Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Νίκη Κεραμέως: Αναπλήρωση χαμένων ωρών με αναπροσαρμογή διδακτικών ωρών, κατάργηση περιπάτων


Η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά

Η υπουργός Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων, λόγω κορωνοϊού, από αύριο, Τετάρτη, και για 14 ημέρες.
Επεσήμανε πως δεν υπάρχει «καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».
Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.
Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ' όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».
Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.
Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Δήμος Πωγωνίου: Κλειστά από την Τετάρτη 11 Μαρτίου όλα τα σχολεία


Κλειστά λόγω κορονοϊού θα είναι τα σχολεία όλης της χώρας από το πρωί της Τετάρτης 11/03/2020 σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για δυο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους και για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Κλείνουν όλα τα σχολεία στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού για 14 ημέρες

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας λόγω του κορονοϊού για 14 ημέρες.
Συμπεριλαμβάνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όλα τα
πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, καθώς και τα ΤΕΙ. 
Το μέτρο αφορά και τα φροντιστήρια αλλά και κάθε είδους ιδιωτική σχολή οποιασδήποτε βαθμίδας.

Επιτυχημένη η συμμετοχή της Περιφέρειας στο Ελληνογερμανικό Forum για προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας την Ήπειρο


Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Forum, με θέμα «Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων» , το οποίο υλοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ. Την Περιφέρεια   εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και με την ευγενική συμμετοχή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, προβλήθηκε και προωθήθηκε ο σκοπός προσέλκυσης εταιρειών υψηλής Τεχνολογίας στην Ήπειρο.
Στο FORUM συμμετείχαν εκτός των υπουργών και υφυπουργών των δύο κυβερνήσεων πλήθος εταιρειών και από τις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων και οι τοπικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας TEAM VIEWER και NATEC.
Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν η μοναδική Περιφέρεια από ελληνικής πλευράς που έδωσε το παρόν στο FORUM, και με την προοπτική της δημιουργίας του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και της εγκατάστασης σε αυτό αντίστοιχων εταιρειών, συμμετείχε σε οργανωμένες συναντήσεις με επενδυτές – Funds και γερμανικές εταιρείες τεχνολογίας παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα στα πρότυπα των γερμανικών εταιρειών P&I και TEAM VIEWER που ήδη λειτουργούν με επιτυχία στην περιοχή.
Η οργανωμένη συμμετοχή της Περιφέρειας χαιρετίσθηκε ως πρότυπο εξωστρέφειας, παράδειγμα προς μίμηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη στην εισαγωγική ομιλία του, με τον οποία «άνοιξε» την εκδήλωση μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας κ. Peter Altmaier, προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφτούν από κοινού τα Ιωάννινα το επόμενο χρονικό διάστημα και  τις γερμανικές εταιρείες που λειτουργούν εδώ.
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη ήταν  εποικοδομητικές, με προοπτική να έχουν θετικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στον στόχο της προσέλκυσης και άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Περιφέρεια.  

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τα νέα πιστοποιητικά που εντάσσονται στα ΚΕΠ


Η επανένταξη και η επικαιροποίηση διαδικασιών του υπουργείου Δικαιοσύνης στα ΚΕΠ, καθώς επίσης και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη νέων διαδικασιών ήταν το κεντρικό θέμα στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, κ.  Γιώργο Γεωργαντά.
Μάλιστα, συμφωνήθηκε η επανένταξη σημαντικού αριθμού διαδικασιών, οι οποίες βρίσκονται σε αναστολή από το 2013, καθώς επίσης και η ένταξη νέων διαδικασιών που αφορούν τις επιχειρήσεις και διαδικασιών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα, θα επικαιροποιηθούν και θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω πιστοποιητικά, τα οποία είναι υψηλής ζήτησης και ενδιαφέροντος για το ευρύ κοινό:
1. Περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.
2. Περί αποποίησης ή μη κληρονομίας.
3. Περί μη αμφισβήτησης ή προσβολής κληρονομικού δικαιώματος.
4. Περί ανάκλησης, τροποποίησης, αφαίρεσης κληρονομητηρίου
Με σκοπό το συντονισμό των δύο υπουργείων και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου, συγκροτήθηκε σήμερα ομάδα εργασίας.

Άρτα: Εξιχνίαση κλοπής σε βάρος 69χρονου ημεδαπού


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 45χρονού ημεδαπού, ο οποίος πραγματοποίησε συναλλαγές σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας με κάρτα του παθόντα
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής σε βάρος 69χρονου ημεδαπού σε χωριό της Άρτας.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 45χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 45χρονος, την 03-03-2020, χρησιμοποιώντας τραπεζική κάρτα του 69χρονου, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο τελευταίος την είχε ξεχάσει σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε χωριό της Άρτας, πραγματοποίησε επτά ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, συνολικής αξίας -123,40- ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Μέχρι 30 Μαρτίου κατάθεση δικαιολογητικών για τις εξετάσεις φαρμακοποιών

Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία κατάθεσης των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Μακεδονίας 8, Αθήνα) είναι μέχρι την Δευτέρα 30-03-2020. 
Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα  06-04-2020.
Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
1)  Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων
–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26510-87130
2)   Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας
 –  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63515
3)   Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας
 –  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 60184
4)   Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας
–  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113& 62112
5)  Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης, κ. Χρ. Μπουτζικούδη: 210-8208787
 Επισημαίνεται πως παράβολο εξετάσεων εκδίδεται μόνο από την Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (Ακαδημίας 40 Αθήνα).

Δέσμη οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό


Τη πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό, που ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Η δέσμη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, καθώς και επιπλέον δαπάνες για το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, προαναγγέλθηκαν νέες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των συναρμόδιων υπουργείων, και οι οποίες θα κατατεθούν προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τις επόμενες ημέρες. 
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, προς την κατεύθυνση της πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης, ζητείται η εξαίρεση, ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ενώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκινά ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, όπου σημαντικό κομμάτι είναι τα φορολογικά έσοδα. 

Τα μονοπάτια της Ηπείρου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην Καστοριά


Η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από σχετική πρόσκληση συμμετείχε σε μια ακόμη διοργάνωση, που είχε στόχο την ευαισθητοποίηση τοπικών φορέων και κοινωνίας για την ανάδειξη της αναγκαιότητας αξιοποίησης των παραδοσιακών μονοπατιών.
Πρόκειται για ημερίδα που έγινε στην Καστοριά, με θέμα: «Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης» και η οποία διοργανώθηκε από την Κοιν.Σ.Επ. «ΑENAON-NEVEREST» σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, το ΚΠΕ Καστοριάς και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Π.Ε Καστοριάς.
Δύο από τις επτά εισηγήσεις αφορούσαν την Ήπειρο και συγκεκριμένα τα μονοπάτια της Ηπείρου και το Γεωπάρκο Βίκου - Αώου.
Το δίκτυο ανάδειξης των παραδοσιακών μονοπατιών της (Epirus Trail) παρουσίασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας. Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου (που προστατεύεται πια από την UNESCO) εισηγήθηκε ο κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Συντονιστής του Γεωπάρκου και στέλεχος της «Ήπειρος Α.Ε». Όπως τόνισαν στις εισηγήσεις τους, στόχος των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας είναι μέσα από κανόνες αφενός να προστατεύεται το περιβάλλον και αφετέρου να δίνεται η δυνατότητα ήπιας ανάπτυξης σε κάθε τόπο.
Κατά τα διάρκεια των εργασιών προτάθηκε από τις δύο πλευρές η σύνδεση των παραδοσιακών δικτύων μονοπατιών Ηπείρου και Μακεδονίας, κάτι που συνάντησε θετική ανταπόκριση. Στο πεδίο των συντονισμένων ενεργειών για αξιοποίηση των μονοπατιών, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου διοργάνωσε με επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στο Μέτσοβο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Θεραπείες ομορφιάς: Προετοιμασία για την άνοιξη για πρόσωπο και σώμα


Μετράμε ήδη λίγες μέρες μέχρι την έναρξη της άνοιξης και οι θεραπείες ομορφιάς έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. 
Αφενός γιατί την άνοιξη ξεκινούν να πληθαίνουν οι έξοδοι και οι πιο «αποκαλυπτικές» εμφανίσεις, αφετέρου γιατί έχουμε αρχίσει ήδη να σκεφτόμαστε την προετοιμασία για το Πάσχα.
Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι είτε θεραπευτικές, διορθώνοντας ήδη υπάρχουσες ατέλειες, είτε προληπτικές, εμποδίζοντας την εμφάνιση νέων.
Είναι γεγονός ότι από την άνοιξη και μετά οι ατέλειες εκτίθενται περισσότερο, προκαλώντας συχνά αμηχανία. 
Από την άλλη πλευρά, τώρα είναι μια καλή εποχή για να ξεκινήσει η πρόληψη αισθητικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την  έντονη ηλιοφάνεια και κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως για παράδειγμα οι πανάδες και η φωτογήρανση.
«Σε κάθε περίπτωση, οι μέθοδοι της Πλαστικής/Αισθητικής Χειρουργικής μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις. Ιδιαίτερα δημοφιλείς αυτήν την περίοδο είναι οι θεραπείες του προσώπου, του λαιμού, των χεριών και ακολουθούν αυτές του σώματος», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Θεραπείες προσώπου
Μηχανήματα: Τα μηχανήματα νέας γενιάς (laser, RF, light κ.λπ.) αφαιρούν νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, λειαίνουν τις βαθιές ρυτίδες, «σβήνουν» τις επιφανειακές, κάνουν σύσφιξη στους ιστούς, αφαιρούν τις σκουρόχρωμες κηλίδες και αναζωογονούν το δέρμα. Είναι θεραπείες μικρής διάρκειας, ανώδυνες και με μακροχρόνια αποτελέσματα.