Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Το τρένο στην Ήπειρο και όχι μόνο, ως «Επιστημονική φαντασία» για τον κ. Μητσοτάκη

 


Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  αφού εμφανίστηκε στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στον Alpha ως αμέτοχος της μεγάλης εθνικής τραγωδίας, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηγουμενίτσας είναι στη σφαίρα της «επιστημονικής φαντασίας».

Δεν πέρασε βέβαια πολύ καιρός  από τις δηλώσεις  κυβερνητικών βουλευτών της Ηπείρου για δήθεν μελέτες μέσα στο 2022 και θετικής αντιμετώπισης αυτής της προοπτικής. Συνηθισμένη βέβαια είναι και η περιοχή μας από την κοροϊδία αυτής της κυβέρνησης.

Οι μέρες που ο εν αποδρομή Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ήπειρο πλησιάζουν. Φρόντισε λοιπόν να ανακοινώσει ότι τρένο στην Ήπειρο δεν θα έρθει.  Θα πείτε τέτοια τρένα που σκοτώνουν να μας λείπουν.

Φρόντισε να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, να μην δημοπρατήσει τον άξονα Γιάννενα-Κακαβιά, να μην προχωρήσει την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Ιωάννινα, να αναβάλλει το Π.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας,   να αναβάλλει αεροπορικά δρομολόγια και να εξαγγέλλει επί χάρτου έργα όπως για παράδειγμα τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο της λίμνης.

Φρόντισε επίσης να ξεπουλήσει το λιμάνι  της Ηγουμενίτσας στους Ιταλούς, άρον-άρον  πριν την «πτώση» του, υπονομεύοντας  το δημόσιο συμφέρον  και την προοπτική  ανάπτυξης του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.

Οι Γιαννιώτες και οι Ηπειρώτες σας έχουν από καιρό γυρίσει την πλάτη.

Στην κάλπη θα μπει και η υπογραφή.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Επιστροφή στις νίκες για την Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Π.Α.Ο. Κουτσελιού 2-1)

 

*Η Αναγέννηση επικράτησε στο γήπεδο Περιβλέπτου του Π.Α.Ο. Κουτσελιού με 2-1 για την 25η αγωνιστική της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα της 25ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής 

Τετάρτη 22  Μαρτίου 2023  

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 2-1

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ  1-0

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ - Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  2-1         

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 3-2

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 2-0

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ  1-2        

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  2-1

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 2-0

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ  1-0

Βαθμολογία  της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας

1.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 68

2.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 68

3.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 66

4.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 54

5.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 50

6. Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 49

7. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 37 

8. Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 37 

9. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 37 

10. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 29

11. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  28

12. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 27

13. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 23

14. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 21

15. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 18

16. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 15

17. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 12 

18. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 10

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 25 Μαρτίου, ώρα 10:30 μ.μ.

 


Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ώρα 10:30 μ.μ., στον Παρακάλαμο.

Από 27 Μαρτίου οι εργασίες για τον κόμβο σύνδεσης Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Άρτης με Εγνατία Οδό

 


Από τις 27 Μαρτίου αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή  κόμβου στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας με την Εγνατία οδό, στην περιοχή Πεδινής. Στη σημαντική αυτή εξέλιξη αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης λέγοντας  χαρακτηριστικά ότι:  «Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, εγκρίθηκαν οι προσωρινές αποφάσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση και την Εγνατία Οδός Α.Ε.. Είναι κάτι που αλλάζει την περιοχή μας». 

Ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η Εγνατία Οδός και ζήτησε την υπομονή του κόσμου κατά τη διάρκεια των εργασιών. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη,  από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και έως τις 30 Ιουνίου 2023 θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη συμβολή της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας με  την Εγνατία οδό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες κατασκευής του  έργου, που περιλαμβάνει δύο ημικυκλικούς κόμβους  εκατέρωθεν της Εγνατίας οδού στις θέσεις συμβολής των κλάδων της Εγνατίας οδού με την Εθνική Οδό.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Θωρακισμένα περιβαλλοντικά τα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ταμείο Ανάκαμψης

 


Τα έργα που έχουν προταθεί και έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για οδικά έργα από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι έργα οδικής ασφάλειας και θωρακισμένα από πλευράς περιβαλλοντικών όρων, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Συγκεκριμένα,  εξήγησε ότι  ο προγραμματισμός των έργων κατασκευής κυκλικών κόμβων έγινε στη συνέχεια σχετικού εγγράφου (4 Ιουλίου 2022) της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου.

Με βάση το αρχικό ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης (31 Ιανουαρίου), προτάθηκαν  προς ένταξη οι μελέτες, είτε για το επαρχιακό, είτε για το εθνικό δίκτυο  που ήταν έτοιμες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ιωάννινα: Τρία δέντρα στη μνήμη των Εβραίων της πόλης

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων την ερχόμενη Παρασκευή (24 Μαρτίου) θα προχωρήσουν στη φύτευση τριών δέντρων στην πλατεία Μαβίλη, στο σημείο όπου έγινε η συγκέντρωση των Εβραίων της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα για να ακολουθήσει ο εκτοπισμός και ο αφανισμός τους.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες David Behar Perahia και Φώτης Σαγώνας.

Πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια που σκοπό έχει να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ην Πέμπτη 23 Μαρτίου, ώρα 09:30

 


Την 23-03-2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Αναμόρφωση του πίνακα οικονομικής στοχοθεσίας Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2023 όπως αυτός διαμορφώθηκε με την 1η τροποποίηση του Προϋπολογισμού της και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.      Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ασφαλτικές εργασίες στην επαρχιακή οδό Γλυκή - Τσαγγάρι», προϋπολογισμού € 248.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

3.      Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Πέρδικας – Πάργας προς Άγιο Αθανάσιο», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

4.      Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Βροσύνα – Λεπτοκαρυά – Καλλιθέα», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

5.      Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων βλαβών στην επαρχιακή οδό Γέφυρα Νάτση Φιλιατών – Δάφνη – Κεραμίτσα», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Παρακάλαμος: Καθάρισμα περιοχής Ντερέδων

 


Αγαπητοί συγχωριανοί -συνδημότες,

Σήμερα, για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός της περιοχής "Ντερέδων" της Κοινότητας μας, από μηχανήματα του Δήμου  (μετά από σχετικό αίτημά μας προς τον αρμόδιο Αντ/ρχο κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο, ο οποίος αμέσως ανταποκρίθηκε θετικά για την επίλυση) καθώς και ο δρόμος προς μοναστήρι "Σωσίνου".

Είναι η πολλοστή φορά που πραγματοποιείται καθαρισμός του χώρου, από τα κάθε λογής πράγματα που εναποθέτουν όλοι.

Θα ήθελα από την πλευρά μου να παρακαλέσω, να προστατεύουμε το περιβάλλον και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο χώρος των "Ντερέδων" αγαπητοί φίλοι, είναι για αδρανή υλικά.

Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν εκ νέου πινακίδες για να διατηρούμε καθαρή την φύση και θέλω να πιστεύω πως θα τις σεβαστούμε όλοι μας.

Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω πως εάν κάποιος θέλει να απομακρύνει από το σπίτι του κάποια πράγματα όπως ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, στρώματα κτλ. τόσο εγώ ως Πρόεδρος αλλά και ο υπεύθυνος Αντ/ρχος κ. Φωτίου Αθανάσιος είμαστε στην διάθεσή σας, ώστε να βοηθήσουμε με το συνεργείο αποκομιδής, για την μεταφορά τους.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την δημοτική Αρχή για την συνεργασία.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Πρωταθλητής και Πολυνίκης και για το 2022 ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

 


Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κωπηλατικό γίγνεσθαι είχε και για το 2022 ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων που βραβεύτηκε από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία ως Πρωταθλητής και Πολυνίκης σε μία ξεχωριστή εκδήλωση.

Η λαμπερή αθλητική γιορτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στο Μέγαρο της Ολυμπιακής Επιτροπής με το Ν.Ο.Ι. και τους αθλητές του να ξεχωρίζουν, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στον κωπηλατικό στίβο.

Η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Μάρθα Παλαιοπάνου παρέλαβε τα βραβεία του Πρωταθλητή και Πολυνίκη ευχαριστώντας στο χαιρετισμό  της τόσο τους αθλητές και προπονητές του συλλόγου όσο και τους τοπικούς φορείς για τη συμπαράσταση ενώ ευχήθηκε να έχει ο Ν.Ο.Ι. παρουσία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

«Στη χρονιά που πέρασε θέσαμε,  ως διοικητικό συμβούλιο, υψηλούς αλλά υλοποιήσιμους στόχους δίνοντας ώθηση στο σύλλογό μας για άλλη μία χρονιά να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Από το 2018 φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας, πάντα με τη στήριξη των τοπικών φορέων.

Σε αυτό το σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράστασή του και για τη συνεχή συνεργασία που έχουμε πάντα με γνώμονα τη συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματός μας στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων σε έναν από τους καλύτερους φυσικούς στίβους και φυσικά στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Ο Όμιλός μας παραμένει Πολυνίκης και Πρωταθλητής και για το 2022. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τον αθλητισμό τις αξίες της ζωής αλλά και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, γιατί ο δρόμος είναι ανηφορικός, δύσκολος και απαιτεί προσπάθεια, θέληση και καλή διαχείριση τόσο της χαράς όσο και της απογοήτευσης.

Το 2023 είναι προολυμπιακή χρονιά και εύχομαι εκ μέρους όλης της διοίκησης για την ελληνική αποστολή και την κωπηλατική ομοσπονδία να πάρουν τα πολυπόθητα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και φυσικά θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν σε αυτή την αποστολή θα βρίσκονται, για άλλη μία φορά, οι αθλητές/ριες του Ν.Ο.Ι.

25η αγωνιστική την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Π.Α.Ο. Κουτσελιού 22-03-23/16:30)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ  ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ    

ΩΡΑ: 16:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ

Το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 22  Μαρτίου 2023  

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:30)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:30)       

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ - Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:30)                

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (16:30)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (16:30)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:00)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:30

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (18:00)

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ  (18:30)

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών με τον Καραγκιόζη του Γιώργου Ηπειρώτη

 


Η Ελλάδα είναι Φως και εμείς Σκιά της...!

Ο   Καραγκιόζης   είναι   μια   Ελληνική   Σκιά   που   φωτίζει   τις   σκιές μας...!

Από τα αρχαία Ελευσίνια και Καβείρια Μυστήρια, τα Δρώμενα και Θεώμενα...   και   την   Αριστοφανική   Κωμωδία...   ξεπηδά   ο Καραγκιόζης   με   πρόγονο   του   το   Θερσίτη,   τον   Αίσωπο   και   το Διογένη... για να ταξιδέψει σε όλο  τον Ανατολικό Κόσμο με τον Μεγάλο   Στρατηλάτη   Αλέξανδρο   γιο   του   Φιλίππου   Β'   και   της Ολυμπιάδας.

Εκεί στην Ανατολή... το Ελληνικό Θέατρο Σκιών αλλάζει θεατρική υπόσταση   και   από   ανθρώπους   ηθοποιούς   γίνεται   δερμάτινες φιγούρες... για να πάρει ξανά το δρόμο για την Ελλάδα!

Η Ανατολή αλλάζει και τον χαρακτήρα του Θεάτρου Σκιών κυρίως όταν αυτό το θέατρο κάνει τη μεγάλη του στάση στην Οθωμανική Τουρκία...

Εκεί   από   ένα   θέατρο   του   φωτός   υποβαθμίζεται   σε   ένα   θέατρο ύβρεων   και   άσεμνων   χαρακτηρισμών   και   χειρονομιών   που μορφοποιεί   φαλλοκρατικά   τον   Τούρκο   πρωταγωνιστή   ο   οποίος διασκεδάζει   μόνο   τους   άντρες   και   αποτελεί   απαγόρευση παρακολούθησης από γυναίκες και παιδιά!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 22 Μαρτίου

 


Την Τετάρτη  22 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Mετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα μάτια και την όραση

 


Οι γυναίκες που περιμένουν παιδί γνωρίζουν καλά πως θα βιώσουν πολλές αλλαγές, από πρωινές ναυτίες και διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης μέχρι αιφνίδια λαχτάρα για τα πιο απρόσμενα τρόφιμα, πόνους στη μέση και οιδήματα στα πόδια. Εκείνο που πολλές αγνοούν, όμως, είναι οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στην όραση.

Οι ορμόνες που κατακλύζουν το σώμα επηρεάζουν όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Πολλές από τις οφθαλμικές αλλαγές της εγκυμοσύνης είναι ήπιες και παροδικές, και υποχωρούν μετά τον τοκετό. Μερικές, όμως, είναι επίμονες και άλλες κρύβουν σοβαρά προβλήματα.

«Οι οφθαλμικές αλλαγές της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές. Αν και οι περισσότερες είναι καλοήθεις, φυσιολογικές αντιδράσεις στις μεταβολικές, ορμονικές και ανοσολογικές τροποποιήσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή του οργανισμού στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, υπάρχει ενδεχόμενο να αναπτυχθούν, να επιδεινωθούν ή ακόμα και να υποχωρήσουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα στα μάτια», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.



Όπως εξηγεί, «σχεδόν όλες οι δομές των ματιών μπορεί να υποστούν αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα βλέφαρα, ο επιπεφυκώς, ο κερατοειδής (είναι ο επιφανειακός χιτώνας των ματιών), ο φακός του ματιού, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας (βρίσκεται βαθιά μέσα στα μάτια), ακόμα και το οπτικό νεύρο και ο οφθαλμικός βολβός.