Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Έκδοση βεβαίωσης Μόνιμης Κατοικίας από τους δήμους, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών

 


Μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τους πολίτες όλων των δήμων, προσφέρεται, μέσα από τον κόμβο govHUB της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Η υπηρεσία αυτή αφορά την Έκδοση Βεβαίωσης Μόνιμης Κατοικίας από τον οικείο δήμο, στον οποίο κατοικεί ο πολίτης, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η υπηρεσία, «Πιστοποίηση Μονίμου Κατοικίας» είναι ήδη διαθέσιμη στους υπαλλήλους των δήμων της χώρας, μέσω του Κόμβου Υπηρεσιών govHUB.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης έχει πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνει την εν λόγω βεβαίωση μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου που βεβαιώνει τον ΑΦΜ του.

Η έκδοση της βεβαίωσης πραγματοποιείται χωρίς την κατάθεση Υπεύθυνης Δήλωσης από πλευράς του πολίτη και την προσκόμιση δικαιολογητικών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα (φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας, Εκκαθαριστικού Ε1 και λογαριασμών ΔΕΚΟ).

Τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτοματοποιημένα μέσω του Κόμβου Υπηρεσιών govHUB και του Κέντρου Διαλειτουργικότητας με ασφαλή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τρόπο, μέσα από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

ΕΟΔΥ: Σαράντα πέντε θάνατοι σήμερα, 3.073 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα πέντε θάνατοι, 3.073 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.297 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.537 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525 (ημερήσια μεταβολή +29.31%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας στο Δήμο Ζίτσας

 


ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΙΤΣΑΣ

Η εξαπάτηση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του από τον Δήμαρχο Ζίτσας δεν έχει προηγούμενο. Ζήτησε τον λόγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εκνευρισμένος ενημέρωσε το σώμα για το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Δωδώνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κατά την εξέταση των φακέλων για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 και με το οποίο υποδείκνυε εναλλακτικές λύσεις σε περιοχές που δεν ανήκουν στα διοικητικά του όρια και συγκεκριμένα το υπόμνημα του Δήμου Δωδώνης ανέφερε ότι δεν εξετάστηκε η λύση χωροθέτησής τους στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Καταλήξαμε μετά από συζήτηση και τις έντονες παρατηρήσεις μας προς τον Δήμαρχο ότι πρέπει ο Δήμος Ζίτσας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εν λόγω θέμα και όχι ρόλο παρακολουθητή των εξελίξεων γιατί έτσι δίνουμε δικαιώματα να μας υποκαθιστούν άλλοι, σε ομόφωνο ψήφισμα.

Πολιτική Κίνηση "εΜεις": Μη χτυπάτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω δημαρχοκεντρικών μοντέλων διοίκησης

 


Αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νέο νόμο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές το 2023. Χωρίς να απορρίπτουμε το νομοσχέδιο στο σύνολο του, αναγνωρίζοντας πως έχει ως στόχο να διορθώσει την ακυβερνησία στην οποία οδήγησε αρκετούς Δήμους o «Κλεισθένης», εκφράζουμε τον προβληματισμό μας και τη διαφωνία μας για συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου.

Το 1997 ο  γνωστός «Καποδίστριας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  άλλαξε προς τη σωστή κατεύθυνση την αρχιτεκτονική των Κοινοτήτων. Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και οι διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο που διευκολύνουν την διακυβέρνηση του Δήμου, δίνοντας ισχυρή πλειοψηφία στον Δημοτικό Συμβούλιο και στον Δήμαρχο και θέτουν ένα ελάχιστο ποσοστό εκλογής για τις Δημοτικές Παρατάξεις που εκλέγονται σ’ αυτό.

Αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο η ανεξάρτητη εκλογή Προέδρων και Συμβουλίων Κοινότητας επηρεάζει την πλειοψηφία αυτή. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι σχέση έχει η ανάδειξη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με την ανάδειξη του Προέδρου της Κοινότητας. Δεν δεχόμαστε πως κάποιος που εκλέχτηκε τρίτος σε μια Κοινότητα, με ελάχιστες ψήφους από την τοπική κοινωνία να μπορεί εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινότητας μόνο και μόνο επειδή ανήκε στον συνδυασμό αυτού που εκλέχτηκε Δήμαρχος.

Μειώνει κατά 50% τα τέλη καθαρισμού και φωτισμού για τις ευάλωτες ομάδες ο Δήμος Ζίτσας

 


Σε γενναίες μειώσεις των δημοτικών ανταποδοτικών τελών, που αγγίζουν το 50%, προχωρά ο Δήμος Ζίτσας ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας και  αξιοποιώντας κάθε ευρώ προς όφελος των δημοτών, με υπεύθυνη και κοστολογημένη πρόταση προχωρά σε ελαφρύνσεις για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της συνεδρίασής του το μεσημέρι της Τετάρτης (18-03-2021) ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Φώτη Ράρρα για  μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50%  για τα άτομα με  αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην Κοινωνικό Εισοδήματα Αλληλεγγύης).

«Με σκληρή συντονισμένη ομαδική δουλειά είμαστε σε θέση να εισηγούμαστε μείωση των δημοτικών τελών αποδεικνύοντας έμπρακτα  το κοινωνικό  πρόσωπο του Δήμου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας  και διευκρίνισε πως «το συνολικό κόστος από την μείωση των εσόδων εξαιτίας της εν λόγω μείωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού θα βαρύνει την ανταποδοτική υπηρεσία του Δήμου και θα καλυφθεί με την εξοικονόμηση πόρων από τον άμεσο και δραστικό περιορισμό των ελαστικών δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών».

Εξήντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.916) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.652) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.169) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (7) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(942) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(192) στην Αττική,

(112) στην Κεντρική Μακεδονία,

(100) στη Δυτική Ελλάδα,

(73) στη Θεσσαλονίκη,

(69) στην Ήπειρο,

(65) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(65) στο Βόρειο Αιγαίο,

(59) στη Στερεά Ελλάδα,

(58) στην Πελοπόννησο,

(52) στην Κρήτη,

(44) στα Ιόνια Νησιά,

(21) στο Νότιο Αιγαίο,

(19) στη Θεσσαλία και

(13) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (150.273) ομοειδείς παραβάσεις.

(184) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (180) πρόστιμα των 300 ευρώ και (4) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(23) στην Κεντρική Μακεδονία,

(27) στην Αττική,

(19) στην Κρήτη,

(18) στη Στερεά Ελλάδα,

(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στην Πελοπόννησο,

(16) στη Θεσσαλονίκη,

(11) στη Θεσσαλία,

(9) στο Βόρειο Αιγαίο,

(7) στα Ιόνια Νησιά,

(7) στο Νότιο Αιγαίο,

(6) στη Δυτική Ελλάδα,

(5) στην Ήπειρο και

(3) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44.596) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (42.714) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.882) των (150) ευρώ.

(43) παραβάσεις και (7) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

σύλληψη για κλοπή και παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη για ναρκωτικά, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 600 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας για παρουσία πελατών έξω από το κατάστημα.

Στην Κρήτη, (2) συλλήψεις προσωρινά υπεύθυνων γυμναστηρίων, (2) πρόστιμα των 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες και από 600 ευρώ σε συνολικά (10) αθλούμενους για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος λιανικού εμπορίου, 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη, 15ημερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στο Βόρειο Αιγαίο, (2) συλλήψεις και (2) πρόστιμα των 3.000 ευρώ για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 13 συμμετέχοντες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.975) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.571) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρατείνεται για δέκα μήνες η ισχύς ειδικών αδειών οδήγησης ταξί και βαν

 


Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού παρατείνεται για δέκα μήνες η ισχύς των ειδικών αδειών οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ, βαν ειδικής μίσθωσης 6 έως 9 θέσεων και οχήματα για μεταφορά ατόμων με αναπηρία), των οποίων η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο έντυπο είναι από 01.09.2020 έως και 30.06.2021.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση λαμβάνεται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατόχων ειδικών αδειών οδήγησης Ε.Δ.Χ. οχημάτων στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), με δεδομένη και την επιτακτική ανάγκη εξυπηρέτησης των οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, ιδίως αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας: Έκκληση στους υγιείς πολίτες να δώσουν αίμα-Καταγράφηκε μείωση στη συλλογή αίματος κατά 35% κατά την πανδημία


 Έκκληση στους υγιείς πολίτες να προσέλθουν και να δώσουν αίμα, για να μη χαθεί από έλλειψη ούτε ένας ασθενής κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, απηύθυνε χτες βράδυ η κυρία Κωνσταντίνα Πολίτη Αιματολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονική Σύμβουλος ΕΟΔΥ & Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης & Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ)!

 Η κυρία Πολίτη μιλώντας, στην έκτη Διαδικτυακή Διάλεξη του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα « Ιατρική των Μεταγγίσεων: Επίκαιρα θέματα σχετικά με την ασφάλεια και ποιότητα του αίματος σε έκτακτες καταστάσεις», αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καταγράφηκε σημαντική μείωση στη συλλογή αίματος, που κυμαίνεται σε ποσοστό από 10 μέχρι και 35%!

«Η μείωση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι αιμοληψίες γίνονται εκτός Νοσοκομείων, σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους - σε συνεργασία με Συλλόγους  Εθελοντών Αιμοδοτών, Περιφερειών και Δήμων και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πολίτη.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια η Επίκουρος Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ η μείωση στη συλλογή του αίματος οφείλεται στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, που ήταν απόρροια αφενός των επιβληθέντων περιορισμών στις μετακινήσεις και αφετέρου στον δικαιολογημένο φόβο των πολιτών έναντι του άγνωστου ιού.

Για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του αίματος η χώρα μας εφάρμοσε αναγκαστικά στρατηγικές εκλεκτικής διάθεσης του αίματος και των συστατικών του, όπως αναβολή μη επείγουσας μετάγγισης, χειρουργείων κ.λ.π.

«Η προσφορά αίματος θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η μετάγγισή του είναι ένα από τα συχνότερα και σημαντικότερα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων και για την διεκπεραίωση χειρουργικών, καρδιαγγειακών, ορθοπεδικών, παθολογικών, παιδιατρικών, ογκολογικών, αιματολογικών και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων» τόνισε η κυρία Πολίτη και πρόσθεσε:

Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου

 


Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά.

Η αλλαγή ώρας για το 2021 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου, στις 3:00 π.μ. θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά δηλ. 4:00 π.μ..

Αυτό ωστόσο που πολλοί αναρωτιούνται είναι αν θα είναι και η τελευταία φορά που θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ώρα

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαρτίου 2019, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ωστόσο δεν έχει οριστικοποιήσει τη θέση του καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει παγώσει τα πάντα.

Υπογραμμίζεται ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε εργαζομένους ειδικών κατηγοριών

 


Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους ειδικών κατηγοριών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων – δικαιούχων:

Φορτοεκφορτωτές

Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Δασεργάτες-Ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα που προβλέπεται στη νομοθεσία για το 2020

Λαχειοπώλες, μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα

Αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου

Απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει Νομικό Πρόσωπο, δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα 1.1.2020 έως 31.12.2020

Πωλητές υπαίθριου εμπορίου (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανοδίου εμπορίου) των οποίων η δραστηριότητα τελούσε σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας για το 2020

Στο 15,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο

 


Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ  στο 15,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι 16,4% τον Δεκέμβριο 2019 και 16,2% τον Νοέμβριο 2020.

Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση στις πλέον παραγωγικές ηλικίες 15- 34 ετών και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ υπήρξε και μείωση της συνολικής απασχόλησης.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 726.360 άτομα και μειώθηκαν κατά 44.853 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 (μείωση 5,8%) και κατά 24.332 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020 (μείωση 3,2%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.880.364 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 36.853 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 (μείωση 0,9%) και κατά 12.697 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020 (μείωση 0,3%).

Με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat, λόγω της πανδημίας, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.272.633 άτομα.

Καρκίνος του προστάτη: Τι οφέλη έχει για τους ασθενείς η ρομποτική προστατεκτομή


Πολλά οφέλη έχει για τους ασθενείς η ρομποτική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όταν εφαρμόζεται στα κατάλληλα περιστατικά, από καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους γιατρούς, έχει εξίσου καλή έκβαση με τις συμβατικές μεθόδους ριζικής προστατεκτομής. 
Βραχυπρόθεσμα όμως παρέχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και ταχύτερη ανάρρωση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό την εποχή της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό European Urology. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας παρακολούθησαν επί τρία χρόνια την πορεία της υγείας 718 ασθενών, διαπιστώνοντας πως όσοι υποβλήθηκαν σε ρομποτική προστατεκτομή ανέφεραν μειωμένα ποσοστά ακράτειας στους 3 μήνες από την επέμβαση. Ανέκτησαν επίσης ταχύτερα την στυτική λειτουργία τους, ενώ η ογκολογική έκβαση και η θνησιμότητα μεταξύ τους ήταν παρόμοια με εκείνη στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κλασική λαπαροσκοπική προστατεκτομή.

«Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο οποίος δεν έχει εξαπλωθεί εκτός προστατικού αδένα», σχολιάζει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Κατ' αυτήν αφαιρείται ο προστάτης (γίνεται ριζική προστατεκτομή) είτε με ανοικτό χειρουργείο είτε (συχνότερα) λαπαροσκοπικά, με ή χωρίς τη συνδρομή ρομποτικών συστημάτων. 

Η ρομποτικώς υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή είναι εξίσου αποτελεσματική με την κλασική λαπαροσκοπική προστατεκτομή στην αντιμετώπιση των εντοπισμένων καρκίνων του προστάτη. Κατά κανόνα εφαρμόζεται σε όγκους σταδίου 1 ή 2. Οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται εντός του προστατικού αδένα και δεν έχουν επεκταθεί σε δομές έξω από αυτόν (π.χ. στις σπερματοδόχους κύστεις, στους λεμφαδένες). 

Προς το παρόν, δεν γίνεται ευρεία εφαρμογή της μεθόδου σε πιο προχωρημένους καρκίνους. Ωστόσο αυτό αποτελεί αντικείμενο μελετών, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η ρομποτική προστατεκτομή».