Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Υπουργείο Υγείας: Δυο θάνατοι σήμερα, 217 νέα κρούσματα


15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δυο θάνατοι  σήμερα, 217 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
1667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 79 (34.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ημέρα μνήμης στο Κομμένο Άρτας για τη σφαγή 317 ανθρώπων από τους ναζί


Οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την άνανδρη σφαγή 317 συνανθρώπων μας στο μαρτυρικό Κομμένο από τους Γερμανούς εισβολείς.
Την Κυριακή 16 Αυγούστου, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας με μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο μνημείο στο Κομμένο.
Μετά το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, πρωτοστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το Ηρώο.

ΟΑΕΔ: Οι αιτήσεις εργοδοτών για τρία προγράμματα απασχόλησης βρίσκονται σε εξέλιξη


Οι αιτήσεις εργοδοτών για τρία προγράμματα απασχόλησης με συνολικά 18.000 νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη επιδότηση από 75% έως 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, διαθέτει 8.500 θέσεις σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των δήμων και των περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Στο πρόγραμμα αυτό αυξάνεται η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 ευρώ στα 750 ευρώ, μηνιαία.
Το δεύτερο πρόγραμμα είναι απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω, διαθέτει 8.300 θέσεις, με 75% επιδότηση (έως 800 ευρώ, μηνιαία) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 9 μήνες ή 12 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους. Σε αυτό αυξάνεται η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 500 ευρώ στα 750 ευρώ, μηνιαία.

Λήγει στις 28 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων


Λήγει στις 28 Αυγούστου και την τελευταία παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 29 Αυγούστου και μετά θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο.

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο το Σάββατο 15 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 15 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (56.626) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(18) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (10) καταστήματα για υπεράριθμους πελάτες.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (272) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (21) άτομα.
(1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (29) σχετικές παραβάσεις.
(5) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (67) σχετικές παραβάσεις.
(160) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(29) στη Θεσσαλονίκη,
(24) στην Πελοπόννησο,
(19) στο Νότιο Αιγαίο,
(16) στην Κεντρική Μακεδονία,
(11) στη Θεσσαλία,
(11) στη Στερεά Ελλάδα,
(10) στην Ήπειρο,
  (8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (7) στην Αττική,
  (7) στα Ιόνια Νησιά ,
  (5) στην Κρήτη,
  (5) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα και
  (4) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (5.356) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (5.349) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (7) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (93) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (10) παραβάσεις, ενώ συνελήφθη (1) άτομο για πάρτι σε βίλα στη Μύκονο. Παράλληλα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (1) κατάστημα στην Τήνο και (1) στην Πάρο.
Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:
στη Μύκονο (9) έλεγχοι με (1) παράβαση - σύλληψη για πάρτι σε βίλα,
στην Τήνο (15) έλεγχοι, με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος) (5) έλεγχοι, με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων (υπεράριθμοι πελάτες – αναστολή λειτουργίας),
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος) (21) έλεγχοι με (3) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) (15) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στην Κέα (11) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,,
στις περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα) (11) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και
στη Σύρο (6) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΟΑΕΔ: Τα νέα προγράμματα απασχόλησης


Αυξημένο ενδιαφέρον των εργοδοτών για τα νέα βελτιωμένα προγράμματα απασχόλησης καταγράφει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), επισημαίνοντας ότι η επιδότηση της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Πρόσφατα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με συνολικά 130.000 νέες θέσεις εργασίας, που έχει αρχίσει να υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ήδη, από τα μέσα Ιουλίου, ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει πέντε προγράμματα, με συνολικά 29.500 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων και στοχευμένων δράσεων για την ανάσχεση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και την κοινωνία, τα προγράμματα παρέχουν ενισχυμένα κίνητρα, που τα καθιστούν πιο ελκυστικά προς τους εργοδότες, αποσκοπώντας στην προώθηση των ανέργων στην απασχόληση και στη μέγιστη απορροφητικότητα.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου, «άνοιξαν» για αιτήσεις τα παρακάτω προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό 383.000.000 ευρώ, που καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ:
- Το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών διαθέτει 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Αυξάνεται η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 ευρώ στα 750 ευρώ μηνιαία.
- Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω διαθέτει 8.300 νέες θέσεις εργασίας, με 75% επιδότηση (έως 800 ευρώ μηνιαία) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 9 μήνες ή 12 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους. 
Αυξάνεται η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 500 ευρώ στα 750 ευρώ μηνιαία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στεγαστική συνδρομή σε πληγέντες από το σεισμό της 21ης Μαρτίου


Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή (ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/οικ.5419/Α321), καθορίστηκαν οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτηρίων πληγέντων από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις ανωτέρω Περιφερειακές Ενότητες και στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού, Σουλίου και Δωδώνης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Οδηγίες για την επιδότηση ηλεκτρικού οχήματος


24 Αυγούστου αρχίζουν οι αιτήσεις

Διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (αυτοκινήτου, σκούτερ ή ποδήλατου) δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ερωτήσεις - απαντήσεις και με τον Οδηγό του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ενόψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη δράση, σε μια εβδομάδα (από τις 24 Αυγούστου).
Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τα ΙΧ διευκρινίζεται πως η επιδότηση υπολογίζεται επί της πραγματικής λιανικής τιμής προ φόρων, αφού αφαιρεθούν τυχόν εκπτώσεις που κάνει ο πωλητής.
Επίσης, δεν επιδοτείται ο πρόσθετος εξοπλισμός αλλά μόνο η τιμή του βασικού μοντέλου, ενώ δεν επιδοτούνται οι τόκοι σε περίπτωση αγοράς με διακανονισμό. Σε περίπτωση leasing, ο μισθωτής οφείλει στο τέλος της χρονομίσθωσης να αγοράσει το όχημα ενώ σε περίπτωση αγοράς οφείλει να το κρατήσει στην κατοχή του για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Δερματικά προβλήματα και αντηλιακά: Ποια είναι κατάλληλα για μένα;


Ευεργετική για τη σωματική και πνευματική υγεία είναι η έκθεση στον ήλιο, την κύρια πηγή βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για πολλές και ζωτικές διαδικασίες στο σώμα. 
Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση και σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας είναι επιβλαβής για το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα. Γι’ αυτό έχει κριθεί απαραίτητη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την τρύπα του όζοντος, η χρήση αντηλιακού. 
Έκτοτε έχει γίνει τρόπος ζωής, ειδικά στα άτομα που έχουν χρόνιες δερματικές παθήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι προβληματίζονται σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού ανάλογα με την πάθησή τους και δικαίως, αφού οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές και τα διαθέσιμα προϊόντα ποικίλα.
Όπως μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ένα αντηλιακό που ταιριάζει στον έναν, δεν καλύπτει τον άλλον. Πόσο μάλλον για τα άτομα που υποφέρουν από συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις. 
Αυτά χρειάζονται καθοδήγηση, προκειμένου να επιλέξουν το αντηλιακό που θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβη ή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων παθήσεων του δέρματος που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία στον ήλιο είναι η ακμή, η φωτοευαισθησία, ο λύκος, η λεύκη και η ψωρίαση.
Πιο συγκεκριμένα, για τους πάσχοντες από ακμή η έκθεση στον ήλιο είναι συνήθως ευεργετική όταν δεν είναι υπερβολική. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ανθρώπων που παραπονιούνται για επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Οι αιτίες είναι πολλές. Για παράδειγμα, έχουν ενοχοποιηθεί ορισμένες χημικές ουσίες που περιέχονται σε κάποια αντηλιακά και προϊόντα περιποίησης του δέρματος.