Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Στα δασαρχεία οι αιτήσεις για κλαδεύσεις και απομακρύνσεις δέντρων σε ιδιωτικές εκτάσεις, εκτός ορίων οικισμού

 

Στις Δασικές υπηρεσίες-Δασαρχεία θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες εκτάσεων  μη δασικού χαρακτήρα που βρίσκονται εκτός ορίων οικισμού προκειμένου να προχωρήσουν στις κλαδεύσεις και απομακρύνσεις δένδρων από τις ιδιοκτησίες τους σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε πρόσφατα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς σε μια προσπάθεια να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθεί η εξάπλωση πυρκαγιών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Διευκολύνεται η διαδικασία για κλαδεύσεις, καθαρισμούς, περιποίηση, υλοτομία και απομάκρυνση δέντρων σε κήπους, αυλές, ελαιώνες, αμπέλια, αγροτικές ή δενδροκομικές καλλιεργούμενες εκτάσεις και είναι ασθενικά, καχεκτικά, υπέργηρα ή έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση με κίνδυνο να πέσουν, καθώς και όσα βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες και άλλα κτίρια, με εγκύκλιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά

Η ρύθμιση αυτή αφορά σε ιδιωτικές εκτάσεις μη δασικού χαρακτήρα εκτός ορίων οικισμού.

ΕΟΔΥ: Σαράντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 2.187 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα τέσσερις  θάνατοι σήμερα 2.187 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.187, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.89 – 1.00).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62.8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.152 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +42.07%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 178 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παρακάλαμος: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη  13 Οκτωβρίου 2021 στον Παρακάλαμο.



Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Οριστικός ανάδοχος για την αναβάθμιση του ΧΥΤ Καρβουναρίου

Στην κατακύρωση του διαγωνισμού για την επέκταση αναβάθμιση του ΧΥΤ Καρβουναρίου προέβη σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.828.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020» και θα το εκτελέσει η «ΘΑΛΗΣ Π.Υ.Α.Ε.».

Προσωρινός ανάδοχος για κυκλικό κόμβο στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων

Η Ο.Ε. ανέδειξε σήμερα τον προσωρινό ανάδοχο (ΓΙΓΕΚΑΤ Α.Ε.) του έργου κατασκευής κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας, στη συμβολή με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 2.354.000 ευρώ.

Ανατίθεται η μελέτη για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση του βυζαντινού μνημείου του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας, προεκτιμώμενης αμοιβής € 299.911,46. Η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με ανάδοχο την Ένωση Οικ. Εταιρειών: «ΜΑΚΡΥΝΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΚΟΥΣΤΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ.

Σπύρος Ριζόπουλος: Προτάσεις για διάσωση ΑΕΙ Πρέβεζας και Δρακόλιμνης

 


Σε δύο θέματα που απασχολούν έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και αφορούν κυρίως την Πρέβεζα και το Ζαγόρι αναφέρθηκε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Το πρώτο έχει να κάνει με το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το άλλο με τις εικόνες ντροπής που έκαναν το γύρο της Ελλάδος και του κόσμου με τη Δρακόλιμνη να έχει μετατραπεί σε βούρκο λόγω της βόσκησης βοοειδών.

Αναφορικά με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ο κ. Ριζόπουλος έκανε λόγο για μια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών εκ μέρους του Περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κατά τα πρότυπα των όσων έγιναν με την Βελλά, την Ιόνια οδό, το φυσικό αέριο, το μεταναστευτικό και το Τεχνολογικό Πάρκο.

«Βλέπω διάφορες κραυγές τώρα, αλλά μεγάλη αδράνεια να κάνουν το σωστό οι κύριοι Καχριμάνης και Ιωάννου την ώρα που έπρεπε», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, αναλύοντας στη συνέχεια τις ελάχιστες απαιτήσεις που υπάρχουν για να είναι βιώσιμο το Τμήμα.

«Για να λειτουργήσει το Τμήμα και να είναι βιώσιμο χρειάζεται 229 άτομα, αλλά τελικά πέτυχαν μόλις 40 και μάλιστα χωρίς κανένα απ’ αυτά να είναι από την Ήπειρο. Η βιωσιμότητα του τμήματος έγκειται στη χρηματοδότηση μερικών βασικών αναγκών όπως η συντήρηση της φοιτητικής λέσχης, η μετακίνηση και η σίτιση των φοιτητών. Μιλάμε για κόστη που δεν είναι υψηλά και τα οποία έχουν τεθεί εγκαίρως υπόψη της Περιφέρειας Ηπείρου», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει ότι τα στοιχεία με τα οποία το Τμήμα και η Σύγκλητος αποφασίζει για τη βιωσιμότητα της Σχολής είναι καθαρά ακαδημαϊκά κι όχι πολιτικά.

Δέκα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 90.651 έλεγχοι, από τους οποίους οι 49.102 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 299 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

102 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 94 πρόστιμα των 300 ευρώ και 8 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

20 στη Δυτική Ελλάδα,

16 στην Ήπειρο,

14 στη Θεσσαλονίκη,

13 στο Βόρειο Αιγαίο,

10 στη Θεσσαλία,

  9 στη Δυτική Μακεδονία,

  9 στην Κεντρική Μακεδονία,

  3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  2 στην Πελοπόννησο,

  2 στην Κρήτη,

  2 στα Ιόνια Νησιά,

  1 στη Στερεά Ελλάδα και

  1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 69.556 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 66.554 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.002 των 150 ευρώ.

37 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

9 στο Βόρειο Αιγαίο,

8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

5 στην Αττική,

4 στη Δυτική Μακεδονία,

4 στην Πελοπόννησο,

3 στην Κεντρική Μακεδονία,

2 στην Ήπειρο και

2 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.430 ομοειδείς παραβάσεις.

160 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 6.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο οίκου ανοχής, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο, σε κομμωτήριο, για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας και μη τήρηση λίστας ραντεβού και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 εστιατόρια, για εξυπηρέτηση πελατών, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο, στους πελάτες,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο, σε κομμωτήριο, για μη τήρηση λίστας ραντεβού,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 άτομα, για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο, σε υπεύθυνο επιχείρησης, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,

- 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 23 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες, καταστημάτων,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες, καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 14.418 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.493 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΜΠΕ για το έργο Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39,028 MW στη θέση Προφήτης Ηλίας Δ.Ε. Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39,028 MWp, στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Ε. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΚΕ».

Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 29-09-2021 και ημερομηνία λήξης αυτής η 10-11-2021.

Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 04 -10-2021 και ημερομηνία λήξης αυτής 08-11-2021.

Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου

Αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).

Η παρούσα ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, www.php.gov.gr/ Ενημέρωση/Ανακοινώσεις.

Η παρούσα Ανακοίνωση-Πρόσκληση να δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» την 01-10-2021.

(Σημείωση για την εφημερίδα)

Τα έξοδα δημοσίευσης της παρούσας ανακοίνωσης-πρόσκλησης στον τύπο, βαρύνουν τον παραπάνω φορέα υλοποίησης ή λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας (παρ.8 του αρ. 19 του Ν.4014/2011(ΦΕΚ 209/21-09-2011 (Τηλ. Επικοινωνίας: Χρήστος Πετρόχειλος, 69400432880)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π. Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Κάλεσμα για απογραφή των απόδημων συγχωριανών στο χωριό

 


Το προσεχές διάστημα αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες, θα πραγματοποιηθεί η απογραφή πληθυσμού που διενεργείται κάθε δέκα χρόνια στην χώρα μας.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το χωριό μας, τον τόπο που αγαπούμε, τον Δήμο μας, είναι να απογράφουμε όλοι μας ΕΔΩ.

Με την απογραφή ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΔΩ, δείχνουμε την αγάπη μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε, που ζούμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα που κατά γενική ομολογία είμαστε κατά κάποιο τρόπο ξεχασμένοι.

Θα παρακαλέσω όλους τους συνδημότες που διαμένουν μακριά μας, να απογραφείτε στον Δήμο μας.

Είμαστε στην διάθεση των αδελφοτήτων, των συλλόγων για την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό επί του θέματος.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

ΕΜΥ: Αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

 


Σύμφωνα με το δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις αυξημένες νεφώσεις, τις τοπικές βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Αναλυτικά:

Στα  Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν λίγες νεφώσεις.

Γρήγορα στο Ιόνιο και την Ήπειρο και από τις μεσημβρινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανη Πωγωνίου «Η Αρετή» (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2021)

 


Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανη Πωγωνίου «Η Αρετή» (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2021).









Νέες Δωρεάν Διαδικτυακές Ομάδες Γονέων

 


Οκτώβριος | Νέες Δωρεάν Διαδικτυακές Ομάδες Γονέων

Από την Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 11525 & του Συμβουλευτικού Κέντρου της

Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει νέες διαδικτυακές ομάδες γονέων:

Ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά στην ΕΦΗΒΕΙΑ (12-18 ετών): Κάθε Πέμπτη, 11:00- 12:30. Έναρξη: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου | Εγγραφή ΕΔΩ

Ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά ΣΧΟΛΙΚΗΣ ηλικίας (6-12 ετών): Κάθε Τετάρτη, 10:30-12:00. Έναρξη: Τετάρτη 6 Οκτωβρίου | Εγγραφή ΕΔΩ

Ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ηλικίας (2-6 ετών): Κάθε Τρίτη, 10:30-12:00. Έναρξη : Τρίτη 5 Οκτωβρίου | Εγγραφή ΕΔΩ

 

Στόχος των Ομάδων είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των γονέων σε πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς. Με τη βοήθεια των συντονιστών γίνεται διερεύνηση διάφορων εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης σε θέματα που δυσκολεύουν τους γονείς, έτσι ώστε να αποκτήσουν καταλληλότερα «εργαλεία» για την ενίσχυση του ρόλου τους καθώς και να επιτύχουν μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας, εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους στην αντιμετώπιση πρακτικών αλλά και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, μέσα από το μοίρασμα, την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους.

Σύλλογος Αρετιωτών Ηπείρου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 20/8/2021 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και εκλέχθηκε το νέο Δ.Σ. με την παρακάτω σύνθεση:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΧΑΡΙΣΗ ΝΟΥΛΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 

ΜΕΛΗ: ΘΩΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ       

            ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

            ΡΕΤΖΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

             ΣΙΟΥΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Υποσχόμαστε (θεού θέλοντος και COVID επιτρέποντος) μια διετία με θετικό αποτύπωμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη  29 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 09:00-13:00

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», 09:00-17:00

Φιλιάτες Θεσπρωτίας, δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Κόνιτσα Ιωαννίνων, δημαρχείο, 10:00-13:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Πάργα, παραλία, 09:00-13:30

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

 


Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων.

Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι περίπου 9:1, ενώ η αναλογία αυτή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους είναι 3:1. Στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας, ο επιπολασμός της νόσου, δηλαδή η συχνότητά της, ανέρχεται στο 0,5‰ των ενηλίκων. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη πάσχουν περίπου 500.000 άνθρωποι.

Ποια είναι η αιτιολογία της νόσου;

H αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική (ορμονικοί, ψυχονευροενδοκρινικοί, ιογενείς, υπεριώδης ακτινοβολία, φάρμακα). Χαρακτηρίζεται από διεγερμένα Αυτοαντιδραστικά Β και Τ-λεμφοκύτταρα, που οδηγούν στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων και ανοσοσυμπλεγμάτων, τα οποία προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και στους ιστούς, εξηγεί η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων του Μetropolitan General.

Ποιος είναι ο Βασικός Ανοσολογικός Μηχανισμός που προκαλεί ΣΕΛ;

·         Διαταραχή της Ανοσορρύθμισης.

·         Υπερπαραγωγή Αυτοαντισωμάτων, τα οποία ο οργανισμός αδυνατεί να καταστείλει (διέγερση των CD4 και Β λεμφοκυττάρων που διαφεύγουν την επιτήρηση των CD8 Τ λεμφοκυτάρων).

·         Αντιγόνα στρέφονται κατά οργάνων στόχων ή κατά των αντιγόνων των μεμβρανών των κυττάρων.

·         Δημιουργία Ανοσοσυμπλεγμάτων που εναποτίθενται στα μικρά αγγεία αρθρώσεων, νεφρικών σπειραμάτων ή αγγεία άλλων οργάνων προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις και νεκρώσεις.

Η υποκείμενη πολυπαραγοντική παθογένεια αποτελεί μια πρόκληση για τον κλινικό ιατρό.