Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

20.534 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο από την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

 


Βεβαιώθηκαν 814 παραβάσεις σε καπνίζοντες θαμώνες και υπεύθυνους διαχείρισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως συναρμόδια ελεγκτική Αρχή, πραγματοποιεί καθημερινά συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα από Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου έως σήμερα, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 20.534 έλεγχοι για την αντικαπνιστική νομοθεσία και βεβαιώθηκαν συνολικά 814 σχετικές παραβάσεις, σε καπνίζοντες θαμώνες και υπεύθυνους διαχείρισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, στην Αττική το τριήμερο των Χριστουγέννων (Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 έως Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 143 έλεγχοι.

Οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.

Ιωάννινα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, για το «Santa Run Ioannina 2022»

 


Με απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών αύριο (Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου) και από τις έξι το απόγευμα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Santa Run Ioannina 2022.

Η εκκίνηση θα γίνει στις έξι το απόγευμα από την πλατεία Μαβίλη και ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες και για την οποία ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι η ακόλουθη: Πλατεία Μαβίλη, Κ. Καραμανλή, Καλλάρη, Λόρδου Βύρωνος, Παπάζογλου, Παπαδοπούλου, Ν Μπότσαρη, 28ης Οκτωβρίου – στο ύψος του Ταχυδρομείου, Κεντρική Πλατεία.

-Διοργάνωση: Α. Γ.Σ. Ιωαννίνων, Α.Ο. ΠΥΡΡΟΣ Α.με. Α Ιωαννίνων, Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα», Α.Ο. Ελαφοτόπου.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Κάτω Ραβένια Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, η συνδημότισσα Ειρήνη χηρ. Χρ. Στέφου


 «Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 99 ετών, η συνδημότισσα Ειρήνη χηρ. Χρ. Στέφου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι, από το Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάτω Ραβενίων Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Προσωρινός ανάδοχος για το ρέμα Ξηροποτάμου Θεσπρωτίας – Aποφάσεις Ο.Ε

 


Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή των «έργων διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας», είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

Το έργο έχει προϋπολογισμό € 4.180.000 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.

Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση της Ο.Ε. αναδείχτηκαν:

Οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:

• «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής» προϋπολογισμού € 490.000 της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής. Οριστικός ανάδοχος: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»».

• Αποκατάσταση οδών σύνδεσης με την οδό Νιάρχου», προϋπολογισμού € 180.000. Ανάδοχος: ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ

• «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη) – Β’ Φάση», προϋπολογισμού € 226.700. Ανάδοχος: ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΤΕΕ.

Ανοικτή ως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα της «επιταγής ακρίβειας»

 


Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας, από την Τρίτη 27/12 και ώρα 17:00 έως την Πέμπτη 29/12 και ώρα 23:59. Η καταβολή της ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30/12.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022.

Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού.

Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικ. Επιτροπής (συνεδρίαση 27 Δεκεμβρίου)


Προσωρινός ανάδοχος για το ρέμα  Ξηροποτάμου Θεσπρωτίας

Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή των «έργων διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε. Θεσπρωτίας», είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό € 4.180.000 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.

Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση της Ο.Ε. αναδείχτηκαν:

Οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:

·            «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ Μπόιδα - Μαυρής» προϋπολογισμού € 490.000 της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής. Οριστικός ανάδοχος: «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ»».

·         Αποκατάσταση οδών σύνδεσης με την οδό Νιάρχου», προϋπολογισμού € 180.000. Ανάδοχος: ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ

·          «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη) – Β’ Φάση», προϋπολογισμού € 226.700. Ανάδοχος: ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΤΕΕ.

Οδηγίες για την εποχική Γρίπη και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό

 


Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ συχνό πλύσιμο χεριών), απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. , Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023 ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID – 19, γι’ αυτό απαιτείται πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

• Άτομα ηλικίας 60ετών και άνω

• Παιδιά(6 μηνών και άνω)και ενήλικες με (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικάνευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down).

Ενημέρωση και συστάσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων

 


Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού/Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώνονται τα εξής:

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν το διάστημα 23 - 26/12, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 100 μg/m3,  ενώ για 6 συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο (50 μg/m3) με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Έχοντας υπόψη  την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες 2 ημέρες,  δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, ισχύουν ως την Πέμπτη 29/12/2022 και ώρα 10:00 π.μ στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών οι παρακάτω συστάσεις:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Το 72% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 18 έως 24 Δεκεμβρίου 2022, διενεργήθηκαν 95.223 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 20.691 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.590 στην Αττική,

• 2.258 στη Θεσσαλία,

• 2.213 στη Θεσσαλονίκη,

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Ευχές για τις γιορτές

 

Ευχές για τις γιορτές από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου.  


Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ για τους αγρότες

 


Μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στον πρωτογενή τομέα της χώρας θα σημάνει η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) συνολικού προϋπολογισμού 13,4 δισ. ευρώ, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2023 με ισχύ έως και το τέλος του 2027.

«Η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά αποτελεί μια νέα Συμφωνία για τη Γεωργία και τις Αγροτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εδράζει στην συναντίληψη και πίστη των Κρατών-Μελών της για το κοινό μέλλον της Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρώπη» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας.

Στόχος για τη χώρα μας με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι η ενσωμάτωση, με ισορροπημένο τρόπο, των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο Πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Εξωραϊστικός Σύλλογος Μερόπης Πωγωνίου: Ευχές για τις γιορτές

 


Το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μερόπης, εύχεται Χρόνια Πολλά, καλή και δημιουργική με υγεία χρονιά στους απανταχού Μεροπαίους και σε όλο τον κόσμο....

Χαρούμενο το 2023!

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου

 


Την Τρίτη  27 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Λέιζερ για τη μυωπία: Πόσο ασφαλές είναι

 


Οι ασθενείς που σκέφτονται να διορθώσουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό τους με κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK), πρέπει να ενημερώνονται σωστά για τα οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους από την επέμβαση.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η απόφαση για το αν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι ή όχι για να χειρουργηθούν, λαμβάνεται με βάση συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια και όχι κατά το δοκούν.

Αυτό αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η οποία πραγματοποίησε πολύμηνη δημόσια διαβούλευση για τις προειδοποιήσεις που θα συνοδεύουν εφεξής την επέμβαση LASIK. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και πλέον εκκρεμεί το τελικό κείμενο με τα πορίσματά της.

Οι προειδοποιήσεις της FDA μπορεί να εκπλήξουν τους ασθενείς, δεδομένου ότι το LASIK αποτελεί την δημοφιλέστερη διαθλαστική επέμβαση που εφαρμόζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ γενικώς προωθείται ως μία ασφαλής επέμβαση ρουτίνας. Κάθε χρόνο, εκτελούνται παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες κερατοσμιλεύσεις με λέιζερ - λ.χ. στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τις 500.000 και στη Βρετανία γίνονται περισσότερες από 100.000.

Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών φθάνει το 99%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Διαθλαστικής Χειρουργικής (American Refractive Surgery Council, ARSC). Ωστόσο τέλεια όραση (20/20) αποκτά το 90% των ασθενών: οι υπόλοιποι θα χρειασθεί να συνεχίσουν να φορούν διορθωτικά γυαλιά ή/και φακούς επαφής. Επιπλέον, μερικοί (ποσοστό έως 2%) χρειάζονται δεύτερη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.