Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού από την Τρίτη 11 Αυγούστου


Η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιεί φέτος, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα με πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, ενώ σε μια σειρά από περιοχές, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι κλειστά από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο.

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος σήμερα, 126 νέα κρούσματα


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ένας θάνατος  σήμερα, 203 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 126 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων το 55,0% αφορά άνδρες.
1.473 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.795 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα».

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη εννέα (09) αλλοδαπών, ηλικίας 66, 47, 27, 18, 20, 23, 29, 34 και 24 προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 66χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, με συνοδηγό τον 47χρονο, μετέφεραν τους άλλους επτά (07)  αλλοδαπούς, όπου δύο (02) εξ αυτών κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ οι υπόλοιποι πέντε (05)  κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Είκοσι δυο παραβάσεις στην Ήπειρο την Κυριακή 9 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 9 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (54.685) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(30) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (138) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (13) άτομα.
(7) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44) σχετικές παραβάσεις.
(409) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως: 
(93) στη Θεσσαλονίκη,
(49) στην Κεντρική Μακεδονία,
(44) στην Αττική,
(44) στη Θεσσαλία,
(29) στην Πελοπόννησο,
(26) στη Δυτική Ελλάδα,
(26) στο Βόρειο Αιγαίο,
(22) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(22) στην Ήπειρο,
(16) στην Κρήτη,
(14) στα Ιόνια Νησιά,
(13) στο Νότιο Αιγαίο,
  (7) στη Στερεά Ελλάδα και
  (4) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.367) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (3.362) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (5) των (300) ευρώ.
Στα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν (134) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (15) παραβάσεις, ενώ σε αναστολή λειτουργίας τελούν (4) καταστήματα στη Νάξο.
Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν: 
στην Αντίπαρο (11) έλεγχοι με (6) παραβάσεις για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων και (2) για μη χρήση μάσκας,
στην Αμοργό (2) έλεγχοι, με (4) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στη Μήλο (23) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,
στη Νάξο (7) έλεγχοι, με (1) παράβαση για παραβίαση κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων,
στην Άνδρο (6) και στην Κέα (7) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στην Πάρο (11) και στη Σύρο (10) έλεγχοι χωρίς παραβάσεις,
στη Σαντορίνη (13) και στη Μύκονο (17) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις, και
στην Τήνο (17) και στην Ίο (10) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Σεπτεμβρίου

Οι συντάξεις Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου.
Το ΙΚΑ αναμένεται να καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) ενώ για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 θα πληρωθούν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020.
Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 τις συντάξεις Σεπτεμβρίου.
Το Δημόσιο, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα τις καταβάλουν την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.Την ημέρα αυτή θα πληρωθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
Τέλος επισημαίνεται πως οι επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2020 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Δήμος Πωγωνίου: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Παντελή Χάσκου


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου και το Τοπικό Συμβούλιο Παρακαλάμου εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την απώλεια του Παντελή Χάσκου.
Ο Παντελής Χάσκος διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Παρακαλάμου υπηρετώντας με ήθος και ανιδιοτέλεια το κοινωνικό σύνολο.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Συλλυπητήρια για τον πρώην Πρόεδρο Παρακαλάμου κ. Χάσκο Π. Παντελή


Ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παρακαλάμου, άλλα και το Τοπικό Συμβουλίου, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπητού συγχωριανού (και επί σειρά ετών Προέδρου του χωριό μας) κ. Χάσκου Π. Παντελή.
Ο πρώην πρόεδρος του χωριού μας, εκτός από το ήθος με το οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντα του όλα τα χρόνια της ενασχόλησής του με τα κοινά, άλλο στοιχείο που τον διέκρινε ήταν η αγάπη του για όλους τους συγχωριανούς.
Πάντα δήλωνε παρόν σε όποιον του ζητούσε βοήθεια.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Θείο-Λάκη καλό παράδεισο.
                     
Με τιμή
Ο
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας
Παρακαλαμου
Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις λαϊκές αγορές


Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας κατά του κορωνοϊού στις λαϊκές αγορές τόσο από τους πωλητές όσο και από τους καταναλωτές και το κοινό. Παράλληλα στην ΚΥΑ αναφέρεται πως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τριών μέτρων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.
Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τις λαϊκές αγορές.
Κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 και των άρθρων 37 και ...
38 του ν. 4497/2017
Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, η λειτουργία των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 και των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171), επιτρέπεται με τις εξής προϋποθέσεις:
α. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.
β. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό.

Απαγόρευση των λιτανειών έως τις 31 Αυγούστου


Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ χαρακτηριστικά, “αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας”.
Επίσης αναφέρει ότι οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.
Η απόφαση έχει ισχύ έως τις 31 Αυγούστου.

Ιδρώνετε πολύ; Τι μπορείτε να κάνετε


Η εφίδρωση είναι μια χρήσιμη, φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ούτως ώστε να προσαρμόζεται στο ζεστό περιβάλλον. 
Αυξημένη εφίδρωση μπορεί να παρουσιάζεται επίσης κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, π.χ. όταν βρίσκεται κάποιος σε μεγάλη ένταση, στρες. 
Τι μπορεί να συμβαίνει, όμως, όταν ένας άνθρωπος ιδρώνει ακατάσχετα, τις πιο ακατάλληλες ώρες και δίχως προφανή λόγο;
Μια πιθανή εξήγηση είναι η υπεριδρωσία, μία διαταραχή που εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός παράγει ιδρώτα τις στιγμές που δεν υπάρχει λόγος, απαντά ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). 
«Η διαταραχή συνήθως αρχίζει στην παιδική ή εφηβική ηλικία, ή κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωση. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται κληρονομική προδιάθεση. Ωστόσο γενικά η αιτία της δεν είναι γνωστή, κυρίως στην λεγόμενη πρωτοπαθή υπεριδρωσία».
Η υπερπαραγωγή του ιδρώτα, όμως, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών και συχνά τους προκαλεί άγχος και αισθήματα ντροπής. 
«Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερπαραγωγή περιορίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα ή στο κεφάλι. 
Οι πάσχοντες από αυτήν, π.χ., συχνά στάζουν από τον ιδρώτα σε ένα ή δύο σημεία, αλλά το υπόλοιπο σώμα είναι στεγνό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η εφίδρωση είναι πιο γενικευμένη», συνεχίζει ο κ. Μιχελάκης. 
Ενδείξεις ύποπτες για υπεριδρωσία είναι κατ' αρχάς η εμφανής-έντονη εφίδρωση. Βλέπετε λεκέδες ιδρώτα στα ρούχα σας, ακόμα κι όταν είστε ακίνητοι; Ιδρώνετε ακατάπαυστα, ακόμα κι αν το περιβάλλον είναι σχετικά δροσερό;
Μία άλλη ύποπτη ένδειξη είναι όταν η εφίδρωση επεμβαίνει στην καθημερινότητα. Σας δυσκολεύουν, λ.χ., τα βρεγμένα χέρια σας να κρατήσετε το στυλό, να γράψετε στον υπολογιστή ή να ανοίξετε μια πόρτα; Στάζει ο ιδρώτας σας πάνω στα χαρτιά σας, παρότι κάθεστε ακίνητοι;
Άλλες ύποπτες ενδείξεις είναι ότι το δέρμα γίνεται μαλακό, λευκωπό και ξεφλουδίζει σε συγκεκριμένα σημεία, επειδή είναι συχνά βρεγμένο. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να είναι επιρρεπές στις μολύνσεις και τις μυκητιάσεις. Η τριχοφυτία στα πόδια (πόδι του αθλητή), λ.χ., είναι μια συνηθισμένη μυκητίαση στα άτομα με υπεριδρωσία των άκρων ποδών.