Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Energean: Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1»-Η δημόσια διαβούλευση έκλεισε, ο διάλογος με την κοινωνία συνεχίζεται

 


Ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου η διαδικασία γνωμοδοτήσεων και υποβολής σχολίων στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Η Energean θέλει να ευχαριστήσει όλους τους φορείς και τους πολίτες που εξέφρασαν τη γνώμη τους και διατύπωσαν προτάσεις στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ιδιαίτερα δε το ΤΕΕ Ηπείρου που έθεσε υπό την αιγίδα του την ανοικτή ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα.

Ωστόσο, ο ενημερωτικός διάλογος με την κοινωνία συνεχίζεται! Και θα συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της εκτέλεσης του σημαντικού αυτού έργου, το οποίο θα δείξει εάν η περιοχή φιλοξενεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η Energean παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σε κάθε τοπική κοινωνία που δραστηριοποιείται και ο ουσιαστικός διάλογος με τους 32, Kifissias Ave. Atrina Center 17th floor. Marousi Athens, Greece 15125 Tel: +30 210 8174 200, Fax: +30 210 8174 299 www.energean.com κοινωνικούς της εταίρους (stakeholders) συνιστά βασικό πυλώνα αυτής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοικτός, καταρχήν μέσω του site της εταιρείας.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει απευθείας με την εταιρεία, υποβάλλοντας κάποιο ερώτημα ή κάποιο σχόλιο μέσω της φόρμας που είναι ήδη αναρτημένη στη σελίδα που έχει αφιερωθεί για το συγκεκριμένο έργο στο site της εταιρείας και, ειδικότερα, στο λινκ https://www.energean.com/el/home/projects-

Παρακάλαμος: Ευχαριστήριο για την κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνου δέντρου

 


Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ, στην εθελοντική βοήθεια του φίλου και συγχωριανού Μπόλου Νικολάου, για την κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνου δέντρου, στον δρόμο προς Άνω Παρακάλαμο.

Όταν βλέπω φίλους συγχωριανούς, να σπεύδουν να βοηθήσουν Εθελοντικά στην επίλυση ενός ζητήματος, νιώθω περήφανος και χαρούμενος.

Και πάλι ευχαριστώ φίλε Νίκο.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Συνάντηση Περιφερειάρχη Ηπείρου με αποστολή Γερμανών βουλευτών

 


Συνάντηση είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών της Κάτω Σαξονίας, που επισκέπτονται την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης μετέφερε στην γερμανική αποστολή τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης της περιοχής, υπογραμμίζοντας τους βασικούς πυλώνες: τον πρωτογενή τομέα και την  παροχή υπηρεσιών, με έμφαση στον τουρισμό και τις δράσεις καινοτομίας/ τεχνολογίας. Αναφορά έγινε στον σχεδιασμό για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς και στην ανάπτυξη των οδικών υποδομών, όπως η κατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου.

Κουκλιοί Πωγωνίου: Διακοπή νερού, λόγω καθαρισμού και απολύμανσης της κεντρικής δεξαμενής, το Σάββατο 1 Απριλίου

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023  θα υπάρξει διακοπή ύδρευσης από τις 8:00 π.μ. έως και τις 3:00 μ.μ. κατά προσέγγιση, λόγω καθαρισμού και απολύμανσης της κεντρικής δεξαμενής του χωριού μας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υπομονή σας.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Φάκος Κων/νου Μιχαήλ

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών,  ο συγχωριανός Φάκος Μιχαήλ του Κων/νου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023   και ώρα 11:30 π.μ. στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης Αττικής.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο

 


Το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου, κλιμάκιο από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την παρουσία του αρμόδιου Διευθυντή για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης   κ. Nicola de Michelis, επισκέφθηκε συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο και πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς.

Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020,  οι στόχοι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς και το μέλλον / όραμα της Ηπείρου.

Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014—2020 που επισκέφθηκαν, αφορούσαν τομείς, όπως : υποδομές ( οδός Σταύρου Νιάρχου) εκπαίδευση (Πολυδύναμο Κτίριο Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) υγεία (Προσθήκη πενταόροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Π.Γ.Ν.Ι.) πολιτισμό (Αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, Αποκατάσταση Οθωμανικού Λουτρού) καθώς και έργα ανάπλασης (πεζοδρομήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων και περιοχή Κάστρου). Επίσης, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο προσκλήσεων του Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020 για έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.

Παρακάλαμος: Καθαρισμός των οικοπέδων

 


Αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες,

Σας παρακαλώ όλους, να δείξουμε υπευθυνότητα και να φροντίσουμε για τον καθαρισμό των οικοπέδων μας.

Επίσης σας πληροφορώ πως στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει καταγραφή στην κοινότητά μας των «παραμελημένων» ιδιοκτησιών.

Θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως ορίζει ο Νόμος και θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις όπως προβλέπεται, σε όσους δεν φροντίσουν για τον καθαρισμό.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων για το ατύχημα στο Πρότυπο Γυμνάσιο

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών από την στιγμή που πληροφορήθηκε το ατύχημα που έγινε στο Πρότυπο Γυμνάσιο κινητοποιήθηκε άμεσα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος επικοινώνησαν με την Διεύθυνση του σχολείου από την οποία δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για το συμβάν και στη συνέχεια με τους γονείς του μαθητή που νοσηλευόταν.

Σήμερα από νωρίς το πρωί, συνεργεία από το εργοτάξιο του Δήμου, προχωρούν στην αποκατάσταση της περίφραξης στον αύλειο χώρο του σχολείου ενώ θα εξετάσουν τις δυνατότητες για καλύτερη και ασφαλέστερη λύση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου με δήλωσή του εκφράζει τη λύπη του για το ατύχημα και την συμπαράστασή του στην οικογένεια του μαθητή στον οποίο εύχεται περαστικά.

«Οι σχολικές μονάδες, οι χώροι όπου καθημερινά βρίσκονται τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους μας. Και για τον Δήμο αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές σχολικές μονάδες. Παράλληλα ο Δήμος κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένα συγκροτήματα, χρήματα που δεν περισσεύουν. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες και στο βαθμό που αφορά τον Δήμο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το ατύχημα που έγινε. Οφείλω όμως να επισημάνω την ανάγκη σεβασμού από όλους στους σχολικούς χώρους όπως και στους δημόσιους χώρους» σημειώνει στη δήλωσή του.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Κυριακή 2 Απριλίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Κυριακή 02-04-2023:

Α) Από ώρα 08:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Τμήμα Κουτσελιού – τμήμα Μπάφρας, πέριξ επιχειρήσεων σφαγεία Παπαμάνου, αλουμίνια Καρατζένη, πτηνοτροφεία Λισγάρα – Βαφιά – Δερμετζόγλου, βουστάσιο Κώστογλου, χοιροστάσιο Τσιούρη, ΣΜΑ Ιωαννίνων, αντλιοστασίου ΣΥΚΛΙ Μπάφρας και πρώην κεραμουργείου Αφών Μυτιλιναίου.

Β) Από ώρα 12:30 μ.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

πέριξ επιχειρήσεων ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, ΒΕΚ ΠΙΝΔΟΣ (πρώην ΣΒΕΚΗ).

Ροδοτόπι πέριξ πτηνοτροφείων Σπυρίδωνας Θωμάς – Πέτρος Ιωάννης – Μανούση Μαρία – Πανταζής, ποιμνιοστάσιου Καπρινιώτης, αγροτική εκμ/ση Νούσιας Χαράλαμπος, Φ/Β Σταθμό Μπίμπου Ζωή.

Νεοχώρι πέριξ  χοιροστασίου Κωλέτσα, βουστάσιου Τζίμα, πτηνοτροφείων Λώρα – Ράρρα, αποθήκη ζωοτροφών Μανούση.

Κάτω Λαψίστα πέριξ πτηνοτροφείου Μαμακή, ποιμνιοστασίων Ντίνου – Μπράγιας, Φ/Β Σταθμό Ηλιακά Πάρκα Καβάλας.

Γ) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Χρυσόραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Παρακάλαμος: Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης

 


Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες

Ο καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης της Κοινότητας μας όπως ορίζει ο Νόμος, ολοκληρώθηκε.

Ήδη η αποκατάσταση των υδροδοτήσεων των οικείων κτλ θα αποκατασταθεί σύντομα.

Ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία το εξειδικευμένο συνεργείο και τον αρμόδιο Αντ/ρχο κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο για την άψογη συνεργασία.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των γεωπονικών τμημάτων

 


Τροπολογία κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Η τροπολογία αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου με στόχο την πληρέστερη ρύθμιση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των γεωπονικών τμημάτων της χώρας μέσω της κατάργησης των αναχρονιστικών διακρίσεων μεταξύ παλαιών και νέων γεωπονικών τμημάτων.

Την τροπολογία υπογράφει και η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη.

Δήμος Πωγωνίου: Καθαρισμός οικοπέδων

 


Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των ανωτέρω χώρων.

Επίσης σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους και στους κοινόχρηστους χώρους να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό από ξερά χόρτα και απορρίμματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αιτία ανάφλεξης – πυρκαγιάς.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1301/τ.Β’/18.3.2022).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 30 Μαρτίου

 


Την Πέμπτη 30  Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας- Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Πληροφορικής, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Άνοιξη & δέρμα: Πώς να προστατευθείτε από αλλεργίες

 


Νωρίτερα απ’ ότι παλαιότερα πρέπει να ξεκινά η προσωπική φροντίδα και η αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνεται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων των εαρινών αλλεργιών. Και αυτό διότι η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τους χειμώνες ηπιότερους, διαφοροποιώντας τον βιολογικό κύκλο των φυτών. Δέντρα και φυτά ετοιμάζονται για την επικονίαση νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επισπεύδοντας την έναρξη της περιόδου των αλλεργιών, η οποία ξεκινά πια αρχές Μαρτίου και παρατείνεται ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο.

Η εξέλιξη αυτή έχει αποτυπωθεί και σε μια μελέτη για τις τάσεις της θερμοκρασίας και της γύρης στο βόρειο ημισφαίριο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Τα νέα αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν αλλεργίες την άνοιξη, αφού η ζωή τους αυτούς τους μήνες χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και φτέρνισμα, αλλά και από δερματικά προβλήματα, όπως οίδημα, μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια και κνησμό. Μεγαλύτερο δε αντίκτυπο έχει η εποχή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν ήδη κάποια δερματικά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, έκζεμα.