Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Συμπαραστάτες της Ηπείρου οι Έλληνες αιρετοί του εξωτερικού

 


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.), τα οποία συνόδευε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, επισκέφθηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε τα εθνικά θέματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο.

«Σας καλωσορίζω στη χώρα του Πύρρου και των αρχαίων Μολοσσών.  Σε έναν τόπο που αγωνίζεται, που κάθε ημέρα αλλάζει προς το καλύτερο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία.

Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ηπείρου και στη διαμόρφωση της σημερινής της γεωγραφικής θέσης από τις κατά καιρούς αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Αναλυτική αναφορά έκανε στη  μεγάλη διασπορά των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη των αποδήμων και ειδικά των Εθνικών Ευεργετών στη στήριξη του Ελληνισμού σε δύσκολες περιόδους και μετέπειτα- μετά τη λήξη των μακροχρόνιων πολέμων-  στην εδραίωση του Ελληνικού Κράτους.

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τις πληρωμές του περσινού Μαρτίου

 


Στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας, που είχε δημιουργηθεί τον Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρία ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους (σχετικό δελτίο Τύπου εκδόθηκε στις 16/3/2023, https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-191 ), η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, με την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου 2024, που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός

 

Στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς συνελήφθη από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εξέλθει από την χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και «επικίνδυνη παρεμβολή στην οδική κυκλοφορία» με επαπειλούμενη ποινή έως 15 έτη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδόθηκε η προδημοσίευση 1ης Πρόσκλησης γεωργών νεαρής ηλικίας

 


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε η αρ. 2404/12-12-2023 Προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.

Στόχος της παρέμβασης Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Παρακάλαμος: Διακοπή ρεύματος

 


Αγαπητοί συγχωριανοί -συνδημότες

ενημερώθηκα από τον κ. Γκέρτσο Θεόδωρο, υπάλληλο της  ΔΕΗ,  ότι έχουμε γενική διακοπή ρεύματος στην γύρω περιοχή και περιμένουμε την άμεση επίλυση.

Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Ανδρέας

Γιάννενα: Το πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Γεωργίου

 


Με τριήμερες εκδηλώσεις ο εορτασμός του Πολιούχου της πόλεως των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, ώρα 4:00 μ.μ. θα γίνει δέηση στον Σεπτό Οίκο του Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει η μεταφορά της Ιεράς Εικόνας στην Κεντρική Πύλη του Κάστρου.

Εκεί θα γίνει δέηση και στη συνέχει η εικόνα θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου, στην πλατεία Πάργης.

Στις 5:00 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί Εσπερινός και στις 6:00 μ.μ. στον Ναό του Νεομάρτυρα στην Πλατεία Πάργης θα γίνει Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Στις 9:00 μ.μ. στον Οίκο του Αγίου θα γίνει Ιερά Αγρυπνία.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στις 7:00 π.μ. θα γίνει Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στις 10:30 π.μ.,  η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και η εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό.

Στις 5:00μ.μ.  θα γίνει Ιερά Παράκληση στον Οίκο του Αγίου Γεωργίου και στις έξι Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό.

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 στις 7:00 π.μ.  θα γίνει Όρθρος στον Μητροπολιτικό Ναό και  το απόγευμα Εσπερινός, Ιερά Παράκληση και επιστροφή των Ιερών Λειψάνων στο Ναό του Πολιούχου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, ώρα 14:00

 


Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 16-1-2024 τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18/1/2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.00, στην αίθουσα του Π.Σ. (Πλ. Πύρρου 1,Διοικητήριο).

Την Τρίτη16-01-2024 και ώρα 9.30 π.μ. συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Εκλογή Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ασφαλτικές εργασίες στην επαρχιακή οδό Γλυκή – Τσαγγάρι», αναδόχου «ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε.», μέχρι την 27-04-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλου Περιστερίου», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Καρδαμιτσίων», αναδόχου Γεωργίου Ντάφλη, μέχρι την 30-06-2024.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ενός 52χρονου αλλοδαπού για παράνομη εξαγωγή καπνιστικών ειδών

 


Στη σύλληψη ενός 52χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών/Ομάδας Κ9 της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένη, σε διάφορα σημεία του τράκτορα και του επικαθήμενου, συνολική ποσότητα εννιακοσίων είκοσι έξι πακέτων 926 τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 52χρονος οδηγός να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας που διενεργεί τη προανάκριση, κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα με το επικαθήμενο, καθώς και τα ανευρεθέντα τσιγάρα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

Αδελφότητα Καταρρακτιωτών Ιωαννίνων «Η Αγία Παρασκευή»: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00, στο κέντρο «Η Αλεπού»

 

Η Αδελφότητα Καταρρακτιωτών Ιωαννίνων «Η Αγία Παρασκευή» διοργανώνει την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 12:00, στο κέντρο «Η Αλεπού».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου

 

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου «Ο Άγιος Νικόλαος»: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00, στο κέντρο «Το Έλατο»

 

Η Αδελφότητα Στρατίνιστας  Πωγωνίου «Ο Άγιος Νικόλαος» κόβει την  Πρωτοχρονιάτικη πίτας της, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 13:00, στο κέντρο «Το Έλατο».

Μάτια και χειμώνας: Πώς τα επηρεάζει το κρύο;

 


Όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ντυνόμαστε όσο πιο ζεστά μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το κρύο, ξεχνώντας όμως ότι προστασία χρειάζονται και τα …μάτια μας! 

«Είναι γεγονός ότι τα μάτια είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος, γιατί απλά είναι τα πιο εκτεθειμένα! Είναι έτσι ευάλωτα στις ακραίες αποκλίσεις (έντονο κρύο, αέρας) από τη φυσιολογία του σώματος μας που είναι οι 36,8o C και υγρασία 50 έως 60%. Ευτυχώς διαθέτουν μέτρα αυτοπροστασίας: τις βλεφαρίδες, τα βλέφαρα και τα «αλμυρά» δάκρυα για να αντέξουν το κρύο. Καθώς το αλατόνερο παγώνει σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες απ' ό,τι το γλυκό νερό, τα μάτια μας παραμένουν υγρά ακόμα και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Επίσης η θερμότητα που παράγει το σώμα τα προστατεύει» επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, LaserVision στην Αθήνα, και Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης.

Η παγωνιά όμως μπορεί να διαταράξει την όραση και να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα στα μάτια και μια από τις κυριότερες αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι η ξηροφθαλμία. Όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος, παράγουμε διαρκώς δάκρυα, τα οποία στη συνέχεια εξατμίζονται, οπότε τα μάτια πρέπει να ανανεώνουν συνεχώς τις παραγόμενες ποσότητες. Ο παγωμένος αέρας, όμως, επιταχύνει την εξάτμιση των δακρύων, με συνέπεια η ξηροφθαλμία να είναι πολύ πιο συχνή τον χειμώνα απ' ό,τι τους άλλους μήνες του χρόνου. Μάλιστα την ξηροφθαλμία μπορεί να εντείνει τον χειμώνα η μειωμένη υγρασία στους εσωτερικούς χώρους που θερμαίνονται με συστήματα κεντρικής θέρμανσης.