Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι σήμερα, 935 νέα κρούσματα

 


44  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε νέοι θάνατοι, 935 νέα κρούσματα.

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3.828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 564 θανάτους συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κουκλιοί Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο συνδημότης Τσαγκανάς Δημήτριος

 


«Έφυγε»  από την ζωή το Σάββατο 24 Οκτωβρίου σε ηλικία 82 ετών, ο συνδημότης Τσαγκανάς Δημήτριος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30 π.μ., από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Κουκλιούς Πωγωνίου.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ήπειρο την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις  πρόσκαιρες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά, από 16 έως 19 στα παράκτια, από 9 έως 16 στα ημιορεινά και από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά στα 2 με 3 και τοπικά τα 4 μποφόρ.

Βελτίωση του καιρού προς το βράδυ.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από πρατήριο υγρών καυσίμων σε περιοχή των Ιωαννίνων

 


Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ανήλικου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής από πρατήριο υγρών καυσίμων, που έγινε το βράδυ της 02-10-2020 σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ανήλικου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εισήλθε σε πρατήριο υγρών καυσίμων κατά την ώρα που το προσωπικό ήταν απασχολημένο με τον ανεφοδιασμό οχημάτων και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Προκόπης Φούσας: 1940 Ελληνοϊταλικός πόλεμος

 


Μας έλεγε ο πατέρας μας: «Ήμουν δίπλα στον ταγματάρχη ΚΩΣΤΑΚΗ όταν άνοιξε τα δυο δάκτυλα, κοίταξε από μέσα το χωριό Δολιανά, είπε τις μοίρες (δεξιά-αριστερά) για τη ρύθμιση του όλμου και μετά είπε πυρ. 

Στα Δολιανά δίπλα στο άγαλμα του Γεωργίου Γενναδίου, η οβίδα του Κωστάκη στέλνει με ακρίβεια στον άλλο κόσμο, έναν Ιταλό υποστράτηγο και δυο συνταγματάρχες, χωρίς μάλιστα να προκαλέσει ζημιές στο άγαλμα του Γενναδίου».

Από ένα καμπαναριό ένας Ιταλός παρατηρητής έδινε ακριβή στοιχεία στο πυροβολικό τους και κτυπούσαν τους δικούς μας.                 

Ο ταγματάρχης Κωστάκης καθόρισε συντεταγμένες και η

οβίδα έκοψε μονάχα το καμπαναριό εξολοθρεύοντας και τον παρατηρητή.

Ο θρύλος του Κωστάκη μεγαλώνει, όταν οι Ιταλοί έπαιρναν συσσίτιο κάπου στο χωριό Σιταριά και με μια ομοβροντία ρίχνει οβίδα στο καζάνι των Ιταλών όταν έβραζαν το φαγητό τους.

Οι γυναίκες «θαύμα» της Ηπείρου, με χαρά πήγαιναν πυρομαχικά σε πολεμιστές στα χιονισμένα δύσβατα εδάφη, εκεί που δεν έφταναν τα μουλάρια.

Η επιστράτευση είχε πετύχει 100%.Το φρόνημα του Ελληνικού λαού ήταν πολύ υψηλό εκείνες τις ώρες της δοκιμασίας και με μεγάλο ενθουσιασμό έφταναν στο μέτωπο.         

Τριάντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (45.742) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(19) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (3) καταστήματα, σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (940) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (74) άτομα.

(8) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στη Θεσσαλονίκη, (2) στην Πελοπόννησο και από (1) σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (208) σχετικές παραβάσεις.

(478) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(75) στη Στερεά Ελλάδα,

(59) στην Κεντρική Μακεδονία,

(53) στη Θεσσαλονίκη,

(47) στα Ιόνια Νησιά,

(35) στην Ήπειρο,

(31) στη Δυτική Ελλάδα,

(31) στην Κρήτη,

(31) στο Βόρειο Αιγαίο,

(30) στη Θεσσαλία,

(24) στη Δυτική Μακεδονία,

(23) στο Νότιο Αιγαίο,

(18) στην Πελοπόννησο,

(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

  (4) στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (23.462) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (23.443) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (19) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και την χρήση μάσκας

 


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ.  Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε λόγο για έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη.

Ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και η υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Στην απόφαση περιγράφεται αναλυτικά τι ισχύει για εστίαση, σχολεία, απόσταση, ΜΜΜ, αυτοκίνητα σε όλη την επικράτεια ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας κορωνοϊού που βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Παράλληλα, περιγράφεται ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση μάσκας αλλά και πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις μετά τις 00:30 τα ξημερώματα όπου ξεκινά και η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα ορίζεται πως η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ισχύει:

Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται:

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (26/10-01/11/2020)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 26 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 

Δευτέρα (26-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα - Ασβεστοχώρι

Τρίτη (27-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα

Πέμπτη (29-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή - Ελεύθερο - Παλιοσέλλι - Πάδες - Άρματα- Δίστρατο .

Παρασκευή (30-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.

 Κυριακή (01-11-2020) και ώρες από 18:00 έως 23:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.

 2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

 Δευτέρα (26-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά – Ωραιόκαστρο - Άγιος Κοσμάς - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος –Δολό. 

Τρίτη (27-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή

Πέμπτη (29-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο.

Παρασκευή (30-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: K έδρος – Πετροβούνι-Ποτιστικά-Παλαιοχώρι Συρράκου-Μιχαλίτσι-Βαπτιστή -Χουλιαράδες. 

Σάββατο (31-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι - Διχούνι. 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:

Δευτέρα (26-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.

Τρίτη (27-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.

Πέμπτη (29-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδατγή – Σκούπα – Δαφνωτή.

Παρασκευή (30-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Σάββατο (31-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:

Δευτέρα (26-10-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.

Τρίτη (27-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.

Πέμπτη (29-10-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.

Παρασκευή (30-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Σάββατο (31-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι-Σταυροχώρι-Κορωνόπουλο-Κορώνη-Κυψέλη-Τζάρα-Θέμελο-Χόχλα-Κουκούλι.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:

Δευτέρα (26-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου.

Τρίτη (27-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.

Πέμπτη (29-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.

Παρασκευή (30-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

 Σάββατο (31-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Συνελήφθη αλλοδαπός που διέπραττε κλοπές από σπίτια στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

 


Εξιχνιάστηκαν εννιά (9) κλοπές και δύο (2) απόπειρες κλοπής

Η λεία των κλοπιμαίων ανέρχεται στις 13.000 ευρώ ενώ αφαιρέθηκαν και δύο κυνηγητικά όπλα

Συνελήφθη χθες (23-10-2020) νωρίς το πρωί στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπές κατ’ εξακολούθηση –τελεσμένες και σε απόπειρα-, βία κατά υπαλλήλων και παραβάσεις περί αλλοδαπών και όπλων.

Ειδικότερα, κατά την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάπραξη κλοπών κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρας σε σπίτια στην περιοχή της Νέας Σελεύκειας Θεσπρωτίας από δράστη, ο οποίος εισέρχονταν σε αυτά από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι ένοικοι κοιμούνταν. 

Ειδική ομάδα που είχε συσταθεί από αστυνομικούς των παραπάνω υπηρεσιών και ήταν επιφορτισμένη με τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών, με τη συνδρομή και αστυνομικού σκύλου του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, εντόπισαν τον κατηγορούμενο χθες νωρίς το πρωί να κινείται πεζός στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην κατοχή του αλλοδαπού, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει του ελέγχου ασκώντας βία σε βάρος των αστυνομικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία (καλέμι, πένσα, κατσαβίδια, φακός) και μαχαίρι.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι που χρησιμοποιούσε ως χώρο για την απόκρυψη κλοπιμαίων («καβάντζα») βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος αυτών, το οποίο αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες.  

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε διαπράξει (9) κλοπές και δύο (2) απόπειρες, αφαιρώντας χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα καθώς και δύο κυνηγητικά όπλα, ενώ η συνολική λεία εκτιμάται ότι ανέρχεται στις -13.000- ευρώ.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι είχε εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια αφού σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας

Μηνίσκος: Βοηθά η μεταμόσχευση τους νέους ασθενείς;

 


Καθυστέρηση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος προσφέρει η μεταμόσχευση σε νέους ανθρώπους που έχουν υποστεί ρήξη ή έχουν σοβαρά κατεστραμμένο μηνίσκο. Η επέμβαση τους απαλλάσσει από τον έντονο πόνο και τη δυσλειτουργία, αλλά τους επιτρέπει και να αναβάλλουν για αρκετό καιρό αυτή τη μεγάλη επέμβαση, γεγονός που θα τους προστατεύσει αργότερα από την ανάγκη δεύτερης αρθροπλαστικής μετά από πολλά χρόνια.

«Ο ρόλος των μηνίσκων είναι η απορρόφηση των κραδασμών που είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα του χόνδρου. Δρουν, δηλαδή, σαν αμορτισέρ μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, σε σχήμα μισοφέγγαρου (C), που αποτελούνται από ινώδη χόνδρο: τον μεγαλύτερο και λιγότερο κινητό έσω μηνίσκο, και τον μικρότερο και πιο κινητό έξω μηνίσκο. 

Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη από τραυματισμό ή να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Παλαιότερα, που δεν ήταν γνωστή η χρησιμότητά του για την ισορροπία, την κατανομή των συμπιεστικών δυνάμεων κατά την κίνηση, τη λίπανση και τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων, αφαιρούσαν το σύνολό τους ή μέρος αυτών, όταν δημιουργούσαν σοβαρά συμπτώματα. 

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ο κίνδυνος αρθροπάθειας μετά από τη μηνισκεκτομή, ο οποίος αυξάνεται στα γόνατα με ανεπαρκή πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο και κακή ευθυγράμμιση», μας εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου. «Για το λόγο αυτό η σύγχρονη αντίληψη για τη θεραπεία του κατεστραμμένου μηνίσκου ειδικά στους νεότερους ασθενείς είναι η τοποθέτηση μοσχεύματος», προσθέτει.

Η μεταμόσχευση μηνίσκου πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια καθώς έχει χονδροπροστατευτικά αποτελέσματα, διατηρεί σταθερή την άρθρωση, προλαμβάνει τον επίμονο πόνο και παρέχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Αυτά έχουν καταδειχθεί από τις λίγες, ομολογουμένως, μακροπρόθεσμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα.