Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΕΜΥ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα, την Τετάρτη 5 Μαΐου

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή του καιρού για την Τετάρτη 5 Μαΐου και στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, που από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και τα κεντρικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Αναλυτικά για το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, αρχικά θα αναπτυχτούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι, στα βόρεια νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση, στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ξεκινά η διάθεσή των Self tests σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές

 


Το υπουργείο Υγείας, έδωσε διευκρινίσεις για τα self tests που θα χρησιμοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα (10 έως και 16 Μαΐου).

Τα self tests θα διατίθενται από την Τετάρτη 5 Μαΐου έως το Σάββατο 8 Μαΐου από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο και το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων, δηλαδή οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, θα λάβουν το επόμενο self test από τη Δευτέρα 10  Μαΐου και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τους πολίτες ότι για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας αλλά και της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή, η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Αρχίζουν από την Τετάρτη 5 Μαΐου οι εμβολιασμοί και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

 


Αρχίζουν από την Τετάρτη 5 Μαΐου, οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όπως είχε αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο (διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης), είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει μέτρα τα οποία θα αυξήσουν το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, μέσω και της μείωσης του κόστους παραγωγής με απώτερο σκοπό τη στήριξη του αγροκτηνοτροφικού τομέα.

 Προς αυτή την κατεύθυνση, έως σήμερα, έχουν ληφθεί νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες αποσυνδέθηκαν από το εισόδημά των αγροτών.

Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για την ενθάρρυνση δημιουργίας συλλογικοτήτων, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να πετύχουν υψηλότερη τιμή στο προϊόν τους, μειωμένες τιμές στις εισροές, καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες και δυνατότητα να κλείσουν συμφέρουσες συμβάσεις με τους προμηθευτές.

 Όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει ένας «αγώνας δρόμου» με την αναγνώριση των διεπαγγελματικών οργανώσεων σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα με αποφάσεις μέσω των οποίων ορίζονται «οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Δ.Ο.) και διευκρινίζεται το καθεστώς ελέγχου τους» σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι «παράλληλα θεσπίζεται το κυρωτικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τυχόν παραβάσεις, ενώ τίθενται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του σχετικού ενωσιακού κανονισμού αναφορικά με συμφωνίες, αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».

Νίκος Σύψας: Από Σεπτέμβριο χωρίς μάσκες και το 2022 οριστικό τέλος του ιού

 


Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Νίκος Σύψας τοποθέτησε χρονικά ότι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.         

Ο κ. Σύψας εξήγησε πως εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας κι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

Σχετικά με την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, επισήμανε πως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας, αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν όλα πάνε καλά, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα. Και αν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Για τους εμβολιασμούς ξεκαθάρισε πως χρειάζεται επαγρύπνηση κι όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

Ανέφερε, επίσης, ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

ΕΟΔΥ: Ογδόντα ένα θάνατοι σήμερα, 1.387 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα ένα θάνατοι σήμερα, 1.387 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Μαΐου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.387, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 349.936 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 957 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.668 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 783 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.146 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 387 (ημερήσια μεταβολή +6.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Είκοσι πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 74.571 έλεγχοι, από τους οποίους οι 10.556 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 351 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

284 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 38 στη Θεσσαλονίκη,

 36 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 29 στην Αττική,

 27 στην Πελοπόννησο,

 25 στην Ήπειρο,

 25 στην Κεντρική Μακεδονία,

 20 στη Στερεά Ελλάδα,

 20 στην Κρήτη,

 18 στο Βόρειο Αιγαίο,

 14 στη Δυτική Ελλάδα,

 12 στη Δυτική Μακεδονία,

 10 στα Ιόνια Νησιά,

   6 στη Θεσσαλία και

   4 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 187.660 ομοειδείς παραβάσεις.

54 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 53 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 11 στην Αττική,

   9 στη Κεντρική Μακεδονία,

   7 στη Θεσσαλονίκη,

   6 στο Βόρειο Αιγαίο,

   4 στην Ήπειρο,

   4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   4 στη Δυτική Μακεδονία,

   4 στη Στερεά Ελλάδα,

   2 στην Κρήτη,

   2 στη Θεσσαλία και

   1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.410 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 50.339 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.071 των 150 ευρώ.

13 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ψητοπωλείου για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ωραρίου λειτουργίας,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε παντοπωλείο για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφέ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή πελατών στο κατάστημα και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ψησταριάς, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας,

- σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ μπαρ για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε νόμιμο εκπρόσωπο επιχείρησης αναψυχής, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 30 όρθιων πελατών.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Κρήτη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης εξωτερικά της οικίας του.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.866 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.913 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σεξουαλική υγεία και ογκολογικοί ασθενείς: Ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση

 


Η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να είναι σημαντική σε όλες τις φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου. Ακόμη και σε περιόδους ασθένειας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Ίσως, δε, περισσότερο τότε. Γιατί όταν ο εφιάλτης τελειώσει και επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα, οι πρώην ασθενείς θα αναζητήσουν την χαμένη ποιότητα ζωής τους, που θα περιλαμβάνει και την καλή σεξουαλική υγεία.

Ειδικά για τους ασθενείς με καρκίνο, η διατήρηση της σεξουαλικότητας αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα, δεδομένου ότι κάποιες θεραπείες μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην σεξουαλική όσο και στην αναπαραγωγική λειτουργία τους.

Τα σεξουαλικά προβλήματα συχνά παρουσιάζονται ως φυσιολογικές και ψυχολογικές παρενέργειες του καρκίνου και των θεραπειών του.

Δυστυχώς γύρω από αυτό το θέμα η έγκυρη ενημέρωση είναι ελλιπής, παρόλο που οι απορίες των ασθενών με νεοπλάσματα είναι πολλές, ιδιαίτερα εάν νοσήσουν σε αναπαραγωγική ηλικία…

Το ζήτημα ήταν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας, με θέμα "Η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας στον ογκολογικό ασθενή". Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου από το Ελληνικό Forum Ογκολογίας, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, με τη συνεργασία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ινστιτούτου Γυναικολογίας, του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, του Θεραπευτηρίου «Αττικό» και του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών.

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί

 


Αυτό το μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα κατά της Covid - 19, μετά τη διακοπή για την ημέρα του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

 Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου

 


Την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας

Παραποτάμιο Πάρκο Άρτας

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλας, Ιωάννινα

Δημοτική Αγορά Πρέβεζας.

Διαβήτης: Ποιες δερματικές παθήσεις προειδοποιούν;

 


Συχνές είναι οι δερματικές παθήσεις που προκαλούνται εξαιτίας του διαβήτη τύπου I και II. Το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν είτε αλλεργικές αντιδράσεις είτε προβλήματα στο δέρμα, κάποια στιγμή στη ζωή τους, αγγίζει το 80% και οι εκδηλώσεις κυμαίνονται από έναν απλό κνησμό έως πολύ σοβαρές λοιμώξεις. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης δεν είναι φυσιολογικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι το κλειδί αφενός μεν για τη γρήγορη αντιμετώπισή τους και αφετέρου για τον εντοπισμό ή τον έλεγχο του διαβήτη και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

«Η ξηρότητα του δέρματος είναι μια συχνή πηγή προβλημάτων στους διαβητικούς ανθρώπους. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η προσπάθεια του οργανισμού να τα μειώσει, μέσω της διούρησης από υγρά που αφαιρεί από τα κύτταρα, είναι μία από τις αιτίες της. Ο δεύτερος είναι η διαβητική νευροπάθεια. Ο διαβήτης προκαλεί σε ορισμένους βλάβη στα νεύρα, του ποδιού κυρίως, με αποτέλεσμα να μη μεταδίδεται το μήνυμα για εφίδρωση. Έτσι το δέρμα στεγνώνει, δημιουργώντας μικρορωγμές, οι οποίες γίνονται πύλες εισόδου μολυσματικών παραγόντων. Αυτοί αναπτύσσονται ταχέως λόγω του σακχάρου, οπότε εκδηλώνεται η πάθηση», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Εκτός από την ξηρότητα του δέρματος, που φυσικά μπορεί να προκύψει και σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη, υπάρχουν και άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις, που θα πρέπει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αναζήτηση ιατρικής συμβουλής. Μερικές από αυτές είναι: