Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Διακοπή ρεύματος στον Άνω Παρακάλαμο, την Τρίτη 18 Ιουλίου

 


  Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες του Άνω Παρακαλάμου, σας ενημερώνω πως αύριο 2023 από 07:30 π.μ. έως και 12:00 π.μ. θα υπάρξει διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ) για να καθαριστεί όλο το δίκτυο από δέντρα, κλαδιά κτλ.

Είναι απαραίτητο όπως καταλαβαίνετε να πραγματοποιηθούν αυτές οι εργασίες, διότι τον χειμώνα αντιμετωπίζουμε πολλές διακοπές του ρεύματος που οφείλονται στα δέντρα που είναι κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόησή σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Στη δοξολογία της Αγίας Μαρίνας ο Σπύρος Ριζόπουλος

 


Στο ναό της Αγίας Μαρίνας στα Ιωάννινα βρέθηκε ο Σπύρος Ριζόπουλος, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Ο κύριος Ριζόπουλος παρακολούθησε τη δοξολογία με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας Μεγαλομάρτυρος.

Τον επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου συνόδευαν οι υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων Ιορδάνης Ιωαννίδης, Έλενα Σταύρου και Ρόζα  Μπρούζου – Κορτσινόγλου.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου-οικίας (πρώην οικία Γκαμπράνη) -κοινότητας Δελβινακίου

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ-ΟΙΚΙΑΣ(ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΙΑ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ)-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)γ) το Ν. 3852/2010δ) την αριθ. 107/2023Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης ε) την 131/2023απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕδημοπρασία πλειοδοτική, φανερήκαι προφορικήγια την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτουπου περιγράφεται παρακάτωβάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου:

Το  εν  λόγω  δημοτικό  ακίνητο-οικία  (πρώην  οικία  Γκαμπράνη –2οδιαμέρισμα) βρίσκεται στο Ο.Τ.25 της Κοινότητας Δελβινακίου και πρόκειται για υπερυψωμένη ισόγεια κατοκία εμβαδού 84,50 m2, η οποία έχει αύλειο χώρο της που βρίσκεται έμπροσθεν αυτής. Συνορεύει βόρεια και ανατολικά με ιδιοκτησίες και δυτικά και ανατολικά με δημοτικούς δρόμους.

2Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:Η  δημοπρασία  είναι  φανερή  και  προφορική,  διεξάγεται  δε  κατά  την ορισθείσα  ημέρα  και  ώρα  που  αναφέρεται  παρακάτω.  Η  δημοπρασία  μπορεί  να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ  διακοπής  οιπροσφορές.  Για  τη  συνέχιση  της  δημοπρασίας  και  πέραν  της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά. Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική  δια  τον  εκάστοτε  πλειοδοτούντα,  η  δέσμευση  δε  αύτη  μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.  Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.

Πρωταθλητής και Πολυνίκης ο Ν.Ο.Ι. στο 89ο Πανελληνίο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας

 


Πρωταθλητής και Πολυνίκης και στην «έδρα» του αναδείχθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων κλείνοντας με εξαιρετική επιτυχία την αυλαία του 89ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Ιουλίου στη Λίμνη Παμβώτιδα από την ΕΚΟΦΝΣ σε συνδιοργάνωση με το Ν.Ο.Ι.

Ο Ν.Ο.Ι. «σφράγισε» ένα ακόμη πρωτάθλημα κι απέδειξε τη δυναμική του κατακτώντας 13 χρυσά, 2 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη Β’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, μετά την σπουδαία εμφάνισή του στην Α’ Φάση της διοργάνωσης στο Σχοινιά και ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις στο άθλημα της κωπηλασίας.

Χρυσά μετάλλια:

        Διπλό Σκιφ Παίδων με τους αθλητές: Μουσελίμη Ιάσωνα και Δημητρίου Χρήστο

        Τετράκωπος άνευ Παίδων με τους αθλητές: Παπαζαχαρή Άγγελο, Βλάχο Στέφανο, Ζάρρα Αλέξανδρο, Κουτσαβέλη Παύλο.

        8+ Παίδων με τους αθλητές:  Κήττα Βασίλη, Χατζηεφραιμίδη Δημήτρη, Κρικώνη Παύλο, Βάσιο Αντώνη, Λαγό Ερμή, Δήμο Στυλιανό, Μήτσο Κωσταντίνο, Χατζηγιαννάκη Γιώργο και πηδαλιούχο τη Ντέμου Δήμητρα.

Ασημένια μετάλλια:

        Τετράκωπος μετά πηδαλιούχου με τους αθλητές: Ντάρα Δημήτρη, Πάντο Αναστάσιο, Μπάσιο Νίκο, Πίσπα Ορέστη και Πηδαλιούχο τη Ντέμου Δήμητρα.

Χάλκινα μετάλλια

        Διπλό Σκιφ Κορασίδων με τις αθλήτριες: Σίκαλου Λυδία και Κωσταγυιού Μαρία

Σπύρος Ριζόπουλος : 5% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας σε υποδομές για πρόσβαση των ΑΜΕΑ

 


Συνεχίζονται τα οδοιπορικά του Σπύρου Ριζόπουλου σε όλη την Ήπειρο. Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου σε στενή συνεργασία με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης περπατάει στις περιφερειακές ενότητες με στόχο να αναδείξει προβλήματα και να δώσει λύσεις.

Αυτή τη φορά βρέθηκε στην Άρτα και μαζί με την υποψήφια της Π.Ε. Άρτας Βάσω Τζιομάκη κατέγραψαν το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης υποδομών για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

Σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο αποτυπώνεται η καθημερινότητα της Βάσως η οποία καλείται για κάθε μέτρο που διανύει να δίνει πραγματικό αγώνα.

Δήμος Πωγωνίου: Σε εξέλιξη η δημοπράτηση για την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων

 


Τιμή στους 13.976 πεσόντες του Έπους του ’40 θα αποδώσει το Μνημείο Πεσόντων που θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου  «Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι - Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος».

Η δημοπράτηση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και το Μνημείο, που θα κατασκευαστεί στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή,  αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24% και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία, βοηθητικούς χώρους και το χώρο στάθμευσης οχημάτων στο νότιο τμήμα παραπλεύρως του ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οπίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα 13. 976 ονόματα των ηρώων πεσόντων.

Δεκτή από τον Περιφέρειαρχη Ηπείρου η παραίτηση του Οδυσσέα Πότση μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση

 


O Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση που υπέβαλε από το αξίωμα του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Οδυσσέας Πότσης, μετά την σε βάρος του καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση υφιστάμενης του,  απασχολούμενης στο ιατρείο του.

Ο κ. Οδυσσέας Πότσης, στην έγγραφη παραίτησή του, αναφέρει ότι πρόκειται «ψευδή, αήθη και συκοφαντική σε βάρος του κατηγορία και οι υπόλογοι θα δώσουν λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ορίζοντες Ηπείρου: Άμεση παραίτηση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο και απόσυρση από το ψηφοδέλτιο

 


Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν βαθειά δυσαρέσκεια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για εμπλοκή του τέως Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Οδυσσέα Πότση σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και την ύπαρξη καταγγελίας εις βάρος του.

Για λόγους ευθιξίας και ηθικής ακεραιότητας εκτός από την παραίτηση του από τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη και μέχρι να υπάρξει απόφαση απαιτούμε: 

-Την παραίτηση του από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

- Και την διαγραφή του από τα ψηφοδέλτια της παράταξης του κυρίου Καχριμάνη.

Εκτιμούμε πως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει τα δέοντα από την Περιφερειακή Αρχή και η καθυστέρηση των παραπάνω στα μάτια μας μοιάζει χρονοτριβή άνευ ουσίας και πρόθεση συγκάλυψης.

Τέτοια σκάνδαλα εκτός από το ίδιο το πρόσωπο και την πολιτική παράταξη την οποία προέρχεται αμαυρώνουν τη θεσμική θέση της Περιφέρειας και την εικόνα μας ως Ηπειρώτες.

Εξιχνιάστηκε κλοπή, στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας

 


Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού κλοπή, που έγινε το πρωί της 4/7/2023 στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, υπόθεση για την οποία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ημεδαπός εισήλθε σε μονοκατοικία, από όπου, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ηλικιωμένος ένοικος του σπιτιού κοιμόταν, αφαίρεσε χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια

 


Το 66% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 9 Ιουλίου έως 15 Ιουλίου 2023, διενεργήθηκαν 110.153 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 23.269 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.124 στην Αττική,

• 2.692 στη Θεσσαλονίκη,

• 2.397 στην Κρήτη,

• 2.240 στη Θεσσαλία,

• 2.140 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.677 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.624 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.497 στην Πελοπόννησο,

• 1.402 στο Νότιο Αιγαίο,

• 1.226 στη Στερεά Ελλάδα,

• 1.166 στην Ήπειρο,

• 1.052 στα Ιόνια Νησιά,

• 625 στο Βόρειο Αιγαίο και

• 407 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

• 7.382 για παράνομη στάθμευση,

• 4.299 για υπερβολική ταχύτητα,

• 1.602 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

• 1.327 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 844 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 559 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

• 527 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

• 408 για ανασφάλιστα οχήματα,

• 366 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

• 236 για παραβίαση σηματοδότη,

• 218 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

• 176 για αντικανονικούς ελιγμούς,

• 153 για θορύβους,

• 119 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

• 110 για φθαρμένα ελαστικά,

• 104 για αντικανονικό προσπέρασμα,

• 84 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,

• 57 για καυσαέρια,

• 54 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,

• 45 για παραβίαση προτεραιότητας,

• 42 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

• 33 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

• 23 για αντικανονική χρήση φώτων,

• 22 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,

• 15 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,

• 14 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,

• 8 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα,

• 1 για παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση και

• 4.441 λοιπές παραβάσεις.

 

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 10 έως 16 Ιουλίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 673 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 289 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

• 43 για μη χρήση κράνους,

• 42 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,

• 19 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 19 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

• 16 για χρήση κινητών τηλεφώνων,

• 11 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

• 9 για υπερβολική ταχύτητα,

• 6 για επίδειξη ικανοτήτων

• 3 για θορύβους,

• 1 για αντικανονικούς ελιγμούς και

• 120 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 6 ζεύγη πινακίδων, 38 άδειες κυκλοφορίας, 48 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 6 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στη συμβολή της με Περιφερειακή οδό

 


Από σήμερα τίθενται σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή ενός από τους δύο κυκλικούς κόμβους του έργου: «Kατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας στην συμβολή της με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων», στο 8ο χλμ. της περιφερειακής οδού και για μήκος περίπου εξακοσίων (600) μέτρων.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν, στένωση του καταστρώματος της περιφερειακής οδού στο συγκεκριμένο τμήμα και εκτροπή του ρεύματος ανόδου (με κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο) στο αριστερό άκρο της υφιστάμενης οδού με παράλληλη εκτροπή του ρεύματος καθόδου εκτός της περιφερειακής οδού, μέσω της παράπλευρης οδού (serviceroad) με ταυτόχρονη μονοδρόμηση αυτής σε μήκος χιλίων (1.000) περίπου μέτρων.

Το πέρας των εργασιών υπολογίζεται περίπου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2023.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Πρόγραμμα παραστάσεων θεατρικής ομάδας "Επί σκηνής" Δήμου Ζίτσας

 


Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων που θα δώσει η θεατρική ομάδα "Επί σκηνής" του Δήμου Ζίτσας η οποία ανεβάζει το έργο "Τριαντάφυλλο στο στήθος" του συγγραφέα Τενεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Κατερίνας Τσολίγκα.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr  

Δρυμάδες Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (ημερήσιο και βραδινό), το Σάββατο 22 Ιουλίου

 

Φωτό από το πανηγύρι του 1960

Παραδοσιακό πανηγύρι (ημερήσιο και βραδινό) στις Δρυμάδες Πωγωνίου, το Σάββατο  22 Ιουλίου 2023.

Ώρα προσέλευσης 13.30, στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Ημερήσια εκδρομή στην Αμμουδία Πρέβεζας, την Κυριακή 30 Ιουλίου

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στην Αμμουδία Πρέβεζας, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023.

21o Τριήμερο για την Κτηνοτροφία: Αετομηλίτσα, 4-6 Αυγούστου 2023!

 


21o Τριήμερο για την Κτηνοτροφία, Αετομηλίτσα, 4-6 Αυγούστου 2023!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00

Γιατί ο καύσωνας απειλεί τους ηλικιωμένους;

 


Η αφόρητη ζέστη κόστισε το καλοκαίρι του 2022 τη ζωή σε χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα περισσότερα θύματα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουλίου 2023 στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους θανάτους από κάθε αιτία στην βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (EUROSTAT), καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι καύσωνες του 2022 κόστισαν τη ζωή σε 61.672 Ευρωπαίους σε 35 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν πάνω από 2.700 άτομα στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα από τους οποίους (πάνω από 2.200) είχαν ηλικία 80 ετών και άνω! Άλλοι 320 ήταν 65-79 ετών. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αποτελούσαν τα τρία τέταρτα των θυμάτων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν δεν γίνει κάτι για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή, οι θάνατοι στην Ευρώπη από τη ζέστη θα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε πάνω από 68.000 τον χρόνο μέχρι το 2030, σε πάνω από 94.000 έως το 2040 και σε πάνω από 120.000 τον χρόνο μέχρι το 2050!

«Η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD. «Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και ο πληθυσμός γερνάει, οι απώλειες λόγω ζέστης μεταξύ των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθούν».

Τι είναι όμως αυτό που μας καθιστά τόσο ευάλωτους στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς μεγαλώνουμε; «Η ιατρική έρευνα έχει δείξει πως είναι πολλοί οι βιολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο», απαντά η δρ Λιάκου. «Αφενός ο οργανισμός των ηλικιωμένων δεν προσαρμόζεται καλά στη ζέστη, αφετέρου είναι πιθανότερο να πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας και να λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες».