Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Καταιγίδα ανατιμήσεων σε 800 προϊόντα μέχρι τέλος Νοεμβρίου

 


Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων γονατίζουν τα νοικοκυριά ωστόσο η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη με τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ.

Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, έως το τέλος του Νοεμβρίου, αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10-15%.

Μάλιστα, μιλάμε για αύξηση στις τιμές τουλάχιστον 800 κωδικών.

 Χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός πως τα τυροκομικά θα «δουν» αύξηση έως και 30% σε σχέση με σήμερα, ενώ μεγάλες θα είναι και οι αυξήσεις στις τιμές των απορρυπαντικών -που θα «εκτοξευθούν» έως και 20%. Κατά 21% θα αυξηθούν και οι βρεφικές πάνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN αύξηση αναμένεται και στα αναψυκτικά και τα ροφήματα, που θα αυξηθούν έως και 35%, ενώ και τα αρτοσκευάσματα θα «ανέβουν» κατά 19%.

Όλα τα παραπάνω τη στιγμή που οι εταιρείες μειώνουν τις ποσότητες των συσκευασιών, όπως το γιαούρτι που από τα 250 γρ. έχει πέσει από 220 έως και 200 γρ., τα κρουασάν από τα 90 γρ. στα 70 γρ., τα πατατάκια από τα 120 γρ. στα 90 γρ. και το ψωμί από το ένα κιλό στα 870 γρ.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών Τούρκων υπηκόων που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος

 


Συνελήφθησαν από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας τρεις Τούρκοι υπήκοοι που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών με ιστιοφόρο σκάφος το οποίο ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Το ιστιοφόρο σκάφος εντοπίστηκε στις 2/10 σε δυσχερή θέση δυτικά της Κεφαλλονιάς και σε αυτό επέβαιναν 53 μετανάστες και οι τρεις συλληφθέντες. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονταν 6 γυναίκες και 6 παιδιά. Τους περισυνέλεξε δεξαμενόπλοιο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι οι τρεις που επέβαιναν στο ιστιοφόρο, φέρονται ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά των μεταναστών, από τα Τουρκικά παράλια με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας και ως εκ τούτου συνελήφθησαν και πρόκειται να προσαχθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 39/2022 (26 Σεπτεμβρίου 2022 - 02 Οκτωβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα COVID-19 (5.238 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 22%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.09).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.073 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 153, 31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου: Γιορτή της παράδοσης «Τσίπουρα 2022», το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 μ.μ.

 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου διοργανώνει την Γιορτή της παράδοσης «Τσίπουρα 2022», το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 μ.μ..

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατείται η κατασκευή διπλού Κυκλικού κόμβου σε Μεσοπόταμο- Βελανιδοράχη

 


Η δημοπράτηση του έργου κατασκευής διπλού κυκλικού κόμβου επί της παραλιακής οδού (Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα) προς Μεσοπόταμο και Βελανιδοράχη είναι το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο για το οποίο έλαβε σήμερα απόφαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.480.000 ευρώ και προστίθεται σε μια σειρά άλλων κόμβων που έχουν προγραμματιστεί για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο παραλιακό μέτωπο των Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Εκτός αυτού η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίασε έλαβε αποφάσεις και για πολλά άλλα έργα που αφορούν τις  αποκαταστάσεις ζημιών, την οδική ασφάλεια, τον αγροτικό τομέα, τον πολιτισμό, αλλά και  άλλα που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών και παραγωγικών μονάδων. 

Τα σημαντικότερα ως προς το ύψος του προϋπολογισμού τους είναι τα εξής:

Α’  Οδικές υποδομές

Αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:

·           «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Γ. Οικονόμου.

Ν.Ο.Ι.: Συνέντευξη τύπου της κ. Μάρθα Παλαιοπάνου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ.

 


Η πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. κ. Μάρθα Παλαιοπάνου σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ. στα γραφεία του Ν.Ο.Ι. με τους Παγκόσμιους,  Πανευρωπαϊκούς Πρωταθλητές και Βαλκανιονίκες.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Σεπτέμβριο 2022 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν -9- τροχαία ατυχήματα (έναντι -12- το 2021).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

·         κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (έναντι -2- το 2021)

·         κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα όπως και το 2021

·         -9- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -10- το 2021)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -12- παθόντες (έναντι -16- το 2021). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

·         κανένας νεκρός (έναντι -2- το 2021)

·         κανένας σοβαρά τραυματίας όπως και το 2021

·         -12- ελαφρά τραυματίες (έναντι -14- το 2021)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

·         παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

·         παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP

·         υπερβολική ταχύτητα

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.269) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

- 2.019  για υπερβολική ταχύτητα

- 368  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

- 176  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

- 152  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

- 114  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

-  60  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

-  59  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

- 16  για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (147) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (63) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (968) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

"Μάθημα κωπηλασίας" από την πρωταθλήτρια Κατερίνα Γκόγκου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου

 


Την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πάντα για το άθλημα της κωπηλασίας από μία κορυφαία αθλήτρια είχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου που φιλοξένησαν την Πανευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια Κωπηλασίας Κατερίνα Γκόγκου στα πλαίσια της 9ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

Η Κατερίνα Γκόγκου μίλησε στα παιδιά τόσο για την κωπηλασία όσο και για την αξία του αθλητισμού και την ευγενή άμιλλα και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μικρών μαθητών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα άθλημα στο διακρίνεται η πόλη των Ιωαννίνων.

Την αθλήτρια καλωσόρισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Μίλτος Μάστορας ευχαριστώντας την για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση ενώ της απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα για τις διακρίσεις της. Την πλακέτα απένειμε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης που συνεχάρη τόσο την αθλήτρια όσο και το σχολείο για την πρωτοβουλία. «Σε συγχαίρουμε Κατερίνα για τις διακρίσεις αλλά και για το ήθος σου. Ως Δήμος Πωγωνίου έχουμε έναν ακόμη λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι καθώς κατάγεσαι από την Βροντισμένη και χαιρόμαστε που μοιράζεσαι τις επιτυχίες σου με τα παιδιά της περιοχής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φέρνουμε τους μαθητές κοντά στον αθλητισμό δίνοντάς τους υγιείς διεξόδους» σημείωσε ο κ. Γιούνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Και οι επιλαχόντες στους δικαιούχους για το «Εξοικονομώ 2021»

 


Μετά την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», οι αρχικά επιλαχούσες αιτήσεις Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων, χαρακτηρίζονται πλέον καταρχήν επιλέξιμες (προς Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ή προς Έλεγχο).

Οι αιτήσεις που εντάσσονται στον διαθέσιμο ανά Περιφερειακή Ενότητα προϋπολογισμό του Προγράμματος, είναι 47.433.

Ο νέος χαρακτηρισμός των αιτήσεων, αναφέρεται στους Πρόσθετους Πίνακες Κατάταξης Καταρχήν Επιλέξιμων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων (Εισοδηματική κατηγορία 1 και 2 έως 5) που εκδόθηκαν και οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ενότητα Αποτελέσματα Αξιολόγησης της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση της αίτησής τους μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι:

για τις αιτήσεις που χαρακτηρίζονται Καταρχήν Επιλέξιμες Προς ΗΤΚ, δίνεται προθεσμία 150 ημερών για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ενώ

για τις αιτήσεις που χαρακτηρίζονται Καταρχήν Επιλέξιμες Προς Έλεγχο (αιτήσεις που αφορούν ειδική περίπτωση ή/και πρόσφατη απόκτηση ακινήτου) θα προηγηθεί έλεγχος δικαιολογητικών.

ΔΕΗ: Νέες διευκολύνσεις πληρωμών ληξιπρόθεσμων λογαριασμών

 


Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της παροχής διευκολύνσεων σε όσους πελάτες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους κατά την περίοδο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε κίνητρο για ρύθμιση οφειλών με "κούρεμα" του χρέους στη λήξη του διακανονισμού.

Συγκεκριμένα έως τις 10 Νοεμβρίου δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες της εταιρείας με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα διακανονισμού 6 δόσεων, λαμβάνοντας ως επιβράβευση την επιστροφή της προκαταβολής κατά την εξόφληση του διακανονισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πελάτες της ΔΕΗ με οφειλή από 500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και η προκαταβολή εξαρτάται από το ύψος της οφειλής.

Συγκεκριμένα:

Για ύψος ρυθμιζόμενης οφειλής από 500 ευρώ - 1.000 ευρώ η προκαταβολή και αντίστοιχη επιστροφή είναι 50 ευρώ.

Για ύψος ρυθμιζόμενης οφειλής από 1001 ευρώ - 2.000 ευρώ η προκαταβολή και αντίστοιχη επιστροφή είναι 100 ευρώ.

Για ύψος ρυθμιζόμενης οφειλής από 2001 ευρώ - 3.000 ευρώ η προκαταβολή και αντίστοιχη επιστροφή είναι 200 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μορφή διακανονισμού ισχύει για τους πελάτες που θα διακανονίσουν τις οφειλές τους και θα πληρώσουν την προκαταβολή έως 10 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα προγράμματα διακανονισμών της ΔΕΗ όπως και η δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών με πιστωτική κάρτα σε έως 6 άτοκες δόσεις για ποσά από 200 ευρώ και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διευκολύνσεις πληρωμών της ΔΕΗ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 800-900-1000.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κ.Υ. Δερβίζιανα, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Ελπίδες για θεραπεία σοβαρής πάθησης στα μάτια με βλαστοκύτταρα από τους ίδιους τους ασθενείς

 


Επιστήμονες στις ΗΠΑ εμφύτευσαν με επιτυχία στο μάτι ενός ασθενούς ειδικά επεξεργασμένα βλαστοκύτταρα που προέρχονταν από το ίδιο του το αίμα, στο πλαίσιο της πρώτης του είδους της μελέτης για τη θεραπεία μιας σοβαρής οφθαλμοπάθειας.

Η οφθαλμοπάθεια είναι η ξηρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κατά την οποία συσσωρεύονται πρωτεΐνες και λιπίδια στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα (στην ωχρά κηλίδα). Οι εναποθέσεις αυτές μοιάζουν με κίτρινες κουκκίδες (drusen) και συνήθως αρχίζουν στην περιφέρεια της ωχράς κηλίδας. Όταν επεκταθούν προς το εσωτερικό της, τότε πλήττουν και την όραση.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι αρκετά συχνή στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως προσβάλλει 196 εκατομμύρια ανθρώπους, με τον αριθμό αυτό να εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 288 εκατομμύρια έως το 2040.

Τη νέα θεραπεία εφάρμοσαν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Οφθαλμών (NEI), που υπάγεται στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Wilmer του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Όπως ανακοίνωσαν, είναι η πρώτη φορά που γίνεται με επιτυχία αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση μιας οφθαλμοπάθειας. Βέβαια, η θεραπεία βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Προς το παρόν θα ελεγχθεί η ασφάλεια της μεθόδου στους ανθρώπους και σε δεύτερη φάση η αποτελεσματικότητά της.