Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννενα: Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η πανηγυρική εκδήλωση για τα Ελευθέρια

 


Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο η πανηγυρική εκδήλωση για την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο φετινός εορτασμός για τα Ελευθέρια της πόλης είναι διαφορετικός και γίνεται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Ήταν και οι μοναδικοί που παραβρέθηκαν στην αίθουσα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η 21η Φεβρουαρίου είναι η κορυφαία μέρα για την πόλη και αποτελεί την μέρα που συντελέστηκε το θαύμα.


«Σήμερα λοιπόν, με την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε από την άβυσσο της λαίλαπας του Covid 19 που οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι ορατοί, σήμερα είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού. Πρώτα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Την πραγματικότητα ποια ήταν πριν, ποια οφείλει να είναι σήμερα.

Θα πρέπει συνεπώς σήμερα να ανασυντάξουμε και πάλι τη μνήμη μας και να υφάνουμε από την αρχή τις λησμονημένες αξίες της αλληλοκατανόησης και της θυσίας. Προκειμένου να συγκροτήσουμε μια νέα συλλογικότητα, στην οποία ο άλλος δεν θα είναι ξένος, ανταγωνιστής, αλλά συνοδοιπόρος συναγωνιστής και εν τέλει συνάνθρωπος.  Και μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» ανέφερε.

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» από το Δήμο Δωδώνης

 

Ο Δήμος Δωδώνης τίμησε στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, τη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών, εθελοντών από τα νησιά, τη Μάνη, την Αρκαδία, την Κρήτη και την Κύπρο που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία.

Ο Λόφος Αβγού αποτέλεσε ως γνωστόν, μία από τις κύριες θέσεις οχύρωσης του ελληνικού στρατού κατά τον απελευθερωτικό αγώνα.

Η εκδήλωση που είναι ενταγμένη στα «Ελευθέρια», λαμβάνει χώρα στον Τύμβο όπου φυλάσσονται τα οστά των ηρώων του πολέμου του 1912- 1913 και διοργανώνεται από το Δήμο Δωδώνης, τις Τοπικές Κοινότητες Αβγού και Κρυφοβού, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και κατοίκους της περιοχής. Κατά τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, την Κοινότητα Επισκοπικού, την Κοινότητα Αβγού, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αβγού, την Αδελφότητα Αβγιτών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυφοβού.

ΕΟΔΥ: Είκοσι τρεις θάνατοι σήμερα, 1.424 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι τρεις θάνατοι, 1.424  νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.424, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 178.918 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 47 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.272 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 87.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.270 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 247 (ημερήσια μεταβολή -10.83%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 222 ασθενείς.

Ποιοι ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση 50% και ποιοι θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" μείωση 50% ή ακόμη και 100% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν για πρώτη φορά λόγω της πανδημίας οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης θα κερδίσουν μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν ανεξάρτητα εάν ολοκληρωθεί ή όχι η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,

Τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι πολλοί φορολογούμενοι προσγειώθηκαν κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να κληθούν φέτος να πληρώσουν είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους, είτε να απαλλαγούν πλήρως, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

Δήλωση του Δημάρχου Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκου

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε πως «η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο, των μητροπολιτικών περιοχών, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο. Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο, όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους». Το απόγευμα της Παρασκευής εφαρμόζοντας τη λαϊκή μας παροιμία «φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι» ανακοίνωσε πως «ο Δήμος Ζίτσας τίθεται σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου».

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ενημερώσουμε  τους συμπολίτες μας πως η μόνη ενημέρωση ή εμπλοκή που έχουμε ως Δήμοι σε ότι αφορά στη διαχείριση των κρουσμάτων COVID -19 είναι το έγγραφο που μας αποστέλλεται από τη Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κάθε Δευτέρα, με την εβδομαδιαία ενημέρωση ενεργών κρουσμάτων στο Δήμο (συνολικό αριθμό κρουσμάτων) χωρίς περισσότερα στοιχεία.

Ενημερώνουμε ωστόσο και εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις ότι είναι άλλο η Κοινότητα Ζίτσας, άλλο η Δημοτική Ενότητα Ζίτσας και άλλο ο Δήμος Ζίτσας. Όταν κάποια στιγμή το κατανοήσουν αυτό, ας μας πουν ποια επαφή και με ποιο τρόπο μπορεί να έχουν π.χ. οι κάτοικοι της Κοινότητας Βερενίκης με τους κατοίκους της Κοινότητας Ζίτσας;

Καλούμε επίσης τους αρμόδιους να ενημερώσουν τους εκατοντάδες επιχειρηματίες της Βιομηχανικής Περιοχής αλλά και της έδρας του Δήμου, καθώς και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ’ αυτές με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν από σήμερα; Άραγε στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζίτσας μετά τις 6 το απόγευμα θα επιτρέπονται άραγε αφίξεις – αναχωρήσεις επιβατών με τις πτήσεις των αεροσκαφών;

Κάνουμε όμως ταυτόχρονα έκκληση και στους συνδημότες μας στα πλαίσια της ατομικής μας ευθύνης ο καθένας, να τηρήσουμε τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας.

Τέλος, δηλώνουμε προς τους υπεύθυνους πως παραμένουμε στη διάθεσή τους σε ότι αφορά στη διαδικασία των εμβολιασμών COVID -19 σε κάθε Δημοτική Ενότητα με τη διάθεση κτιρίων και εξοπλισμού (ιατρείων, ψυγείων, κρεβατιών και ότι άλλο μας ζητηθεί), συμβάλλοντας έτσι στην εθνική μας προσπάθεια.

Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους μας. Με υπομονή και ψυχραιμία θα τα καταφέρουμε.

ΥΓ: Αναμένουμε την έκδοση του ΦΕΚ των συναρμόδιων Υπουργών που θα εξειδικεύει τα έκτακτα μέτρα για την περιοχή μας, προκειμένου να το  αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση όλων μας.  

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Θέλει μεγάλο αγώνα από όλους μας

 

Το σοβαρότερο πρόβλημα με την πανδημία εντοπίζεται στην περιοχή της Ζίτσας.

Συνεχώς επιβεβαιώνονται θετικά κρούσματα.

Χρειάζεται πειθαρχία και αυτοπειθαρχία.

Πιστή τήρηση των μέτρων, αποφυγή των κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων, περιορισμός των μετακινήσεων.

Πρέπει να κόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης και ο τρόπος είναι ένας.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

Εξήντα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (64.416) έλεγχοι, από τους οποίους οι (10.109) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.436) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (16) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.046) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(246) στην Αττική,

(160) στη Θεσσαλονίκη,

(129) στη Δυτική Ελλάδα,

  (81) στην Κρήτη,

  (75) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (63) στην Ήπειρο,

  (63) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (53) στη Στερεά Ελλάδα,

  (52) στην Πελοπόννησο,

  (32) στη Θεσσαλία,

  (28) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (25) στα Ιόνια Νησιά,

  (25) στο Νότιο Αιγαίο και

  (14) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (119.486) ομοειδείς παραβάσεις.

(291) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (277) πρόστιμα των 300 ευρώ και (14) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(71) στην Αττική,

(40) στην Κεντρική Μακεδονία,

(33) στα Ιόνια Νησιά,

(25) στη Στερεά Ελλάδα,

(25) στην Κρήτη,

(21) στην Ήπειρο,

(16) στη Δυτική Ελλάδα,

(16) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στη Θεσσαλονίκη,

(16) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (5) στην Πελοπόννησο,

  (3) στο Νότιο Αιγαίο,

  (2) στη Θεσσαλία και

  (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (37.736) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (36.055) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.681) των (150) ευρώ.

(98) παραβάσεις και (16) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και από 300 ευρώ σε (3) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Αττική, 5.000 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση καραντίνας.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο – οβελιστήριο, για εξυπηρέτηση εντός του καταστήματος πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Στη Θεσσαλία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για εξυπηρέτηση εντός του καταστήματος (4) πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση καραντίνας.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής εκδήλωσης σε οικία, με επιβολή στους συμμετέχοντες, (19) προστίμων των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και (20) προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- (10) συλλήψεις σε ιδιωτική εκδήλωση σε οικία με επιβολή (20) προστίμων των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (8) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (7) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.420) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.191) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (49) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καρδιακή Αποκατάσταση: Ο σημαντικός της ρόλος στην ποιότητα ζωής του καρδιαγγειακού ασθενή

 


Cardiac Rehabilitation Week (14-20 Φεβρουαρίου 2021)

Oι καρδιακές παθήσεις είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο και η κατανόηση -από το κοινωνικό σύνολο- των συμπτωμάτων των καρδιακών παθήσεων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις;

Πώς θα αντιμετωπίσει επαρκώς προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά, η δυσκολία επιστροφής στην εργασία κ.ά.;

Σε αυτό το σημείο σημαντικός είναι ο ρόλος της Καρδιακής Αποκατάστασης, ώστε οι καρδιαγγειακοί ασθενείς να ζήσουν φυσιολογικά και να επανέλθουν με τις καλύτερες το δυνατόν συνθήκες στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

Τι περιλαμβάνει η Καρδιακή Αποκατάσταση;

Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα ιατρικά συντονισμένο και ελεγχόμενο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας σε περίπτωση που κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειοπλαστική ή άλλη χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Η καρδιακή αποκατάσταση δυστυχώς δεν αλλάζει το παρελθόν, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Κύριο πεδίο της Καρδιακής Αποκατάστασης είναι η συμβουλευτική και η εκπαίδευση άσκησης.

Η άσκηση βοηθά την καρδιά να λειτουργεί όπως επίσης και ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι σημαντικό επομένως ο ασθενής να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του και να ακολουθεί πρακτικές που προωθούν την υγεία της καρδιάς.

Επίσης ένα βασικό στοιχείο της καρδιακής αποκατάστασης είναι ο ασθενής να εκπαιδεύσει τον εαυτό του για να διαχειριστεί τους παράγοντες κινδύνου όπως π.χ. να κόψει το κάπνισμα, να αδυνατίσει και πολλά άλλα.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το  άγχος και ο καρδιαγγειακός ασθενής πρέπει να το μειώσει εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις πηγές από τις οποίες προκαλείται το καθημερινό του στρες.

Η καρδιακή αποκατάσταση δεν αφορά μόνο ένα γιατρό ή ειδικό. Είναι μια ομαδική προσπάθεια και ο καρδιαγγειακός ασθενής θα συνεργαστεί με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, καθώς επίσης με την οικογένεια και τους φίλους του, προκειμένου να αλλάξει συνολικά και ριζικά τον τρόπο ζωής του. Όλα τα παραπάνω βέβαια θα τα επιτύχει σε στενή συνεργασία με τον γιατρό του. 

Και να μην ξεχνάμε: στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, δεν πρέπει να παραμελούμε τη φυσική δραστηριότητα, είτε με εκτέλεση ασκήσεων στο σπίτι είτε με την πιο απλή μορφή ολοκληρωμένης άσκησης που είναι η βάδιση, αν είναι δυνατόν ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Η Ιστορία της Εβδομάδας Καρδιακής Αποκατάστασης

Καθιερώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Καρδιαγγειακής και Πνευμονικής Αποκατάστασης (AACVPR) και εστιάζει την προσοχή των ανθρώπων στην καρδιακή αποκατάσταση και τα οφέλη της.

Αποτελεί μια εβδομάδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν για τον ασθενή από τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης.

Η Εβδομάδα Καρδιακής Αποκατάστασης γιορτάζεται σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις και πώς να τις αντιμετωπίσουν.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (22-28/02/2021)

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/02/2021

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00 - 01:00

ΤΡΙΤΗ 23/02/2021

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  24/02/2021

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00 - 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 25/02/2021

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 - 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/02/2021

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18 :00 - 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/02/2021

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 08 :00 - 13 :00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/02/2021

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο– Άγ. Κοσμάς– Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος- Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 08:00 – 15 :00

ΤΡΙΤΗ 23/02/2021

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00–15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/02/2021

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 25/02/2021

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 18:00 – 01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/02/2021

Συρράκο – Καλαρρύτες -Ματσούκι. 08:00–15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/02/2021

Σενίκο–Δομολεσσά–Μικροχώρι–Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00 –13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/02/2021

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00- 01.00

ΤΡΙΤΗ 23/02/2021

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/02/2021

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 25/02/2021

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/02/2021

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/02/2021

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/02/2021

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 23/02/2021

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/02/2021

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς - Κρανέα. 16:00-23:00

ΠΕΜΠΤΗ 25/02/2021

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια - Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 26/02/2021

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα - Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/02/2021

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/02/2021

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 23/02/2021

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/02/2021

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 25/02/2021

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα. 08:00-15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/02/2021

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/02/2021

Σαμονίβα-Τσαγκάρι-Φροσύνη-Αυλότοπος-Κουκλιοί-Γλυκή

08:00-15:00.

Εμβολιασμός έναντι της COVID-19: Όφελος για τις έγκυες και τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί

 


Υπέρ της ασφάλειας του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 σε έγκυες και γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί «συνηγορούν» τα διαθέσιμα στοιχεία, μετά τον έντονο προβληματισμό που επικράτησε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα από κλινικές μελέτες, τα στοιχεία από τον εμβολιασμό εκατομμυρίων πληθυσμού ανά την υφήλιο με τα mRNA εμβόλια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Μετά από ενδελεχή εξέτασή τους και ευρύ επιστημονικό διάλογο, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει επιβάρυνση στο έμβρυο ή την έγκυο από το εμβόλιο, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός προσφέρει όφελος κατά την κύηση, καθώς αν η γυναίκα νοσήσει με COVID-19, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.

Προβληματισμός και ερωτήματα

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο από την Κίνα, μαστίζει εδώ και 12 μήνες την Ευρώπη και την Αμερική. 

Η ανάπτυξη του πολυπόθητου εμβολίου ενάντια στον ιό, στο οποίο βασίζονται όλες οι προσδοκίες για οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση, είναι πλέον γεγονός και το πρόγραμμα του εμβολιασμού εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Λόγω της ταχύτατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την παραγωγή εμβολίων, εκ των οποίων τα πρώτα που εγκρίθηκαν βασίζονται στη τεχνολογία M-RNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, εύλογα έχουν προκύψει ερωτήματα τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο ευρύ κοινό για την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια τους.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι κυμαίνεται σε ποσοστά πάνω από 90%, ενώ επίσης έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε δεκάδες χιλιάδες άτομα -κατά μέσον όρο γύρω στις 40.000 για κάθε εταιρεία- πριν πάρει το δρόμο για την παραγωγή του σε μαζική κλίμακα.

ΟΑΕΔ: 1.124.932 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο 2021

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, για τον μήνα Ιανουάριο 2021, ανήλθε σε 1.124.932 άτομα.

Από αυτά 566.959 (ποσοστό 50,40%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 557.973 (ποσοστό 49,60%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 418.620 (ποσοστό 37,21%) και οι  γυναίκες ανέρχονται σε 706.312  (ποσοστό 62,79%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Ιανουάριο 2021, ανήλθε σε 46.685 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 14.660 (ποσοστό 31,40%) και οι γυναίκες σε 32.025  (ποσοστό 68,60%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων,  για τον μήνα Ιανουάριο 2021,  (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 232.870 άτομα, από τα οποία οι 125.085 (ποσοστό 53,71%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 107.785 (ποσοστό 46,29%) είναι εποχικοί τουριστικών  επαγγελμάτων.

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι): Διόρθωση με διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς στο Metropolitan Hospital

 


Το κότσι, όσοι δεν το έχουν το θεωρούν πρόβλημα αισθητικό. Και είναι, αλλά όχι μόνο. Ενοχλεί, πονάει, εμποδίζει, ταλαιπωρεί… Οι πάσχουσες -απαντά περισσότερο σε γυναίκες-  το ξέρουν καλά. Γι` αυτό είναι καλό να διορθώνεται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς που, στα κατάλληλα χέρια, εγγυάται διόρθωση χωρίς τα μειονεκτήματα των προηγούμενων γενιών της τεχνικής διευκρινίζει ο Ευάγγελος Ευαγγέλου Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.


Ο βλαισός μέγας δάκτυλος

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η επί τα εκτός παρεκτόπιση του μεγάλου δακτύλου στον άκρο πόδα.

Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας, που συνοδεύεται συνήθως από παραμορφώσεις και συμπτώματα στα υπόλοιπα δάκτυλα.

Η πάθηση είναι αρκετά συχνή σε νέα άτομα και ειδικότερα σε γυναίκες. Εκτός από τη δυσμορφία του ποδιού προκαλεί δυσχέρεια στην υπόδηση, εύκολη κόπωση και συχνά πόνο.

Διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς: Η διαφορά

Η διόρθωση του βλαισού μέγα δακτύλου (κότσι) γίνεται με τη διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (block) στο τμήμα του ποδιού που χειρουργείται μέσω οπών ελαχίστων χιλιοστών (2-3mm). 

Η διόρθωση συγκρατείται με ειδικές βιοσυμβατές βίδες τιτανίου για μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς υποτροπή, ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες της παλαιότερης (πρώτης γενιάς) διαδερμικής τεχνικής. 

Ας σημειωθεί δε ότι η διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς είναι η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση, ενώ δεν γίνεται αντιμετώπιση του προβλήματος με laser όπως, πολλές φορές, λέγεται παραπλανητικά.