Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Βελτίωση της επαρχιακής οδού προς τα λουτρά Αμαράντου Κόνιτσας


Η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί  εκτεταμένη βελτίωση της επαρχιακής οδού προς τα λουτρά Αμαράντου Κόνιτσας. 
Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία θα αρθεί στην πράξη η συγκοινωνιακή απομόνωση της περιοχής και θα υπάρξει συνολική αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών Αμαράντου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, μέσα από την στήριξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιαματικός τουρισμός.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα αφορά ουσιαστικά την ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου. Αίτημα που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, από τότε που ο σιδηρόδρομος έγινε «το σύμβολο των νέων καιρών και το συνώνυμο της ανάπτυξης».
Μετά από εκατό και πλέον χρόνια καθυστέρησης επιβάλλεται να υλοποιηθεί αυτό το έργο, αφού είναι σίγουρο πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για την Ήπειρο, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Προς τούτοις η ΠΣΕ, η οποία χρόνια τώρα πρωτοστατεί στον αγώνα για την κατασκευή του σιδηροδρόμου στην Ήπειρο, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της, για να υλοποιηθεί το όραμα αυτό.
Παράλληλα όμως τονίζει πως οι απόδημοι Ηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά και τη συγκοινωνιακή απομόνωση, αλλά και τον επικοινωνιακό αποκλεισμό εξαιτίας των υψηλών διοδίων, καυσίμων, γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου κλπ.
H επικοινωνία με τη γενέτειρα εξαρτάται όχι μόνο από τη συγκοινωνιακή υποδομή, αλλά και περισσότερο από την οικονομική αντοχή μας και για το λόγο αυτό αδήριτη καθίσταται η ανάγκη οι ασφαλείς νέοι δρόμοι να συνδυαστούν με την ελάττωση του συνολικού κόστους μετάβασης.
Αθήνα 23 Μαΐου 2020

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Υπουργείο Υγείας: Δυο νέοι θάνατοι, συνολικά 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 3 νέα κρούσματα


Το  υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το τρία νέα κρούσματα του κορονοιϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Είκοσι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. Επτά (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Ενενήντα εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Απάντηση του Δασαρχείου Ιωαννίνων στην αναφορά δημοτικών συμβούλων του Δήμου Πωγωνίου για την παράνομη υλοτομία στην Τ.Κ. Βασιλικού


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απάντηση στην  από 18/5/2020  αναφορά των δημοτικών συμβούλων Δήμου Πωγωνίου κ.κ. Σταύρου Ζηκόπουλου, Δημήτριου  Ντότη, Βασίλειου Τόπουλου και Μαγδαληνής Χάϊδου για την παράνομη υλοτομία σε συστάδα δάσους δρυός, εντός του Δημοτικού δάσους Βασιλικού του Δήμου Πωγωνίου:
Η υπηρεσία μας, με συντονισμένες ενέργειες του ικανού στελεχιακού δυναμικού της και τις οδηγίες του προϊσταμένου, προέβη στη διαπίστωση των παράνομων υλοτομικών δραστηριοτήτων στο Δημοτικό δάσος Βασιλικού.
Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης γνωστοποιήσαμε την υπόθεση στους θεσμικά εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα στην ιεραρχία της  Α.Δ.Η.-Δ.Μ. και στον Δήμο Πωγωνίου, που είναι ο ιδιοκτήτης του δάσους, για τις δικές του ενέργειες.
Διευκολύναμε επίσης και τη διαδικασία δημοσιοποίησης του θέματος λόγω της σοβαρότητάς του με την προβολή των βασικών πληροφοριών που όλοι γνωρίζετε.
Κατανοούμε το ενδιαφέρον κάθε πολίτη που από περιβαλλοντική ευαισθησία  ενδιαφέρεται για την  εξέλιξη της υπόθεσης, δεν θα δεχθούμε όμως την παρέμβαση οποιουδήποτε τρίτου που επιχειρεί να ελέγξει και να προβεί σε υποδείξεις που αφορούν τις ενέργειες της υπηρεσίας μας.
Η απάντηση στα ερωτήματα που θέσατε αποτελούν στοιχεία της έρευνας που είναι σε εξέλιξη για την συγκρότηση με τον προσήκοντα τρόπο του φακέλου της δικογραφίας η οποία θα υποβληθεί μετά την ολοκλήρωσή της στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές.

Ο Αν. Προϊστάμενος του Δασαρχείου
Χρήστος Λαγός
Δασολόγος με Α΄ Βαθμό

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης θα ανοίξουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα.
Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα "φτάσει" στους καταναλωτές, τόνισε ότι είναι σίγουρος πως η αγορά θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές.
Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, την επόμενη Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% των εργαζομένων στην εστίαση και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στηρίζει την διοργάνωση των πανηγυριών


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στηρίζει την διοργάνωση των πανηγυριών και τα αιτήματα των λαϊκών μουσικών.
Η μεγαλύτερη οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών ενώνει την φωνή της με όλους τους δημιουργούς, καλλιτέχνες, «εργαζόμενους στον πολισμό» και στηρίζει τον αγώνα τους που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους.
Δηλώνει αρωγός και συμπαραστάτης στους αγώνες για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων οικονομικής στήριξης.
Ειδική μνεία κάνει στους λαϊκούς μουσικούς οι οποίοι συντηρούν άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης και διατηρούν, σε πείσμα των καιρών, το αυθεντικό της περιεχόμενο.
Η Π.Σ.Ε. θα στηρίξει εμπράκτως τα αιτήματά τους για διοργάνωση των πανηγυριών, με όλους φυσικά τους προληπτικούς όρους, αφού γι’ αυτούς ήταν το μοναδικό τους εισόδημα που στήριζε την ετήσια επιβίωσή τους.

Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου οι ανοιχτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες


Επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού covid-19 σε ευπαθείς ομάδες.
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο της κ. Μιχαηλίδου, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν, κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμοξιολόγων, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελουμένων, στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, που θα πρέπει να τηρούνται.

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στην Ιόνια Οδό, οι οποίοι μετέφεραν με δύο διαφορετικά αυτοκίνητα μη νόμιμους αλλοδαπούς


Συνελήφθησαν χθες (22-05-2020) το πρωί στην Ιόνια Οδό (στο ύψος Κομποτίου Άρτας), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 47 και 59 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών.
Ειδικότερα, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν οι αστυνομικοί διενήργησαν έλεγχο στα οχήματα που οδηγούσαν οι κατηγορούμενοι και διαπιστώθηκε ότι από κοινού μετέφεραν με αυτά τρεις συνολικά μη νόμιμους αλλοδαπούς, τους οποίους είχαν παραλάβει από περιοχή των Ιωαννίνων με τελικό προορισμό την Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο 47χρονος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του έναν μη νόμιμο αλλοδαπό, ενώ ο 59χρονος μετέφερε τους άλλους δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας.
Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα που χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά καθώς και (6) κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Καμπάνια, ταξιδέψτε άφοβα στην Ήπειρο


Καμπάνια στήριξης του τουριστικού προϊόντος και των επιχειρήσεων εστίασης και καφέ της περιοχής προχώρησαν τοπικοί φορείς με την ονομασία «CovidSafePlace», σε μια προσπάθεια να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις δραματικές συνέπειες που φαίνεται να αντιμετωπίζει η εγχώρια τουριστική αγορά από την πανδημία του κορονοϊού.
Αυτήν την στιγμή η ανθρωπότητα καλείται να ανταποκριθεί σε μια συγκλονιστική πρόκληση, με τα μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Ο ελληνικός τουρισμός ταυτίζεται απόλυτα με τα συναισθήματα της ελευθερίας, της αμεσότητας και της απόδρασης από την καθημερινότητα.
H Ήπειρος είναι μια ασφαλής περιοχή που σχεδόν έμεινε «ανέγγιχτη» από την πανδημία.
Οι υψηλές υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρει αποτελούν την εγγύηση για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Το δημιουργικό διατίθεται ελεύθερο προς χρήση για όλους, που σκοπό έχει να διαδώσει το μήνυμα των ελεύθερων και ασφαλών διακοπών στην περιοχή μας.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 25 έως 31-05-2020)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 25 έως 31 Μαΐου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα: 
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 
Δευτέρα (25-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα - Ασβεστοχώρι
Τρίτη (26-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα
Τετάρτη (27-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (28-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (29-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (30-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (25-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά - Άγιος Κοσμάς - Ωραιόκαστρο - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος -Δολό
Τρίτη (26-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή
Τετάρτη (27-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (28-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (29-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι – Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (30-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: 
Δευτέρα (25-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Τρίτη (26-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Τετάρτη (27-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Πέμπτη (28-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (29-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (25-05-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
 Τρίτη (26-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
 Τετάρτη (27-05-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο-Άνω Ράχη-Βρυσούλα-Ρευματιά-Σκιαδάς – Κρανέα.
 Πέμπτη (28-05-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (29-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
 Σάββατο (30-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (25-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου.
Τρίτη (26-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (27-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (28-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
 Παρασκευή (29-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (23-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Νέος Κορωνοϊός SARS-CoV-2 (COVID-19): Μέθοδοι διάγνωσης και ανάπτυξη ανοσίας


Τα πλέον κλινικά επικυρωμένα και δοκιμασμένα τεστ (CE-IVD) για τη νόσο COVID-19 σήμερα είναι εκείνα που ανιχνεύουν άμεσα και ποσοτικοποιούν το ιικό RNA. 
Η ανίχνευση ιικού RNA αποτελεί ένδειξη για τρέχουσα λοίμωξη και υποδηλώνει μολυσματικότητα και κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους. Εντούτοις, η παρουσία ιικού RNA σε ένα άτομο, ιδιαίτερα σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, μπορεί να αντιπροσωπεύει υπολείμματα ιικού RNA σε ένα άτομο και όχι βιώσιμα ιικά σωματίδια, ικανά να μεταδώσουν τη νόσο. 
Χρειάζονται μελέτες παρακολούθησης της δυναμικής του ιικού RNA σε μολυσμένα άτομα, σε διάφορα βιολογικά υγρά και ανατομικές περιοχές και σύγκριση αυτών με τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Τα παραπάνω μας επισημαίνει ο Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής Παντελής Κωνσταντουλάκης,  PhD,  Επιστημονικός Διευθυντής Genotypos Science Labs ΙΑΕ και προσθέτει ότι: «Η παρουσία αντισωμάτων έναντι ενός μολυσματικού παράγοντα αποτελεί πολύτιμη ένδειξη μιας παρελθούσας λοίμωξης σε επιδημιολογικές πληθυσμιακές μελέτες κι επιτρέπουν αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων πολιτικών παρεμβάσεων πρόληψης της εξάπλωσης τους νόσου. 
Τα αντισώματα επίσης δείχνουν τα επίπεδα ανοσίας έναντι του μολυσματικού παράγοντα, όμως, στην περίπτωση του SARS-CoV-2 δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο η παρουσία αντισωμάτων αποτελεί ένδειξη προστασίας από τη νόσο».
Σημειώνεται ότι το Genotypos Science Labs ΙΑΕ (www.genotypos.gr) είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εργαστήριο στην Ελλάδα που διαπιστεύθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για τη Μοριακή Ανίχνευση του Κορωνοϊού.
Έχοντας ήδη εκτελέσει περισσότερες από 10.000 εξετάσεις Μοριακής Ανίχνευσης του νέου Κορωνοϊού (SARS-CoV-2), που προκαλεί το σύνδρομο COVID-19, και μετά από εκτεταμένο έλεγχο εξωτερικής και εσωτερικής ποιότητας της διαδικασίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαπίστευση της εφαρμοζόμενης CE-IVD τεχνικής σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς ISO-15189 (ΕΣΥΔ) για διαγνωστικές δοκιμασίες.