς Μαντείο-Δωδώνη», προϋπολογισμού € 74.000. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.
• «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου στο τμήμα 4η Επαρχιακή οδός – Αχερουσία - Εθν. Οδός 19 Αρχαγγέλου - Νεράιδας και ηλεκτροφωτισμός στη διασταύρωση με την Τ.Κ. Εκκλησιές» προϋπολογισμού 130.000 €.Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.
  «Επέκταση ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή του 5ου παιδικού σταθμού Πρέβεζας και ασφαλτοστρώσεις – τεχνικά στους οικισμούς Παντοκράτορα, Δροσιά και Ανάληψη Πρέβεζας», προϋπολογισμού 45.000 €. Ανάδοχος  Γ. Μυριούνης.
Για τα παρακάτω έργα αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι:
 «Αποκατάσταση βατότητας οδού πρόσβασης στα Λουτρά Καβασίλων», προϋπολογισμού 323.000 €. RVR ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ
  «Αποκατάσταση βατότητας οδών και σύνδεσή τους με επαρχιακή οδό στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προς εξυπηρέτηση Α.Μ.Ε.Α.», προϋπολογισμού 250.000 €.Ανάδοχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΟΥΚΑΣ
  «Αποκατάσταση Βατότητας Οδού με Παραγωγικές Μονάδες στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Δήμου Ζηρού και σύνδεση της με Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας», προϋπολογισμού 250.000. Ανάδοχος ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.
 «Αποκατάσταση οδού από κόμβο Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας – Κάτω Λαψίστα – Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός», προϋπολογισμού 100.000 €.Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.
 Άμεση αποκατάσταση επ. οδού συνοικισμού Κορνόραχης Τ.Κ. Φωτεινού δήμου Ζίτσας, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Ανάδοχος Δ. Τσομπίκος.
Τέλος εγκρίθηκε η δημοπράτηση τεσσάρων νέων, ήτοι:
• «Αποκατάσταση σύνδεσης διακλάδωσης δρόμου Ζωτικό – Μπεστιά με Κάτω Ζωτικό»,προϋπολογισμού 140.000 €.
  «Αποκατάσταση οδού Δίκορφο – Άγιος Ιωάννης – σημείο πυρασφάλειας περιοχής», προϋπολογισμού 300.000 €.
  «Αποκατάσταση οδού Κ. Ζάλογγο-Βερενίκη»,προϋπολογισμού 150.000 €.
• «Εργασίες αποκατάστασης πρόσβασης προς κτηνοτροφικές μονάδες περιοχής Κρυόβρυσης ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 30.450€.
Συντήρηση Αντλιοστασίου Στεφάνης (ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας)
Η Ο.Ε. ανέδειξε επίσης ανάδοχο (Φώτιο Κωνσταντίνο) για το έργο: «Αντικατάσταση  Πίνακα  Μ.Τ – καλωδιώσεων – συντήρηση Μ/Σ αρδευτικού αντλιοστασίου «Σκάλα» Τ.Κ. Στεφάνης (ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας)», προϋπολογισμού € 39.500.

Παρατείνεται η προθεσμία για την Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού
Με απόφαση που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Ο.Ε. ενέκρινε την παράταση (μέχρι 30 Νοεμβρίου 2019) της προθεσμίας υποβολής των φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Α’ Φάση – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού με Ανταγωνιστικό Διάλογο, με α/α (ΕΣΗΔΗΣ): 84215, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για το Έργο της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου», με Σύμπραξη Δημόσιου / Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθη 39χρονος, διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλαμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες (20-10-2019) το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίων, 39χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη ο 39χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Βελγικών Αρχών, για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων ουσιών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Χάνι Δελβινακίου: Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του "Έπους του 1940", το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ώρα 6:15 μ.μ.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου


Τα ξημερώματα της Κυριακής  27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή.
Οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς: Έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 10:30 π.μ. στην Αθήνα

Σε συνεδρίασή του σχετικά με την υλοποίηση των αποφάσεων της τακτικής Γ.Σ. τον Αύγουστο του 2019 το Δ.Σ. της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς αποφάσισε την σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. στην Αθήνα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 10:30 π.μ. στα γραφεία της Αδελφότητας Κουκλιωτών, Κολωνού 48, 1ος όροφος με θέματα:
*Ενημέρωση των μελών που απουσίαζαν από την Γ.Σ. του καλοκαιριού για τις ενέργειες και την πορεία της Κίνησης.
*Επικαιροποίηση μητρώου μελών – οικονομική τακτοποίηση συνδρομών 2019.
*Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με  στήριξη της Πανηπειρωτικής ΣΕ – καλοκαιρινή εκδήλωση στην Ήπειρο.

Τραυματισμός ναυτικού στην Πρέβεζα


Ενημερώθηκε το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Αμφιλοχίας του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, μεσημβρινές ώρες σήμερα, για τον τραυματισμό ενός 23χρονου αλλοδαπού μέλος πληρώματος στο Φ/Γ ''DOGAN'' σημαίας Antigua & Barbuda, που έλαβε χώρα κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του εν λόγω πλοίου στον εμπορικό λιμένα Αμφιλοχίας.
Άμεσα ο ανωτέρω μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και έπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, από όπου και εξήλθε.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Μπορούμε να τις αποφύγουμε;


Σημαντικότερο ρόλο στην πιθανότητα ανάπτυξης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, παρά η γενετική, η οποία μπορεί να εξηγήσει ένα μικρό μόνο ποσοστό του κινδύνου. Μεταξύ άλλων, συνήθειες όπως το κάπνισμα και η διατροφή, ορισμένα φάρμακα και επεμβάσεις, αλλά και η ψυχική κατάσταση και ο τρόπος ζωής είναι μελετημένοι και επιβεβαιωμένοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn.
«Και οι δύο αυτές νόσοι του εντέρου είναι χρόνιες και φλεγμονώδεις, σχετίζονται δε με διαταραχές του ανοσοποιητικού που προστατεύει τον οργανισμό από μικρόβια, ιούς και λοιμώξεις. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός μελετών για το πώς επιδρά το εξωτερικό περιβάλλον στον κίνδυνο εκδήλωσης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου καθώς και κλινικές δοκιμές που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της αλλαγής αυτών στη βελτίωση της πορείας τους», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο www.axiarchos.gr.
Η εξέχουσα σημασία της διατροφής στην ανάπτυξή τους έχει καταδειχθεί από πολλές μελέτες, δεδομένου ότι δύναται να διατηρήσει το εντερικό μικροβίωμα ή να διαμορφώσει ένα προφλεγμονώδες υπόβαθρο. Η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά ή φρούτα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Crohn, περισσότερο από αυτές που λαμβάνονται από δημητριακά ή προϊόντα ολικής αλέσεως. Η πρόσληψη ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων απομακρύνει τον κίνδυνο τόσο για ελκώδη κολίτιδα όσο και για νόσο του Crohn. Ευεργετικά δρουν η διατροφική πρόσληψη ψευδαργύρου και καλίου. Αντιθέτως, επιβαρυντική είναι η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης (κρέας ή ψάρι), κορεσμένων λιπών, επεξεργασμένων κρεάτων και επεξεργασμένων σακχάρων, καθώς προδιαθέτει για ανάπτυξη προφλεγμονώδους περιβάλλοντος στο παχύ έντερο.
Στα βρέφη το μικροβίωμα σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο γέννησης, τη χρήση αντιβιοτικών κατά την κύηση και με τον θηλασμό. Έχει βρεθεί ότι ο θηλασμός προστατεύει τον άνθρωπο από την ανάπτυξη  ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn, αρκεί η διάρκειά του να ξεπερνά τους 12 μήνες.