Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

«Ναυάγιο» για τον αυτοκινητόδρομο «Επέκταση Ιόνιας Οδού Τμήμα: Ιωάννινα-Κακαβιά»

 


Στον «αέρα» διαγωνισμοί άνω του μισού δισ. ευρώ

Ήταν... αναμενόμενο και έγινε γνωστό και επισήμως. Και το νέο εγχείρημα, δηλαδή ο διαγωνισμός, για την κατασκευή του έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού Τμήμα: Ιωάννινα-Κακαβιά», προϋπολογισμού 310.000.000 «ναυάγησε», όπως από καιρό έχει προαναγγείλει το www.insider.gr  

Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην ακύρωση διαγωνισμού που είχε εκ νέου «παγώσει» μετά την κατάθεση προδικαστικής προσφυγής από κοινοπραξία εταιρειών (κοινοπραξία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ.) με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί η διαδικασία.

65χρονος νεκρός σε τροχαίο στην επαρχιακή οδό Καναλίου-Νέας Σινώπης

 


Σήμερα το απόγευμα στην επαρχιακή οδό Καναλίου-Νέας Σινώπης, μοτοποδήλατο που οδηγούσε 65χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Τοπικά μπουρίνια που συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

 


Μπουρίνια αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις που συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα εκδηλώνονται από το απόγευμα της Παρασκευής 25 Αυγούστου σε πολλές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων.

Οι τοπικές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Οι βροχοπτώσεις έρχονται μετά από ένα ακόμη έντονο κύμα ζέστης που είχε σαρώσει το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.

Πρέβεζα: Συνελήφθη αλλοδαπός με περίστροφο

 


Συνελήφθη χθες (24-08-2023) το βράδυ στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος κατείχε στο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε:

περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON,

12 φυσίγγια και

πλαστικό τρίφτη με υπολείμματα κάνναβης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής αποθήκης στην Kοινότητα Mαυροβουνίου

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ (ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) ΣΤΗΝ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)γ) το Ν. 3852/2010δ) την αριθ.135/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης ε) την 157/2023 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

 δημοπρασία πλειοδοτική,  φανερή και  προφορική για  την  εκμίσθωση της δημοτικής έκτασης που περιγράφετε παρακάτω βάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου: Η εν λόγω δημοτική  ισόγεια αποθήκη εμβαδού 1,90 τ.μ. είναι προσθήκη της  δυτικής  πλευράς  του  δημοτικού  καταστήματος –γραφείου    Κοινότητας Μαυροβουνίου. Το δημοτικό κατάστημα –γραφείο βρίσκεται εντός οικισμού της Κοινότητας Μαυροβουνίου και συνορεύει βόρια, ανατολικά και νότια με κοινοτικό δρόμο και δυτικά με ιδιόκτητη έκταση. Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας: Η  δημοπρασία  είναι  φανερή  και  προφορική,  διεξάγεται  δε  κατά  την ορισθείσα  ημέρα  και  ώρα  που  αναφέρεται  παρακάτω.  Η  δημοπρασία  μπορεί  να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ  διακοπής  οι  προσφορές.  Για  τη  συνέχιση  της  δημοπρασίας  και  πέραν  της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά. Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική  δια  τον  εκάστοτε  πλειοδοτούντα,  η  δέσμευση  δε  αύτη  μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.  Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες. Όποιος  επιθυμεί  να  συμμετάσχει  στη  δημοπρασία  πρέπει  να  καταθέσει  στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α)Ταυτότητα  του  φυσικού  προσώπου. Εάν  συμμετέχει  νομικό  πρόσωπο οποιασδήποτε  εταιρικής  μορφής  ή  κοινοπραξίας  πρέπει  να  προσκομίσει επικυρωμένο  καταστατικό,  το  ΦΕΚ  από  το  οποίο  να  προκύπτει  η  κατά  νόμο δημοσίευση καθώς και το πρακτικό συμμετοχής στη δημοπρασία με εξουσιοδότηση συγκεκριμένου προσώπου.

Ρεπετίστα Πωγωνίου: Μνημόσυνο στη μνήμη του Αντώνη Φούσα από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, το Σάββατο 26 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ.


 Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας τελεί μνημόσυνο για τον Αντώνη Φούσα η δράση του οποίου ήταν στενά συνδεδεμένη με την Ηπειρώτικη Αποδημία και τόσα πολλά προσέφερε.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί στη γενέτειρά του, Ρεπετίστα Ιωαννίνων, το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 στις 11:00 στο νεκροταφείο του χωριού.

                                         Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΣΕ

Χρυσόστομος (Μάκης) Κιάμος, Χύτος

Σπύρος Υφαντής: Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου"

 


Σπύρος Υφαντής: Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου"

Περιφέρεια Ηπείρου: «Ανακοίνωση – απάντηση για την πρόσκαιρη ατμοσφαιρική ρύπανση

 


Με αφορμή δημοσιεύματα και Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος – Παράρτημα Ηπείρου από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου γίνονται γνωστά τα εξής:

Ο μόνος πιστοποιημένος σταθμός στην περιοχή της Ηπείρου, ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), είναι ο σταθμός Ιωαννίνων για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στο δίκτυο ΠΑΝΑΚΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μάλιστα ο σταθμός των Ιωαννίνων βρίσκεται στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Πύρρου. Τα δεδομένα του συγκεκριμένου σταθμού σταθμίζονται από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος και παρουσιάζονται online στην ιστοσελίδα https://air-quality.gr/  που είναι η μόνη που δίνει την μέτρηση στο θεσμοθετημένο σύστημα μέτρησης με σχετική ακρίβεια, χαμηλότερη βέβαια του ατμοσφαιρικού σταθμού του δικτύου ΕΔΠΑΡ, ενδεικτική βεβαίως της κατάστασης που επικρατεί.

Μαγδαληνή Χάιδου: Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, με την παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου"

 


Μαγδαληνή Χάιδου: Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, με την παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου".

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης για την Κοινότητα Βροντισμένης

 


Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης για το Α’ Εξάμηνο 2023 της Κοινότητας Βροντισμένης, με ημερομηνία λήξης 30/09/2023.

Τσούνης Παναγιώτης: Ο Κύβος ερρίφθη

 


Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές κατεβαίνω υποψήφιος  δήμαρχος του Δήμου Πωγωνίου.

Ταυτόχρονα εδώ δηλώνω:

1. Θα υπηρετήσω την θητεία μου ΑΜΙΣΘΙ

2. Μετά παρέλευση μάξιμουμ ενός χρόνου, απαραίτητου για την δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών για τον έλεγχο μέσω ορκωτών λογιστών στα πεπραγμένα του Δήμου, θα παραδώσω την σκυτάλη, σ΄ αυτόν (η)  τον Δημοτικό σύμβουλο που θα έχει τους περισσότερους σταυρούς.

 Υ.Γ. Όσοι (ες) συμπατριώτες και συμπατριώτισσες επιθυμούν να πλαισιώσουν το νέο σχήμα, παρακαλώ μέχρι τις 30 Αυγούστου  να το δηλώσουν στο e mail:   vostiniotis@yahoo.gr

ή εδώ στο messenger

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Τσούνης

(Βοστινιώτης)

Πωγώνι 25 Αυγούστου 2023

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός στην παραλίμνια περιοχή για δυνατή μουσική

 


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ιωαννίνων συνελήφθη ένας ημεδαπός στην παραλίμνια περιοχή.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάνοντας χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία ακόμη σύλληψη που έγινε στην περιοχή στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν ενταθεί από την Αστυνομία.

Παρακάλαμος: Βλάβη στον αγωγό ύδρευσης πλησίον της εκκλησίας

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Θα ήθελα σας παρακαλώ να δείξετε λιγάκι κατανόηση για τυχόν διακοπή νερού στις οικίες δίπλα στην Εκκλησία μας.

Συνεργείο υδραυλικών του Δήμου μας διορθώνει βλάβη νερού δίπλα από την οικία του κ. Μπάγια Νικολάου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Μνημόσυνο μνήμης...

 


23 ολόκληρα χρόνια από την καταστροφική  φωτιά που έπληξε το Πωγώνι μας.

Μια φωτιά που στο φονικό πέρασμά της πήρε μαζί της ανθρώπινες ζωές....

Ψυχές αθώες, ψυχές Πωγωνίσιες που έφυγαν άδικα και πολύ σκληρά προσπαθώντας να σώσουν ότι αγάπησαν περισσότερο....

Ανάμεσα στα θύματα ο παππούς μου και η γιαγιά μου, ο Φόρης και η Μαρίγια ή  Φόρενα για τους περισσότερους, (οι γονείς της μητέρας μου).

Η Αγία Μαρίνα ξαναστήθηκε, τα σπίτια έγιναν, ο τόπος πρασίνισε, αλλά εσείς μας λείπετε..

Το εκκλησάκι της Παναγιάς χτισμένο εκεί που ήταν το σπιτικό σας, θα θυμίζει πάντα σε όλους το παράδειγμά σας, τη θυσία σας.

 😪 Θα σας θυμάμαι πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη παππού και γιαγιά μου!!!

 🎯 ΝΑΙ  θα προσπαθήσω και θα προσπαθώ πάντα, με οποιοδήποτε κόστος  να τηρήσω την υπόσχεσή μου σε εσάς τους δύο.

Την υπόσχεση πως όσο ζω εγώ θα προσπαθώ...

Θα προσπαθώ απλά και ταπεινά, με ειλικρίνεια και απόλυτο σεβασμό σε όλα  όσα έζησα και διδάχθηκα στην Αγία Μαρίνα, για την Αγία Μαρίνα και όχι μόνο, χωρίς καρέκλες και αξιώματα..

Αυτά ας μείνουν σε αυτούς που δεν μπορούν χωρίς αυτά ...που τα κατέχουν χωρίς σκοπό, χωρίς όραμα χωρίς στόχο ...και που τρέμουν στην ιδέα πως ίσως μια μέρα τα χάσουν...

Πείτε τους πως ήδη τα έχουν χάσει ...

Αιώνια η μνήμη των δικών μου  ηρώων..

Μαρίκα Γκόνη

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 25 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Μεταβολικό Σύνδρομο και Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα: Πώς συνδέονται;

 


Το Μεταβολικό Σύνδρομο μπορεί να οριστεί και ως μάστιγα της σύγχρονης εποχής, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό η καθιστική ζωή και η πρόχειρη και συνήθως κακή διατροφή. Τα ποσοστά των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν συνεχώς στο δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει μεταβολικό σύνδρομο.

Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι ο συνδυασμός (σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη):

  • Κεντρικής παχυσαρκίας, η παρουσία της οποίας είναι απαραίτητη για να διαγνωστεί κάποιος με μεταβολικό σύνδρομο
  • Υψηλά τριγλυκερίδια, πάνω από 150 mg/dl ή ιστορικό θεραπείας υψηλών τριγλυκεριδίων
  • Χαμηλή HDL χοληστερόλης, κάτω από 40mg/dl για τους άνδρες ή κάτω από 50mg/dl για τις γυναίκες, ή ιστορικό θεραπείας για χαμηλή καλή χοληστερόλη
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση, πάνω από 130/85 mm Hg ή ιστορικό θεραπείας υπέρτασης
  • Υψηλό σάκχαρο νηστείας, πάνω από 100 mg/dl ή ύπαρξη διάγνωσης διαβήτη τύπου 2.

Αιτίες του Μεταβολικού Συνδρόμου

«Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι ακόμα γνωστή, υπάρχουν όμως μελέτες που δείχνουν ότι τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη όσο και η κεντρική παχυσαρκία παίζουν βασικό ρόλο. Επίσης, ανάλογα με τις διαφορετικές εθνικές ομάδες, διάφοροι γενετικοί παράγοντες, το γήρας, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και οι φλεγμονώδεις καταστάσεις, μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση του συνδρόμου», επισημαίνει η κ. Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ του Μεταβολικού και του Ανοσοποιητικού συστήματος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πρόσφατα.