Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Συνάντηση του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, μαζί με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, πραγματοποίησε συνάντηση, την Τρίτη 21/4, με τον Δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Αρταίων.
Από την πλευρά του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, τονίστηκε καταρχάς ότι με τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. 

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τον προβληματισμό του για τα ζητήματα που θα προκύψουν στην υλοποίηση των έργων και των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθέσιμων εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και στη συζήτηση που έγινε με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα.
“Αυτή τη στιγμή -τόνισε- η αυτοδυναμία και η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης καταργείται. Δεν είμαστε αυτοί που δεν θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος, όταν περνάει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά θέσαμε το θέμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός, που μπορεί σε δύσκολες καταστάσεις να βοηθάει την κοινωνία. Εμείς έχουμε αυτά τα λίγα  χρήματα για συντηρήσεις, για το επίδομα νεφροπαθών, για τη μεταφορά μαθητών, για την αποκατάσταση ζημιών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες. Ούτε και σε αυτό υπάρχει κάποια μέριμνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσαμε πως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τώρα, στις δυσκολίες ήμασταν παρόντες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 10η/23-04-2015 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 23 Απριλίου και ώρα 9:30 π.μ.

Την 23-04-2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 07-04-2015 συνεδριάσεως.
1. Κατάρτιση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2015 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Α' τρίμηνο έτους 2015 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
3. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση τμήματος Ε.Ο.18 από διασταύρωση Αρχαίας Νικόπολης της Ε.Ο.21 μέχρι τη διασταύρωση Μονολιθίου της Ε.Ο Χ12 (Ε-55)», προϋπολογισμού € 70.000,00 με ΦΠΑ.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Στερέωση – αποκατάσταση Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου», αναδόχου εταιρείας «Π. Παπαδημητρίου & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 30-09-2015.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων, πινακίδων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου», αναδόχου εταιρείας «ΙΩΑΝ. & ΑΛΕΞ. Ν. ΓΕΡΟΝΤΑΣ Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2015.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος καφέ-ψησταριά & ξενώνα στην Τ.Κ. Δελβινακίου

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 66/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 53/2015 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1.    Περιγραφή ακινήτου:
Δημοτικό κατάστημα εντός οικισμού Τ.Κ. Δελβινακίου  το οποίο συνορεύει γύρωθε με δημοτική έκταση, δημοτικό δρόμο,  ιδιοκτησία Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως  Πωγωνιανής και Κονίτσης και ιδιοκτησία Τράπεζας πρώην ΑΤΕ και νυν Πειραιώς, με συνολικό εμβαδό  κύριας χρήσης 416,64 τ.μ. και υπόγειο αποθηκευτικό χώρο 208,32 τ.μ.  ήτοι αναλυτικά:
1.Το ισόγειο αποτελείται από αίθουσα καταστήματος (καφέ – ψησταριά) 105,55m2, WC 15,47 m2 και Reception- σαλόνι ξενώνα 87,30m2.
2.O 1ος όροφος αποτελείται από 7 δωμάτια με λουτρά  συνολικού εμβαδού 208,32 m2.
3.Το υπόγειο είναι  αποθηκευτικός χώρος αποτελούμενος από δύο χώρους συνολικού εμβαδού 208,32 m2.
    Επίσης συμπεριλαμβάνονται στην εκμίσθωση του εν λόγω καταστήματος  έπιπλα και είδη ξενοδοχειακού εξοπλισμού σύμφωνα με το από 6-4-2015 πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής ήτοι:

Συλλήψεις για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών και καταδικαστική απόφαση, σε Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα

Συνελήφθησαν χθες (21-04-2015), σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ηλικίας 19 και 50 ετών, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών και καταδικαστική απόφαση.
Αναλυτικά:
  • αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, συνέλαβαν χθες το πρωί στην Ηγουμενίτσα, έναν 19χρονο ημεδαπό, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη, βάρους (0,4) γραμμαρίων, και
  • αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.Α.Σ, συνέλαβαν χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, μία 50χρονη ημεδαπή, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος της καταδικαστική απόφαση, για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως. 

Άρτα: Συνελήφθη 33χρονη ημεδαπή κατηγορούμενη για κλοπές

Συνελήφθη χθες (21-04-2015) το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 33χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για κλοπές.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 33χρονη την προηγούμενη ημέρα (20-04-2015) είχε αφαιρέσει από κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας, διάφορα είδη οικιακής χρήσεως, ιδιοκτησίας 62χρονης ημεδαπής.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε προανακριτικά, η συλληφθείσα την 15-04-2015 είχε εισέλθει σε διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία, όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, φωτογραφική μηχανή και κοσμήματα.
Μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε στην κατοχή της 33χρονης και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας. 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: Λαϊκή βραδιά με τον Πέτρο Μπονίκα, το Σάββατο 25 Απριλίου, στο κυλικείο Παρακαλάμου

Τηλεοπτικό αφιέρωμα του ΑΝΤ1 στην «Κιβωτό του Κόσμου» με αφορμή τη συνεργασία του Ιδρύματος με το δήμου Πωγωνίου και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Η στήριξη και επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της Κιβωτού του Κόσμου, του δήμου Πωγωνίου και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), μέσω της ανάπτυξης ενός σημαντικού κοινωνικού έργου, προβλήθηκε τηλεοπτικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Με Αγάπη», με τη Μαρί Κυριακού.

Πιο συγκεκριμένα, αναδείχτηκε το γεγονός, ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει παραχωρήσει κτιριακή υποδομή στο δήμο Πωγωνίου, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη του Ιδρύματος, έχει αξιοποιηθεί για τη στέγαση φιλοξενουμένων της Κιβωτού του Κόσμου και τη λειτουργία Γεωργικής Σχολής.

Μια πρωτοβουλία που ενισχύει έμπρακτα το κοινωφελές έργο της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει ποικιλότροπα, τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην περιοχή.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συνδιοργανώνει με την ΟΓΕ, εκδήλωση για την προσχολική αγωγή και τη δημόσια υγεία, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, ώρα 9.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια


Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, διοργανώνει διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, ώρα 12:00 το πρωί

Πρόσκληση

Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015, ώρα 12:00 το πρωί, η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνει διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια).
Oι προσκεκλημένοι Αρχαιολόγοι Παρασκευή Γιούνη, Υπατία Φάκλαρη και Δημήτριος Κοντογιώργος θα ομιλήσουν με θέμα: 
O αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Καστρίτσας Ιωαννίνων: Νέα δεδομένα για την οικιστική οργάνωση και την οχύρωση της ακρόπολης στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης του χώρου (ΕΣΠΑ 2007-2015).
          Ο λόφος της Καστρίτσας βρίσκεται στις νότιες παρυφές της λίμνης Παμβώτιδας και δεσπόζει στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Στην περιοχή εντοπίζονται ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας, από την  παλαιολιθική έως την ύστερη Οθωμανική περίοδο. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ιδρύθηκε η μονή του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, ενώ ο λόφος, λόγω της στρατηγικής του θέσης, επελέγη ως τμήμα της γραμμής άμυνας της πόλης των Ιωαννίνων, κατά την Οθωμανική περίοδο.
Στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2015» υλοποιήθηκαν δράσεις με σκοπό την ανάδειξή του λόφου σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. 
Τα εκτενή κατάλοιπα των κτιρίων και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για την πολεοδομική – χωροταξική οργάνωση της πόλης, από την ελληνιστική ως την περίοδο της ρωμαιοκρατίας. Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά έχει αποκαλύψει  δύο μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα σε διαφορετικά επίπεδα του οχυρωμένου λόφου καθώς και νέα στοιχεία για την οχύρωση της ακρόπολης. Τα πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα ενισχύουν την εικόνα μιας σημαντικής και ακμάζουσας πόλης, στο δίκτυο των ηπειρωτικών ακροπόλεων της ελληνιστικής αλλά και ρωμαϊκής περιόδου.
 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ιωάννινα 21/04/2015
Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας

Κατερίνη Λιάμπη         Γεώργιος Ζάχος